28/2/11

Αμερικανός απεσταλμένος στον Κόλπο για να επιβεβαιώσει συμμαχίες

Ανώτατος αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος ταξίδεψε υπό άκρα μυστικότητα στο Ομάν
το οποίο ελέγχει τα Στενά του Ηormuz που βρίσκονται απέναντι από τις ακτές του Ιράν, με τους στρατηγικούς αναλυτές της Ουάσινγκτον να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ζωτικά στρατηγικούς θαλάσσιους διαδρόμους.

Ο ναύαρχος Mike Mullen επισκέφθηκε επίσης το Μπαχρέιν, το οποίο είναι η έδρα του 5ου στόλου των ΗΠΑ, καθώς και εκεί έχουν λάβει χώρα αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου με χιλιάδες Σιίτες διαδηλωτές να ζητούν τη λήξη της κυριαρχίας της Σουνιτικής δυναστείας των Al-Khalifa, που εξουσιάζει ένα κατά πλειοψηφία σιιτικό κράτος για πάνω από 200 χρόνια. Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν έχει επί κεφαλής της τον θείο του βασιλιά ο οποίος είναι ιδιαίτερα αντιπαθής στο λαό. Έχουν ήδη σκοτωθεί 7 άνθρωποι στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες με τις ΗΠΑ να εξ υμνούν τα “θετικά βήματα”(;) της μοναρχίας. Παράλληλα, το Αμερικανικό ναυτικό δηλώνει ότι οι διαδηλώσεις δεν έχουν δημιουργήσει προσκόμματα στην δράση του.


Ο Μullen περιοδεύει στα κράτη του Κόλπου από την Κυριακή για να επιβεβαιώσει τις αμερικανικές συμμαχίες στην περιφέρεια αυτή μετά τις μαζικές εξεγέρσεις στον αραβικό χώρο που ανέτρεψαν δύο συμμάχους- κλειδιά των ΗΠΑ : τον Τυνήσιο Μπεν-Άλι και τον Αιγύπιο Χόσνι Μουμπάρακ.


Ο Mullen δήλωσε ότι στόχος του είναι η επαναβεβαίωση της αμερικανικής βοήθειας προς τα καθεστώτα αυτά καθώς και μια προσπάθεια κατανόησης των ηγεσιών αυτών των χωρών, ιδιαίτερα του Μπαχρέιν.


Έχει ήδη επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία(κράτος που το σύνολο της στρατιωτικής του δύναμης εξαρτάται και στελεχώνεται από Αμερικάνους), το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αναμένεται να φτάσει στο Κουβέιτ για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της χώρας το 1991 από την Ιρακινή κατοχή (απελευθέρωση που οφείλεται στην επέμβαση των Δυτικών όπλων).

Στο Ομάν, ο ναύαρχος Mullen και ο στρατηγός James Mattis, υπεύθυνος της Αμερικανικής δύναμης στην περιοχή και αρχηγός στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, συναντήθηκαν με αξιωματούχους των οποίων οι ταυτότητες παρέμειναν κρυφές.

Ο πορθμός του Hormuz, από τον οποίο διέρχεται το 40% των συνολικών πετρελαϊκών αποθεμάτων, έχει μόλις 50 χιλιόμετρα πλάτος με το Ομάν στο νότο και το Ιράν στο βορρά. Οι Ιρανοί διοικητές έχουν απειλήσει ότι σε περίπτωση που η ισλαμική δημοκρατία δεχθεί επίθεση, θα μπλοκάρουν την διέλευση από τον πορθμό που ενώνει τον Κόλπο με τον Ινδικό ωκεανό.

Σύμφωνα με αναλύσεις, το Ιράν διαθέτει την ικανότητα να μπλοκάρει την διέλευση αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο να προβεί σε μια τέτοια κίνηση η ιρανική ηγεσία.


Οι Δυτικές δυνάμεις καθοδηγούμενες από τις ΗΠΑ υποπτεύονται και κατηγορούν το Ιράν ότι πίσω από το πυρηνικό του πρόγραμμα κρύβεται μια κούρσα εξοπλισμών, κατηγορία που αρνείται εντόνως το Ιράν.

Πηγή: Hurriyet
http://www.epikaira.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.