29/6/11

Τουρκικό Κοινοβούλιο - Αποκλεισμένοι Βουλευτές: το προηγούμενο του Ερντογάν

Le Monde
Ένας βουλευτής που εξελέγη το 2002, είχε αποκλειστεί από το Κοινοβούλιο από τη ήδη  από τότε πολύ παρεμβατική τουρκική δικαιοσύνη και από το ανώτατο Εκλογοδικείο (YSK). 
Πρόκειται για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε εκλεγεί στο Σιίρτ (Νοτιοανατολική Τουρκία), την πατρίδα της γυναίκας του Εμινέ, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην ορκωμοσία.

Ο λόγος: μια δικαστική καταδίκη και μια κήρυξη μη εκλογιμότητας επειδή είχε προσφωνήσει πέντε χρόνια νωρίτερα, μερικά ρήματα ενός «ποιήματος»: «τα τζαμιά μας είναι οι στρατώνες μας, οι μιναρέδες μας οι ξιφολόγχες μας, ...», στην πραγματικότητα, μια πολύ προσωπική επανερμηνεία κειμένου του θεωρητικού του τουρκικού  εθνικισμού Ziya Gökalp.
Αυτή η ομιλία είχε γίνει το 1997. 
Μια χοντροειδή αφορμή για να αποκλειστεί ο άνθρωπος που εμφανιζόταν ως αυξανομένη φιγούρα της αντιπολίτευσης, ο ιδρυτής το προηγούμενο έτος και ηγέτης του ΑΚΡ, μεγάλος νικητής των εκλογών του 2002, με το 34,1% των ψήφων. 

Μετά από μια σύντομη ενδιάμεση αντικατάσταση του από τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Ερντογάν είχε επιτραπεί να καθίσει στο κοινοβούλιο μετά τη διοργάνωση νέων τοπικών εκλογών τον Μάρτιο του 2003. Εκλεγμένος με το 84% των ψήφων στο Σιίρτ, είχε πάρει την εκδίκησή του: «Αυτό το αποτέλεσμα είναι τόσο όμορφο όσο ένα ποίημα», είχε δηλώσει.

Η ίδια μέθοδος, που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Κούρδων αντιπροσώπων, δεν σοκάρει καθόλου πια τον Πρωθυπουργό. 
Η «νομολογία Ερντογάν» έχει προταθεί για την επίλυση της σημερινής κρίσης και να επιτραπεί στους αποκλεισμένους βουλευτές να καθίσουν. Εκείνοι που είναι κοντά στον κ. Ερντογάν προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι η υπόθεση αυτή ήταν πολύ διαφορετική, ότι αφορά ένα θέμα «τρομοκρατίας». Ο Bulent Arinc , το δεξί του χέρι, άσκησε πίεση στο BDP, σε μια προσπάθεια να τους πείθει να εγκαταλείψουν την απόφαση τους να μποϊκοτάρουν το νέο κοινοβούλιο. 
Ο Ερντογάν διατήρησε μια σταθερή θέση: «Γιατί δεν επέλεξε το BDP κάποιον άλλον από τον Ντικλ Χατίπ;», είπε.

Ο κ. Ερντογάν έχει κοντή μνήμη. 
«Εμείς υποστηρίξαμε το 2003 την επιστροφή του κ. Ερντογάν στο κοινοβούλιο υπενθύμισε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Εμείς δεν του είχαμε ζητήσει γιατί το ΑΚΡ δεν μπορούσε να βρει κάποιον άλλο».

Το κυριότερο, οι βουλευτές του BDP, του CHP και του ΜΗΡ που αποκλείστηκαν, δεν έχουν ακόμη δικαστεί και είναι επομένως αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. 
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ευχήθηκε να τηρηθεί το τεκμήριο της αθωότητας. 

Όπως πάντα, ο πρωθυπουργός και μόνο έχει την εξουσία να επιλύσει αυτή τη κρίση.
Guy Perrier   
Le Monde                                        28.06.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.