28/2/11

Spiegel εναντίον Bild για Ελλάδα



«Bild - Οι εμπρηστές», είναι ο  τίτλος του εξωφύλλου του περιοδικού  Spiegel που κυκλοφόρησε σήμερα και εξαπολύει επίθεση στην λαϊκή εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, καταλογίζοντας της, με αφορμή τη στάση της έναντι της Ελλάδας,  ότι  «κατρακυλά  στο ρόλο ενός δεξιού-λαϊκιστικού κόμματος, το οποίο λείπει από τη γερμανική πολιτική κουλτούρα».

Tο Spiegel  αναφέρεται εκτενώς  στον ρόλο που έπαιξε η  Bild στην ελληνική κρίση: «Όταν πέρσι τέτοιο καιρό έγινε  σαφές ότι η Ελλάδα κινδύνευε να χρεοκοπήσει χωρίς οικονομική βοήθεια, η Bild έθεσε το ερώτημα αυτό κατ’ αρχήν προσεκτικά: ‘Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα και τις γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία;’
Spiegel εναντίον Bild για  Ελλάδα
«Δέκα ημέρες αργότερα άρχισαν τα πυροτεχνήματα των πρωτοσέλιδων: ‘Οι Έλληνες τσακώνονται και απεργούν, αντί να κάνουν οικονομία’ ή Έτσι καίνε οι Έλληνες τα ευρώ;’  Σε λίγο αρχίζουν και οι οδηγίες: ‘Όχι λεφτά στην Ελλάδα’, ‘Γιατί να πληρώσουμε στους Έλληνες τις συντάξεις πολυτελείας;’
«Έτσι με την ολοκλήρωση της καμπάνιας δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο ελληνικός λαός απεργεί επί 24ώρου βάσεως, πως του αρέσει να κοιμάται πολύ, ζει σε βάρος των άλλων και είναι αθεράπευτα διεφθαρμένος. Είναι άραγε αυτό δημοσιογραφία;
«Στο αποκορύφωμα της καμπάνιας της Bild … όλη αυτή η δημιουργία κλίματος συνδυάστηκε και με εκκλήσεις προς τους Γερμανούς πολιτικούς, που είχαν το χαρακτήρα διαταγής: ‘Κυρία Μέρκελ, μείνετε σταθερή στο όχι σας’ ή ‘Κύριε αντικαγκελάριε, έχουμε εμπιστοσύνη στο λόγο σας.’»
Το δημοσίευμα του Spiegel, καταλήγει: «Η Bild συνιστά για την καγκελάριο ευχή και κατάρα. Διότι η καγκελάριος από τη μια είναι πολιτικός που φοβάται τη δημιουργία κλίματος, επειδή δεν είναι ο τύπος του λαϊκού ηγέτη, ο οποίος μπορεί να κατευθύνει τις διαθέσεις του κόσμου εκεί που θέλει. Γι’ αυτό δεν της αρέσουν οπωσδήποτε οι καμπάνιες σαν αυτή της Bild  κατά της Ελλάδας.  Από την άλλη όμως η κ. Μέρκελ πιστεύει ότι χρειάζεται τη λαϊκή εφημερίδα για την εκλαΐκευση και τελικά για την αποδοχή της πολιτικής της.»
Πηγή: Deutsche Welle

15 σχόλια:

  1. - Στις εφημερίδες -που πνέουν, εξ άλλου, τα λοίσθια- είχε πάντοτε και φύλλα και κωλοφυλλάδες. Ας μη ν ιδρώνει τ’ αυτί μας. Προέχει, όταν τσούζουν τα μάτια μας, απ’ αυτά που βλέπωμε, να καθαρίζωμε μπροστά μας. Κι’ όταν καθαρίζωμε όλοι, δεν μένει τίποτα βρώμικο. Παραγίνεται το κακό δεν νομίζετε κι’ εσείς;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γερμανική πολιτική κουλτούρα: καλο ανέκδοτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Βρε παιδιά ας κάνουμε μια προσπάθεια. Δεν μπορεί να μιλάμε τόσο περιφρονητικά για τη γερμανική κουλτούρα, χώρα που δεν έβγαλε μονο το Χίτλερ (που υποστήριζε πχ η μισή βρετανική αυλή)αλλά και τον Γκαίτε, τον Μπετόβεν, τον Μαρξ και πλήθος άλλων.
    Επίσης ας καταλάβουμε ότι οι Γερμανοί είναι διχασμένοι. Όχι ως προς την Ελλάδα αλλά για την εξωτερική τους πολιτική,τμημα της οποίας είναι η χώραμας. Είναι άλλοι φιλοατλαντιστές και αλλοι ευρωπαϊστές -με τη Γερμανία επι κεφαλής-με τον πρωθυπουργό μας να παιζει φουλ με τις ΗΠΑ. Η διαμάχη των Γερμανών θα κρίνει πολλά για την τύχη μας. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H "Bild" είναι μία tabloid του χειρίστου είδους. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν την διαβάζει. Απευθύνεται σε αναγνωστικό κοινό πολύ χαμηλού επιπέδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Bild Zeitung = Blind Zeitung

    Οπερ:

    Μπιλτ εφημεριδα = Τυφλη εφημεριδα


    Ειναι γιαυτους που διαβαζουν,μονο φωτιγραφιες και μαλιστα σεξουαλικες,πραγματι !

    Κωλοφιλλαδα,οποιος τη δινει σημασια την ωρα του χανει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν δεν κάνω λάθος η εφημερίδα μπιλντ και το εβδομαδιαίο περιοδικό φοκους που άρχισε με τα κατηγορητήρια ανήκουν στον ίδιο εκδοτικό οίκο, δηλαδή στο ίδιο αφεντικό.
    Τη μπιλντ την διαβάζουν μονο αγράμματοι που τους αρέσουν οι γκόμενες της τελευταίας σελίδας, και οι σελίδες αθλητισμού.
    Έτσι καταφέρνει να ανεβάζει τον αριθμό πουλήσεων.
    Οι δημοσιογράφοι αυτής της εφημερίδας ήταν αυτή στη συνεντεύξεις με το Παπανδρέου στη γερμανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κωλοφιλλαδα,οποιος τη δινει σημασια την ωρα του χανει !

    @ 28 Φεβρουαρίου 2011 8:08 μ.μ.

    @Απευθύνεται σε αναγνωστικό κοινό πολύ χαμηλού επιπέδου.

    28 Φεβρουαρίου 2011 7:00 μ.μ.
    ------------------

    Αυτό το κοινό είναι που βγάζει τις Κυβερνήσεις!!


    Ο ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ έχει δίκιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μερος του άρθρου που αφορά την Ελλάδα(δεν έχω χρόνο για μετάφραση)

    Als im Februar vergangenen Jahresklarwurde, dass Griechenland ohne finan-zielle Hilfe bald zahlungsunfähig seinwürde, fragte „Bild“ noch vergleichswei-se vorsichtig: „Reißt Griechenland diedeutschen Banken in die Plei-te?“ Zehn Tage später ging einFeuerwerk der Schlagzeilen los.„Griechen streiten und streiken,statt zu sparen“, „So verbren-nen die Griechen die schönenEuros“, bald folgten klare An-weisungen: „Kein Geld fürGriechenland!“, „Ihr griechtnix von uns!“ „Bild“ fragte dasVolk: „Warum zahlen wir denGriechen ihre Luxus-Renten?“,und die Zeitung gab den Grie-chen praktische Tipps: „Ver-kauft doch Eure Inseln, ihr Plei-te-Griechen … und die Akro-polis gleich mit!“In der Summe der Kampa-gne ergab sich das Bild einesVolkes, das rund um die Uhrstreikt, morgens gern lange schläft, aufKosten anderer lebt und korrupt ist bisunter die Halskrause. Ist das Journalis-mus? Oder Kabarett?Auf dem Höhepunkt der Kampagneverteilte ein Reporter in Athen Drachmenan die Bevölkerung und ließ sich dabeistolz fotografieren. „BILD gibt den Plei-te-Griechen die Drachmen zurück“, standdarüber. Und all die Stimmungsmachewurde von Appellen an die deutschePolitik flankiert, die Befehlscharakter hat-ten: „Frau Merkel, bleiben Sie bei IhremNein!“ hieß es oder: „Herr Vizekanzler,wir nehmen Sie beim Wort!“Als Altkanzler Gerhard Schröder zuseinen aktiven Zeiten einmal sagte, fürdie Politik brauche er nur „Bild“,„BamS“, Glotze, passte das zum TypusPolitiker, den er verkörperte, zu einem,der von unten kam und sehr handfestPolitik machte. Seine Nachfolgerin An-gela Merkel sieht das ähnlich, obwohl sieein anderer Typus Politiker ist. Sie ist bür-gerlicher Herkunft und hat intellektuellesFormat.Die „Bild“ ist für Merkel Segen undFluch zugleich. Sie ist eine Politikerin, dieAngst hat vor Stimmungen, weil sie nichtder Typ Volkstribun ist, der Stimmungensteuern kann. Am liebsten ist es ihr, dieDeutschen bleiben ruhig und ausgegli-chen. Deshalb sieht sie Kampagnen, wiesie die „Bild“ gegen Griechenland führte,nicht unbedingt gern. Andererseits glaubtMerkel aber, den medialen Rückenwinddes Boulevards für ihre Politik zu brau-chen. Manchmal ist es die „Bild“-Zeitung,die ihre spröden Politikentwürfe durchknackige Schlagzeilen emotionalisiertund so greifbarer macht.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας πληρώσουν οι κωλο-γερμανοί τις οφειλές τους προς την Ελλάδα και να αφήσουν τα σάπια. Για πληρέστερη αναλυση του τι μας χρωστούν οι γότθοι δείτε στο
    http://www.mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/articles/?nid=465

    ΜΕ την ευκαιρία, νομιζω πρέπει να κανει μια αναφορά το ιστολόγιο στην κίνηση των ανεξάρτητων πολιτών Σπίθα. Είναι ίσως η μονη σοβαρή προσπάθεια που ξεκίνησε για την πατριωτική αναγέννηση και την εθνική απελευθέρωση της χώρας. Οσοι βρέθηκαν την Κυριακή το βραδυ στο Βελλίδειο της Θεσσαλονικης θα εμειναν εκπληκτοι απο τον όγκο και τον παλμο της συγκέντρωσης του Μική Θεωδοράκη, ο οποίος μιλούσε επί τρεις ώρες σχεδον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Bild Zeitung = Blind Zeitung

    Οπερ:

    Μπιλτ εφημεριδα = Τυφλη εφημεριδα


    Ειναι γιαυτους που διαβαζουν,μονο φωτιγραφιες και μαλιστα σεξουαλικες,πραγματι !

    Κωλοφιλλαδα,οποιος τη δινει σημασια την ωρα του χανει ! "

    Η εφημερίδα απευθυνετε στον απλό Γερμανό πολίτη, και χρειαζετε μια τετοια εφημερίδα ενα κράτος για να πει στο λαό του, στο απλό λαό του απλά πράγματα με απλά λόγια, τώρα το περιεχόμενο της οφείλει να ειναι κόσμιο, να μην παραπληροφορή, να ειναι αντικειμενικό, θα ελεγα οτι η εφημεριδα ειπε καποιες αληθειες και καποιες οχι,
    αλλα σε γενικές γραμμές μας εχει βαρεθή, με την συμπεριφορά μας και με τα κατορθωματα μας, λέμε τους αλλους λαους οτι δεν ξερουν να διασκεδάζουν, ενω εμεις ξερουμε, δήθεν. Ομως απο αυτους που δεν ξερουνε να διασκεδάζουν πηγαινουμε και αγοράζουμε τα προιοντα τους, αυτοκινητα, και ολα τα αλλα που δεν παράγουμε εμεις γιατι εμεις ξέρουμε δήθεν, να διασκεδάζουμε, εμεις οι απογονοι των Αρχαιων ελληνων. Πρεπει να αποδυκνειεις οτι εισαι απογονος καποιου, οποιουδήποτε, ΕΜΠΡΑΚΤΑ οχι φαφλατιζοντας, ονειροπολοντας απόδειξε το εμπρακτα, ειναι τοσο απλά τα πραγματα, δεν θεωρουμαστε αξιοπιστοι, και εδω η BILD ελεγε αληθειες, αλλα εμεις το παιζουμε εξυπνοι, θα ελεγε αυτη η εφημεριδα λέξη για μας αν παραγαμε προιοντα ποιοτικά προιόντα, και τα εξάγαμε στην γερμανία, δεν θα ελεγε, θα το βουλωνε, πρεπει να αποδείξεις στον αλλο εμπρακτα οτι εισαι αξιοπιστος
    οτι δουλευεις και παραγεις προιόντα ποιοτικά, αλλα πως θα το κάνεις αυτό οταν διασκεδαζεις επι το πλείστον και δουλευεις λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλλά κι αυτός; Σοβαρός πολιτικός!!!
    Πήγε και έδωσε συνέντευξη στην τελευταία κωλοφυλλάδα.
    Άντε να τον δούμε και ...σαλόνι στο CIAO !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο 12. 51 κάνει τελείως λαθος. Γάλλοι και Άγγλοι αλληλοβρίστηκαν χυδαία προ ετών διεκδικώντας κάτι μικρά νησιά στα σύνορα της Γαλλίας. Κανείς εκτων δυο δεν έχει ναζηλέψει τίποτα ούτε από πολιτισμό ούτε από παραγωγή.
    Να καταλάβουμε ότι ο άλλος σε υποτιμά όχι γι αυτό που πράγματι είσαι αλλά επειδή θέλει να σε νικήσει σε ένα αγώνα επικρ΄ατησης και χρησιμοποιεί όλα τα οπλα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρει αδύνατα σημεία,πχ εμείς δεν κοπανάμε συνε΄χεια περί Χίτλερ και αποζημιώσεων; Μόνο που εμείς είμαστε πιο αδύναμοι και τα επιχειρήματα δεν φτάνουν για να νικήσεις.Ούτε τα ποιοτικά προϊόντα (καλές ντομάτες) φτάνουν για να νικήσεις τη Ζήμενς.
    Όσο για το να αποδεικνύουμε εμπρακτα οτι είμαστε απόγονοι...όσο το αποδεικνύουν οι Γερμανοί με πρόγονο τον Χίτλερ ή οι Αγγλοι με τους αποικιοκράτες προγόνους...όσο,όσο. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα. Κανείς λαός δεν δίνει εξετάσεις σε κανέναν. Αυτα΄είναι απόψεις δουλων προς αφέντεςκαι αντίστροφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. -1-

    Γιατί αρνήθηκε τη βοήθεια της Ρωσίας ο Παπανδρέου;
    Για να μας πάει “χειροπόδαρα δεμένους” στο Δ.Ν.Τ.!

    Επιτέλους πλήρης επιβεβαίωση!
    Το είχαμε γράψει από τον Μάρτιο του 2010 και λίγοι μας πίστεψαν!
    Σήμερα όμως έρχονται στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι πληροφορίες μας ήταν αληθινές και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
    Αφού άνοιξε πλέον το θέμα της προσχεδιασμένης ένταξής μας στα προγράμματα του ΔΝΤ, καλό είναι να προσθέσουμε και άλλα στοιχεία, ως συνέχεια του σημειώματος:
    «Πώς μας οδήγησαν στο ΔΝΤ».
    Πρόκειται για αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, οι οποίες προέρχονται από τον κ. Ιβάν Σαββίδη, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στη ρωσική Δούμα.
    Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, κι ενώ είχαμε τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ, σχηματίσαμε την εντύπωση ότι το κυβερνητικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς ώστε να βρει αγορές που θα μας δανείσουν με ευνοϊκούς όρους. Γινόταν τότε συζήτηση για ενδεχόμενη προθυμία εκ μέρους της Κίνας, αλλά και για διερευνητικές συζητήσεις με Ρώσους, Άραβες ή και ομογενείς.
    Από ομογενειακούς κύκλους είχαμε την πληροφόρηση ότι υπήρχε μεν διάθεση αγοράς ομολόγων, …αλλά συνοδευόταν από αίτημα για ισχυρή διαβεβαίωση ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν με διαφανή τρόπο. Φαίνεται όμως, ότι δεν υπήρξε από κυβερνητικής πλευράς ιδιαίτερη επιθυμία κινητοποίησης των ομογενών, ούτε και για έκδοση εσωτερικού δανείου.
    Στις 15 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα.
    Στα δημοσιεύματα του Τύπου δεν γινόταν μνεία ότι υπήρχε στην ατζέντα των συζητήσεων θέμα δανεισμού της Ελλάδας από τη Ρωσία.
    Η Voria.gr είχε γράψει:
    «Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου αναμένεται να βρεθεί το σύνολο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα εκκρεμή ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών (…) Επί τάπητος θα τεθεί, επίσης, η ανανέωση της συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου που λήγει το 2016 (…)
    Θα εξεταστούν, δε, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις ελληνορωσικές σχέσεις, όπως το Κυπριακό».
    Μόνον μερίδα του τουρκικού τύπου έδωσε άλλη διάσταση, όχι όμως οικονομική. Η εφημερίδα «Ζαμάν» έγραψε ότι η επίσκεψη στη Μόσχα έγινε, για να πεισθεί η Ρωσία να μη ενισχύσει την Τουρκία στο πυρηνικό της πρόγραμμα, διότι «την παραπάνω συγκλονιστική ενημέρωση παρείχε στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Μόσχα».
    Τι συζητήθηκε στη Μόσχα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. -2-

    Το αποκάλυψε ο κ. Ιβάν Σαββίδης.
    Η ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, γνωρίζοντας τη δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας, σχημάτισε τη γνώμη -όπως και όλοι μας- ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου προτίθεται πλην των άλλων να ζητήσει τη ρωσική οικονομική συνδρομή. Αυτού του είδους την ενημέρωση παρείχε στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.
    Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να ικανοποιήσει το σχετικό ελληνικό αίτημα, το δε ποσόν του δανείου που υπολόγισε ανερχόταν στα 25 δισ. δολάρια, με επιτόκιο 4,7% (και χωρίς φυσικά να μην υπάρχουν οι επαχθείς δεσμεύσεις του μνημονίου).
    Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στη Μόσχα, διήρκεσε περί τη μία ώρα.
    Όταν έφυγε ο κ. Παπανδρέου, ο Ρώσος πρωθυπουργός -κατά λεγόμενα του Ιβάν Σαββίδη- «έσπαγε καρέκλες» και ζητούσε «την κεφαλή επί πίνακος» του Ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα, διότι θεώρησε ότι τον παραπλάνησε!
    Ο λόγος;
    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο μόνον για… πράσινη ανάπτυξη και οικολογία!
    Έτσι εξηγείται η θυμωμένη αναφορά του Ρώσου προέδρου κ. Μεντβέντεφ «να πάτε στο ΔΝΤ».
    Μας είχε εκπλήξει τότε η δήλωσή του, γνωστού όντος ότι η Ρωσία αποστρέφεται το ΔΝΤ, αφού ο Γέλτσιν την προηγούμενη δεκαετία είχε επιτρέψει την οικονομική κυρίευση της χώρας.
    Ο κ. Μεντβέντεφ, αντέδρασε φαίνεται υπό το κράτος ενόχλησης, η οποία προήλθε από την «κοροϊδία» που υπέστη η Ρωσία από μέρους μας.
    Οι Ρώσοι αντελήφθησαν, πριν από τον ελληνικό λαό, ότι η πορεία μας είχε προδιαγραφεί πολύ πριν μας ανακοινωθεί.
    Στο παιχνίδι, προφανώς είναι μπλεγμένοι και αρχηγοί άλλων κομμάτων, διότι ουδείς, καθ’ όλο το διάστημα που προηγήθηκε δεν πρότεινε τρόπο εξόδου από την κρίση. Παρ’ όλο που γνώριζαν τι συμβαίνει.
    Πηγή
    http://kostasxan.blogspot.com/2011/02/blog-post_9514.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εμείς κάναμε κάποτε μεγάλη προσπάθεια για να ξαναακούσουμε τη γερμανική γλώσσα στα κείμενα του Γκαίτε. Το κάναμε με πρόθεση να συμβάλουμε στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, καταπίνοντας την πίκρα μας για κείνη τη γλώσσα βαρβάρων Ναζί που έκαιγαν τα σπίτια μας. Δεν θα θέλαμε με τίποτα, πρώτοι εμείς οι Ελληνες που θυματοποιηθήκαμε από τη Γερμανία του Χίτλερ, να ξαναγυρίσουμε σ΄αυτές τις μνήμες. Ας μη μας ερεθίζουν λοιπόν και αυτοί. Βεβαίως, δημοσιεύματα τύπου Bild δεν αντιπροσωπεύουν όλη τη σημερινή Γερμανία, το δεχόμαστε. Ομως κάτι τέτοια δημοσιεύματα, μπορούν να εκθέσουν άσχημα μια χώρα, οποιαδήποτε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.