9/5/16

Γιατί η 8η Μαΐου του 1945 γιορτάζεται στις 9 στη Ρωσία;

Suite101 (Γαλλία)         (μτφ. Κριστιάν)                                    αρχική δημοσίευση: 6 Μαΐου 2011
Ενώ η νίκη των συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου γιορτάζεται στις 8 του Μάη στην Ευρώπη και στην Αμερική, είναι η 9η Μαΐου που ισχύει στην Ρωσία ...

Στις 30 Απριλίου 1945, εγκλωβισμένος από τον Κόκκινο Στρατό στην πρωτεύουσα του, το Βερολίνο, ο αρχηγός της ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ (1889-1945) αυτοκτόνησε μέσα στο καταφύγιο του. 

Δύο ημέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, έπεσε το Βερολίνο.

Ως εκ τούτου, η γερμανική ανώτατη στρατιωτική διοίκηση στράφηκε προς τη Δύση και, με κάθε τρόπο, προσπάθησε να συνθηκολογήσει με τους Συμμάχους (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, μεταξύ άλλων).

Μια παράδοση στην Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) τρόμαζε τους Γερμανούς αξιωματικούς. 
Πάρα πολλές ωμότητες είχαν διαπραχθεί στην Ανατολή και θα προκαλούσαν σίγουρα αμείλικτες επιθυμίες για εκδίκηση. 
Συνεπώς, καλύτερα να αναζητούσαν τη σωτηρία από την πλευρά της Δύσης.

7 Μαΐου 1945: Πρώτη άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας

Τη νύχτα της 6-7 Μαΐου 1945, στη Ρένς (Reims), μια γαλλική κοινότητα που βρίσκεται στην Μάρνη (Marne) και Σαμπάνια-Αρδέννες (Champagne-Ardenne), ο Στρατάρχης Άλφρεντ Ζόντλ (Alfred Jodl) (γεννηθείς στη Βαυαρία το 1890, εκτελέστηκε στη Νυρεμβέργη το 1946) στο όνομα της γερμανικής ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης, υπέγραφε μια πρώτη πράξη παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας στις 2:41π.μ.
Το κείμενο όριζε ότι η Γερμανία και όλες οι ένοπλες δυνάμεις της, έπρεπε να σταματήσουν όλες τις εχθρικές ενέργειες από τις 8 Μαΐου 1945 στις 23:01.

Αυτή η πρώτη γερμανική παράδοση που μονογραφήθηκε με την παρουσία του Ιβάν Σουσλοπαροφ (Susloparoff), που εκπροσωπούσε τη Σοβιετική Ένωση, του Βαλτερ Μπεντελ Σμιθ (Walter Bedell Smith), εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, και του Φρανσουά Σεβέζ (François Sevez), που εκπροσωπούσε τη Γαλλία, θα προκαλέσει την οργή του Ιωσήφ Στάλιν (1878-1953), ο κυρίαρχος του Κρεμλίνου (η έδρα της σοβιετικής εξουσίας). 
Πράγματι, ο Στάλιν απαίτησε να υπογραφεί η παράδοση στο Βερολίνο και πουθενά αλλού.

8 Μαΐου 1945: Νέα άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας

Προβλέφτηκε λοιπόν μια δεύτερη πράξη συνθηκολόγησης να υπογραφεί στη γερμανική πρωτεύουσα. 
Ωστόσο, ο χρόνος έτρεχε, καθώς εξαπλώθηκε ήδη η φήμη της αρχικής πρώτης μονογραφής μέσω των μέσων ενημέρωσης.
Ορίστηκε λοιπόν ως ημερομηνία υπογραφής το απόγευμα της επομένης ημέρας.

Τελικά, η δεύτερη παράδοση των ενόπλων δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ υπεγράφη στις 8 Μαΐου 1945 λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), παρουσία του dArthur William Tedder, εκπροσωπώντας των συμμαχικών δυνάμεων, και του Γκεόργκι Ζούκοφ, που εκπροσωπούσε τη Σοβιετική Ένωση. 
Ο Στρατάρχης (Generalfeldmarschall) Βίλχελμ Κάιτελ (γεννηθείς στο Ανόβερο το 1882 και που εκτελέστηκε επίσης στη Νυρεμβέργη το 1946) μονογράφησε το έγγραφο για τη Γερμανία. 
Ως μάρτυρες, ο Jean de Lattre de Tassigny, διοικητής του 1ου γαλλικού στρατού, και ο Carl Andrew Spaatz, διοικητής των στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μονογράφησαν επίσης το κείμενο. 
Εκ τότε, η ειρήνη μπορούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Γιατί γιορτάζει η Ρωσία τη γερμανική παράδοση στις 9 Μαΐου;

Σίγουρα ο Στάλιν χαιρόταν ότι τελείωνε αυτός ο πόλεμος. 
Όμως, ο ίδιος αισθανόταν ότι τον είχαν κοροϊδέψει τόσο η Γερμανία όσο και η Δύση. 
Για ένα χρονικό διάστημα, δεν είχε τον έλεγχο της κατάστασης και απευχόταν να βρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις. Για να μην έχανε το πρόσωπο, όφειλε να κάνει τη διαφορά.
Μια λεπτομέρεια θα του επιτρέψει να επιτύχει τον σκοπό του. 
Το κείμενο υπεγράφη στις 8 Μαΐου στο Βερολίνο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, και η διαφορά της ώρας με τη Μόσχα του έδωσε την δυνατότητα να σπάσει το αδιέξοδο στο οποίο πίστευε ότι τον είχαν σύρει. 

Στην ΕΣΣΔ, όπως σε όλες τις χώρες που έπεσαν κάτω από τον σοβιετικό έλεγχο στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Ανατολικό Μπλοκ), ο Στάλιν επέβαλλε τις 9 Μαΐου ως ημερομηνία για τον εορτασμό της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Suite101.fr
         06.05.2011

10 σχόλια:

  1. Διαβάζω γενικά διαφορα άρθρα και όλοι γραφουν για ναζισμό λες και οι ναζιστές έπεσαν από το διάστημα, ευτυχώς το άρθρο εδώ αναγραφει ρητά το ναζιστική Γερμανία. Υπάρχει μια παρερμηνεία ότι ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έγινε εναντια στον ναζισμό, δυστυχώς τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, ο πόλεμος έγινε εναντίον της Γερμανίας, όπως έγινε και ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος!

    Έχει αποδειχθεί περίτρανα πως η γεωπολιτική υποτάσσει την ιδεολογία όπως έχει γίνει και με τη δημοκρατία και με τον Κομμουνισμό, ανεξαρτήτως ιδεολογίας τα έθνη έρχονται σε ρήξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Αλέξανδρος,

    Ναι πράγματι, σωστή η παρατήρηση.
    Κατά τα "western média" (συμπεριλαμβανομένων πλέον και των ημετέρων) τα εγκλήματα των Γερμανών τα έκαναν οι ναζί, ενώ αυτά των μπολσεβίκων οι Ρώσοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Αλέξανδρε
    > ο πόλεμος έγινε εναντίον της Γερμανίας, όπως έγινε και ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος<

    Ίσως να είναι έτσι στη Δύση, άλλωστε έχει αποδειχθεί με ποιους δούλευε το stay behind του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κατά της Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα στην Ουκρανία. Μάλιστα πολλοί έχουν γράψει ότι για τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ το θέμα ο ναζισμός αλλά η κυριαρχία τους στην Ευρώπη (και στο κόσμο, Ιαπωνία, κλπ), ιδού τη δημιουργία της ΕΕ από τις ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ, και ας είναι καλά οι «πατέρες της ΕΕ» με τα δήθεν προδομένα όνειρα τους.

    Για τους Ρώσους όμως, η ιστορία γράφεται διαφορετικά. Ομιλούν για πόλεμο κατά του ναζισμού γιατί δεν είχαν να πολεμήσουν μόνο τους Γερμανούς ναζιστές η απλούς Γερμανούς. Είχαν μπροστά τους και μη Γερμανούς Δυτικούς ναζιστές που πολεμούσαν δίπλα στους Γερμανούς στη Ρωσία και ολόκληρα κράτη με καθαρώς ναζιστικές κυβερνήσεις (Πολωνία, Βαλτικές Χώρες, Φιλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία), χώρες που «απελευθέρωσε» ο Κόκκινος Στρατός, χωρίς να ξεχάσουμε και τις εσωτερικές μειονότητες που είχαν στραφεί ευκαιριακά μάλλον προς το ναζισμό εντός της Ρωσίας (Τάταροι).

    Η πρόσφατη θέσπιση νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση των ναζιστικών εγκλημάτων και τη βεβήλωση των μνημείων του πολέμου είναι εξάλλου η καλύτερη απόδειξη των ισχυρισμών μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω και τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες των SS από την δυτική Ευρώπη που πολέμησαν στο ανατολικό μέτωπο, Ολλανδοί, Βέλγοι, Γάλλοι, Δανοί κλπ.

      Διαγραφή
    2. Και οχι μονο.Μελη των SS ηταν πολλοι Εθνικοσοσιαλιστες,δεν αποτελουταν μονο απο Γερμανους,ητανε ιδεολογικο στρατιωτικο σωμα οχι κρατικο.
      Επισης,να αναφερω τον Σεβαστιανο Φουλιδη απο τους μεγαλυτερους Ποντιους αντικομμουνιστες και μελος του Ρωσικο Λευκου Στρατου.
      http://www.nazi-lauck-nsdapao.com/griechenland/ellas013.htm

      Διαγραφή
  4. Πάντα υπ΄όψι ότι και η Γερμανία του Χίτλερ ήταν θύμα των τραπεζιτών και των ενεργειακών τραστ του ιδιωτικού κεφαλαίου, με στόχο όπως και σήμερα Μ. Ανατολή και Κασπία Θάλασσα, εξ ου και ο λέων της Ερήμου και η Μπαρμπαρόσα, όπως συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

    Στην έννοια ναζιστικό έγκλημα θα πρέπει να υπόκεινται κάθε πολιτική απόφαση και στρατιωτική αυτής εκτέλεση, όπως η επέμβαση των χΗΠΑτζίδων στο Βιετνάμ και του Ισραήλ στα κατεχόμενα της Παλαιστίνης, άλλα και να διώκονται και οι ηθικοί αυτουργοί πρόκλησης επεμβάσεων όπως της Τουρκίας στη Κύπρο, αλλά να διώκονται και οι τραπεζίτες κερδοσκόποι υποκινητές, που δημιουργούν δραματικές καταστάσεις, αντίστασης, όπως στην Ουκρανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "χώρες που «απελευθέρωσε» ο Κόκκινος Στρατός"

    Φυσικά και τις απελευθέρωσε για να τις υποδουλώσει αργότερα ο ίδιος...... με μια ιδεολογία ακραία παραπλήσια της ναζιστικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω ότι άφησε την υποδούλωση για αργότερα...Μάλλον ήταν κάτι μεταξύ "ήρθαμε και θα μείνουμε"...

      Διαγραφή
  6. Από το 1944 οι Αμερικάνοι παιδεύονται να διαλύσουν την Ρωσσία, διότι καταλάβαιναν πολύ καλά ότι είναι το αποφασιστικό οχυρό που δεν θα τους επιτρέψει να καταλάβουν όλο τον πλανήτη.

    Τα χρόνια πέρασαν και τα όνειρα θα παραμείνουν όνειρα, ενώ η σκληρή πραγματικότητα είναι εδώ και μάλιστα δύσκολα κρύβεται χάριν στην πολυεπίπεδη ανημέρωση που δεν μπορούν πλέον οι γκάγκστερς της Ουάσιγκτον να χειραγωγήσουν.

    Και έτσι για την συζήτηση, τα στοιχεία για την Αμερική της αφθονίας λένε ότι 93 εκατομμύρια Αμερικάνοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Ευτυχώς όμως που τα Αμερικανάκια στερεώνουν την δημοκρατία στην Ουκρανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 30 χρόνια που χωρίζουν τους πολιορκημένους μαχητές και άμαχους με το ίδιο ακριβώς... «περίεργο κράμα ηρεμίας και φόβου» [TIME ©]...

    30 Απριλίου 1945:
    Οι Σοβιετικοί (Κόκκινος Στρατός) έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία στο Βερολίνο, ενώ παράλληλα πολιορκείται και το Ράϊχσταγκ.

    30 Απριλίου 1975:
    Η πτώση της Σαϊγκόν (στους Βιετκόνγκ)· το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ. Εκκένωση με ελικόπτερα από το ταρατσάκι δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.