4/7/11

Τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αρχηγού της Ε.Φ. Ευάγγελου Φλωράκη

Τελέσθηκε στα Κουκλια το ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου αρχηγού της Ε.Φ. Ευάγγελου Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών της δύναμης, που σκοτώθηκαν σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την συντριβή σε περιοχή των Κουκλιών του μοιραίου ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο ο τότε Αρχηγός της δύναμης Ευάγγελος Φλωράκης, ο Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας , ο υποπλοίαρχος Νικόλας Σεργίου , ο Σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και ο υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.


Του μνημόσυνου στα Κούκλια προέστη ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος τόνισε ότι ο Ελληνισμός αποτίει φόρο τιμής στους πέντε αξιωματικούς που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Στο περιθώριο του Μνημόσυνου, ο Γιαννάκης Ομήρου σχολίασε τις τελευταίες δηλώσεις του Λύν Πάσκο στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι Πάσκο και Ντάουνερ προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι η 1η Ιουλίου του 2012 θα πρέπει να μετατραπεί τηρουμένων των αναλογιών σε 1η Μαΐου του 2004

Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.
http://www.sigmalive.com/news/local/398396

 
Τελέστηκε το μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΦ Ευάγγελου Φλωράκη


Τελέστηκε το μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΦ Ευάγγελου Φλωράκη
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου στο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών που φονεύθηκαν τον Ιούλιο του 2002 κατά την πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν 
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κατά το μνημόσυνο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη και των τεσσάρων άλλων αξιωματικών, έδωσε την διαβεβαίωση, «πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους ενάντια στην κατοχή, με κάθε θυσία που ενισχύεται από τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και τη θέλησή του να επιβιώσει και να ελευθερώσει την πατρίδα μας».

Στον επιμνημόσυνο λόγο του σήμερα στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στα Κούκλια, όπου πριν από εννέα χρόνια συνέβη το μοιραίο ατύχημα που στοίχησε τη ζωή στους πέντε αξιωματικούς, ο κ. Ομήρου είπε ότι «με δεδομένη τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, η οποία οδηγεί σε στασιμότητα και αδιέξοδο την παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία, διακηρύσσουμε τη σταθερή μας άρνηση να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα του τουρκικού εγκλήματος».

Πρόσθεσε ότι, διακηρύσσουμε, επίσης, «και την εμμονή μας σε λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, μια λύση που δικαιούται και αξίζει ο λαός μας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει δύναμη να κάμψει την αντίσταση του λαού μας, για να αποδεχθεί λύση που θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την ομαλή συμβίωση όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος».

Πρόσθεσε ότι «με βαθιά συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ στον τόπο της θυσίας, σε αυτή τη σεμνή εκδήλωση μνήμης και απόδοσης προσήκουσας τιμής και ευγνωμοσύνης στους αξέχαστους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, στον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου».

Αναφέρθηκε στους πεσόντες, εν ώρα καθήκοντος, Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη, τον Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, τον Υποπλοίαρχο Νικόλα Σεργίου, τον Σμηναγό Πάρη Αθανασιάδη και τον Υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ και οι άλλοι τέσσερις αξιωματικοί μαρτύρησαν με αυτή τη θυσία, την αδάμαστη θέληση του Ελληνισμού να αγωνιστεί ασταμάτητα ως την ώρα τερματισμού της τουρκικής κατοχής, της απελευθέρωσης και της ενότητας της πατρίδας μας».

Σημείωσε ότι «σύμβολο πατριωτισμού, αυτοθυσίας και απόλυτης αφοσίωσης στον αγώνα για την ελευθερία υπήρξε ολόκληρη η ζωή του Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη που σφραγίστηκε με το μαρτυρικό του θάνατο στα χώματα της Πάφου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο Ευάγγελος Φλωράκης, «άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ηπειρώτης στρατιωτικός ταύτισε τη ζωή του με τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση».

Πρόσθεσε ότι «είχα το προνόμιο να τον γνωρίσω ως Υπουργός Αμυνας και ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και να εκτιμήσω τα ξεχωριστά του χαρίσματα. Κορυφαίο όλων η γνήσια και αδιαπραγμάτευτη φιλοπατρία του».

Για τον Αντιπτέραρχο Στυλιανό Δεμέναγα, πιλότο μαχητικών αεροσκαφών, με χιλιάδες ώρες πτήσης, ο κ. Ομήρου, είπε ότι ήταν «άριστος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς και άφησε σφραγίδα ανεξίτηλη στην αμυντική οργάνωση και επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τον ιπτάμενο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, Επισμηναγό, Πάρη Αθανασιάδη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «υπήρξε πρότυπο θάρρους και αφοσίωσης στο καθήκον».

Αναφερόμενος στον Πλωτάρχη, Νικόλα Γεωργίου και Υπασπιστή του Ευάγγελου Φλωράκη, ο κ. Ομήρου, είπε ότι «υπήρξε η προσωποποίηση της εκπλήρωσης του καθήκοντος του Ελληνα αξιωματικού με καθολική εκτίμηση από τους συναδέλφους του και την ευρύτερη κοινωνία».
Για τον Σμηναγό, Μιχάλη Σιακαλλή, είπε ότι «με την τόλμη, τον ενθουσιασμό και τον άδολο πατριωτισμό που τον χαρακτήριζε, αναδείχθηκε άξιος Ελληνας αξιωματικός που παρέμεινε πιστός στο καθήκον του μέχρι την τελευταία του πνοή».

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «ο μαρτυρικός θάνατος των πέντε παλικαριών αναδεικνύει ένα αυτονόητο και κορυφαίο συμβολισμό, ότι η κοινή θυσία Ελλαδιτών και Κυπρίων συμβολίζει την κοινή πορεία του Ελληνισμού ως αδιάσπαστης εθνικής και φυλετικής ενότητας μέσα στην πορεία του χρόνου».

Πρόσθεσε ότι «αποτελεί ακόμα αμάχητο τεκμήριο, ανεξίτηλη σφραγίδα και ακατάλυτο αρραβώνα των κοινών αγώνων και της κοινής μοίρας του έθνους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «οι πέντε αξιωματικοί που τιμούμε σήμερα υπήρξαν φωτεινά και λαμπρά παραδείγματα αφοσίωσης, ζήλου, φιλοπατρίας, αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας, χαρακτηριστικά γνωρίσματα αξιωματικών που τιμούν τις αγωνιστικές παραδόσεις του Εθνους».

Σημείωσε ότι «εννέα χρόνια μετά τη θυσία και 37 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 τα καθήκοντα παραμένουν αναλλοίωτα, με την τουρκική κατοχή να ντροπιάζει την πατρίδα μας και ολόκληρο τον Ελληνισμό, με τα δικαιώματα του λαού μας να παραβιάζονται, με τους μάρτυρες - ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία να παραμένουν αδικαίωτοι».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «μπροστά σε αυτή τη συνεχιζόμενη δοκιμασία βαριά είναι η ευθύνη και αμετακίνητη η προτεραιότητα : να μην καμφθούμε και να μην λιποψυχήσουμε, να μην πτοηθούμε και να μην υποχωρήσουμε, να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για την ελευθερία και την ενότητα της πατρίδας, αντλώντας θάρρος, εγκαρτέρηση και δύναμη από τη θυσία των σήμερα τιμωμένων ηρώων μας».

«Και όσο συνεχίζεται η κατοχή, όσο η τουρκική επιβουλή σε βάρος της Κύπρου παραμένει, επωμιζόμαστε με το χρέος να διατηρούμε και να αναβαθμίζουμε τη μαχητική ικανότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων», συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Είπε ότι «καμιά επανάπαυση και κανένας εφησυχασμός όσο η κατοχή είναι παρούσα και όσο η τουρκική απειλή εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Κύπρο, είναι το μήνυμα, το χρέος και η επιταγή από την ηρωική θυσία των πέντε αξιωματικών που τιμούμε σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης μνήμης και τιμής, με την ευκαιρία του σημερινού μνημοσύνου, ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας, συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας και συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο αγώνας για διεκδίκηση των δικαίων μας».

Οπως είπε ο κ. Ομήρου, «σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι των εθνικών μας πεπρωμένων με το βάρος της προσφοράς των ηρώων που τιμούμε σήμερα και με συνείδηση της ευθύνης μας, δηλώνουμε παρόντες, μάχιμοι και αποφασιστικοί. Κοιτάζουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, έκλεισε τον επιμνημόσυνο λόγο του με μια «καταφυγή στον ποιητικό λόγο του Γιώργου Σεφέρη».

Ο Νομπελίστας ποιητής έγραψε : «Να μιλήσω για ήρωες, να μιλήσω για ήρωες: Ο Μιχάλης που έφυγε με ανοικτές πληγές απ’ το Νοσοκομείο ίσως μιλούσε για ήρωες όταν, τη νύκτα εκείνη που έσερνε το ποδάρι του μες στη συσκοτισμένη πολιτεία ούρλιαζε ψηλαφώντας τον πόνο μας. Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά».

 http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/19980

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.