31/7/11

Επικήδειος πεσόντα Χρύσανθου Χρυσάνθου

Στον επικήδειο του λόγο στην κηδεία του πεσόντα κατά την Τουρκική Εισβολή και μέχρι πρόσφατα αγνοούμενου Χρύσανθου Χρυσάνθου, τα λείψανα του οποίου εντοπίστηκαν το 2005 σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Μπέκιογιου και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα μέσα από ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, που τελέστη σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος στο Λυθροδόντα, ο Υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για ακόμη ένα αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που υπηρετούσε στο 305ο Τάγμα Πεζικού.

Αναφέρθηκε στην ζωή και στην πορεία του Χρύσανθου Χρυσάνθου από τη γέννηση του στο Λυθροδόντα στις 7 Δεκεμβρίου 1950 μέχρι και τη δολοφονία του από τους Τούρκους Εισβολείς τον Αύγουστο του 1974.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι στις 20 Ιουλίου 1974 ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο Χρύσανθος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της πατρίδας και κατατάγηκε έφεδρος μαζί με συγχωριανούς του στο 305ο Τάγμα Πεζικού, η έδρα του οποίου βρισκόταν στο Δάλι, προσθέτοντας πως λίγες μέρες πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης της Τουρκικής εισβολής στις 14/8/1974 ο Χρυσάνθου μαζί με άλλους εφέδρους μετακινήθηκαν στην περιοχή της Μιας Μηλιάς και επάνδρωσαν ακραίες αμυντικές θέσεις της Εθνικής Φρουράς κοντά στο Τ/Κ χωριό Μάδρες.

«Η πορεία του Χρύσανθου Χρυσάνθου παράλληλη με την πορεία άλλων στρατιωτών τα λείψανα των οποίων τάφηκαν τις τελευταίες μέρες: του Χρίστου Χρίστου και του Χριστόδουλου Μαούζη. Κοινή και τραγική και η κατάληξη της πορείας αυτής» σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Υπενθύμισε δε ότι στις 14 Αυγούστου 1974 ημέρα κατά την οποία άρχισε η δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής η περιοχή Μια Μηλιά-Τραχώνι Κυθρέας-Κυθρέα δέχτηκε μεγάλη επίθεση από τα Τουρκικά στρατεύματα εισβολής και πως για το λόγο αυτό το τάγμα του Χρύσανθου μετακινήθηκε προς τον φράκτη της Μιας Μηλιάς.

Ανέφερε πως μία ομάδα 37 στρατιωτών μεταξύ των οποίων και ο Χρύσανθος κατάληξε μέσω Τραχωνίου στο χωριό Βώνη, όπου εισήλθαν σε δύο κατοικημένες οικίες, ντύθηκαν με πολιτικά ρούχα που τους έδωσαν οι κάτοικοι και διανυκτέρευσαν εκεί, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύκτας οι εθνοφρουροί κατέγραψαν τα ονόματα τους και το χωριό καταγωγής του σε ένα κομμάτι χαρτί το οποίο και έφθασε τελικά με κάθε προφύλαξη στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό με την βοήθεια εγκλωβισμένων κατοίκων της Βώνης.

Συνέχισε λέγοντας ότι το πρωί της 15ης Αυγούστου 1974 δύο από τους 37 στρατιώτες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις οικίες στη Βώνη με σκοπό τον εντοπισμό τρόπου διαφυγής προς τις ελεύθερες περιοχές ώστε να καταφέρουν να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους στρατιώτες και να διασωθούν.

Πρόσθεσε ότι στις 8:00 με 9:00 π.μ. της ίδιας μέρα ένοπλοι Τουρκοκύπριοι στρατιώτες εξανάγκασαν, τόσο τους 35 εναπομείναντες στρατιώτες όσο και άλλους 10 πολίτες, πυροβολώντας να παραδοθούν και να συλληφθούν. Οπως είπε, τη διαδικασία της σύλληψης παρακολούθησαν οι γυναίκες του χωριού αλλά και οι δύο στρατιώτες οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να διαφύγουν στις ελεύθερες περιοχές και οι οποίοι μη μπορώντας να βρουν τρόπο διαφυγής επέστρεψαν στη Βώνη.

«Αργότερα την ίδια μέρα οι δύο στρατιώτες συνελήφθηκαν μαζί με άλλους κατοίκους της Βώνης από τα Τουρκικά στρατεύματα, οδηγήθηκαν στο γκαράζ Παυλίδη, ακολούθως στα Αδανα της Τουρκίας και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι» σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Ανέφερε δε πως ο έφεδρος Χρύσανθος Χρυσάνθου μαζί με τα υπόλοιπα 44 πρόσωπα από την ώρα της σύλληψης τους στη Βώνη στις 15 Αυγούστου 1974 από τους ένοπλους Τουρκοκύπριους στρατιώτες δεν έδωσαν σημεία ζωής και η τύχη τους αγνοείτο.

Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η ταφή των λειψάνων του Χρύσανθου αναμφίβολα θέτει τέλος στο μαρτύριο της προσμονής και της αβεβαιότητας το οποίο για 37 ολόκληρα χρόνια βίωσαν η οικογένεια, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι του ήρωα μας, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι η εξακρίβωση του τρόπου με τον οποίο ο Χρύσανθος Χρυσάνθου έφυγε από τη ζωή, προκαλεί ξανά και δικαίως την αγανάκτηση και αυξάνει τα «γιατί».

Ανέφερε τέλος ότι η σημερινή κηδεία αποτελεί την απόδοση της πρέπουσας τιμής σε ένα ήρωα το Χρύσανθο Χρύσανθου, ο οποίος δήλωσε παρών στο κάλεσμα της πατρίδας για κατάταξή του στην ΕΦ και εξέφρασε εκ μέρους της Πολιτείας ειλικρινή εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για το θάρρος και την τόλμη του να υπερασπιστεί μαζί με άλλους την πατρίδα.

«Αγαπητέ μας Χρύσανθε απευθυνόμαστε σήμερα σε σένα εκφράζοντας το σεβασμό και τη βαθιά εκτίμηση για τη μεγάλη θυσία σου. Η αγάπη όλων μας θα σε συνοδεύουν για πάντα» είπε ολοκληρώνοντας τον επικήδειο του λόγο ο Υπουργός Παιδείας.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/21922

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.