28/2/11

Με την Κύπρο στην 5η λεωφόρο

Στις 27 Μαρτίου η ελληνική παρέλαση της Νέας Υόρκης
ΤΟΥΠΑΝΙΚΟΥΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ηετήσια εθνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν είναι το κορυφαίο γεγονός του Ελληνισμού στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα θεσμό που υποδηλώνει την παρουσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και συνάμα αποτελεί ευκαιρία για ανάδειξη και προβολή όλων εκείνων των στοιχείων που αντιπροσωπεύουν την ιστορία, την παράδοση, την κληρονομιά και τη γλώσσα μας. «Η παρέλαση δεν είναι πανηγύρι, ούτε πασαρέλα, αλλά ευκαιρία να αναδείξουμε και να προβάλουμε τα εθνικά μας θέματα», ανέφερε στον «Φ» ο Ηλίας Τσεκερίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, η οποία έχει την ευθύνη διοργάνωσης της παρέλασης.

Η ελληνική παρέλαση είναι σημείο αναφοράς για ομογενείς κάθε ηλικίας. Είναι μνήμες και εικόνες που συμπορεύονται με τη διαδρομή των Ελλήνων της Αμερικής. Ιδιαίτερα για παιδιά, έφηβους και νέους, η παρέλαση δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν εμπειρίες που έχουν σχέση με το ελληνικό στοιχείο και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Εμείς οι διοργανωτές δεν θα πρέπει να λησμονούμε τους βασικούς σκοπούς της παρέλασης» επισήμανε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, σημειώνοντας ότι «προσπαθούμε για την περαιτέρω βελτίωσή της, τόσο για το περιεχόμενό της, αναβαθμίζοντάς την ποιοτικά, όσο και από πλευράς εμφάνισης και προβολής».

Οι τρεις συμπρόεδροι της φετινής παρέλασης: ο συμπατριώτης μας, πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Μάρκος Μαρινάκης και ο γιατρός Φρίξος Γούσης, δήλωσαν στον «Φ» ότι «η τουρκική κατοχή στην Κύπρο θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα προβληθούν και στη φετινή παρέλαση». Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, όπως κάθε χρόνο, θα λάβει μέρος με αρκετά τμήματά της, καθώς και με το άρμα που απεικονίζει το μοιρασμένο νησί μας.

Ο κ. Κρίστοφερ επισήμανε ότι «είναι ανάγκη να καταλάβουμε ότι η παρέλαση είναι υπόθεση όλης της Ομογένειας και πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε μια μεγάλη και μακρόχρονη ιστορία, να δείξουμε στον Αμερικανικό λαό ότι ο Ελληνισμός είναι ενωμένος και ότι είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας». Η παρέλαση θα γίνει την Κυριακή 27 Μαρτίου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα λάβει μέρος άγημα ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς από την Ελλάδα. Φετινοί τελετάρχες θα είναι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη Τσαρλς Σούμερ, ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο ιδιοκτήτης του Εθνικού Ελληνικού Καναλιού Αμερικής (ΝGΤV) και εκδότης του δίγλωσσου περιοδικού “ΕΣΕΙΣ” Δημήτρης Καστανάς και η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Τίνα Φέι.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την εκλογή της «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία» στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια. Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, θα γίνει εορτασμός της εθνικής επετείου από τον πολιτειακό γερουσιαστή Μάικ Γιάνναρη, την πολιτειακή βουλευτή Αραβέλλα Σιμωτά και την πρόεδρο του Κουίνς Ελεν Μάρσαλ. Την Τρίτη 22 Μαρτίου, θα εορταστεί η Ελληνική Κληρονομιά σε τελετή που οργανώνει ο πρόεδρος του Μπρούκλιν Μάρτι Μάρκοβιτς.

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ θα παραθέσει την καθιερωμένη ετήσια δεξίωση στη επίσημη δημαρχιακή κατοικία. Την Παρασκευή 25 Μαρτίου, ημέρα της εθνικής μας επετείου, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας, παρουσία αγήματος ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στο Μπόουλινγκ Γκριν, στην περιοχή της Γουόλ Στριτ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Ομοσπονδία θα διοργανώσει χοροεσπερίδα στη μεγάλη αίθουσα της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, στην Αστόρια.

Το Σάββατο 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση μετά δείπνου σε ξενοδοχείο του Μαχνάταν για να τιμηθούν οι μεγάλοι χορηγοί της παρέλασης. Την Κυριακή 27 Μαρτίου, θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, όπου θα χοροστατήσει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Στις 12 το μεσημέρι, θα δοθεί δεξίωση στο ξενοδοχείο «Πιέρ», η οποία πάντα προηγείται της παρέλασης, κατά τη διάρκεια της οποίας απευθύνουν χαιρετισμούς πολιτικοί και διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το ’21 δείχνει τον δρόμο
Φέτος, συμπληρώνονται 190 χρόνια από την ημέρα της ελληνικής επανάστασης. Η εξέγερση των υποδουλωμένων Ελλήνων, που συγκλόνισε την πολιτισμένη ανθρωπότητα, δεν στρεφόταν μόνο ενάντια στους κατακτητές, στην Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και κατά των συμφερόντων της τότε «Ιεράς Συμμαχίας», η οποία δεν ανεχόταν καμία βίαιη ανατροπή της τότε ισχύουσας τάξεως. Γι’ αυτό και οι σύγχρονοι επίγονοι της «Ιεράς Συμμαχίας» θέλουν να υποβαθμίσουν τη σημασία του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων.

Τα μηνύματα της 25ης Μαρτίου 1821 παραμένουν αναλλοίωτα και πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για λευτεριά και δημοκρατία είναι ζωντανός. Η αμερόληπτη και αντικειμενική ιστορική γνώση, είναι η βάση της αντίστασης κατά των κατακτητών. Ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος. Η επανάσταση του ’21 δείχνει τον δρόμο σε όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Τούρκο κατακτητή, για την υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, και για τη διασφάλιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Αυτή θα είναι η βασική ιδέα των συνθημάτων της φετινής ελληνικής παρέλασης στη Νέα Υόρκη.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 27/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.