25/3/11

Πρίγκιψ Αλέξανδρος Υψηλάντης: Ο Πόντιος πολιτικός αρχηγός της Επαναστάσεως του 1821

Το τραγικό τέλος του στις απάνθρωπες αυστριακές φυλακές
Τα οστά του λέγεται ότι εστάλησαν από την Ρουμανία στην Αθήνα, κι έμειναν για δύο χρόνια στα αζήτητα στο τελωνείο του Αεροδρομίου Ελληνικού!
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, Ποντιακής καταγωγής πρίγκιπας, γιος και εγγονός ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας, στρατηγός του τσαρικού στρατού, αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας και πολιτικός αρχηγός της Επαναστάσεως του 1821, υπήρξε απο τις πιο τραγικές και συνάμα ιερές μορφές του αγώνα.

Εγκατέλειψε μια σπουδαία καριέρα και ζωή που θα ζήλευαν πολλοί, διέθεσε την προσωπική και οικογενειακή του περιουσία, για ένα όνειρο! Τη δημιουργία ελεύθερου ελληνικού κράτους. Αφού άναψε τη φωτιά στις παραδουνάβιες χώρες συνελήφθη κλείστηκες στις φυλακές και θυσιάστηκε... Όμως η θυσία του και όσων τον ακολούθησαν δεν πήγε χαμένη. Στο νότο, από τις φλόγες της φωτιάς ξεπήδησε ολοζώντανο το όνειρο του Πρίγκιπα!…
Ο Υψηλάντης γεννήθηκε την 1-12-1782 στην Κωνσταντινούπολη. Η ρίζα των Υψηλαντών βρίσκεται στην Τραπεζούντα του Πόντου και την αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών. Μετά την άλωση της Πόλης και της Τραπεζούντος , οι Κομνηνοί πρόσθεσαν στο επίθετό τους και το Υψηλάντης. Πρωτότοκος γιός του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, ανατράφηκε μέσα σε περιβάλλον που διαπνεόταν από έντονο πατριωτισμό. Κατατάχτηκε στο σώμα των εφίππων σωματοφυλάκων του Τσάρου και διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα ενώ στη μάχη της Δρέσδης το 1813, όταν πολεμούσε ως συνταγματάρχης σε ηλικία μόλις 21 έτους, έχασε το δεξί του χέρι.
Σε ηλικία 25 ετών, ο Εμμανουήλ Ξάνθος του πρόσφερε τον Μάρτιο του 1820 την αρχηγία της Φιλικής εταιρίας, μετά την άρνηση του κόμη Ιωάννη Καποδίστρια και τον ονομάζει «Επίτροπο» , που κατά την βυζαντινή εθιμοτυπία σήμαινε αντιβασιλέας, νόμιμος διάδοχος του θρόνου της Αυτοκρατορίας της Ρωμανίας, και πολιτικός αρχηγός της Επαναστάσεως.
Στις 12 Απριλίου 1820 υπογράφεται πρακτικό με το οποίο τα μέλη της Φιλικής Εταιρίας αναγνωρίζουν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ως “ Γενικόν Έφορον της Ελληνικής Εταιρίας, ίνα εφορεύη και επιστατή εν πάσι οσα κρίνονται αναγκαία και ωφέλιμα”, ο οποίος εκδίδει αμέσως την προκήρυξη ανεξαρτησίας: «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος”. Παραιτείται από τον τσαρικό Στρατό, περνάει τον ποταμό Προύθο στις 22-2-1821 και υψώνει τη σημαία της Επαναστάσεως στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας όπου οι τοπικοί άρχοντες ήταν έλληνες Φαναριώτες.
Στις 26-2-1821 στο ναό των Τριών Ιεραρχών τελείται δοξολογία και ο Μητροπολίτης Βενιαμίν ευλογεί σημαία με έμβλημα τον Σταυρό, και κατά το βυζαντινό τυπικό, παραδίδει το ξίφος στον Υψηλάντη. Κατόπιν διενεργείται έρανος για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου γροσίων και υπογράφεται σε διώροφο κτίριο στο Κισινάου της Μολδαβίας (πέρασε στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου πριν από τρία χρόνια) η Διακήρυξη προς το Έθνος και η πρόσκληση εθελοντών.
Απ’ όλη την Ευρώπη καταφθάνουν στη Μολδαβία και συγκροτείται αμέσως ο Ιερός Λόχος, αποτελούμενος από 500 σπουδαστές. Η ορκωμοσία των ιερολοχιτών έγινε με τις φράσεις:
“Ορκίζομαι να χύσω και αυτήν την υστέραν ρανίδα του αίματός μου υπέρ της θρησκείας και της πατρίδος μου. Να φονεύσω και αυτόν τον ίδιον τον αδελφόν αν τον εύρω προδότην της πατρίδος… Να μην παραιτήσω τα όπλα προτού να ίδω ελευθέραν την πατρίδα μου και εξολοθρευμένους τους εχθρούς της…”. 
Μετά την ορκωμοσία οι νεοσύλλεκτοι τραγουδώντας το παρακάτω ασμα μετέβησαν στο αρχηγείο του Υψηλάντη:
“Φίλοι μου συμπατριώται, Δούλοι νάμεθα ως πότε, Των Αχρείων Μουσουλμάνων, Της Ελλάδος των Τυράννων;”
Στις 4 Μαρτίου οι έλληνες ναυτικοί εξοπλίζουν 15 πλοία και στις 17 Μαρτίου ο Υψηλάντης υψώνει τη σημαία στο Βουκουρέστι, αντιμετωπίζοντας το στρατό τριών πασάδων στο Γαλάτσι, το Δραγατσάνι, τη Σλατίνα, το Σκουλένι και το Σέκο.
Ο Ιερός λόχος του Υψηλάντη καταστράφηκε στη μάχη του Δραγατσανίου στις 7-6-1821 και οι στρατιώτες άρχισαν να λιποτακτούν. Οργισμένος ο Υψηλάντης εξέδωσε προκήρυξη στην οποία χαρακτήριζε τους λιποτάκτες ανάνδρους. “ Τρέξατε εις τους Τούρκους, τους μόνους άξιους φίλους των φρονημάτων σας. Άνανδροι αγέλαι λαών”. Ο ίδιος (με τα δύο αδέλφια του) υποχώρησε προς τα αυστριακά σύνορα και οι αυστριακοί για να τον παγιδεύσουν, τον εφοδίασαν με πλαστό διαβατήριο για να φύγει με το ψευδώνυμο Παλαιογενείδης. Λίγο μετά όμως τον συνελαβαν, τον έκλεισαν στα ανθυγιεινά κελιά του μεσαιωνικού φρουρίου του Μουγκάτς στο οποίο υπέστη τα πάνδεινα, αφού ήταν γνωστή η σκληρή «μετερνιχική» πολιτική απέναντι σε επαναστάτες.
Μόλις αποφυλακίστηκε με παρέμβαση του Τσάρου και με βαριά κλονισμένη την υγεία στις 24-11- 1827, πέθανε εγκαταλελειμμένος στην Βιέννη στις 19-1-1828, σε ηλικία μόλις 36 ετών, χωρίς να προλάβει να δει την ολοκλήρωση του Σχεδίου του και να βαδίσει στα ελεύθερα ελληνικά χώματα...
Πριν πεθάνει έμαθε ότι ο Καποδίστριας αναλαμβάνει κυβερνήτης της ελεύθερης πλέον Ελλάδος και είπε χαρούμενος “Δόξα σοι ο Θεός”. Έπειτα άρχισε να απαγγέλει με τά μάτια ψηλά στον ουρανό, το “Πάτερ ημών”. Δεν επρόφθασε να το τελειώσει, έγειρε το κεφάλι του και πέθανε ήσυχος και ευτυχισμένος, που έμαθε οτι η πατρίς είναι ελεύθερη μετά απο 400 έτη σκληρό τουρκικό ζυγό…
Η κηδεία του εγινε στην Βιέννη. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν όλοι οι Ελληνες που διέμεναν στην αυστριακή πρωτεύουσα. Στο φέρετρό του ο νεκρός πρίγκιψ έφερε την στολή του ιερολοχίτη και το ξίφος με το οποίο ορκίσθηκε στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στο Ιάσιο απο τον μητροπολίτη Βενιαμίν για να ελευθερώσει την πατρίδα απο τον δυνάστη.
Από τότε, τα οστά και η βαλσαμωμένη καρδιά του Πόντιου ηγέτη, ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητας πού βρίσκονται. Πόντιοι μέλη Συλλόγων, λένε ότι βρήκαν τον τάφο του στην Βιέννη αλλά δεν γνωρίζουν που βρίσκονται τα οστά. Το βέβαιον είναι ότι μεταφέρθηκαν στο Ιάσιο και η Ρουμανική κυβέρνηση τα έστειλε στην Ελλάδα πριν από αρκετά χρόνια αεροπορικώς και παρέμειναν στα αζήτητα – αν είναι δυνατόν!!! - επι δύο χρόνια στο τελωνείο του Αεροδρομίου Ελληνικού μέσα σε μικρό ξύλινο κιβώτιο με χάλκινη επένδυση. Τα εκτελώνισε ο Αθηναίος δικηγόρος Κ. Πλεύρης και τα παρέδωσε στη Μητρόπολη. Λέγεται, χωρίς να είναι εξακριβωμένο, ότι τα οστά του Υψηλάντη είναι θαμμένα στο προαύλιο του Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Πεδίον Άρεως, σε κενοτάφιο με επικλινές άγαλμα μισοκατεστρεμένο από Βανδάλους... ΄Ολα αυτά πάντως, ουδένα τιμούν και πολύ περισσότερο το Ελληνικό Κράτος.

Από τη Διακήρυξη του Υψηλάντη
«Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες! Πρό πολλού οι λαοί της Ευρώπης, πολεμούντες υπέρ των ιδίων Δικαιωμάτων και ελευθερίας αυτών, μας επροσκάλουν εις μίμησιν, αυτοί, καίτοι οπωσούν ελεύθεροι, επροσπάθησαν όλαις δυνάμεσι να αυξήσωσι την ελευθερίαν, και δι’ αυτής πάσαν αυτών την Ευδαιμονίαν. Οι αδελφοί μας και φίλοι είναι πανταχού έτοιμοι, οι Σέρβοι, οι Σουλιώται, και όλη η Ηπειρος, οπλοφορούντες μας περιμένωσιν• ας ενωθώμεν λοιπόν με Ενθουσιασμόν! η Πατρίς μάς προσκαλεί!...»
Δημοσιεύθηκε  στην εφημερίδα RealNews

13 σχόλια:

  1. Libyan Rebel Commander Admits his Fighters Have al-Qaeda Links

    Abdel-Hakim al-Hasidi, the Libyan rebel leader, has said jihadists who fought against allied troops in Iraq are on the front lines of the battle against Muammar Gaddafi’s regime.

    In an interview with the Italian newspaper Il Sole 24 Ore, Mr al-Hasidi admitted that he had recruited “around 25″ men from the Derna area in eastern Libya to fight against coalition troops in Iraq. Some of them, he said, are “today are on the front lines in Adjabiya”.

    Mr al-Hasidi insisted his fighters “are patriots and good Muslims, not terrorists,” but added that the “members of al-Qaeda are also good Muslims and are fighting against the invader”.

    His revelations came even as Idriss Deby Itno, Chad’s president, said al-Qaeda had managed to pillage military arsenals in the Libyan rebel zone and acquired arms, “including surface-to-air missiles, which were then smuggled into their sanctuaries”.

    Mr al-Hasidi admitted he had earlier fought against “the foreign invasion” in Afghanistan, before being “captured in 2002 in Peshwar, in Pakistan”. He was later handed over to the US, and then held in Libya before being released in 2008.

    US and British government sources said Mr al-Hasidi was a member of the Libyan Islamic Fighting Group, or LIFG, which killed dozens of Libyan troops in guerrilla attacks around Derna and Benghazi in 1995 and 1996.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Επανάσταση ήταν πανεθνική!έλαβαν μέρος όλα τα κομμάτια του Έθνους από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες έως της Κύπρο,δείτε στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα την σημαία των Κυπρίων που πήραν μέρες στην Επανάσταση για παράδειγμα.Ακόμα και άλλοι λαοί επαναστάτησαν μαζί μας!Για παράδειγμα Σέρβοι,αλλά ακόμα και στο Λίβανο έγινε εκστρατεία των Ελλήνων για να ξεσηκώσουν το εκεί χριστιανικό στοιχείο!
    Αυτό ακριβώς το γεγονός της πανεθνικότητας της επανάστασης είναι ένα από τα πρώτα που Βερέμης-Ρεπούση (διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος,ο ένας ψευτοφιλελεύθερος η άλλη αριστερή) και το σύστημα που ανήκουν προσπάθησαν να αμφισβητήσουν και να δείξουν ότι τάχα η Επανάσταση ήταν απλώς μερικές εξεγέρσεις εγωιστών,οξύθυμων,άγριων ξυπόλητων "κάτω εκεί στο Μοριά..." που είπε και μια άλλη ψυχή εκεί στην Πόλλλλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάντα τι κάνει στα παιδιά της ;;;; Είναι πρόστυχο να το γράψω..δεν πειράζει ας έρχονται αλλοεθνείς και αλλόθρησκοι για να έχει φθηνόν υπηρετικό προσωπικό η νομεκλατούρα..... Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε τελικη αναλυση η Επανασταση του 1821 ανηκει σε ολους τους Ελληνες ανεηαρτητα γεωγραφικου προσδιορισμου γιατι ολοι στα μετρα των δυνατοτητων τους συνεισφεραν σε αυτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,από τήν Στεμνίτσα τής Τρίπολης.Τό επώνυμο τών Υψηλάντηδων ήταν Αλεξανδρόπουλοι.(Εύξεινος Πόντος καί Παλιά Ελλάδα!)Τόν Απρίλη τού 1820 η Φιλική Εταιρεία τόν τοποθέτησε Γενικό Επίτροπο(αρχηγό0,καί αφού πήρε άδεια από τόν Τσάρο κατέβηκε στήν Οδησσό γιά νά πεοετοιμάσει τήν εξέγερση.Αυτό εξήγειρε τίς Ευρωπαικές αυλές καί ανάγκασε τόν Τσάρο νά τόν διαγράψει από τίς τάξεις τού ρωσικού στρατού.Τόν Φεβρουάριο τού 1821 μαζί μέ τά αδέλφια του Νικόλα καί Γιώργη διάβηκε τόν Προύθο καί εισήλθε στό Ιάσιο.Εκεί απηύθυνε
    π ρ ο κ ή ρ υ ξ η πρός τούς Ελληνες γιά τήν Επανάσταση καί κάλεσε τούς Έλληνες ηγεμόνες τών παραδουναβίων ηγεμονιών νά τόν βοηθήσουν.
    Έστειλε καί μιά επιστολή στον Τσάρο,αυτό ήταν καί τό μεγάλο του λάθος,διότι δέν προεβλέπετο από τήν Φιλική Εταιρεία!. . . .Ήταν τό μεγάλο του λάθος!
    Μετά τήν καταστροφική μάχη τού Δραγατσανίου,ο Αλ,Υψηλάντης διέφυγε στήν Αυστρία,ενώ από τούς Φιλικούς ειχε σχεδιαστεί νά κατέβει στήν Πελοπόννησο,πράγμα πού έκανε μετά ο Γρηγόριος Δικαίος,ο ΑΜ ΦΙΛΙΚΟΣ δηλαδή (αρμόδιος).Πιάστηκε και φυλακίστηκε στό Φρούριο Μουγκάτη τής Αυστρίας μέχρι τό 1827.Μέ τήν επέμβαση τού Τσάρου αποφυλακίστηκε,αλλά λόγω τών κακουχιών πού είχε υποστεί πέθανε τό 1828.(τί καλά παιδιά αυτοί οι Αυστριακοί,αυτοί περιποιήθηκαν καί τόν Ρήγα !).
    -Στίς 21 Φεβρουαρίου τού 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης,μέ ιππικό καί τά αδέλφια του όπως είπαμε καί τόν Γ.Κατακουζηνό ,διάβηκε τόν Προύθο καί εισήλθε ως ελευθερωτής τού Ιασίου.
    -Στίς 24 τού Φεβρουαρίου ο Υψηλάντης απευθύνει δυό προκηρύξεις,στίς οποίες καλούσε τούς Έλληνες σέ επανάσταση κατά τών Τούρκων.
    -Στίς 26 τού Φεβρουαρίου γίνεται ιεροτελεστία πρός καθαγιασμό τής σημαίας τής Επανάστασης.
    -Ο Υψηλάντης αναγγέλει στό Λάυμπαχ,πού βρισκόταν ο Τσάρος Αλέξανδρος γιά τήν έναρξη τής επανάστασης.Ο Τσάρος μόλις έλαβε γνώση γιά τήν έναρξη,από τόν τέως υπασπιστή του Υψηλάντη,είπε:"Ο καλός αυτός νέος έχει γενναία φρονήματα".Αυτό ήταν τό λάθος του!
    Δέν άφησε τό "πανούργο πνεύμα" τής ιστορίας νά δράσει,όπως εκείνο γνώριζε!Καί τόν Μάρτιο τού 1821 ,ΎΣΤΕΡΑ από υποδείξεις τών συμβούλων του αποκήρυξε τόν Υψηλάντη.
    Ο Τσακάλωφ είχε τά στοιχεία ΑΒ,ο Σκουφάς τά στοιχεία ΑΓ καί ο Ξάνθος τά στοιχεία ΑΔ.
    Όταν ο Καποδίστριας είπε όχι λόγω τής διπλωματίας!
    Οι φιλικοί ,αντί νά βάλλουν αρχηγό τους έναν απο τούς τόσους άξιους καί φωτισμένους αγωνιστές,κατέβαλαν κάθε φροντίδα νά θέσουν επί κεφαλής τού αγώνα έναν οποιονδήποτε ,αρκεί νά είχε αριστοκρατική καταγωγή,πιστεύοντας ότι θά τούς βοηθούσε.Τά συμφέροντα όμως τών Κρατών διαφέρουν....
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πίστευε ότι ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος τής Ρωσίας ,θά απελευθέρωνε τήν Ελλάδα!
    Γι'αυτό αυτοκαταργήθηκε μόλις μαθεύτηκε στόν κύκλο τού Τσάρου.
    Καί δέν έφτανε αυτό αφορίστηκε καί από τόν Πατριαρχη Γρηγόριο τόν Ε'.Μόλις έμαθε τήν Επανάσταση στίς ηγεμονιές τής Βλαχίας καί Μολδαβίας αφόρισε τούς ααρχηγούς καί τής Φιλικής Εταιρείας!
    Αφορισμός:
    Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ο Υ
    Υ Ψ Η Λ Α Ν Τ Ο Υ
    "....εις τόν κακόβουλον αυτόν Μιχαήλ(Σούτσον).Αυτός όμως,φύσει κακόβουλος ών,εφάνη τέρας έμφυτον αχαριστίας καί συνεφώνησε μετά τού Αλεξάνδρου Υψηλάντου,όστις παραλαβών μερικούς ομοίους του βοηθούς,ε τ ό λ μ η σ ε νά έλθη αίφνης εις Μολδαβίαν.....φεύ ασυνείδητοι,μέ τα΄απονενοημένα κινήματά των,τήν αγανάκτησιν τής
    ε υ μ ε ν ο ύ ς κραταιάς
    β α σ ι λ ε ί α ς(δηλ,Υψηλής Πύλης)
    ΕΝ μηνί Μαρτίω 1821
    Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε'αποφαίνεται
    {Έπονται οι υπογραφές τών 18 συνοδικών αρχιερέων}
    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΠΑΝΤΩΝ
    "ΟΥΔ'ΕΥΡΩΣ ΣΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥΣ !"

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θελω την αποψη της Ρεπούση για το τι ηταν ο Αλεξανδρος Υψηλάντης. Ακου πρίγκιψ... αρχηγός της Επαναστασης του '21... Και Πόντιος... Η Ρεπουση η Δραγώνα ο Βερέμης και η ΣΟΡΟπιασμένη αριστερα σιγουρα θα ξερουν κατι παραπανω να μας πουν γι αυτόν τον πόντιο πρίγκιπα. Α, και τον τατσόπουλο αυτον τον αστερα να ρωτησουμε μηπως ήταν γκαίη...
    Βρε που καταντήσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΙΝΦΟΓΝΟΜΟΝΑ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όταν πολεμούσε ως συνταγματάρχης σε ηλικία μόλις 21 έτους, έχασε το δεξί του χέρι.Το φωτο δεν συμφωνει .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το άρθρο με συγκλόνισε. Ίσως γιατί ήταν και Πόντιος και Κωνσταντινουπολίτης. Σαν και εμένα. Ουδέποτε διδαχθήκαμε την απλή ανθρώπινη πλευρά των ανθρώπων μας, εκείνων των πραγματικών Ελλήνων, στην πράξη και όχι στα λόγια, που δημιουργούσαν την ιστορία με το αίμα τους τότε. Σήμερα την ιστορία τους την γράφουν και την εξιστορούν κατ΄ αποκλειστικότητα ελληνόφωνοι πούστηδες στην ψυχή
    και στο σώμα. Και βέβαια όχι με αίμα, καθώς δεν το διαθέτουν, αλλά με χολή.

    Πάνος Σοροπίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βέεβαια ήταν Ποντιακής καταγωγής οι Υψηλάντηδες.
    Αυτό δεν το ξέρουν πολλοί.
    Συγκινητικό το άρθρο σας κ. Κοντογιαννίδη. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας κ.Κοντογιαννίδη.Σε ποιά σχολικά βιβλία μάθαμε λεπτομέρειες και όχι μόνο της νεώτερης ιστορίας μας;Παράδειγμα φωτεινό προς μίμηση οι Υψηλάντηδες σε αυτή την θεοσκότεινη περίοδο που διάγουμε,με ηγέτες ενδιαφερόμενους μόνο γιά την αύξηση των τραπεζικών τους λογαριασμών.Περιμένουμε και άλλα άρθρα από σας.Ρούλα Γεωργιάδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. - Υποκλίνομαι στη μεγαλοσύνη ανθρώπων του ήθους του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.