27/4/11

Υπέρ της μεταρρύθμισης του Σένγκεν Γαλλία και Ιταλία

H Γαλλία και η Ιταλία επιθυμούν μεταρρύθμιση της συνθήκης του Σένγκεν και ενίσχυση της Frontex, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη, εν μέσω εντάσεων στις διμερείς σχέσεις κυρίως λόγω της συρροής μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική.

«Θέλουμε να ζήσει η συνθήκη του Σένγκεν, αλλά για να ζήσει πρέπει να μεταρρυθμιστεί», όπως είπε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το Μπερλουσκόνι.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός ηγέτης δήλωσε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει να λήξει η ισχύς της συνθήκης.
«Αλλά σε εξαιρετικές περιστάσεις, πιστεύουμε και οι δύο ότι πρέπει να υπάρχουν εναλλαγές της συνθήκης του Σένγκεν και συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί πάνω σε αυτό», όπως είπε ο Μπερλουσκόνι, διευκρινίζοντας ότι έχουν συντάξει κοινή επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας την εξέταση της συνθήκης.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου δεν πρέπει να αφήνονται μόνες τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της μαζικής μετανάστευσης.
Η Ιταλία έχει προκαλέσει την οργή της Γαλλίας επειδή χορήγησε άδειες παραμονής σε χιλιάδες μετανάστες, επιτρέποντάς τους να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στη ζώνη του Σένγκεν. Περίπου 25.000 μετανάστες, πολλοί από τους οποίους διέφυγαν από τις αναταραχές στη Βόρεια Αφρική, έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους.
Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τις προσωρινές άδειες παραμονής που έχει χορηγήσει η Ιταλία στους μετανάστες αλλά έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο σε όσους δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τον εαυτό τους. Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική αστυνομία εμπόδισε προσωρινά την είσοδο στη χώρα ιταλικού τρένου που μετέφερε μετανάστες από την Τυνησία.
Γαλλική στήριξη στον Ντράγκι
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε και επισήμως τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Η Γαλλία θα στηρίξει με μεγάλη χαρά ένας Ιταλό για την προεδρία της ΕΚΤ», είπε ο Σαρκοζί. Αναφερόμενος ονομαστικά στον Ντράγκι, πρόσθεσε: «Δεν τον στηρίζουμε επειδή είναι Ιταλός. Τον στηρίζουμε επειδή είναι εξαιρετικός υποψήφιος».
«Απαράδεκτη» η κατάσταση στη Συρία
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες απηύθυναν από κοινού έκκληση στη Δαμασκό να μπει τέλος στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στη χώρα.
«Μαζί στέλνουμε μία ηχηρή έκκληση στις αρχές της Δαμασκού να σταματήσουν τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων και ζητούμε από όλες τις πλευρές να δράσουν με αυτοσυγκράτηση», όπως δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.
Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.