30/6/11

Η Γαλλία εξοπλίζει τους εξεγερμένους της Λιβύης

Ρίψεις φορτίων με όπλα στα Δυτικά Όρη σύμφωνα με την εφημερίδα “ΛΕ Φιγκαρό”
Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Γαλλίας να βοηθήσει τους εξεγερμένους που ελέγχουν τα δυτικά της Λιβύης να προελάσουν δυτικότερα (και στην πρωτεύουσα Τρίπολη), σε περιοχές που ελέγχει το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, η Γαλλία πραγματοποιεί ρίψεις φορτίων όπλων στα Δυτικά Όρη, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό, υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Πώς η Γαλλία εξοπλίζει τους εξεγερμένους”.

Επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, η εφημερίδα γράφει πως η Γαλλία έρριψε με αλεξίπτωτα “μεγάλες ποσότητες” όπλων, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών, επιθετικών τουφεκιών, πολυβόλων και αντιαρματικών πυραύλων, στην περιοχή Τζέμπελ Ναφούσα. Η απόφαση να σταλούν όπλα χωρίς να υπάρξει επίσημα διαβούλευση με τους εταίρους της Γαλλίας στο NATO ελήφθη “διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να προχωρήσουμε”, ανέφερε κυβερνητική πηγή στη Φιγκαρό. Οι εξεγερμένοι που εφορμούν από τα Δυτικά Όρη, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, έκαναν την Κυριακή τη σημαντικότερη προέλαση εδώ και εβδομάδες, φτάνοντας στην πόλη Μπιρ αλ Γάναμ, όπου μάχονται έως και σήμερα με τις δυνάμεις του Καντάφι.

Έστειλε και άρματα
Η Φιγκαρό γράφει ότι συντάκτης της είδε έναν απόρρητο χάρτη με τη σφραγίδα των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας, στον οποίο έχουν σημειωθεί διάφορες περιοχές στα βουνά, περιλαμβανομένων της Γιαφράν και της Ναλούτ, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, όπου μπορούν να παραδίδονται όπλα. Εξάλλου, άλλη πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι εκτός από τις ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα η Γαλλία έστειλε και "ελαφρά άρματα" μέσω των γειτονικών χωρών της Λιβύης. Να σημειωθεί ότι λίβυοι εξεγερμένοι παραδέχονται είναι ότι έχουν λάβει όπλα, ειδικά από το Κατάρ, μέσω του προπυργίου τους στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης.

Επιβεβαιώνουν οι ένοπλες δυνάμεις
Το γαλλικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας. Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Τιερί Μπιρκάρ εξήγησε ότι οι αποστολές αυτές έγιναν για ανθρωπιστικούς λόγους, επειδή "σε κάποια φάση η κατάσταση χειροτέρευε και φαινόταν ότι απειλούνταν πολίτες που δεν μπορούσαν να αμυνθούν". Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στις αρχές Ιουνίου "η Γαλλία έστειλε εξοπλισμό που θα τους επέτρεπε να αμυνθούν, όπως ελαφρά όπλα και πυρομαχικά", αλλά επίσης και φάρμακα και τρόφιμα.

Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, εκτός από όπλα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα χρήματα δόθηκαν “από διεθνείς δωρεές, για να πληρώσουν τους μισθούς και να αγοράσουν καύσιμα μέσω του προσωρινού μηχανισμού χρηματοδότησης που έχει συσταθεί από την Ομάδα Επαφής”.http://www.makthes.gr/news/world/76348/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.