28/6/11

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα δημοσιογράφους αν πάρουν μέρος στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα


Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα δημοσιογράφους
Η Αμίρα Χας, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Haaretz στα κατεχόμενα θα πάρει μέρος στην αποστολή
Με απαγόρευση εισόδου στο Ισραήλ για 10 χρόνια, με κατάσχεση του εξοπλισμού τους και άλλα αντίποινα απειλεί η Ισραηλινή κυβέρνηση τους δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές που θα επιβαίνουν στα πλοία που συμμετέχουν στην αποστολή «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ –Παραμένουμε Άνθρωποι».


Ο στόλος είναι έτοιμος να αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες προς την Γάζα. Η ελληνική πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» συμμετέχει και φέτος εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη της προς τον λαό της Παλαιστίνης.

Επισημαίνεται ότι ο διεθνής «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ – Παραμένουμε Άνθρωποι» αποτελείται από 10 πλοία, από τα οποία δύο είναι φορτηγά που θα μεταφέρουν φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ τα υπόλοιπα είναι επιβατηγά με εκατοντάδες επιβάτες, ανάμεσά τους, πολιτικοί, ευρωβουλευτές, συγγραφείς, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού και ακτιβιστές. Θα επιβαίνουν επίσης αρκετά συνεργεία διεθνών τηλεοπτικών σταθμών (CNN, NBC Al Jazeera κλπ) όπως και δημοσιογράφοι σε αποστολή από πολλά διεθνή μέσα και εφημερίδες.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που θα πάρουν μέρος είναι και η Ισραηλινή Αμίρα Χας, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Haaretz στα κατεχόμενα.

Στην ανταπόκρισή της από την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της Haaretz η Χας γράφει μεταξύ άλλων : «Κάπου στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε μία αίθουσα όπου οι επιβάτες του καναδικής σημαίας πλοίου «Ταχρίρ» ενημερώνονται για όσα μπορεί να επακολουθήσουν.

Μας ρωτάνε : Που θα θέλατε να βρίσκεστε όταν επιτεθούν οι Ισραηλινοί κομάντος και καταλάβουν το πλοίο. Με βάση όσα; Έχουν διαδραματιστεί σε προηγούμενες ανάλογες αποστολές οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας μας λένε ότι αν βρισκόμαστε στο κατάστρωμα θα γίνουμε μάρτυρες σκηνών βίας που θα μας φανούν ατέλειωτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρον Πρόσορ, σε επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ στις 21 Ιουνίου τόνισε ότι «το Ισραήλ καλεί όλα τα κράτη να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η αποστολή του στολίσκου και να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους για τους κινδύνους που συνδέονται με τη συμμετοχή τους σε τέτοιες επιζήμιες προκλήσεις».

Αντιδράσεις από την Π.Ο.Ε.Σ.Υ.
Εν τω μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις απειλές του Ισραήλ.Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η Π.Ο.Ε.ΣΥ. «συμμερίζεται την ανησυχία διεθνών ενώσεων δημοσιογράφων ότι οι απειλές της ισραηλινής κυβέρνησης θέτουν σημαντικά ερωτήματα για τη δέσμευση του Ισραήλ στους κανόνες της ελευθεροτυπίας. Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων, που θα θελήσουν να καλύψουν την ανθρωπιστική αποστολή. Σημειώνει επίσης ότι η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών –με με την οποία καλεί τους Έλληνες πολίτες να μην συμμετάσχουν στην ανθρωπιστική αποστολή- εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή Ελλήνων πολιτών και των δημοσιογράφων που θα επιβαίνουν στα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ». Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι που κάλυψαν την περσινή ανθρωπιστική αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας, δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους, προπηλακίστηκαν και φυλακίστηκαν από τις ισραηλινές αρχές, ενώ τους κατασχέθηκε δημοσιογραφικός εξοπλισμός μεγάλης αξίας.»
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.