30/6/11

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Λίντιγκτον για το περιουσιακό


  • Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Λίντιγκτον για το περιουσιακό
  • ΥΠΕΞ : "Το λιγότερο ατυχής η δήλωση"
  • ΕΔΕΚ: "Απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Λίντιγκτον".
  • Οικολόγοι: "Απαράδεκτες οι δηλώσεις του"
Τις έντονες αντιδράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και των κομμάτων προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντιγκτον για το θέμα των περιουσιών.
Ο κ.Λίντιγκτον, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραλλήλισε τον σφετερισμό των κλεμμένων ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, με τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν από την αγορά ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές από Βρετανούς.

ΥΠΕΞ : "Το λιγότερο ατυχής η δήλωση"

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στις δηλώσεις του κ. Λίντιγκτον  χαρακτηρίζει «το λιγότερο ατυχή τη σύγκριση και τον παραλληλισμό του σφετερισμού των κλεμμένων ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, με τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύπτουν από την αγορά ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές από Βρετανούς».
Οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες, επισημαίνει το ΥΠΕΞ , «εκδιώχθηκαν από τις περιουσίες του με τη βία των όπλων και ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής». Στην ανακοίνωση προστίθεται, πως «παρά το γεγονός ότι νομικά ή άλλα προβλήματα, που ενδεχομένως να προκύπτουν από την αγορά ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές από Βρετανούς», δεν εγέρθηκαν στις συναντήσεις του κ. Λίντιγκτον, «η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση και επίλυσή τους». Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάσκεψη Τύπου στη Λευκωσία και σε ερώτηση για το θέμα της αγοράς περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα από Βρετανούς πολίτες, ο κ. Λίντινγκτον είπε πως το θέμα των περιουσιών δεν περιορίζεται μόνο στο «βόρειο τμήμα του νησιού». Υπάρχουν, είπε, «και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τίτλους για μερικούς απόδημους Βρετανούς που ζουν στο νότιο τμήμα του νησιού».

Στ. Στεφάνου: Ατυχής η δήλωση

Ατυχή χαρακτήρισε και σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τη δήλωση του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών. Κληθείς, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να δώσει την αντίδραση της Κυβέρνησης στο θέμα των δηλώσεων του κ. Λίτινγκτον, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών δεν εκδόθηκε τυχαία.
Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση Βρετανού, ο οποίος αποφυλακίζεται από βρετανικές φυλακές τον Ιούλιο και εναντίον του εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτά είναι θέματα που χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και όποιες ενέργειες χρειάζεται να γίνουν είναι έπειτα από τις γνωμοδοτήσεις και τις συμβουλές της Νομικής Υπηρεσίας.
Σε παρατήρηση ότι οι Βρετανοί πολίτες που αγοράζουν περιουσίες στα κατεχόμενα δεν αγοράζουν από το νόμιμο ιδιοκτήτη, ο κ. Λίντινγκτον είπε ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να απευθυνθεί στους ίδιους τους αγοραστές. 'Αλλά, όπως είπα, αυτό δεν είναι κάτι που είναι πρόβλημα για το βόρειο τμήμα του νησιού μόνο. Εχω επιστολές από βουλευτές για θέματα περιουσιών και στη νότια Κύπρο'', κατέληξε στις δηλώσεις του επί του θέματος.
Στ. Ευαγόρου: "Απαράδεκτη και ατυχής η δήλωση"
Απαράδεκτη και ατυχή χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τη χθεσινή δήλωση του Βρετανού ΥΦΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λίντιγκτον για το περιουσιακό. Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ θεωρούμε τη δήλωση απαράδεκτη και ατυχή, να ταυτίσει με αυτό τον κυνικό τρόπο τον σφετερισμό των περιουσιών που καταλήφθηκαν με τη βία από τα τουρκικά στρατεύματα με τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά, τα οποία έχουν σχέση με την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε Βρετανούς αγοραστές στις ελεύθερες περιοχές».

ΔΗΚΟ: Ο κ. Λίντινγκτον έχει υπερβεί τα εσκαμμένα

Θρασύτατη πρόκληση συνιστά η απόπειρα του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, να νομιμοποιήσει το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, παραλληλίζοντας την τουρκική παρανομία με διαδικασίες που αφορούν την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για περιουσίες που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου.
Ο κ. Φωτίου είπε πως ο κ. Λίντινγκτον έχει υπερβεί τα εσκαμμένα, σημειώνοντας πως ''εξισώνει τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες του νόμιμου κυπριακού κράτους με τις παρανομίες του τουρκικού κατοχικού ψευδοκράτους, προφανώς για να προσφέρει άλλη μια εκδούλευση και υπηρεσία στην τουρκική πλευρά''.
''Πρόκειται για μια σαφώς εχθρική ενέργεια, απροκάλυπτη και προφανώς σχεδιασμένη και στοχευμένη. Το Δημοκρατικό Κόμμα καταγγέλλει και καταδικάζει τις πονηρές και απαράδεκτες δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών και καλεί την κυπριακή Κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει με τη δέουσα αυστηρότητα'', είπε ο κ. Φωτίου.
Πρόσθεσε πως ''με ιδιαίτερη αυστηρότητα πρέπει επίσης να απαντηθούν και οι δηλώσεις του κ. Λίγκικτον με τις οποίες επιχειρεί να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσφορά καλών υπηρεσιών για τη λύση του Κυπριακού, αν η παρούσα διαδικασία δεν τελεσφορήσει''. ''Η άμεση γραπτή αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών στις απαράδεκτες δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες'', κατέληξε ο κ. Φωτίου.

ΕΔΕΚ: Απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Λίντιγκτον.

Απαράδεκτες και προκλητικές θεωρεί τις  χθεσινές δηλώσεις του κ.  Λίντιγκτον,  ΕΔΕΚ. Ανιστόρητη, αντινομική και αδιανόητη ήταν σύμφωνα με την ΕΔΕΚ,  η δήλωση του με την οποία εξομοίωσε το σφετερισμό των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα με προβλήματα έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας στις περιοχές που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Για το Βρετανό Υφυπουργό, σημειώνει η ΕΔΕΚ, η ξένη στρατιωτική κατοχή και το όργιο σφετερισμού των Ελληνοκυπριακών περιουσιών εξισώνεται με τις όποιες τυχόν καθυστερήσεις υπάρχουν στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στο νόμιμο Κυπριακό κράτος. Το οποίο θρασύτατα χαρακτηρίζει ως ΝΟΤΟ.
Σαφής υπήρξε επίσης, προσθέτει η ΕΔΕΚ ο υπαινιγμός του Βρετανού Υφυπουργού ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσφορά καλών υπηρεσιών για λύση του Κυπριακού αν η παρούσα διαδικασία δεν τελεσφορήσει, υιοθετώντας έτσι τη λογική της τελευταίας ευκαιρίας. Τέλος η ΕΔΕΚ καλεί  την Κυβέρνηση να αντιδράσει στις απαράδεκτες θέσεις του Βρετανού Υφυπουργού ζητώντας εξηγήσεις από τη Βρετανική Κυβέρνηση.

Οικολόγοι: "Ο κ. Λίντινγκτον πρέπει να πάρει απάντηση"
Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων επισημαίνει ότι ο κ. Λίντινγκτον πρέπει να πάρει απάντηση, αφού δεν μπορεί να εξισώνει τις αυθαιρεσίες κάποιων επιχειρηματιών γης (και άλλων), την ανοχή που επέδειξαν οι αρμόδιες αρχές, την απηρχαιωμένη γραφειοκρατία και το νωθρό σύστημα δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συστηματική και οργανωμένη από τις κατοχικές αρχές εκμετάλλευση των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σημειώνει ότι όλοι οι Βρετανοί αγοραστές Ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα δεν είναι θύματα, είναι θύτες. Πρόκειται για κοινούς κλεπταποδόχους σε αντίθεση με τους Βρετανούς αγοραστές γης στην ελεύθερη Κύπρο, αρκετοί (όχι όλοι) από τους οποίους έπεσαν θύματα απατεώνων ή της Κυπριακής κακοδαιμονίας. Η διάκριση των περιπτώσεων είναι σαφής όπως σαφής είναι και η πολιτική θέση της Βρετανίας να εξισώσει το θύτη με το θύμα, καταλήγουν οι Οικολόγοι.
Γ. Λιλλήκας: "Οι Βρετανοί για άλλη μια φορά έδειξαν το φιλοτουρκικό τους πρόσωπο"

Οι Βρετανοί για άλλη μια φορά έδειξαν το φιλοτουρκικό τους πρόσωπο, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην ΥΠΕΞ, Γιώργος Λιλλήκας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Λίντινγκτον σε προβλήματα και συμφέροντα Βρετανών πολιτών στο ''βορρά'' και στο ''νότο''.
Η αναφορά αυτή, προσθέτει, αποτελεί συνειδητή εξίσωση του ψευδοκράτους με τις νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θέση αυτή της Αγγλικής κυβέρνησης αποτελεί πρόκληση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, συνεχίζει ο κ. Λιλλήκας λέγοντας ότι η δήλωση του Βρετανού Υφυπουργού βρίσκεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και του Βρετανικού εφετείου. Η συμπεριφορά της Βρετανικής Κυβέρνησης, προσθέτει, αποτελεί συνέχεια της διαχρονικής της πολιτικής για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, υπόσκαψη των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.