27/6/11

Βοήθεια 26,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στους Τουρκοκύπριους την ώρα που η Τουρκια ετοιμάζει έργα υποδομών στα κατεχόμενα!


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε σήμερα ποσό ύψους 26,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο.  
Η χρηματοδότηση αυτή θα εστιάζεται, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, σε μέτρα για την προώθηση της συμφιλίωσης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Αποδέκτες της θα είναι, μεταξύ άλλων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σχολεία, αγρότες, χωριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση και την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, δήλωσε: «Το κονδύλιο αυτό, ύψους 26,5 εκατ. ευρώ, καταδεικνύει τη διαρκή δέσμευση της ΕΕ έναντι της τουρκοκυπριακής κοινότητας και υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού. Κίνητρο για τις δραστηριότητες που εφαρμόζει η Επιτροπή με αυτή τη νέα χρηματοδότηση είναι η επανένωση, γεγονός που υπογραμμίζει τις προσδοκίες της ΕΕ για μια επιτυχή έκβαση των συνομιλιών για την επανένωση της νήσου».

Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2011 η συνολική χρηματοδότηση ολοκλήρου του προγράμματος βοήθειας υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα ανέλθει σε 28 εκατ. ευρώ. Ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε ήδη ενωρίτερα εφέτος για τη χρηματοδότηση του προγράμματος υποτροφιών της ΕΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.
 

Η σημερινή απόφαση βασίζεται στο προηγούμενο πολυετές πρόγραμμα βοήθειας ύψους 259 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό είχε ολοκληρωθεί πλήρως έως το 2009, ενώ σχέδια του προγράμματος θα εκτελούνται έως το 2012.

Συμφωνία Αγκυρας-ψευδοκυβέρνησης για έργα υποδομών
Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται τη στιγμή που ο υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκίας Μεχμέτ Σολούκ και ο "ψευδουπουργός" συγκοινωνιών του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος Ερσάν Σάνερ υπέγραψαν συμφωνία για κατασκευή έργων υποδομών στα κατεχόμενα από τουρκικές εταιρίες. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων ο αυτοκινητόδρομος μεταξύ κατεχόμενης Αμμοχώστου και Λευκάς και η κατασκευή σήραγγας κάτω από τον Πενταδάκτυλο, η οποία θα ενώνει την κατεχόμενη Λευκωσία με την κατεχόμενη Κερύνεια.
 

Σε δηλώσεις του, ο Μεχμέτ Σολούκ είπε ότι η Αγκυρα είναι πρόθυμη να συμβάλει σε κάθε είδους σχέδια που αφορούν έργα υποδομής.
 

Με βάση τα δημοσιεύματα, για την περίοδο 2010-2020, προβλέπεται η κατασκευή οδικού δικτύου, μήκους 875 χιλιομέτρων. 
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=9&artid=99719 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.