31/3/11

Λιβύη: Η ώρα των πρακτόρων

Του Κώστα Ράπτη
Ήταν ο μοναδικός άνθρωπος ο οποίος μπορούσε να εμφανίζεται απροειδοποίητος στην κατοικία του Μουάμαρ Καντάφι. Όμως από χθες ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα έχει αυτομολήσει στο στρατόπεδο του εχθρού.


Όπως έγινε γνωστό, ο Μούσα Κούσα εγκατέλειψε οδικώς στις 28 Μαρτίου την Λιβύη για την Τυνησία και δύο μέρες μετά απογειώθηκε με ιδιωτική πτήση από τη Τζέρμπα για το βρετανικό αεροδρόμιο του Φάρνμπορο, όπου φέρεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις, να ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το αξίωμά του, καθώς δεν επιθυμεί πλέον να εκπροσωπεί την κυβέρνηση Καντάφι στη διεθνή κοινότητα.

Ενώ ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ εξακολουθούσε να υποστηρίζει ότι ο υπουργός «φυσικά και δεν αυτομόλησε» παρά βρίσκεται στο εξωτερικό «σε διπλωματική αποστολή», το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι οι συζητήσεις με τον Κούσα συνεχίζονται και παρότρυνε και άλλους συνεργάτες του Καντάφι να τον εγκαταλείψουν «χάριν ενός καλύτερου μέλλοντος για τη Λιβύη».

Αν ο 62χρονος διπλωμάτης επιβεβαιώσει αυτοπροσώπως τις πληροφορίες ότι αιτείται πολιτικού ασύλου στη Βρετανία ένας τριαντάχρονος κύκλος θα κλείσει με τον πιο παράδοξο τρόπο, αφού το 1980 ο Κούσα, στέλεχος τότε της λιβυκής πρεσβείας στο Λονδίνο είχε απελαθεί λόγω της εμπλοκής του στην δολοφονία δύο εξόριστων αντιφρονούντων.

Άλλωστε η λέξη «διπλωμάτης» δεν είναι η πιο κατάλληλη για να περιγράψει αυτόν που ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης από το 1994 μέχρι το 2009 (οπότε και ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών) είχε κερδίσει το παρωνύμιο «ο απεσταλμένος του θανάτου», λόγω των δολοφονικών ενεργειών που είχε διατάξει με στόχο τους ανά τον κόσμο εχθρούς του καθεστώτος - με «υπεργολάβο» συχνά τρομοκρατικές οργανώσεις όπως αυτή του Αμπού Νιντάλ.

Σπουδασμένος στο Michigan State University των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70 και εξοικειωμένος με την αμερικανική πραγματικότητα, ο 62χρονος Κούσα υπήρξε ο αρχιτέκτονας της προσέγγισης του καθεστώτος Καντάφι με τη Δύση μετά το 2003. Θεωρείται κομβική η συνεισφορά τους προς τη CIA τόσο για τον εντοπισμό στελεχών της Αλά Κάιντα όσο και για την εξάρθρωσης του δικτύου λαθραίας διακίνησης πυρηνικής τεχνογνωσίας που είχε συγκροτήσει ο πατέρας της πακιστανικής ατομικής βόμβας δρ. A.Q. Khan.

Στην παρούσα κρίση, είχε σπεύσει να ανακοινώσει συμμόρφωση με την πρόβλεψη του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός – γεννώντας προβληματισμό διεθνώς για το αν η Τρίπολη απλώς υποκρίνεται και κερδίζει χρόνο ή διαπερνάται από εσωτερικές διαιρέσεις.

Η αυτομόληση του Κούσα αποτελεί πλήγμα για όσες δυνάμεις, όπως η Τουρκία, επένδυαν σε μια πολιτική επίλυση της κρίσης και διατηρούσαν διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές της λιβυκής εμφύλιας διαμάχης. Η άτυπη διπλωματική οδός επικοινωνίας που συντηρούνταν μέσω του Κούσα φαίνεται πλέον να κλείνει.

Μεγάλο είναι βέβαια το πλήγμα και για τον Μουάμαρ Καντάφι καθώς η προηγούμενη ιδιότητα του Κούσα, αυτή του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, τον καθιστά θησαυρό πληροφοριών για τον δυτικό συνασπισμό ως προς τα τρωτά σημεία του λιβυκού καθεστώτος. Το Λονδίνο έχει κάθε λόγο να επιχαίρει για την αυτομόληση του Κούσα, καθώς τα τελευταία 24ωρα οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις κέρδιζαν και πάλι έδαφος στα πεδία των μαχών υποχρεώνοντας τους αντικαθεστωτικούς της Βεγγάζης σε νέα υποχώρηση προς Ανατολάς και καθιστώντας ολοφάνερους τους περιορισμούς που συναντά επί του εδάφους η διεθνής επέμβαση της «συμμαχίας των προθύμων».

Η σκυτάλη περνά στις μυστικές υπηρεσίες: όχι μόνο με την αξιοποίηση του Κούσα, αλλά και με την ανάπτυξη δεκάδων πρακτόρων της CIA (και της MI5), οι οποίοι, όπως αποκάλυψαν οι New York Times και το δίκτυο ABC έχουν αναπτυχθεί στην Λιβύη εδώ και αρκετές εβδομάδες (ήτοι πριν την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1973) με μυστική εξουσιοδότηση από μέρους του Μπαράκ Ομπάμα για παροχή βοήθειας προς τις δυνάμεις της εξέγερσης και τη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.


Πηγή:www.capital.gr

3 σχόλια:

  1. Θεός φυλάξοι, βάλε τώρα τι παιχνίδια παίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον Ρούντολφ Ες, δεξί χέρι του Χίτλερ, δεν μάθαμε ποτέ γιατί έπεσε με αλεξίπτωτο στην Σκωτία (1941) και ούτε πρόκειται να μάθουμε, αφού πήρε το μυστικό στον τάφο του.

    Με τούτον εδώ, νομίζω ότι θα φανεί αν είναι σε αποστολή, ή αν αυτομόλησε. Εκτός κι αν εστάλη σε αποστολή, αλλά καθ' οδόν το ξανασκέφτηκε και την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια και βαριές τσέπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aυτη ειναι Ιστορια που δεν θελουν να γνωριζουμε, φιλε 31 Μαρτίου 2011 7:53 μ.μ.
    Αλλιως πως θα μας κοπανανε στα μουτρα τα νεο-ναζι, φασιστες ισλαμοφασιστες οι εγκληματιες του Κωδικα του Κοινου Ποινικου Δικαιου;


    Φαιη
    "ολυμπια" Ηλειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.