29/6/11

Πρεμιέρα κρίσης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση

O Kούρδος Βουλευτής Hatip Dicle
Tου Κώστα Ράπτη
Με σοβαρή πολιτική και θεσμική κρίση εγκαινιάζεται από την πρώτη στιγμή η τρίτη κυβερνητική θητεία του Ταγίπ Ερντογάν στην γειτονική Τουρκία, όπου η τελετή ορκωμοσίας την Τρίτη της νέας Εθνοσυνέλευσης, η οποία αναδείχθηκε από τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, σημαδεύθηκε από το μποϊκοτάζ όχι μόνο των ανεξάρτητων Κούρδων βουλευτών, αλλά και του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναδεικνύοντας τη μείζονα «εκκρεμότητα» του Κουρδικού ζητήματος οι 30 βουλευτές που αναδείχθηκαν ως ανεξάρτητοι με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας αρνήθηκαν, όπως είχαν προαναγγείλει, να παραστούν στην ορκωμοσία, διεκδικώντας την ανάληψη βουλευτικών καθηκόντων και από τους άλλους 6 συναδέλφους τους, οι οποίοι αδυνατούν να το πράξουν, πέντε εξ αυτών διότι παραμένουν προφυλακισμένοι με κατηγορίες «τρομοκρατικής δράσης» για την υπόθεση της «Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν», ο δε έκτος, ο Χατίπ Ντιτζλέ από την περιφέρεια του Ντιγιάρμπακιρ, λόγω τελεσίδικης καταδίκης του δύο μέρες πριν από τις εκλογές για παλαιότερη υπόθεση «αποσχιστικής προπαγάνδας», ενώ ενδιαμέσως η βουλευτική υποψηφιότητά του είχε γίνει δεκτή από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK). Μάλιστα μετά την ακύρωση της εκλογής του, η έδρα του παραχωρήθηκε σε υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος.

Σε μιαν άκρως συμβολική κίνηση οι «30» αποφάσισαν να πραγματοποιούν στο Ντιγιάρμπακιρ, την άτυπη πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν, την εβδομαδιαία συνεδρίαση της ομάδας τους, ενώ την ίδια στιγμή διανοούμενοι, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι κυκλοφορούν κείμενο υπογραφών με το οποίο ζητούν το σεβασμό της λαϊκής βούλησης υπενθυμίζοντας ότι ο Ντιτζλέ συγκέντρωσε 78.000 ψήφους. (Σημειώνεται ότι ο κρατούμενος στη νήσο Ιμραλί ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ανέφερε στους δικηγόρους τους ότι βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε εξέλιξη διαπραγμάτευση του ιδίου και της εξόριστης στο όρος Καντίλ του Ιράκ ηγεσίας των Κούρδων ανταρτών με τους κρατούντες στην Άγκυρα, η οποία για πρώτη φορά στα χρονικά έχει φθάσει «σε τέτοιο επίπεδο συμφωνίας»).

Ωστόσο, αυτό που θα ήταν απλώς ένα πρόβλημα συμμαχιών ενόψει της εκπόνησης νέου Συντάγματος (καθώς οι ψήφοι των Κούρδων βουλευτών είναι απαραίτητες για να προσφέρουν στον Ταγίπ Ερντογάν την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία σε θέματα στα οποία δεν θα συναινέσουν τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης), μετατράπηκε σε μείζον πρόβλημα λειτουργίας των θεσμών, όταν στον χορό μπήκε την τελευταία στιγμή και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Έτσι, οι βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσήλθαν μεν στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εθνοσυνέλευσης, ωστόσο αρνήθηκαν να ορκισθούν (πλην ενός, ο οποίος και προεδρεύει προσωρινά του σώματος, ως ο αρχαιότερος βουλευτής), επικαλούμενοι την υπόθεση των νεοεκλεγέντων συναδέλφων τους Μεχμέτ Χαμπεράλ και Μουσταφά Μπαλμπάι, οι οποίοι επίσης αδυνατούν να αναλάβουν καθήκοντα, λόγω της προφυλάκισής τους για την υπόθεση του μυστικού δικτύου «Εργκένεκον». (Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και με τον στρατηγό ε.α. Ενγκίν Αλάν, επίσης προφυλακισμένο για την ίδια υπόθεση, ο οποίος εξελέγη με το τρίτο σε δύναμη Κόμμα Εθνικιστικής δράσης, που όμως έλαβε κανονικά μέρος στην κοινοβουλευτική διαδικασία).

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια (όντας ο ίδιος Κούρδος και Αλεβίτης στο θρήσκευμα) να αναμορφώσει το κόμμα του από θεματοφύλακα της κεμαλικής ορθοδοξίας σε υπέρμαχο των φιλελεύθερων δημοκρατικών αξιών, δηλώνει ότι δεν διεκδικεί αμνηστία ή απονομή χάριτος για τα στελέχη του, παρά μόνο τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, εφόσον πρόκειται για προφυλακισθέντες υπόπτους και όχι για τελεσίδικα καταδικασθέντες, υπενθυμίζει δε στον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον οποίο κατηγορεί για διγλωσσία, ότι το κόμμα του τον είχε στηρίξει όταν ο ίδιος δεν μπόρεσε λόγω προηγούμενης καταδίκης να εκλεγεί βουλευτής και άρα πρωθυπουργός το 2002, και χρειάσθηκε για αυτό επαναληπτική εκλογή το επόμενο έτος στην περιφέρεια του Σίιρτ μετά από ειδική νομοθετική ρύθμιση. («Ας έβρισκαν άλλο υποψήφιο» περιορίσθηκε τώρα να σχολιάσει τώρα ο Ερντογάν για την περίπτωση Ντιτζλέ). Σε μιαν ενδιαφέρουσα αντιστροφή των ρόλων, ο Κιλιτσντάρογλου καταγγέλλει πλέον τον κίνδυνο μιας «πολιτικής δικτατορίας».

Τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αντιτείνουν ότι όποια νομοθετική η συνταγματική παρέμβαση και αν χρειασθεί, η Εθνοσυνέλευση είναι το μόνο πεδίο για την επίτευξή της και ότι η ομαλή λειτουργία των θεσμών δεν αποτελεί ευθύνη μόνο της πλειοψηφίας. «Χρειάζεται η συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων» επεσήμανε, επικρίνοντας εμμέσως την αξιωματική αντιπολίτευση το γραφείο του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Στέφαν Φύλε. Το αν το αδιέξοδο οδεύει προς επίλυση θα φανεί στις επαφές που έχει ζητήσει το κυβερνόν κόμμα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα τις αντιπολίτευσης για το θέμα της εκλογής νέου προέδρου της εθνοσυνέλευσης.

http://www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

  1. ΜΑΖΙΚΟΙ ΒΙΑΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η "ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ" ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΑΝ "ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"!
    olympiada | Ιουνίου 29, 2011 at 6:49 μμ | Κατηγορίες: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ| URL: http://wp.me/pbW97-k71
    Εδώ η Τουρκία έχει γεμίσει όλη την Ευρώπη με Ασιάτες και Αφρικανούς λαθρομετανάστες και οι ΗΠΑ ... ανακάλυψαν ότι η μουσουλμανική χώρα αποτελεί «τόπο προέλευσης, προορισμού και διέλευσης γυναικών, ανδρών και παιδιών που σύρονται στην πορνεία και υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία».
    Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το παράνομο "ανθρώπινο εμπόριο" η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον. Η έκθεση κατηγορεί την τούρκικη κυβέρνηση ότι τα μέτρα που λαμβάνει και η πολιτική της «υστερεί κατά πολύ» σε ό,τι αφορά την δίωξη του παράνομου εμπορίου ανθρώπινων ψυχών.
    Οι γυναίκες και τα παιδία που είναι θύματα αυτού του εμπορίου και επισημάνθηκαν στην Τουρκία, αναφέρει η έκθεση, προέρχονται κυρίως από χώρες της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και την Ανατολική Ευρώπη αλλά υπάρχουν και «Τούρκισες που υποβάλλονται σε αναγκαστική πορνεία εντός της χώρας τους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.