30/4/11

Κονγκό: H ENI τα θέλει όλα – και τα θέλει τώρα


Η ιταλική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ διαπραγματεύεται για αρκετές εβδομάδες για την απόκτηση επτά “οικοπέδων” στην τάφρο Albertine, τη λίμνη Τανγκανίκα και της κεντρικής λεκάνης του Κονγκό. Ο πρόεδρος του Κονγκό, Ζοζέφ Καμπίλα σύντομα θα τεθεί σε δοκιμασία για να τιμήσει μια δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθούν πλέον δικαιώματα εξόρυξης υδρογοναθράκων σε μικρές ή μειωμένων κεφαλαίων εταιρίες αλλά μόνο σε υπερθνικούς κολοσσούς που μπορούν να εξασφαλίσουν τις έρευνες και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Η άφιξη της Total το Μάρτιο και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την ENI έχουν στόχο να τηρήσει την υπόσχεσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικών εντύπων, ο Λούκα Ντραγκονέτι, αντιπρόεδρος της ENIS (εξερεύνηση και παραγωγή), και ένας από τους γεωλόγους ομάδων, ο Νταίηβιντ Κασσίνι Ρόπα, ήταν στην Κινσάσα την προηγούμενη εβδομάδα για ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών σχετικά με τα οικόπεδα 15, 16 και 17 της κεντρικής λεκάνης, τα πιστοποιητικά 1,2 και 3, στα βόρεια της λίμνης Τανγκανίκα και πεδίο 4 του Albertine Graben. Χωρίς να περιμένουν την έκβαση των συνομιλιών, η ENI, η οποία λειτουργεί ήδη την άδεια Ndunda στην Κάτω Κονγκό από πέρυσι, μίσθωσε αρκετούς ορόφους γραφείων στην περιοχή Gombe στην Κινσάσα.

Σε περίπτωση που υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να έρθει στο τέλος του Απριλίου, η ENI έχει συμφωνήσει να δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την εξερεύνηση 200 σημείων εντός των προσεχών πέντε ετών. Περίπου, 30 εκ. δολάρια ΗΠΑ προορίζονται για τις έρευνες στην περιοχή Grabem, 60 εκατ. ευρώ για τη λίμνη Τανγκανίκα και 100 εκατ. ευρώ για την κεντρική λεκάνη.

Οι Ιταλοί έχουν ήδη σκεφθεί να παραγγείλουν μια εξέδρα για να εξερευνήσουν τη λίμνη Τανγκανίκα. Σταθμεύοντας μόνιμα στη λίμνη, θα μπορούσαν να εκμισθώνουν σε άλλες εταιρίες πετρελαίου που κατέχουν άδειες στα τμήματα Μπουρούντι και της Τανζανίας της λίμνης. Η ENI έχει ήδη έλθει σε επαφή νοτιοκορεατικές εταιρείες για την κατασκευή της εξέδρας. Η ΕΝΙ υπέβαλε επίσης προσφορά για την Τανζανία Petroleum Development Corp (TPDC) για τη λειτουργία της στην Τανζανία στα Βόρεια οικόπεδα από την πλευρά της λίμνης (που ανταγωνίζονται με Tullow Oil για τις άδειες εκμετάλλευσης).

Οι Ιταλοί προσφέρουν αμοιβή για την απόκτηση του 80% των επτά συγκροτημάτων και θα παραχωρήσουν το 10% των μετοχών στην κρατική εταιρία Cohydro. Το τελικό 10% θα προορίζεται για τους Κονγκολέζους επενδυτές, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν το μερίδιό τους στην ανάπτυξη. Γενικά, αναμένεται το μπόνους υπογραφής πως θα ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

1 σχόλιο:

  1. Γιαυτο κιαυτοι -οι κογγολεζοι-
    θα πλακωσουν στην ιταλια κι οποιος
    τον Κυριο ειδε...
    Μα ειναι πραγματα αυτα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.