29/4/11

EREL v. CYPRUS και το Εθνικό ξεκαθάρισμα


Στις 14/12/2010 το ΕΔΑΔ εξέδωσε την Απόφαση του στην προσφυγή των κυρίων Erel and Dandelen κατά της Κύπρου.
Οι δύο Τουρκοκύπριοι παραπονέθηκαν ότι δεν υπήρχε, με βάση την Κυπριακή Νομοθεσία η οποία είναι αντίθετη με τις πρόνοιες του Συντάγματος του 1960 κατά τους ισχυρισμούς τους, η δυνατότητα να υποβάλουν υποψηφιότητα και ψηφίσουν Τ/Κ στις Βουλευτικές Εκλογές του 2006 επειδή δεν είναι κάτοικοι στις ελεύθερες περιοχές. Η θέση τους ήταν ότι θα έπρεπε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να υπήρχε ξεχωριστός εκλογικός κατάλογος για Τ/Κ και να ψηφίζουν οι Τ/Κ συμφώνως του Συντάγματος για εκλογή των δικών τους Τ/Κ υποψηφίων. Δηλαδή στη Βουλή των Αντιπροσώπων να έχουμε όπως προνοούσε το Σύνταγμα του 1960, Ε/Κ και Τ/Κ Βουλευτές ξεχωριστά εκλεγμένους από τις 2 κοινότητες.

Το θράσος του κατακτητή είναι απύθμενο όπως και των δύο αιτητών. Δεν φτάνει που η Τουρκία διατηρεί στην Κύπρο ένοπλη παράνομη κατοχή και το ψευδοκράτος με το οποίο ελέγχει περίπου το 40% των Κυπριακών εδαφών, επιζητεί μέσω των Τ/Κ και να έχει και λόγο στις ελεύθερες περιοχές μέσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων επικαλούμενοι μάλιστα στο Σύνταγμα του 1960. Το Σύνταγμα το οποίο σπαράλιασαν , καταπάτησαν, έφτυσαν στα μούτρα και δεν αναγνωρίζουν. Προκήρυξαν μονομερές «κράτος» γνωστό σαν «TRNC» και επιδιώκουν την αποδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι η De facto «TRNC» δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Όμως σε αυτήν διεξάγονται εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπων της Τ/Κ κοινότητας έστω και αν δεν αναγνωρίζονται από την Διεθνή Κοινότητα. «The «TRNC» holds its own elections…… even if these are not recognized on an international level». Είναι λογικό έχοντας υπόψη κατά το Δικαστήριο την πραγματικότητα στην Κύπρο η Δημοκρατία να θέτει όρους που σχετίζονται με την κατοικία των εκλογέων και υποψηφίων. Τούτο δεν παραβιάζει τη Σύμβαση. Εξάλλου το Δικαστήριο αναγνωρίζει το κριτήριο της κατοικίας με το εκλογικό δικαίωμα σαν θεμιτό και συμβατό με τη Σύμβαση. Περαιτέρω οι αιτητές Τ/Κ κάτοικοι στα κατεχόμενα δεν μπορούσαν να έχουν παράπονο για «δυσμενή» διάκριση σαν αποτέλεσμα. Την απόφαση έχουν χαιρετήσει οι πάντες και είναι γεγονός ότι κατακεραυνώνει το απύθμενο θράσος των αιτημάτων. Όμως καθιερώνει και την αρχή, αυτό για τους «μάγειρους» του «νέου Συντάγματος», ότι Ε/Κ στο ούτω καλούμενο «Τ/Κ Συνιστών Κράτος/Πολιτεία» θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγονται σε αυτό και όχι στο Ε/Κ όπως διάφορες σκέψεις και προτάσεις. Είναι γι’ αυτό που η Τούρκικη πλευρά επιμένει στο Εθνικό ξεκαθάρισμα μέσα από ένα Τουρκικό Βορρά!! Φοβάται ότι επιστροφή όλων των Ε/Κ στις κατεχόμενες περιοχές και επιστροφή των εποίκων στην Τουρκία θα διεμβολίσει τη βιωσιμότητα της λύσης που επιδιώκουν!!!
http://agora-dialogue.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.