26/2/11

Περιμένοντας πού θα «γείρει η πλάστιγγα»

Η κατάσταση στη Λιβύη παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να διακρίνει κανείς τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από τις σημερινές εξελίξεις, στον περίγυρο της χώρας, αλλά και ευρύτερα στον αραβικό κόσμο. «Δεν είμαστε καν σε θέση να πούμε «το μη χείρον βέλτιστον», γιατί δεν μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ των δύο», παρατηρήθηκε χαρακτηριστικά, προ ημερών, από εμπειρογνώμονα της περιοχής, σε συζήτηση σε ένα από τα Κέντρα Σκέψης (Think Tanks) στην Ουάσιγκτον, σε ένδειξη της κρατούσας εκεί σοβαρής ρευστότητας.

Είναι προφανές πως όλοι περιμένουν να δουν προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα, χωρίς να ξέρουν απαραίτητα τι αυτό μπορεί να σημαίνει, στη μία ή στην άλλη περίπτωση. Οπως ελέχθη, όπου και αν γείρει η πλάστιγγα είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή ποιος θα είναι ο κερδισμένος, γιατί λόγω αδυναμίας ή ανυπαρξίας δομών στη χώρα δεν υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα που θα ωφεληθούν άμεσα από τις εξελίξεις.

Ετσι γεννώνται πολλά ερωτηματικά για το τι θα σημάνει ενδεχόμενη πτώση του Καντάφι με ή χωρίς ταυτόχρονη καθεστωτική αλλαγή, και αν, εντέλει, θα υπάρξει πλήρης κατάρρευση της χώρας, με διαμελισμό εις τα εξ ων συνετέθη, μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Λιβύης. Σε εκάστη περίπτωση το βέβαιο είναι ότι οι επιπτώσεις θα διαφέρουν, με τη γειτνιάζουσα περιοχή να είναι ο πιο άμεσος παραλήπτης του αντίκτυπου των εξελίξεων -ιδιαίτερα η Νότια Ευρώπη, που θα πρέπει να 'ναι έτοιμη για μεταναστευτικά κύματα.

Η διάρκεια της σύρραξης
Ο προβληματισμός, πάντως, όπως φάνηκε από αυτή αλλά και άλλες παρόμοιου περιεχομένου συζητήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχει να κάνει λιγότερο με το αν η χώρα οδηγείται σε εμφύλια σύρραξη, γιατί αυτή θεωρείται δεδομένη, αλλά πολύ περισσότερο με το αν η εμφύλια σύρραξη θα είναι μακράς ή μικρής διάρκειας. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τείνουν να υποστηρίξουν τη δεύτερη εκδοχή επί τη βάσει των σημερινών επιτόπιων δεδομένων και τής, ως επί το πλείστον, σκόρπιας πληροφόρησης που έρχεται από τη Λιβύη.

Απλή ανάγνωση των δηλώσεων πατρός και υιού Καντάφι, τις τελευταίες ημέρες, αναδεικνύουν ένα πράγμα τουλάχιστον: πως αυτός δεν προτίθεται να παραιτηθεί και αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι σε παρόμοιες, αντίξοες γι' αυτόν, συνθήκες στο παρελθόν κατάφερε να επικρατήσει των αντιπάλων του, αυτό εγγυάται ότι και στην παρούσα συγκυρία θα πολεμήσει μέχρι τέλους για να παραμείνει στην εξουσία.

Στην Ουάσιγκτον, εν τω μεταξύ, μιλούν για τη Λιβύη σαν να είναι αυτή ήδη διαιρεμένη στα δύο, με βάση την εδαφική της μορφολογία, που χωρίζει τη χώρα σε Ανατολική και Δυτική Λιβύη, αλλά και τα πληθυσμιακά στερεότυπα της κάθε περιοχής, εκάστη εκ των οποίων έχει διαφορετική ιστορική, πολιτισμική και οικονομική βάση.

«Περί ποίας Λιβύης θα πρέπει πλέον να μιλάμε, της Ανατολικής ή της Δυτικής;» αναρωτήθηκε συνδαιτυμόνας του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, στην Ουάσιγκτον, «και τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για τη Δύση;», πρόσθεσε με περισσό προβληματισμό, γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν μπορεί να περιμένει εμπεριστατωμένη απάντηση, λόγω της αβεβαιότητας των εξελίξεων.

Η «ροή» πετρελαίου
Μια από τις άμεσες επιπτώσεις -κατ' εξοχήν στην Ευρώπη- είναι πως σίγουρα θα υπάρξει σοβαρή διακοπή της ροής των εξαγωγών πετρελαίου και αερίου από τη Λιβύη, και αυτό έχει ήδη αρχίσει. Πολλοί πιστεύουν, εν τω μεταξύ, πως ενδεχομένως να υπάρξουν και τρομοκρατικά χτυπήματα κατά των ενεργειακών υποδομών και, εξ αυτών, οι πλέον καχύποπτοι, δεν αποκλείουν τέτοιες ενέργειες να γίνουν από τον ίδιο τον Καντάφι ως μέτρο αντιπερισπασμού στην προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία και ως προειδοποίηση έναντι των Δυτικών να πάψουν να τον πιέζουν.

Αλλά πέρα και πάνω από αυτά τα ενδεχόμενα υπονόμευσης, εκείνο που επισημαίνεται είναι πως με την εκ των πραγμάτων έξοδο των εταιρειών πετρελαίου από τη Λιβύη, και κυρίως των Ιταλών, των οποίων η αποχώρηση έχει ήδη αρχίσει, οι ίδιοι οι Λίβυοι δεν έχουν την τεχνογνωσία να κρατήσουν τις κάνουλες επί μακρόν ανοικτές.

Αν σ' αυτό προστεθούν και οι γεωφυσικές δυσκολίες, που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το λιβυκό πετρέλαιο βγαίνει σε διάφορα σημεία της χώρας -είναι σχεδόν μοιρασμένο μεταξύ ανατολής και δύσης- τότε συμπεραίνεται πως αυτό μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εσωτερική σύρραξη και να συμβάλει στην επιμήκυνση του επερχόμενου εμφυλίου, με πολύπλευρες μακροχρόνιες συνέπειες.

Το ισλαμικό στοιχείο
Εν τω μεταξύ, το συγκεντρωμένο στην Ανατολική Λιβύη ισλαμικό στοιχείο σίγουρα θα επιχειρήσει να ισχυροποιήσει τη θέση του (Λιβυκό Ισλαμικό Μαχητικό Γκρουπ - LIFG), να επαναδραστηριοποιηθεί, όπως έγινε τη 10ετία του '90, και να πάρει τα όπλα για την ανατροπή του καθεστώτος.
Οι φόβοι, βέβαια, στην Ουάσιγκτον για ενδεχόμενο ραντικαλισμό των Λίβυων ισλαμιστών δεν εκλείπουν, γιατί στις τάξεις τους υπάρχουν, λίγα έστω, στοιχεία ενταγμένα στην Αλ-Κάιντα, με παρελθούσα δράση κατά των Αμερικανών. Ετσι, και παρά το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα φέρεται να μην έχει ισχυρές προσβάσεις εκεί, δεν παραβλέπεται πως από μια μικρή «μαγιά» μπορούν να ξεκινήσουν τα πάντα. Ιδιαίτερα αν η Λιβύη βρεθεί σύντομα σε περίοδο παρατεταμένου χάους, ανεξαρτήτως της παρουσίας Καντάφι.

10 σχόλια:

  1. "Γύρω από τό τραπέζι τής Λωζάνης,όπου συζητούσαν γιά τήν τύχη τών πληθυσμών πρός ανταλλαγή καί γιά τήν κατάσταση τών εθνικών μειονοτήτων,στό διάδρομο άκουγε κανείς νά ψιθυρίζονται ιστορίες παραχωρήσεων,μεταλλέιων,σιδηροδρόμων,λιμανιών καί δημοσίων έργων.Πουλούσαν τό α ί μ α τών Αρμενίων καί τών Ελλήνων μέ τό βάρος τού χ ρ υ σ ο ύ".
    (Συνθήκη Λωζάνης 4 Febr μεταξύ Τουρκίας καί Ελλάδος τό 1923.)
    Edouard Driault:Histoire diplomatigue de la Grece,tom,V,page 485.

    Πολύβιος
    {Μάς δουλεύουν διαχρονικώς!}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ νομίζω πως μακροπρόθεσμα ωφελημένη θα βγεί η Τουρκία. Το νέο "Δημοκρατικό Ισλάμ" που θα προκύψει από αυτή την αραβική επανάσταση, πρότυπο έχει την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Στην Ουάσιγκτον, εν τω μεταξύ, μιλούν για τη Λιβύη σαν να είναι αυτή ήδη διαιρεμένη στα δύο, με βάση την εδαφική της μορφολογία, που χωρίζει τη χώρα σε Ανατολική και Δυτική Λιβύη, αλλά και τα πληθυσμιακά στερεότυπα της κάθε περιοχής, εκάστη εκ των οποίων έχει διαφορετική ιστορική, πολιτισμική και οικονομική βάση.

    < b > «Περί ποίας Λιβύης θα πρέπει πλέον να μιλάμε, της Ανατολικής ή της Δυτικής;» < b > αναρωτήθηκε συνδαιτυμόνας του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, στην Ουάσιγκτον,... »

    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1937937

    Λιβύη: Ο πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ Αουτζάλι τάσσεται υπέρ της μεταβατικής κυβέρνησης που σχημάτισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ατζλέιλ στη Βεγγάζη.
    ...
    Η Διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Quryna ανέφερε το Σάββατο ότι ο ’μπουντ Ατζλέιλ ηγείται της προσωρινής κυβέρνησης που έχει έδρα τη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.

    Altenaria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως με την ξαφνική ανάφλεξη στη Λιβύη εξυπηρετείται και ένας άλλος στόχος?

    Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει ξεχάσει την Αίγυπτο,και έτσι η νέα στρατιωτική δικτατορία μπορεί να παγιωθεί με την ησυχία της!

    Και ξεφορτωνόμαστε τον απρόβλεπτό Καντάφι (βάζοντας χέρι στα πετρέλαια!), και βεβαιωνόμαστε πως στην Αιγυπτο δεν θα πάρει το κουμάντο ο λαός.

    Ρέ πως τα καταφέρνουν!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "ΑΥΤΕΣ ΤΊΣ ΜΕΡΕΣ...


    Αυτές τίς μέρες κλειδωθείτε
    όσο μπρορείτε πιό βαθιά στά δωμάτια
    αυτές τίς νύχτες τό ίδιο
    προφυλαχτείτε,κλειδωθείτε,
    δέν υπάρχουν εχθροί,
    κινδυνεύομε απ'τούς φίλους μας,
    απ'τόν εαυτό μας τόν ίδιο.
    Αυτές τίς νύχτες αυτές τίς μέρες/
    στά σκοτεινότερα/δέν παραμορφώνει η απόγνωση,εκεί μόνο,
    νά μή φτάνουν ψίθυροι
    νά μήν έρχονται μάτια
    κλειδωθείτε,
    υπάρχει φόβος νά μας σβήσουν μέ τό βλέμμα τους
    φίλοι ανυπόφοροι,εχθροί λυπημένοι,
    ευεργέτες κ α λ ο κ ά γ α θ ο ι.
    Πλησιάζουν αθόρυβα νά επιδείξουν τήν ευτυχία τους
    κρατούνε αναστάσιμες λαμπάδες.
    Κλειδωθείτε.Προφυλαχτείτε.
    Γίνετε ελεύθεροι
    μέ μιά ι σ χ υ ρ ή ποσότητα σιέλου..."
    Νίκος Παππάς(ποιητής)

    Απλά φτύστε τούς φιλοεχθρούς μας!
    τούς frenemies!
    Tούς δικούς μας πού μάς πρόδωσαν!
    Δήθεν ευεργέτες μας τόσα χρόνια τάχα δούλευαν γιά τό καλό τών Ελλήνων!
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το οτι γραψαμε κατα του Κανταφι δεν θα μπορουσε να ακυρωσει και καποιες δευτερες σκεψεις που γινονται και με αναγκαζουν να μεταφερω εδω και ενα ξενο σχολιο.
    Τα πραγματα κατα την ...θεωρια του
    "Διαφορον" μπορει να ειναι "ετσι" αλλα μπορει να ειναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και "διαφορετικα" και τα δυο αυτα ταυτοχρονα χωρις να αυτοαναιρουνται και αυτοακυρωνονται
    μπορει ταυτοχρονα να ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ.
    -----------------
    το κειμενο=
    Η Διεθνής Κοινότητα επιβάλλει κυρώσεις στη Λιβύη. Σκέψεις για επέμβαση του ΝΑΤΟ βρίσκονται στον αέρα. Μέσα στα πλαίσια του "Διεθνούς Δικαίου" όλα επιτρέπονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ποια είναι αυτά όμως; Ποιος τα ορίζει; Ποιος θα ήθελε να έρθει ο γείτονας στο σπίτι του και να "επέμβει"; Η αυτοδιάθεση των λαών είναι ένα από αυτά τα "δικαιώματα"; Πόσοι από τους ηγέτες των χωρών της Δύσης θα ήθελαν να έρθουν "εξωγήινοι" για να "επέμβουν" στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο; Πόσοι από τους σημερινούς υπέρμαχους των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" είχαν σχέσεις με τον ηγέτη της Λιβύης μόλις ένα μήνα πριν; Είναι δικαίωμα του λαού κάθε κράτους να διεξάγει εμφύλιο; Είναι δικαίωμα των άλλων λαών να επεμβαίνουν σε αυτόν τον εμφύλιο; Που αρχίζουν τα όρια του "εγκλήματος πολέμου"; Αν πρέπει τώρα να επέμβουν οι χώρες του ΝΑΤΟ εξαιτίας της "άδικης σφαγής" των διαδηλωτών, πρέπει ίσως να αναρωτηθούμε και το εξής: υπάρχει "δίκαιη" σφαγή; Το πότε μπορούμε να επέμβουμε εξαρτάται από ορισμούς. Και οι ορισμοί είναι πάντα υποκειμενικοί...

    Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου: Harmonia Philosophica

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως θα έπρεπε να αρχίσουμε να έχουμε δίαυλους επικοινωνίας με την νέα κυβέρνηση της Βεγγάζης,ώστε να αποκτήσουμε προβάδισμα έναντι των τούρκων και να διευθετήσουμε την χάραξη Α.Ο.Ζ μεταξύ Ελλάδος - ανατολικής Λιβύης προς όφελος μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 25(10) ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
    Αρχαιοελληνικά
    "Ξυλλάψεις όλα καί ούχ όλα,
    ξυχφερόμενον διαφερόμενον,ξυνάδον διάδον.
    Εκ πάντων έν καί έξ ενός π ά ν τ α"

    Νεοελληνικά
    {Όλα είναι συνάφειες καί όχι όλα,
    αυτό πού νά ενώνει καί νά διχάζη,
    νά συμφωνεί καί νά διαφωνεί.
    Από όλα προέρχεται τό έ ν α
    κι από τό ένα τά π ά ν τ α."

    Συνάφεια=άμεση επαφή ή σχέση,
    αλληλεξάρτηση!
    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύβιος

    28 Φεβρουαρίου 2011 10:12 π.μ.

    Σωστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.