31/3/11

Η Γενοκτονία των Κούρδων στο Dersim την περίοδο 1937-1938 απο τον Κεμάλ Αττατούρκ, στο ΕΔΑΔ

Η πιο αιματηρή σφαγή του Μουσταφά Κεμάλ στο Κουρδιστάν έγινε στο Dersim το 1938. Κάτω από τις οδηγίες του Σεγίτ Ρίτσα άρχισε μια μεγάλη εξέγερση. Πραγματοποιήθηκαν δύο καταστροφικές εκστρατείες. Οι Κούρδοι αγωνιστές αντιστάθηκαν γενναία. Ο Τουρκικός στρατός πραγματοποίησε απάνθρωπες δολοφονίες με βαριά όπλα. Πάνω από 150.000 Κούρδοι, περισσότερο παιδιά, γυναίκες και γέροι δολοφονήθηκαν. Νεαρές γυναίκες και κορίτσια έπεσαν στους γκρεμούς του Ντερσίμ για να γλιτώσουν από τη θηριωδία. Ο ποταμός Μουνζούρ γέμισε από πτώματα και το χρώμα του έγινε κόκκινο. Η περιοχή άδειασε. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν κατά την εκτόπιση. Στους Κούρδους απαγορεύτηκε για 10 χρόνια να πατήσουν αυτή τη γη.
Η πρώτη δικαστική απόφαση για τα ¨γεγονότα του Ντέρσιμ το 1938¨(τα οποία είχαν επανέλθει  στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις του Ερντογάν πριν από το δημοψήφισμα και είχαν προκαλέσει οξύτατες αντιπαραθέσεις με την την αντιπολίτευση), βγήκε από την εισαγγελία του Χόζατ του νομού Τούντζελι.

Σχετικά με την προσφυγή για ¨έγκλημα κατά της ανθρωπότητας¨ που υπέβαλε ο Εφο Μποζκούρτ ο οποίος  είχε χάσει τότε την μητέρα του, τον πατέρα του και τα 5 αδέρφια, αποφασίστηκε η απόρριψη της.

Η εισαγγελία αποφάσισε πως κατά τα γεγονότα του Ντέρσιμ το 38 δεν θα μπορούσαν να είχαν διαπραχθεί ¨γενοκτονία¨ και ¨έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς τότε κατεστάλη ένοπλη εξέγερση και επίσης επειδή στον παλιό Τουρκικό Ποινικό Κώδικα δεν υπήρχαν αυτά τα δύο αδικήματα. Ανέφερε πως μπορεί να υπήρξαν μόνο ανθρωποκτονίες.

H Εισαγγελία ισχυρίστηκε πως όσον αφορά τα ¨φερόμενα να έγιναν περιστατικά του 38 στο Ντέρσιμ¨ , οι ανθρωποκτονίες έχουν παραγραφεί και άρα δεν μπορεί να διεξαχθεί δίκη. Ο Έφο Μποζκούρτ πρώτα θα υποβάλει έφεση και να δεν πετύχει τίποτε, θα μεταφέρει την υπόθεση στο ΕΔΑΔ.

Για τα γεγονότα της σφαγής των Κούρδων στο Dersim το 1937-11938 ο Musa Kacar, του οποίου τα αδέλφια  δολοφονήθηκαν στο χωριό Karşılar ( Dersim) την περίοδο εκείνη, προσέφυγε στο Ειδικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . Προηγουμένως είχε απεθυνθεί στον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, απαιτώντας την συγγνώμη της Τουρκίας για την  σφαγή της Dersim χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση για πάνω απο 30 ημέρες..

Ο Δικηγόρος του Musa Kacar, Baris Γιλντιρίμ τόνισε ότι ο αριθμός των παιδιών ηλικίας εως  εννέα ετών τα οποία δολοφονήθηκαν κατά την περίοδο εκείνη είναι πάνω απο 2000 και αυτο το στοιχείο απο μόνο του αποτελεί απόδειξη της σφαγής.Κατά τον  Γιλντιρίμ η σφαγή του Dersim το 1937-1938 ήταν προγραμματισμένη απο το τουρκικό κράτος και το συνολο των δράσεων του, χαρακτηρίζει τα γεγονότα αυτά ως γενοκτονία.

Ανάλογη προσφυγή για την σφαγή έχουν υποβάλλει κάτοικοι του Ντέρσιμ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (UCM) που εξετάζει μαζί με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα γενοκτονίας. Σύμφωνα με την δικηγόρο τους  Ερέν Κεσκίν  αυτά που έγιναν στο Ντέρσιμ το 1937-1938 ήταν μια ξεκάθαρη γενοκτονία η οποία συνεχίζεται μέχει σήμερα .


http://tourkikanea.gr,http://en.firatnews.com,http://kourdistan.blogspot.com/
Για το ιστορικό της σφαγής (http://tourkikanea.gr)

9 σχόλια:

  1. O φυσικό μας σύμμαχος οι Κουρδοι! 1919-1923 το ξέχασαν που πολεμούσαν και έσφαζαν μαζί με τους Τούρκους.

    Ξενοφών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξενοφώντα
    πέραν του ότι ο ισχυρισμός σου είναι ιστορικά ανακριβής, αφού το 1920-21 κάποιες φυλές Κούρδων συνεργάστηκαν και κάποιες επαναστάτησαν εναντίον του Κεμάλ και σφαγιάστηκαν, ο ισχυρισμός σου είναι εσφαλμένος πολιτικά και επιζήμιος εθνικά.
    Σήμερα η Ελλάδα είναι σύμμαχος με τη Γερμανία, που μας κατέστρεψε το 1940-45 και δεν θα είναι με τους Κούρδους, που έστω και σύμφωνα με τον ανακριβή ισχυριμό σου πολεμούσαν και μας έσφαζαν με τους Τούρκους.
    Αν δεν είσαι πλανημένος, ειλικρινά, αμφιβάλλω αν είσαι Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ skal

    Ειμαι σιγουρος οτι το εχω διαβασει και εγω σε κατι βιβλια που ειχε ο πατερας μου πριν παρα πολλα χρονια.Υπηρχαν και φωτογραφιες μαλιστα.Το βιβλιο ηταν η εικονογραφημενη ιστορια Papyrus Larous,σε καποιο απο τα τευχη απο το 1968 μεχρι το 1971.Για το μονο που δεν ειμαι σιγουρος ειναι αν τα γραφομενα αναφερονταν στον διωγμο των Ελληνων η' των Αρμενιων.Αυτο παντως δεν εχει να κανει σε τιποτα με την σημερινη κατασταση και το οτι πρεπει να ειμαστε οι πιο θερμοι υποστηρικτες των Κουρδων.
    Αν εχεις την δυνατοτητα και το χρονο ψαχτο.Για μενα ειναι αδυνατο γιατι ειμαι στο εξωτερικο και μαλιστα πολυ μακρια απο την Ελλαδα.

    ΥΓ Και μονο η ιδρυση ανεξαρτητου κρατους των Κουρδων της Μ.Ασιας εξουδετερωνει τον μογγολικο κινδυνο για παντα.

    CROW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει γίνει πολύ της μόδας διάφοροι ανθέλληνες που εμφανίζονται σαν κομήτες στον διάλογο αυτό να χρησιμοποιούν αρχαία ελληνικά ονόματα σαν τον >Ξενοφών<. Στον περσικό στόλο κατά την ναυμαχία της Σαλαμίνας συμμετείχαν πλοία Ροδίων εναντίον των άλλων ελληνικών πλοίων. Μήπως οι Ρόδιοι δεν είναι Έλληνες; Πήγαινε και πες κάτι τέτοιο στην Ρόδο να δεις πως θα στον κάνουν τον πισινό σαν της μαϊμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημόκριτος, Αρχέλαος, Περσέας, Aegean Hawk, η Έπαλξις της Ελληνο-ισραηλινής φιλίας, τώρα και Ξενοφών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα αρεσει ο ινφογνωμων, διοτι ειναι σαν ενα μικρο συμπαν, εχει και αυτος της μαυρες τρυπες του .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα αρεσει ο ινφογνωμων, διοτι ειναι σαν ενα μικρο συμπαν, εχει και αυτος της μαυρες τρυπες του .Τ

    Που το παραξενο;
    Οπως και συ εχεις τη δικια σου καταμαυρη τρυπα.

    Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στους ανώριμους,ανώνυμους και επώνυμους δήθεν Έλληνες. Nομίζετε ότι έχετε οργανωμένο κράτος ενώ ζήτε σε μια κατασκήνωση,κάθε φορά που"φυσάει" αισθάνεστε την ανάγκη να συμπαρασταθείτε τους σκηνίτες αδελφούς κούρδους που η πλειοψηφία του υποστηρίζει κάθε ειδών φασίστες.
    Ξενοφών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.