25/2/11

Νεκροί διαδηλωτές στην «Ημέρα Οργής» του Ιράκ

Συγκεντρώσεις παντού

Ιρακινοί διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) στη Βαγδάτη
Ιρακινοί διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) στη Βαγδάτη   (Φωτογραφία:  Reuters)
Βαγδάτη, Ιράκ
Χιλιάδες Ιρακινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους την Παρασκευή διαδηλώνοντας κατά της διαφθοράς, της ανεργίας και της έλλειψης βασικών υπηρεσιών σε μία «Ημέρα Οργής» εμπνευσμένη από τις διαδηλώσεις που έχουν σαρώσει τον αραβικό κόσμο. Πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν κατά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για να διαλύσουν συγκέντρωση στη Μοσούλη. Άλλοι δύο διαδηλωτές νεκροί σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης στην πόλη Χαουίτζα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε ολόκληρο το Ιράκ, από τη βόρεια πόλη του Κιρκούκ έως τη Βασόρα στο νότο.
Συνταγματάρχης της ιρακινής αστυνομίας δήλωσε ότι οι πέντε διαδηλωτές στη Μοσούλη έχασαν τη ζωή τους από εξοστρακισμό σφαιρών που αστυνομικοί έριξαν στον αέρα για να διαλύσουν διαδήλωση μπροστά από τα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης της πόλης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων βορείως της Βαγδάτης.
Τουλάχιστον δυο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης στην πόλη Χαουίτζα, 60 χλμ. βορείως της Βαγδάτης.
Στην ιρακινή πρωτεύουσα εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας κρατώντας σημαίες ιρακινές σημαίες.
Η παρουσία του στρατού είναι πολύ ισχυρή, αντικατοπτρίζοντας την ανησυχία της ιρακινής ηγεσίας ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να ενταθούν σε παλμό όπως στην Αίγυπτο και την Τυνησία -αν και οι διαδηλωτές στο Ιράκ εστιάζουν στη διαφθορά και τις βασικές τους ανάγκες, και όχι στην αλλαγή καθεστώτος.
Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής διοργανώθηκαν κυρίως μέσω υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, ακριβώς όπως στην Τυνησία και την Αίγυπτο.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. Δεν μπορώ να καταλαβω γιατί διαμαρτύρονται. Δεν έχουν Δημοκρατία? Δυο εκστρατειες έκανε η Δυση για να τους απελευθερώσει. Μυστήριοι άνθρωποι ρε παιδί μου...

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.