28/2/11

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ! Ρουμάνοι, Αλβανοί, Σκοπιανοί, Βούλγαροι θέλουν να τους οικειοποιηθούν

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ του Προέδρου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΒλάχωνΜιχ. Μαγειρία
• Διαχρονική τείνει να γίνει η προσπάθεια γειτονικών μας χωρών να οικειοποιηθούν την καταγωγή και την ιστορία των Ελλήνων Βλάχων, που ανέκαθεν είχαν ως κοιτίδα τους τον ελληνικό χώρο και κυρίως την περιοχή της οροσειράς της Πίνδου.

Ειδικά η Ρουμανία έχει απλώσει τα… πλοκάμια της προπαγάνδας της, τόσο στην χώρα μας όσο και στην γειτονική Αλβανία, όπου επίσης διαβιούν χιλιάδες Βλάχοι. Στόχος της να ταυτίσει κάθε βλαχόφωνη ομάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την Ρουμάνικη διασπορά.

Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν κάνει κατά καιρούς και εθνικιστικοί κύκλοι τόσο της Αλβανίας, όσο και χωρών όπως τα Σκόπια και η Βουλγαρία, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να ταυτίσουν και να «βαφτίσουν» τους Βλάχους με την εθνικότητα που επιθυμούν!

Ωστόσο, παρά την έντονη εθνικιστική αυτή προπαγάνδα που εκδηλώνεται άλλοτε με έμμεσο τρόπο κι άλλοτε πιο άμεσα, όπως συνέβη με πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του… συνήθως υπόπτου Ρουμάνου Προέδρου Basescu, η επίσημη Ελληνική Πολιτεία παραμένει αδρανής, χωρίς να έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον, καμιά σαφής αντίδραση ή να έχει δοθεί απάντηση από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία, μέσω του προέδρου της Μιχάλη Μαγειρία, αντιδρά πάντοτε σθεναρά στις προκλήσεις που σχετίζονται με την καταγωγή των Βλαχόφωνων πληθυσμών της χώρας μας, προβάλλοντας την ελληνικότητά τους και απορ- ­­ρίπτοντας κάθε είδους προπαγανδιστικές αιτιάσεις. Εξάλλου, η Ομοσπονδία εργάζεται συστηματικά για την διατήρηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πλούσιας Βλάχικης παράδοσης.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ BASESCU
Τελευταίο «κρούσμα» στην προσπάθεια οικειοποιήσεως της εθνικής ταυτότητας των Βλάχων, αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ρουμανίας Basescu, ο οποίος επιχείρησε έμμεσα να ταυτίσει κάθε βλαχόφωνη ομάδα στον Βαλκανικό χώρο –άρα και τους Έλληνες Βλάχους- με την Ρουμανική διασπορά!

Το γεγονός αυτό προκάλεσε για μία ακόμη φορά την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Πολ/κών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλη Μαγειρία, ο οποίος μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» για το θέμα, απέρριψε ως ανεδαφικές και αυθαίρετες τις αναφορές Basescu, κάνοντας λόγο για προσπάθεια που θίγει το δικαίωμα του ανθρώπου στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό.

O ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ
«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων χαρακτηρίζει ως αυθαίρετες και ανεδαφικές τις έμμεσες αναφορές του Ρουμάνου Προέδρου, οι οποίες ταυτίζουν κάθε βλαχόφωνη ομάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη ρουμανική διασπορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρός της Μ. Μαγειρίας, συμπληρώνοντας ότι «οι αναφορές αυτές θίγουν καταφανώς το αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα στον ατομικό και συλλογικό εθνικό αυτοπροσδιορισμό όλων των Ελλήνων Βλάχων στην Ελλάδα και τη διασπορά και δεν συνάδουν με τις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες σφυρηλάτησης δεσμών ενότητας, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, επί των οποίων εδράζεται το σύγχρονο ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο οποίο συμμετέχουν και οι δυο λαοί ως σύμμαχοι και εταίροι».

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΟΙΤΙΔΑ…
Θέτοντας το ζήτημα της καταγωγής των Ελλήνων Βλάχων στις πραγματικές του διαστάσεις, ο κ. Μαγειρίας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, ανέκαθεν ήταν η ιστορική κοιτίδα της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης η οποία αποτελεί αναπόσπαστο και αδιαφιλονίκητο τμήμα του σύγχρονου ελληνικού έθνους». Για το λόγο αυτό, συνέχισε, «ουδείς δικαιούται να χαρακτηρίζει αυθαιρέτως ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού έθνους ως «μειονότητα» μέσα στην ίδια του την πατρίδα, της οποίας άλλωστε η ιστορία βρίθει από παραδείγματα μεγάλων Βλάχων εθνικών ευεργετών που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή, το έργο και την περιουσία τους στο βωμό της ελευθερίας, της προκοπής και της ανάπτυξης της Ελλάδος και του ελληνισμού».

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Ο κ. Μαγειρίας δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην προσπάθεια που καταβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «με την αρωγή της ελληνικής Πολιτείας, εργάζεται για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του βλαχόφωνου ελληνισμού και την συστηματική προβολή της πλούσιας και ιδιαίτερης βλάχικης λαογραφίας και μουσικής παράδοσης, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και της πολιτιστικής ταυτότητας του ελλαδικού χώρου και του σύγχρονου ελληνισμού».
* * *
Παράλληλα με τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολ/κών Συλλόγων Βλάχων, στις προσπάθειες οικειοποίησης από πλευράς των γειτόνων μας της καταγωγής και της ιστορίας τους, απαιτείται και η ενεργοποίηση του πλέον αρμόδιου φορέα για το θέμα, του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να δοθεί επιτέλους μια επίσημη απάντηση στην επιχειρούμενη προπαγάνδα. Δεν μπορεί η επίσημη Πολιτεία να αφήνει να περνούν χωρίς αντίδραση τέτοιου είδους προσπάθειες που αφορούν ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού.
http://www.proinoslogos.gr/

20 σχόλια:

  1. Αφου ειναι Ελληνες γιατι λεγονται βλαχοι;Ειναι κατι σαν καρδιτσιωτες,γιαννιωτες δηλ.Λεγονται ετσι λογω επαγγελματος η'λογω καταγωγης απο βλαχια;Τι σημαινει παιρνω λεφτα απο την πολιτεια να προαγω τα βλαχικα εθιμα και οχι τα Ελληνικα εθιμα;Μπορουν να μας απαντησουν καποιοι αρμοδιοι ; ισως οι βλαχοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατί ρε άσχετε το να λες είναι πόντιος η μακεδόνας η ηπειρώτης και βάζω και την βόρειο ήπειρο φυσικά εννοείτε ότι είναι έλληνες δεν είναι αιτία αμφισβήτησης της εθνολογικής τους καταγωγής,αν κατάλαβες το περί εθνολογικής τους καταγωγής,αλλα μάλλον δεν διάβασες την ανάρτηση αλλα και την ανακοίνωση περί προσδιορισμού και αυτό προσδιορισμού που λέει ο πρόεδρος των βλάχων,αλλα σε κατατάσσω στην κατηγορια του καραγκιόζη που κάθε λίγο και λιγάκι σε πλακώνει στο ξύλο ο μπάρμπας γιώργος ο βλάχος που εννοείτε ότι είναι έλληνας.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)Αυτοί αυτοαποκαλούνται Αρμάνοι (ετυμολογικά συγγενής όρος με το "Ρωμιός"). Βλάχους τους αποκαλούν οι λοιποί λαοί και οι λοιπές φυλές γιατί είναι λατινόφωνοι (κατάλοιπο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που αρχικά είχε ως επίσημη γλώσσα την λατινική).
    2)Η Θεσσαλία ονομαζόταν παλαιότερα "Μεγάλη Βλαχία", επειδή κατοικούταν κυρίως από Βλάχους.
    3)Τα βλαχικά έθιμα είναι και ρωμαίικα έθιμα. Τα ίδια ισχύουν για όλες τις φυλές των Ρωμιών: για τους Αρβανίτες, τους Τσάκωνες, τους Μανιάτες, τους Κρήτες, τους Κυπρίους, τους Ποντίους, τους Μικρασιάτες, τους Καραγκούνηδες (Αρβανιτοβλάχους), τους Μωραϊτες, τους Σαρακατσάνους κτλ.
    4)Αν δεν ήταν οι Βλάχοι ευεργέτες, των οποίων οι πατρίδες ήταν υποδουλωμένες μέχρι και το 1913, η Αθήνα θα ήταν ακόμη ένα κατσικοχώρι. Και αυτοί ευεργέτησαν το Ελληνικό κράτος (ΕΜΠ, τράπεζες, μεγαλοπρεπή κτήρια κτλ.), όταν οι Αλβανοί νόμιζαν ότι ήταν Οσμανλήδες και οι Σκοπιανοί νόμιζαν ότι ήταν Βούλγαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτός από σχεδόν όλους τους εθνικούς ευεργέτες Βλάχοι ήταν: ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωλέττης (προφητευθείς από τον Πατροκοσμά!), οι ποιητές Κρυστάλλης και Ζαλοκώστας, ο διάσημος Καθηγ.Ενδοκρινολογίας Ικκος και πολλοί άλλοι.
    Υπήρξαν δε σημαντικότατοι έμποροι σε όλη την Ευρώπη προωθώντας τις Ελληνικές ιδέες και προσφέροντας τεράστια χρηματικά ποσά στην Επανάσταση και μάλιστα επαναστάτησαν το 1821 αυτόνομα με συνέπεια τη σφαγή και την καταστροφή Συρράκου-Καλαρρυτών. Χαρακτηριστικό στην συμπεριφορά τους είναι και κατά την δική μου γνώμη η Λακωνικότητα και η Δωρική αυστηρότητα σε κάθε πτυχή της ζωής (ηθική, οικονομική, καλλιτεχνική κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για λεπτομερή ανάλυση περί βλάχων βλ. "Πρέβεζα και Συρράκο" Γεωργίου Ι.Μουστάκη (έκδοση Δημ.Βιβλιοθήκης Πρέβεζας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και παλι μενω με την απορια γιατι να θελουν να λεγονται βλαχοι.Εγω φερ'ειπειν δηλωνω Ελληνας και οχι βλαχος,αρβανιτης,σαρακατσανος ,καραγκουνης.Αν ηθελα να προσδιορισω τοπωνυμιο θα ελεγα Ελλην εξ Ηπειρου,Μακεδονιας κ.λ.Μηπως καποιοι στρουθοκαμηλιζουν και ψαχνουν επιδοτησεις απο το λαο για την πρωοθηση δηθεν των ιδιαιτερων χαρακτηριστικων-φυλων η'μηπως δεν αισθανονται Ελληνες και διαφοροποιουνται σφαιτεριζομενοι τον Ελληνικο πολιτισμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διάβασα το πρώτο σχόλιο κάποιου κύριου ανώνυμου και ανοητού και ημιμαθή θα πω εγώ πτος τον συγκεκριμένο κύριο,ρε μεγάλε δεν σου εχουν πει ότι ο Κάθε τόπος στην Ελλάδα εχει τα δικά του ήθη και έθιμα?και αυτό είναι ένα στοιχείο του Ελληνικού πολιτιστικού πολιτισμού μας γιατί με την δική σου ανόητην και η....... λογική και εγώ δεν είμαι Ελληνας αλλά Κεφαλοννίτης και Καλαματιανός δεν είναι Έλληνας αλλά Καλαματιανός και ο Θεσσαλός δεν είναι Ελλληνας αλλά Θεσαλός,και ο Θρακιώτης δεν είναι Έλληνας αλλά Θρακιώτης και Κρητικός δεν είναι Ελληνας αλλά Κρητικός και πάει λέγωντας για όλες τις πόλεις ακι περιοχές της Ελλάδας,καλό είναι μερικοί να ξυπνήσουν και να πάψουν να είναι βολεψάκηδες και μπριζολάκηδες και προπάντων άσχετοι και να μηνλένε ότι παπαρια τους κατέβει και εμένα προσωπικά φίλε μου αν τουλμήσει να μου κάποιος ότι δεν είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ μέχρι των ΜΥΕΛΟ των ΟΣΤΩΝ μου αλλά ΕΠΤΑΝΝΗΣΙΟΣ θα τον τουλουμιάσω στο ξύλο γιατί αυτό το θεωρώ τουλάχιστον εγώ την μέγιστη προσβολή που μπορεί να μου κάνει άνθρωπος.ΑΥΤΑ και συνέρθεται μερικοί και μην κάθεστε πολύ ώρα στον καναπέ και σας αποχαυνώνει η τηλεοραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, ανέκαθεν ήταν η ιστορική κοιτίδα της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης η οποία αποτελεί αναπόσπαστο και αδιαφιλονίκητο τμήμα του σύγχρονου ελληνικού έθνους».

    πολύ σωστό!!

    Χαίρομαι που το βλέπω γραμμένο. Είναι Ελληνες, που είχε επιστρατευει η ρωμαϊκή αυτοκρατορία για διάφορες υπηρεσίες και γι αυτό έπρεπε να μιλάνε ρωμαϊκά, δηλαδή ιταλικά. ΕΤσι διαμορφωθηκε και η βλάχικη διάλεκτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΡΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!

    ΟΛΟΙ οι Βλάχοι των Βαλκανίων είναι Έλληνες-Ρωμιοί!

    Οι Βλάχοι είναι εκλατινισμένα Θρακικά φύλα, και η Βλαχική διάλεκτος είναι η πιο κοντινή στα Αρχαία λατινικά από όλες τις άλλες λατινογενείς γλώσσες, και είναι 80% Αρχαία Λατινικά, και 20% Αρχαία Ελληνικά, και έως πρόσφατα δεν ήταν καν γραπτή γλώσσα.

    Η δε Ρουμανία-Μολδαβία-Νοτιοδυτική Ουκρανία, ήταν κέντρα Ελληνισμού έως πρόσφατα.

    Δεν υπάρχει "Ρουμάνικό" και "Μολδαβικό" έθνος. Και μόνο εμείς το λέμε "Ρουμανία". Αυτοί αυτοαποκαλούνται ΡΩΜΑΝΙΑ, δηλαδή Βυζάντιο!

    Όλα αυτά τα κράτη και έθνη είναι τεχνητά κατασκευάσματα για να διαλυθεί η Ρωμανία(Βυζάντιο) και να μειωθεί ο Ελληνισμός.

    Η Ελλάδα πρέπει να επανελληνοποιήσει όλους τους Βλαχόφωνους, όπου κι αν βρίσκονται, χορηγώντας υπηκοότητα σε όποιον Βλαχόφωνο θέλει να γίνει Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ονομασία βλάχοι είναι αυτή που προσέδωσαν οι υπόλοιποι Έλληνες γιαυτούς που ζούσαν στα βουνά. Με το πέρασμα του χρόνου ταυτίσαμε τους βλάχους με του Αρμάνους ή Αρωμάνους, αυτούς δηλαδή που θέλουμε λανθασμένα να λέμε βλάχους.
    Οι ιδρυτές του νεοελληνικού κράτους κατά το πλείστον είναι Αρωμάνοι (Βλάχοι) είναι αυτοί που με τον μόχθο τους έστεισαν και δώσαν άλλο πρόσωπο στην Αθήνα.
    Τιμή και δόξα στους Έλληνες βλάχους . Αυτό το λεεί και το γράφει ένας Έλληνας πόντιος που προσπαθεί να μάθει την ιστορία αυτής της μερίδας του Ελληνικού πλυθησμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.sintiki.gr/sintiki0605/thema9.html

    Απο εδω καταγομαι
    Ελληνες Βλαχοι εναντιον Τουρκων,Ρουμανων,Βουλγαρων μαζι

    φιλε 28 Φεβρουαρίου 2011 8:10 μ.μ.
    ανταποδιδω την τιμη και δοξα στους αδερφους μας Ελληνες Ποντιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μια ετυμολογικη προσεγγιση απο παλαιο τευχος του Δαυλου,ειναι οτι προερχεται απο το βα-λαχος,φυλαγος,μερικως εφιπποι(κενταυροι),των κτηνοτροφων κατοικων,( μετα τον κατακλυσμο) της κεντρικης Ελλαδος και της Πινδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποιους Βλάχους τώρα... Έχετε χάσει μαθήματα.... Κάτω τα χέρια από τους ΙσλαμόΛαθρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ "ΒΛΑΧΩΝ" ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. ΤΟ "ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ" ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ NEANDERTHALS, ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΑΓΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ.

    ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΤΩΡΙΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. OΙ ΑΡΕΙΜΑΝΙΟΙ BΛΑΧΟΙ


    http://www.hellinon.net/Vlaxoi.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. den peirazei den 8eloume oute tous blaxous
    na meinei opoios nio8ei ellinas.
    emeis den piezoume ka8olou,dimokratia exoume.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μια απορία έχω. Πως εξηγείται το γεγονός ότι οι "Έλληνες" Βλάχοι ομιλούν την ίδια γλώσσα με τους Βλάχους της Αλβανίας, της Ρουμανίας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και όπου αλλού υπάρχουν και ζουν. Νομίζω θα ήταν αστείο να υποστήριζε κάποιος ότι όλοι αυτοί προέρχονται από τους Βλάχους της Ελλάδας. Όμως από κάπου προέρχονται όλοι οι Βλάχοι. Από που;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. για αυτο εκλεισε ο κυκλος των "πεφωτισμενων" διπλωματων με την κυρια μπακογιαννη (τρεχουν φιλαρακια της να βγαλουν off των παγκαλο)και ετσι μεγαλουργει το ιδιωτικοποιημενο κρατος και πολλοι παραπεουν με ξαναζεσταμενες σουπεσ της εποχης του αυτοματου πιλοτου δεκαετιας 1990

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Με λιγα λογια βλαχοφωνοι ειναι οι λατινοποιημενοι θρακες που πριν μιλουσαν ελληνικα η θρακικα.Σημερα ελαχιστοι ομιλουν αυτην την γλωσσα που τους διαφοροποιουσε απο τους υπολοιπους Ελληνες.Αποτελουν αναποσπαστο κομματι του Ελληνισμου τον οποιο παντα στηριζαν και στηριζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι βλαχόφωνοι δηλαδή Λατινόφωνοι- δίγλωσοι πληθυσμοί της Πίνδου-Μακεδονίας και βορείως του Ελλαδικού χώρου (εκτός συνόρων) θα δείτε ότι σχετίζονται τοπολογικά με την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό των Ρωμαίων.
    Η γλώσσα διευκόλυνε εξαιρετικά τις συναλλαγές και την επικοινωνία στις Αυτοκρατορίες που εναλλάσσονταν και διαμορφώθηκε παράλληλα με την γλώσσα των λοιπών κατοίκων των διαφόρων περιοχών (οι εν Ελλάδι διέσωσαν μάλιστα ΔΩΡΙΚΗ προφορά της ελληνικής). Με την Λατινοφωνία και πολυγλωσσία δικαιολογήται η έφεση των περί την Εγνατία οδό κατοίκων που βαφτίσαμε βλάχους στο διευρωπαικό εμπόριο (της ναυτιλίας συμπεριλαμβανομένης!) και το απίστευτο πνεύμα οικονομίας που τους διακατέχει έως ΣΗΜΕΡΑ, σε βαθμό που από τους λοιπούς ηπειρώτες (λχ) να σχολιάζονται ανεκδοτολογικά!! ως "Σκωτσέζοι" της Ελλάδας!
    ο βλάχος ως βοσκός απαντάται εκεί που δεν κατοικούν λατινόφωνοι και είναι μια λαϊκή έκφραση που επεκτάθηκε σιγά-σιγά αφού είναι έυχρηστη και διασκεδαστική στα πλαίσια του Καραγκιόζη πχ
    Η "βλάχικη λαλιά" είναι ανεξάρτητος κλάδος νεολατινικής διαφορετικός από την Ρουμάνικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.