30/5/11

Με το χέρι απλωμένο στην Τουρκία για να προωθούν στο εξωτερικό την προπαγάνδα της

«Στιγμάτισε το γεγονός ότι κανένας μειονοτικός δεν έγινε υπουργός σε ελληνική κυβέρνηση», είπε η Περβίν Χαϊρουλάχ του συλλόγου.

Νέα κονδύλια ζήτησαν από τον Εγκεμέν Μπαγίς, για να παράξουν έργο
Θέλουν την ισλαμική Σαρία αν και κόπτονται για τα δικαιώματα της γυναίκας
Αν αναρωτιέστε γιατί η Εμινέ Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς που πραγματοποιούσαν «τουριστική» επίσκεψη στην Κομοτηνή κατέληξαν στο τουρκικό προξενείο, ενώ είδαν τους πάντες και γέμισαν την μέρα τους με άπειρα γεγονότα, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Έπρεπε να συνομιλήσουν με συγκεκριμένους ανθρώπους που τους έθεσαν πρακτικά ζητήματα στήριξής τους και χρηματοδότησης των δράσεων που αναπτύσσουν στο εξωτερικό, προπαγανδίζοντας τα όσα υποστηρίζει η Τουρκία για την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη και την διαβίωσή της.

Εκεί έγιναν συζητήσεις και υπήρξαν κλειστές συναντήσεις των ημετέρων του προξενείου που η μόνη δουλειά τους είναι να περιοδεύουν στο εξωτερικό και να μετέχουν σε φόρα ως Έλληνες μειονοτικοί καταπιεσμένοι πολίτες. Με αφορμή αυτό το γεγονός αξίζει να φωτίσουμε την πρόσφατη παρουσία γυναίκας του συλλόγου επιστημόνων που ήταν σε μια τέτοιου χαρακτήρα συνάντηση στην Πολωνία.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στην πρόσφατη συνάντηση - σεμινάριο της ανθρώπινης διάστασης του ΟΑΣΕ στην Βαρσοβία, η τοποθέτηση του συλλόγου επιστημόνων Μειονότητας  που έγινε με την γνωστή εκπρόσωπό του Περβίν Χαϊρουλά σε σχέση με όσα αντικρουόμενα ακούστηκαν, ενώ στα δημοσιεύματα του τουρκόφωνου Τύπου παρουσιάζεται εξωραϊσμένη η όλη εκπροσώπηση και άτολμος και άπειρος σχεδόν ο Έλληνας πρόξενος που απάντησε.

Αξίζει να μεταφέρουμε σε μετάφραση το δημοσίευμα της εφημερίδας Αζινλίκτσα 25-05-2011 Κομοτηνής για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Ο σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) ανακοίνωσε ότι μετείχε στο σεμινάριο Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ. Στην ανακοίνωση Τύπου του BTAYTD αναφέρεται πως «Η Περβίν Χαϊρουλάχ μέλος του BTAYTD και γενική διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ μετείχε στο σεμινάριο Ανθρώπινης Διάστασης που οργανώθηκε από τον ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα της Πολωνίας την Βαρσοβία, όπου περιέγραψε τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Η ανακοίνωση του BTAYTD έχει ως εξής:
«Πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Μαΐου σεμινάριο με θέμα τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων στην πολιτική διαδικασία. Στο σεμινάριο αυτό, που απαρτιζόταν από 4 συνεδρίες, η Περβίν Χαϊρουλάχ εκτός από τα γραπτά κείμενα που παρέδωσε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης, μετείχε στη δεύτερη συνεδρία με τίτλο «Η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα πολιτικά κόμματα», καθώς και στην τρίτη συνεδρία που είχε τίτλο: «Οι κανονισμοί για τα πολιτικά κόμματα στην εθνική νομοθεσία» και μίλησε περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης. Μετά από τις δύο ομιλίες που έκανε η Περβίν Χαϊρουλλάχ η ελληνική αντιπροσωπεία χρησιμοποίησε το δικαίωμά της να απαντήσει.

Η κα Χαϊρουλλάχ στην ομιλία της περιέγραψε τα προβλήματα της μειονότητας, αναφερόμενη στα εξής τρία θέματα υπό τους τίτλους: «Η εκπροσώπηση των γυναικών της τουρκικής μειονότητας στην πολιτική και κοινωνική ζωή», «Η συμμετοχή των γυναικών της τουρκικής μειονότητας στην πολιτική και κοινωνική ζωή» και «Το δικαίωμα συμμετοχής της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης στην πολιτική». Η Περβίν Χαϊρουλάχ στην ομιλία της στο σεμινάριο ανθρώπινης διάστασης του ΟΑΣΕ άσκησε κριτική για το πλαφόν του 3% που υπάρχει για τους ανεξάρτητους υποψηφίους στην Ελλάδα και είπε πως είναι ανάγκη να καταργηθεί αυτή η πρακτική. Ανέφερε πως παρά το ότι η μειονότητα εκπροσωπείται από δύο βουλευτές, κανένα μέλος της μειονότητας δεν έγινε ποτέ μέλος της κυβέρνησης.

Η κα Χαϊρουλλάχ τόνισε το γεγονός ότι από το 1920 μέχρι σήμερα καμία γυναίκα από τη μειονότητα δεν εξελέγη βουλευτής και υπενθύμισε πως όταν το 2010 μια ομάδα γυναικών στην Ξάνθη θέλησαν να ιδρύσουν τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Τουρκίδων Γυναικών Ξάνθης» το δικαστήριο δεν επέτρεψε την ίδρυσή του, επειδή στον τίτλο του υπήρχε η λέξη «τουρκικός». Η κα Χαϊρουλάχ στην ομιλία της τόνισε πως η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων είναι αντίθετη με το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμία εθνική μειονότητα και τόνισε: «Εν πρώτοις, εντός των ελληνικών συνόρων δεν αναγνωρίζεται καμία εθνική μειονότητα. Για το λόγο αυτό είναι περιορισμένη η δυνατότητα συμμετοχής των μειονοτήτων σε κάθε επίπεδο της ζωής.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία όπως η Ελλάδα πρέπει οι νομικές διατάξεις να ενθαρρύνουν την πολιτική και πολιτιστική πολυμορφία, καθώς και την ίση εκπροσώπηση των μειονοτήτων. Ωστόσο, η Ελλάδα παρά το ότι έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέγραψε πολλές διεθνείς συμφωνίες, επιμένει να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες. Από την πλευρά της μειονότητας θέλω να δηλώσω ότι η επιβολή του πλαφόν του 3% εμπόδισε την τουρκική μειονότητα να εκπροσωπηθεί από ανεξάρτητους υποψηφίους. Πρέπει να πούμε επίσης ότι η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα δεν εκπροσωπείται επαρκώς στην πολιτική και κοινωνική ζωή».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής αποστολής, πρόξενος Χρίστος Σοφιανόπουλος, επανέλαβε τη γνωστή ρητορική. Δήλωσε ότι η Ελλάδα ακολουθεί επαρκώς τα διεθνή πρότυπα, ότι δεν ενστερνίζεται την ποσόστωση που παρουσιάστηκε σχετικά με το θέμα των γυναικών καθώς και ότι γίνονται προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης επί του θέματος.

Ισχυρίστηκε δε, ότι είναι αλήθεια το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα με τη εκπροσώπηση των μουσουλμάνων γυναικών. Σοφιανόπουλος, στην απάντηση που έδωσε στην τρίτη συνεδρία, ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία 80 χρόνια η μειονότητα εκλέγει βουλευτή σε εθνικό επίπεδο, ενώ στις τελευταίες εκλογές, συμμετείχαν δεκαέξι μειονοτικοί υποψήφιοι από διάφορα πολιτικά κόμματα. Δήλωσε ακόμα ότι κατά τις τελευταίες εκλογές εφαρμόσθηκε και ο νόμος για τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση ο οποίος και την ενίσχυσε».

Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα δημοσιεύματα στην άσχημη θέση που βρέθηκε η ομιλήτρια Περβίν Χαϊρουλάχ καθώς δεν μπόρεσε να εξηγήσει πως αφενός κόπτεται για τα δικαιώματα της γυναίκας της μειονότητας και αφετέρου η ΜΚΟ που είναι γενική διευθύντρια υποστηρίζει την διατήρηση της ΣΑΡΙΑ στην Θράκη!

Πολύ προσοδοφόρα μπορεί νάναι τα ταξιδάκια τα ταξιδάκια στο εξωτερικό http://xronos.gr
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.