29/4/11

Η Τουρκία πατά γερά το πόδι της στο Κοσσυφοπέδιο


Με ταχύ βηματισμό η Τουρκία εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην οικονομική και όχι μόνο ζωή της χώρας
Picture 0 for Η Τουρκία πατά γερά το πόδι της στο Κοσσυφοπέδιο
Ο ερευνητής των τουρκικο-αλβανικών σχέσεων κ. Σελάμ Σκόνδρα προβαίνει κι αυτός στην διαπίστωση ότι η Τουρκία προωθεί τη νέο-οθωμανική πολιτική της. Ανάφερε: «Έχουν υπάρξει αλλαγές στις σχέσεις, λόγω των θρησκευτικών δεσμών, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο πρωθυπουργός Ερντογάν και διαμόρφωσε τη νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προς τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς επίσης τον περιφρουρητικό ρόλο της Τουρκίας προς το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και την Αλβανία».

Παρά το ότι η κυβέρνηση της Πρίστινα έχει δείξει την ενόχλησή της, ως προς το γεγονός ότι η «περιφρούρηση», στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σκόνδρα, γίνεται μερικές φορές πνικτική, εν τούτοις βήμα-βήμα (αλλά ταχύ) η Τουρκία ολονέν και περισσότερο υπεισέρχεται στη ζωή της χώρας, όχι μόνον στην οικονομική. Το διατύπωσε ο π. πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου κ. Φατμίρ Σεϊντίου, περιγράφοντας τις σχέσεις των δυο χωρών ως «εξαιρετικά πολύτιμες, οι οποίες μεταφράζονται σε ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς, σε συνδυασμό με θρησκευτικές και πολιτιστικές συνάφειες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πέντε αιώνων οθωμανικής κυριαρχίας».

Ανακοινώθηκε ήδη, ότι η τουρκο-γαλλική κοινοπραξία «Limak και Aeroport de Lyon MAS» ανέλαβε τη διαχείριση του εμπορικού τμήματος του διεθνούς αεροδρομίου της Πρίστινα για τα επόμενα 20 χρόνια. Οι σημερινές εγκαταστάσεις αφίξεων είχαν υποστεί καταστροφές κατά τον βομβαρδισμό της Σερβίας την περίοδο 1998-1999. Είναι το τρίτο αεροδρόμιο που αναλαμβάνει τουρκική εταιρία, μετά τα αεροδρόμια Σκοπίων και Αχρίδας.

Σε αντάλλαγμα, η Limak θα επενδύσει περί τα 100 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του αεροδρομίου και την κατασκευή ενός νέου, μεγάλου τερματικού. Αυτό θα φέρει τετραπλασιασμό περίπου της κίνησης (από 1,3 εκατομμύρια επιβάτες στα 4 εκατομμύρια).

«Θα δουλεύουμε σαν ομάδα», δήλωσε στο SETimes (απ’ όπου και οι πληροφορίες) ο Mertol Gkenk, εκτελεστικός διευθυντής της Limak Κοσσυφοπεδίου. Η εταιρία υποσχέθηκε να κατασκευάσει τον νέο τερματικό μέχρι τα τέλη του προσεχούς έτους. Με δεδομένη την έλλειψη πόρων για επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου κ. Χακίμ Θάτσι δήλωσε ότι: «οι συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα αποτελούν βασική προτεραιότητα της στρατηγικής μας για την προαγωγή της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης».

Με αφορμή όλα αυτά Τούρκοι και Κοσσοβάροι τονίζουν σε κάθε περίπτωση την κοινή τους πορεία σε μεγάλα διαστήματα, όταν οι Αλβανοί αποτελούσαν το πιο αιμοχαρές τμήμα του οθωμανικού στρατού, το οποίο πάντα αποστελλόταν για να καταστείλει τα ελληνικά κινήματα.

Ενδεικτικά αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ότι «ο Σάφι Φρασέρι βοήθησε το τουρκικό έθνος (;) να καθαρίσει την τουρκική γλώσσα από ξένες λέξεις. Έγραψε την εγκυκλοπαίδεια «Kamus al-A'lam» και το πρώτο τουρκικό λεξικό με 1.357 σελίδες και περισσότερα από 30.000 λήμματα», όπως υποστηρίζει ο κ. Φαχρί Τεμιζιουρέκ, Τούρκος ιστορικός, ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία για την Τουρκική (όχι οθωμανική!) κληρονομιά στο Κοσσυφοπέδιο.

Μια άλλη σημαντική προσωπικότητα ήταν ο Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, γιος Αλβανού από τη δυτική πόλη Πέγια, ο οποίος έγραψε τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας και ήταν στενός φίλος του Ατατούρκ. «Ο Μεχμέτ Ακίφ έχει αποτελέσει κοινό σύμβολο Τούρκων και Αλβανών, αλλά και χαρακτηριστικό δείγμα της εγγύτητας των δυο εθνών», αναφέρει ο κ. Αντέμ Ούρφα, εκπρόσωπος της Τουρκικής Διοίκησης Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΤΙΚΑ) στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται και για την εξαγορά της Επιχείρησης Ταχυδρομικών Τηλεπικοινωνιών Κοσσυφοπεδίου (ΡΤΚ) η οποία πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί σύντομα.
Δραστηριοποιείται φυσικά και στο πολιτικό επίπεδο και έχει δηλώσει την πρόθεσή της πως είναι έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ρόλος ο οποίος έχει γίνει ευπρόσδεκτος από την Πρίστινα. Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν και του ομολόγου του από το Κοσσυφοπέδιο κ. Χακίμ Θάτσι στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών».

Ωστόσο, το Βελιγράδι είναι φιλύποπτο για τις στενές σχέσεις Τουρκίας-Κοσσυφοπεδίου και ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και την ατζέντα της για την περιοχή. Ο κ. Φατλούμ Σαντίκου, αρθρογράφος στην Πρίστινα, σχολίασε πως «το Βελιγράδι γνωρίζει ότι η Τουρκία θα επιμείνει σε διαφορετικά ζητήματα από αυτά που θα ήθελαν να συζητήσουν Βελιγράδι και Βρυξέλλες. Η Τουρκία ενδιαφέρεται περισσότερο να μιλήσει για τον τρόπο συμπερίληψης του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακά φόρουμ, και όχι για τις πινακίδες κυκλοφορίας ή ακόμα τη βόρεια Μιτρόβιτσα, στην οποία θα εναντιωθεί η Τουρκία».
Ο Μακεδών
http://voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.