24/2/11

"Φίλαθλο" πνεύμα

της Ελίνας Γαληνού
Πριν λίγες μέρες, μνημονεύτηκε όπως κάθε χρόνο η μαύρη επέτειος της "Θύρας 7". Ολοι θυμόμαστε εκείνο το γεγονός του ποδοπατήματος κατά την έξοδο από το γήπεδο, που κόστισε μερικές ζωές, βάφοντας με αίμα έναν χώρο αθλητισμού. Η μνήμη αυτή, υποτίθεται ότι αποσκοπεί να τιμήσει τους νεκρούς εκείνης της βραδιάς, αλλά και να θυμίζει ότι ένας χώρος όπου συγκεντρώνονται αθλητές και φίλαθλοι, πρέπει να προστατεύεται από κάθε είδους αταξία.

Από τότε, δεν ξαναζήσαμε ένα ίδιο περιστατικό, αλλά η αταξία εξακολούθησε να επικρατεί στα γήπεδα σε πολύ χειρότερο βαθμό. Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, ευδοκίμησε για τα καλά τις τελευταίες δεκαετίες. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε συχνά, σχεδόν όποτε διεξάγεται ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ μεγάλων ομάδων κυρίως και τα γήπεδα μετατρέπονται σε γυαλιά-καρφιά, ενώ οι επεισοδιακοί δράστες, σκορπάνε σε όλη τη γύρω περιοχή τρόμο και φόβο. Οσο φίλαθλος και αν είναι κάποιος, θα έχει πολλές φορές ευχαριστήσει το Θεό αν έλειπε από έναν τέτοιο αγώνα, όπου τα συναισθήματα για την ήττα ή νίκη μιας ομάδας, κατάντησαν να εκδηλώνονται με...ρίψη μολώτοφ. Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, θεωρείται ότι απορρέει από τον φανατισμό των οπαδών.
Αν τα πράγματα σταματούσαν εδώ και αν οι χούλιγκανς ήταν απλώς φανατικοί που φώναζαν και πετούσαν σημαίες σ΄ένα γήπεδο, κανείς δεν θα τους θεωρούσε αξιοκατάκριτους, αφού στο κάτω-κάτω, η ελευθερία έκφρασης είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα. Εδώ όμως δεν πρόκειται μόνο για ελευθερία έκφρασης, αλλά για εμπόλεμη κατάσταση. Το γήπεδο που άλλοτε ήταν ένας χώρος κοινωνίας πραγματικών φιλάθλων που αγαπούσαν το ποδόσφαιρο, έγινε γι΄αυτούς απλησίαστο σήμερα. Οσο λάτρης του ποδοσφαίρου και αν είσαι, όσο κι΄αν αγαπάς την ομάδα σου, δύσκολα θα αποφασίσεις να βρεθείς σε κερκίδες. Διότι όσο πιό κρίσιμος είναι ο αγώνας μεταξύ ομάδων, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια από χούλιγκανς. Κι΄ας διαβεβαιώνουν οι διοργανωτές κάθε τόσο "πήραμε μέτρα". Οι χούλιγκανς δεν φοβούνται κανέναν και δεν κάνουν πίσω με τίποτα. Οσο όμως η βία τους συνεχίζεται, τόσο το άθλημα του ποδοσφαίρου απομακρύνεται από τον προορισμό που είχε άλλοτε. Θα μου πείτε βέβαια και τι σχέση έχει το σημερινό ποδόσφαιρο με εκείνο των άλλων εποχών, όταν οι περισσότεροι παίκτες ελληνικών ομάδων, δεν είναι έλληνες αλλά ξενόφερτοι. Και τότε, γιατί να υπάρχει τόσος μεγάλος φανατισμός για ξένους ποδοσφαιριστές, που αύριο μπορεί να αγοραστούν από άλλες ομάδες και να μη μας ξέρουν; Το ποδόσφαιρο έτσι όπως κατέληξε σήμερα, κατέληξε υπόθεση άγριας κερδοσκοπίας. Και όταν τα λεφτά είναι πολλά, αρχίζουν και τα προβλήματα. Οι ΠΑΕ (ποδοσφαιρικές εταιρείες), θέλουν να διατηρήσουν τους φιλάθλους οπαδούς τους γιατί το συμφέρον είναι μεγάλο. Οπότε ο φανατισμός καθίσταται ένα καλό εργαλείο για τη δημιουργία πολωτικού κλίματος που θα "προστατεύει" μια ομάδα από την διαρροή οπαδών. Και οι ποδοσφαιρικές εταιρείες, όπως όλες οι εταιρείες άλλωστε μέσα στην αγορά, δουλεύουν για να περιφρουρήσουν τα συμφέροντά τους. Ναί αλλά μέχρι ποιού σημείου; θα ρωτούσε κανείς.
Και πού βρίσκεται η έννομη τάξη, να περιφρουρήσει την ασφάλεια στα γήπεδα; Δεν δικαιούται ο κάθε φίλαθλος να πάει σε έναν αγώνα χωρίς να φοβάται για την σωματική του ακεραιότητα; Σε ποιά άλλη χώρα συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν; Ακούσαμε πάλι τους εκπροσώπους των αρχών μας να καταδικάζουν δημόσια "τη βία στα γήπεδα" και να υπόσχονται μέτρα και νόμους. Τ΄ακούμε χρόνια αυτά, αλλά ουδείς μας διασφαλίζει ότι σ΄ένα επόμενο "σημαντικό" ποδοσφαιρικό μάτς, δεν θα ξαναγίνουν τα ίδια και ίσως χειρότερα. Γιατί και τώρα, νόμοι υπάρχουν και σκληρές ποινές θα μπορούσαν να επιβληθούν στους ταραξίες και τους υποκινητές τους. Αν οι χούλιγκανς φέρονται ως τυχαίοι και ανεξέλεγκτοι φανατικοί, οι ΠΑΕ έχουν ευθύνες για την συμπεριφορά των "φιλάθλων οπαδών" τους.
Αν λοιπόν τις περίμενε κάθε φορά μετά τα επεισόδια, ένα αδρό πρόστιμο που θα τους κατέβαζε τα κέρδη στο μισό, ή μια ποινή αποκλεισμού που θα τους στερούσε από πολλά έσοδα εισιτηρίων, ίσως ν΄άλλαζαν πολλά στα γήπεδα. Και ίσως ως δια μαγείας, να ατονούσε και ο χουλιγκανισμός...

3 σχόλια:

  1. Ελίνα,
    Τα πράγματα είναι απλά και το ξέρουμε όλοι μας. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.
    Αυτή δεν υπάρχει. Κακά τα ψέματα, η Ελληνική έκδοση της Θάτσερ δεν έχει βγει.
    Πρώτον, διότι οι οργανωμένοι είναι τόσο πορωμένοι με την ομάδα τους που στις επόμενες εκλογές θα "μαυρίσουν" το κόμμα και τον συγκεκριμένο πολιτικό που θα τολμίσει να βάλει τάξη.
    Δεύτερον, διότι οι επιχειρηματίες που υπάρχουν μέσα στις ΠΑΕ έχουν τα λεγόμενα πακέτα(χρήμα) και το χρήμα είναι αυτό που τροφοδοτεί κόμματα και ολόκληρους μηχανισμούς κομματικούς και όχι μόνο.Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα η βρωμιά.
    Τρίτον, την εκάστοτε εξουσία την βολεύει να εκτονώνεται ο λαός(ειδικά οι νεαροί χούλιγκαν) και να αποσπάται η προσοχή του ειδικά αν το πράγμα πηγαίνει οκ και δεν ξέφευγει σε γενικευμένη επανάσταση που απειλεί την εκάστοτε εξουσία.
    Κατά τα άλλα αν πει κάποιος πολιτικός να λύσει το θέμα αυτό είναι εύκολο. Δακρυγόνα, αντλίες νερού, λυκόσκυλα αστυνομίας, έφιππη αστυνομία και γκλοπ στο χέρι και τον μήρο στους αλήτες που τα σπάνε. Δεν θα κουνηθεί κουνούπι. Πακέτο στη κλούβα και τελείωσε.
    Κρατική ασφάλεια και τοπικά τμήματα ασφαλείας παρακολουθούν και εντοπίζουν τους επικεφαλείς των Χούλιγκαν. "Κλειδώνουν" την υπόθεση με στοιχεία. Κάνουν "ντου" σε οργανωμένους συλλόγους και τους πιάνουν εκείνη τη στιγμή που ετοιμάζουν τα "πολεμοφόδια".
    Πλην των ποινών που προβλέπονται από το νόμο να τους απαγορευθεί η είσοδος σε αγώνα για ένα χρόνο σε όσους συμμετέχουν σε επεισόδια γηπέδων. Επίσης, απώλεια τριών βαθμών για την ομάδα στο εθνικό πρωτάθλημα, αποκλεισμός από την Ευρώπη αν έχει προκριθεί, χρηματική αποζημείωση για τις υλικές ζημιές και 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.
    Έτσι λύνονται τα προβλήματα. Με πυγμή. Φυσικά όταν θες να τα λύσεις όπως το κατάφεραν στην Αγγλία παλιά. Όλους όμως τους βολεύει και δεν το λύνουν. Απλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ποσά που ξεπλένονται σε αυτό το πλυντήριο χρημάτων που ονομάζονται 'ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ' είναι τεράστια [ασύληπτα για τον έλληνα πολίτη ,και φυσικά επιμελώς κρυμένα ], με ένα μικρό ποσό εξ αυτών συντηρούν στρατιές κάφρων ελέγχουν ή απειλούν καταστάσεις , και οι πολιτικοί σφάζονται ποιός θα πρωτοβάλει δάχτυλο στο μέλι .
    νομοτελιακά λοιπόν θα έρχονται οι νεκροί και οι ασχήμιες από τους στρατούς ένθεν κείθεν .
    ανήμποροι θα ακούμε προέδρους να ομολογούν ,αυτούς τους οπαδούς έχουμε με αυτούς θα 'εκστρατεύσουμε ' στα ευρωπαϊκά γήπεδα , και ας προσβάλονται στο όνομα 2-3 χιλιάδων χαπακωμένων χαμινιών όλοι οι έλληνες .
    αν και τα τελευταία χρόνια δεν τους παίρνει για πολλά απέναντι στα ευρωπαϊκά όργανα της τάξης .
    ο καφετζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ έχω καταλάβει ότι όταν ένα πρόβλημα επιμένει τόσα πολλά χρόνια, απλά συντηρείται γιατί τα συμφέροντα που παράγει είναι περισσότερα απ΄ότι αν δεν υπήρχε.
    Λίγα προβλήματα είναι άλυτα. Οταν η "βούληση" των εκάστοτε υπευθύνων (ή μάλλον φερομένων ως υπευθύνων) εξαντλείται στα λογύδρια, δεν κάνουμε τίποτα. Η εφαρμόζεις τις λύσεις και τους νόμους, ή μυρηκάζεις το πρόβλημα γιατί έτσι βολεύει.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.