27/5/11

Κρίσιμη σύσκεψη κορυφής σε αναζήτηση συναίνεσης

Kυβέρνηση: «Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού η προσφυγή στις κάλπες»

Στη σημερινή σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Φωτογραφία αρχείου.
Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για την έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του κ. Κάρολου Παπούλια, με τη διευκρίνιση ότι «ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις συζητήσεις εν όψει των αποφάσεων στην Ε.Ε. και την πορεία της χώρας», προκάλεσε και τροφοδότησε πλήθος σεναρίων.
Και τούτο διότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών (των αναγνωρισμένων, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, κομμάτων), πραγματοποιείται σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, για τη χώρα και την ελληνική οικονομία, με την 5η δόση από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ να είναι σε εκκρεμότητα, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί, τοΔΝΤ -δεσμευόμενο από το Καταστατικό του- να απειλεί με διακοπή της συμμετοχής του στη δανειακή σύμβαση, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παράσχει την διαβεβαίωσή της ότι θα καλύψει την Ελλάδα, για τις δανειακές της ανάγκες το 2012-2013, εφόσον η χώρα δεν μπορέσει «να βγει» στις αγορές, και τους Ευρωπαίους εταίρους να μετατρέπονται σε κήρυκες καταστροφής και προφήτες της οικονομικής συντέλειας της Ελλάδας.


Υπευθυνότητα
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι «τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση», αλλά σημειώνουν ότι «το ίδιο είναι και απλά ως προς το ποιο δρόμο έχουμε να πάρουμε» και συμπληρώνουν: «Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη λύση που έχουμε είναι να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα υπευθυνότητας που είναι και η μοναδική διασφάλιση και εγγύηση για το μέλλον της χώρας».Η ηγεσία της κυβέρνησης βλέπει τη σημερινή σύσκεψη ως «την έσχατη προσπάθεια να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση και συναίνεση στα αναγκαία βήματα και αποφάσεις», αρνείται κατηγορηματικά ότι αποσκοπεί στο να παγιδεύσει την αντιπολίτευση σε επικοινωνιακά παίγνια και μικροπολιτικούς τακτικισμούς και απορρίπτει οποιαδήποτε σκέψη, εκτίμηση και ανάλυση, ότι μέσω της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών ο τόπος μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Η Προεδρία της Δημοκρατίας γνωστοποίησε τη σύγκληση της σύσκεψης με μια λιτή ανακοίνωσή της, για σήμερα Παρασκευή ώρα 12.30, με θέμα: «Συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας».
Η κυβερνητική ηγεσία επιθυμεί -και διαβεβαιώνει ότι είναι ειλικρινής στις προθέσεις της-να σταλεί και να μεταδοθεί «ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό και το εξωτερικό», μέσω μιας πολιτικής σύμπτωσης απόψεων και συναντίληψης τόσο για την παρούσα κατάσταση, όσο και για τη μελλοντική πορεία της χώρας.«Στο ανώτατο Πολιτειακό επίπεδο, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όλοι οι αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους και να καταγραφούν», σημείωναν χθες το βράδυ συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά από τους καταναγκασμούς της κομματικής διαχείρισης των πραγμάτων, «αρκεί να επιδειχθεί και να πρυτανεύσει σοβαρότητα και ευθύνη»...Αξιολόγηση του «Ζάππειο ΙΙ». Η κυβέρνηση δεν αποκλείει να υιοθετήσει και όποιες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης -κυρίως της αξιωματικής- μπορούν να υπηρετήσουν το στόχο μείωσης του ελλείμματος και αντιμετώπισης του χρέους και αναμένει με ενδιαφέρον την αξιολόγηση του «Ζάππειο ΙΙ» από την τρόικα, μετά την προχθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της με το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ.Στο βαθμό που από τη σημερινή σύσκεψη προκύψει σύμπτωση απόψεων, θέσεων και πολιτικών, η κυβερνητική ηγεσία φέρεται διατεθειμένη αυτή η εκδήλωση κοινής βούλησης να λάβει και συγκεκριμένη θεσμική έκφραση, σε εκείνους τους τομείς όπου η πολιτική συμφωνία είναι αναμφισβήτητη...Ο πρωθυπουργός είχε έως αργά χθες το βράδυ -και εν όψει της σημερινής συνάντησης- πολύωρη σύσκεψη στο Γραφείο του στη Βουλή, με την συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και των υπουργών Δημήτρη Ρέππα, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Παύλου Γερουλάνου, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, καθώς και των στενών συνεργατών του Νίκου Αθανασάκη, Κώστα Θέου και Ρεγ. Βάρτζελη.
ΔΗΜ. ΗΛ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - dhatz@naftemporiki.gr
Αντ. Σαμαράς: «Οχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία»
«Συναινούμε στον στόχο, δεν στηρίζουμε τον τρόπο»
Ξεκάθαρο αρνητικό μήνυμα για τη στάση που θα κρατήσει σήμερα στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα διαμήνυσε προς την κυβέρνηση ότι κανείς δεν θα δέσει το κόμμα στο άρμα «του δικού τους αδιεξόδου».«Οχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε πού πατάμε και πού πάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία συναινεί στο στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όχι όμως με τον τρόπο που προβάλλει η κυβέρνηση. «Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, βεβαιώνουμε ότι υιοθετούμε στο ακέραιο τους στόχους που αφορούν στη δημοσιονομική εξυγίανση. Δεν μπορούμε, όμως, να στηρίξουμε τους τρόπους που αποφασίστηκαν. Συναινούμε στο σωστό. Δεν στηρίζουμε όμως το αποδεδειγμένα λάθος. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα» τόνισε.Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις επανέλαβε ότι «ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων ενός μνημονίου, που αποδεδειγμένα, πλέον δεν βγαίνει και δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση».«Κεντρικός άξονας των προτάσεών μας είναι η μείωση των φόρων, όπως αναπτύχθηκε στο Ζάππειο ΙΙ. Η αύξηση των φόρων προκαλεί παραλυτικό σοκ στην οικονομία. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάσαμε μπορεί να κάνει την επανεκκίνηση για την οικονομία και να δώσει την ώθηση από το τέλμα» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.Στην ερώτηση, τέλος, γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν ζητάει πρόωρες εκλογές απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια όπως πρόωρες εκλογές ή πρόσκαιρα αρραβωνιάσματα.Καρατζαφέρης: Μάχη επιβίωσηςΓια το σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη της επιβίωσης, ή η Ελλάδα θα αυτοκτονήσει. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να βγούμε, παρά με μία από τις δύο ακόλουθες καταστάσεις. Ή δουλεύουμε για την Ελλάδα, ή πάμε σε εκλογές και απευθυνόμαστε στον Ελληνικό λαό. Δεν μπορώ να δω τρίτη λύση. Πιστεύω λοιπόν πως είναι η στιγμή μιας μεγάλης δοκιμασίας. Αισιοδοξώ λοιπόν ότι μπορεί να περιμένουμε το καλύτερο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει λογική σε όλους».
ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ - mvoul@naftemporiki.gr

Με διαφωνίες προσέρχεται η ΑριστεράΔιατηρώντας και τονίζοντας τις διαφωνίες τους, με την κυβερνητική πολιτική, προσέρχονται στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.Αργά χθες το απόγευμα, η κα Παπαρήγα δήλωσε: «Η συνάντηση που σίγουρα γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου ένα στόχο έχει: να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό να κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό που σήμερα είναι πρώτο και βασικό είναι ο λαός να μην υποκύψει στον εκβιασμό, ένας οργανωμένος λαός μπορεί να έχει αποτελέσματα σε συμπαράταξη με το ΚΚΕ».Νωρίτερα, το ΚΚΕ είχε ανακοινώσει ότι αποδέχεται την πρόσκληση του κ. Κάρολου Παπούλια και προσέρχεται στην σύσκεψη «με ξεκάθαρες τις θέσεις του ενάντια στους εκβιασμούς για συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν κυβέρνηση, Ε.Ε, μηχανισμοί του συστήματος».Η στάση που θα τηρήσει ο κ. Τσίπρας αποφασίσθηκε σε σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, χθες το απόγευμα τελικά «θα προσέλθει διατηρώντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες για το στόχο, τη μεθόδευση, καθώς και τις επιπτώσεις της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας.Η στάση μας είναι δεδομένη. Δεν συναινούμε στο σχέδιο λεηλασίας του ελληνικού λαού, απορρίπτουμε τα εκβιαστικά διλήμματα σε βάρος του και διεκδικούμε το δικαίωμά του να αποφασίσει για το μέλλον του».Η αιχμή σε βάρος της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι ευδιάκριτη και ήρθε σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΝ με τις υπηρεσίες της Προεδρίας, όταν έγινε γνωστή η πληροφορία για την επικείμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

3 σχόλια:

  1. "Η αιχμή σε βάρος της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι ευδιάκριτη και ήρθε σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΝ με τις υπηρεσίες της Προεδρίας, όταν έγινε γνωστή η πληροφορία για την επικείμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών."

    Σωστός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι όχι μόνο συμβολικό αλλά και πολύ πρακτικό - διδακτικό που γίνεται η σύσκεψη υπό τον Παπούλια, για να ξέρουν και οι υπόλοιποι πώς είναι να συζητάς με δανειστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι περίεργο δά, όλες οι "κρίσιμες" καταστάσεις, να συμβαίνουν Παρασκευή και να τραβάνε ώρες ως το βράδι. Λίγο πριν το γουηκέντ δηλαδή...
    Σουηδική γυμναστική στα νεύρα μας είναι το νέο σπόρ.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.