28/4/11

Το Ιράν χαιρέτισε τη συμφωνία συμφιλίωσης Χαμάς & Φάταχ - Αντιδρά το Ισραήλ στη συμφωνία

Το Ιράν χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία συμφιλίωσης την οποία υπέγραψαν χθες Τετάρτη, αιφνιδιαστικά, η ισλαμιστική Χαμάς και η Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Πρόκειται για ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης των ιστορικών στόχων του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού», αναφέρει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε ανακοίνωσή του, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο Σαλεχί δήλωσε ότι ελπίζει η συμφωνία να λειτουργήσει ως βάση για «μεγάλες νίκες» κατά των «ισραηλινών κατακτητών». Ο ίδιος χαιρέτισε τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία, που εξέπληξε πολλούς πολιτικούς και αναλυτές, επιτεύχθηκε ύστερα από μια σειρά μυστικών συναντήσεων στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος έχει επανειλημμένως μεσολαβήσει σε συνομιλίες ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς από το 2006 που επιδεινώθηκαν οι σχέσεις τους, όταν η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και τον αμέσως επόμενο χρόνο έθεσε υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, περιορίζοντας τη Φάταχ στη Δυτική Όχθη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιδρά το Ισραήλ στη συμφωνία Φατάχ - Χαμάς
«Το Ισραήλ δεν θα διαπραγματευθεί με την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία συμμετέχει και η Χαμάς» δήλωσε σήμερα στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβινγκόρ Λίμπερμαν.

"Πρόκειται για παραβίαση της κόκκινης γραμμής" τόνισε ο Λίμπερμαν υποστηρίζοντας ότι "η σημασία αυτής της συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι οι τρομοκράτες θα έχουν πλέον τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης. Εκατοντάδες τρομοκράτες θα εισέλθουν στη Δυτική Όχθη και γι΄αυτό τον λόγο θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε μια διαφορετική κατάσταση".

Επίσης ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι η χθεσινή συμφωνία ήταν αποτέλεσμα του πανικού που διέπει και τα δύο μέρη (Φατάχ και Χαμάς).

Όπως εξήγησε η Φατάχ ανησύχησε από την πτώση του "προστάτη της" του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και η Χαμάς από τη λαϊκή αντίδραση κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασσάντ.

"Το Ισραήλ δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με μια τρομοκρατική οργάνωση" υπογράμμισε ο Λίμπερμαν και πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν διάφορες μορφές κυρώσεων εναντίον του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Σημειώνεται ότι η Χαμάς αν και κατέληξε σε συμφωνία με τη Φατάχ διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ.
http://www.enet.gr

2 σχόλια:

  1. ...Η πληροφορία αυτή αναφέρθηκε σε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ και του Ισραήλ, υπό τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, στις 15 Νοεμβρίου 2009. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, τότε, πως το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για «πλήρους κλίμακας πόλεμο στη Μέση Ανατολή".
    Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, επίσης, συνομιλίες για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ομάδας, Χαμάς, και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
    (Απο ειδησεογραφικο ιστολογιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σφιγγουν πολυ σκληρα τα πραγματα και για τις δυο οργανωσεις και προσπαθουν και την τελευταια ακομη στιγμη και πισω απο τις πλατες να τα βρουνε μεταξυ τους αναβαλλοντας χρονικα την αλληλοσφαγη τους και προσπαθωντας να προλαβουν τις σαν οδοστρωτηρα επερχομενες εξελιξεις.
    Τι λετε θα προλαβουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.