31/7/11

Λιγότερο ασφαλές το Ιράκ απ’ό,τι πριν ένα χρόνο

Το Ιράκ είναι λιγότερο ασφαλές απ' ό,τι πριν ένα χρόνο, ενώ η κατάσταση ασφαλείας έχει χειροτερέψει πέντε μήνες πριν την ολοκλήρωση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός επιθεωρητής υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, την ώρα που ο αμερικανικός στρατός επισημαίνει ότι το θέμα είναι «ιδιαίτερα πολύπλοκο» για να εκτιμηθεί από τις «βραχυπρόθεσμες τάσεις» .


Τα συμπεράσματα του γενικού ειδικού Επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση στο Ιράκ (Sigir) Στιούαρτ Μπόουεν παρουσιάζονται σε μία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και έρχονται σε αντίθεση με την αισιοδοξία του αμερικανικού στρατού που εκφράζει την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να περιορίζουν τη βία.

«Το Ιράκ παραμένει ένα μέρος εξαιρετικά δύσκολο για να εργαστεί κανείς και είναι λιγότερο ασφαλές, κατά τη γνώμη μου, απ' ότι πριν 12 μήνες», δήλωσε ο Μπόουεν.

Ο Ιούνιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας για τους Αμερικανούς στρατιώτες από τον Απρίλιο του 2009, ενώ την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σημειώθηκαν στη χώρα οι περισσότερες δολοφονίες ανώτερων Ιρακινών αξιωματούχων από τότε που ο Sigir ξεκίνησε τις έρευνες, υπογράμμισε ο Μπόουεν.

Η απειλή από ομάδες ανταρτών έχει μειωθεί, όμως «ξένοι παραστρατιωτικοί έχουν γίνει αντικείμενο ανησυχίας», όπως επισημαίνει αναφερόμενος σε σιίτες παραστρατιωτικούς τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν.

Επιπλέον τους τελευταίους 14 μήνες σημειώνεται «μία αύξηση του αριθμού των ρουκετών που είχαν στόχο τη διεθνή ζώνη και τη ζώνη γύρω από την αμερικανική πρεσβεία», σύμφωνα πάντα με τον Μπόουεν.

Αυτή η έκθεση δημοσιεύεται λίγους μήνες πριν την οριστική αποχώρηση των 47.000 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ Τζέφρι Μπιουκάναν δήλωσε ότι τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ιουνίου (που κάνουν λόγο για 15 επιθέσεις ημερησίως κατά μέσο όρο) αντιστοιχούν «στο μέσο όρο του 2010, δηλαδή πρόκειται για μείωση 90% από το απόγειο των βίαιων επεισοδίων» . Εξάλλου για τον Ιούλιο του 2011 ο ημερήσιος μέσος όρος επιθέσεων έπεσε στις 13, πρόσθεσε.

«Είχαμε προβλέψει και το είχαμε πει πολλές φορές ότι ομάδες ανταρτών και τρομοκρατών θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή την περίοδο στη διάρκεια της οποίας οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους», επεσήμανε ο Μπιουκάναν.

«Αυτές οι ομάδες επιτίθενται τόσο στον ιρακινό όσο και στον αμερικανικό στρατό. Ομάδες ανταρτών υποστηριζόμενοι από το Ιράν (...) θέλουν να δώσουν την λανθασμένη εντύπωση ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι αναγκασμένες να αποχωρήσουν», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η ασφάλεια του Ιράκ παραμένει ένα σοβαρό και περίπλοκο θέμα, το οποίο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με βραχυπρόθεσμες τάσεις και αριθμούς», υπογράμμισε ο Μπιουκάναν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.