29/6/11

Χάνει κύρος το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα

Το δολάριο αναμένεται να χάσει το κύρος του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, όπως εκτιμούν σε πρόσφατη δημοσκόπηση διαχειριστές συναλλαγματικών αποθεμάτων από κεντρικές τράπεζες, που διαχειρίζονται συνολικά περισσότερα από οκτώ τρισ. δολάρια.

Δημοσκόπηση: Τι εκτιμούν οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων κεντρικών τραπεζών
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση -η οποία διεξήχθη από τη UBS- περισσότεροι από το 50% των managers προβλέπουν ότι μέσα στην επόμενη 25ετία το δολάριο θα αντικατασταθεί από χαρτοφυλάκιο διαφόρων νομισμάτων.
Η στάση τους είναι διαφορετική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι managers των συναλλαγματικών αποθεμάτων κεντρικών τραπεζών εκτιμούσαν ότι το αμερικανικό νόμισμα θα διατηρήσει την «κυριαρχία» του στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα.
Στη δημοσκόπηση της UBS συμμετείχαν περισσότεροι από 80 managers, κρατικά επενδυτικά ταμεία και οργανισμοί με ενεργητικό μεγαλύτερο των οκτώ τρισ. δολαρίων. Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης αποτελούν μία ακόμη ένδειξη της δυσαρέσκειας για τον αποκλειστικό ρόλο του δολαρίου ως βασικού αποθεματικού νομίσματος, εν μέσω των γενικότερων ανησυχιών για τα περιθώρια της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και της επέκτασης του ισολογισμού της Φέντεραλ Ριζέρβ.
«Αυτή την εποχή εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για τη χρηματοοικονομική κατάσταση των ΗΠΑ», επισημαίνει ο Λάρι Χάθεγουεϊ, οικονομολόγος της UBS. Από τις αρχές του έτους, το δολάριο έχει χάσει περίπου το 5% της αξίας του και κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι «καλαθιού» με τις σημαντικότερες ξένες ισοτιμίες. Οι κάτοχοι μεγάλων συναλλαγματικών αποθεμάτων -κυρίως η Κίνα- προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους μακριά από το αμερικανικό νόμισμα. Στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του έτους, το 75% της αύξησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας τοποθετήθηκε σε μη-αμερικανικό ενεργητικό, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις της Standard Chartered.

Η πρόταση Ζέλικ
Η πρόβλεψη για ένα συναλλαγματικό κόσμο με συμμετοχή περισσοτέρων του ενός νομισμάτων -αντικαθιστώντας την κυριαρχία του δολαρίου- είναι μια ιδέα που έχουν υποστηρίξει αρκετοί κορυφαίοι αξιωματούχοι. Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε προτείνει πέρυσι τη σύσταση ενός νέου νομισματικού συστήματος που θα περιλαμβάνει περισσότερα από ένα νομίσματα, όπως δολάριο, ευρώ, γιεν, στερλίνα [GBP=X] και γιουάν.
Το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί και χρυσό, είχε προσθέσει τότε ο κ. Ζέλικ. Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο του χρυσού, καθώς το 6% των managers υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη αλλαγή στα αποθέματα που διαχειρίζονται την επόμενη δεκαετία θα ήταν η προσθήκη περισσότερου χρυσού.
Από τις αρχές του έτους, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει 151 τόνους χρυσού -με τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις από τις κεντρικές τράπεζες Ρωσίας και Μεξικού- με βάση στοιχεία του World Gold Council, ενώ οδεύουν για τις μεγαλύτερες ετήσιες αγορές χρυσού από το 1971, χρονιά κατάρρευσης του συστήματος Μπρέτον Γουντς, που συνέδεε την αξία του δολαρίου με το χρυσό.
Οι managers στη δημοσκόπηση προβλέπουν ότι ο χρυσός θα σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των υπολοίπων στοιχείων ενεργητικού, επικαλούμενοι τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Μέσα σε ένα χρόνο, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου καταγράφει κέρδη 19,5%, έχοντας ενισχυθεί κοντά στα 1.500 δολάρια ανά ουγκιά.

Ευρώ και γιουάν
Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Στιούαρτ Γκάλιβερ, εκτιμά ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το δολάριο θα διατηρήσει το κύρος του ως βασικό αποθεματικό νόμισμα, ενώ πιστεύει ότι το ευρώ [EUR=X] θα ξεπεράσει την κρίση. Ο κ. Γκάλιβερ θεωρεί ότι το κινεζικό γιουάν θα αναδειχθεί μέσα στα επόμενα 15 με 20 χρόνια το τρίτο βασικό αποθεματικό νόμισμα, μαζί με το δολάριο και το ευρώ.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.