25/2/11

ΤΟ ΒΗΜΑ 20/06/10 - Οι «επενδύσεις» του Καντάφι

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα
του Γ. Μαρίνου
Ο δικτάτορας της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι με μνημόνιο, που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, προσέφερε τη δυνατότητα να επωφεληθεί και η χώρα μας από το ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ποσόν που διαθέτει για επενδύσεις. Αυτή η χαροποιός είδηση για τη διψασμένη για ξένες παραγωγικές επενδύσεις Ελλάδα ανέσυρε από τη μνήμη μου μια ιστορία, που καλόν είναι να θυμηθεί και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. 
Υπενθυμίζω προηγουμένως ότι οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν επί Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε εξυμνήσει το στυγνό δικτατορικό καθεστώς του Καντάφι ως παρόμοιο με την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία. Και αυτό σε μια εποχή που ο Καντάφι διέπρεπε και ως διεθνής τρομοκράτης καταρρίπτοντας ακόμα και επιβατικά αεροπλάνα, όπως πρόθυμα παραδέχθηκε τα τελευταία χρόνια, πληρώνοντας μάλιστα και γενναίες αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων του αεροπλάνου που είχε ανατιναχθεί πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας. Τότε οι θαυμαστές του τριτοκοσμικού σοσιαλισμού και οι «προοδευτικοί» δημοσιογράφοι στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο χαρακτήριζαν συκοφάντες τους κατηγόρους του τρομοκράτη Καντάφι. Ιδού λοιπόν η ιστορία που διατήρησε η μνήμη μου. 
Αγανακτισμένος από τις κατά καιρούς αναγγελίες επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα μας από τη Λιβύη, που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, έγραψα στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», το 1986 νομίζω, ένα οξύ άρθρο καταγγέλλοντας την παραπλανητική αυτή μυθολογία, που καλλιεργούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου και προέβαλλαν με πηχυαίους τίτλους οι εφημερίδες. Την επομένη της δημοσιεύσεως με πήρε στο τηλέφωνο ο τότε υπουργός Εξωτερικών και σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και μου είπε περίπου τα εξής: « Παρακολουθώ από χρόνια την αρθρογραφία σας και μολονότι ενίοτε διαφωνώ έντονα με κάποιες απόψεις σας τη βρίσκω πάντα ενδιαφέρουσα. Ομως με το χθεσινό άρθρο σας ξεπεράσατε κάθε όριο και με φέρατε σε δύσκολη θέση. Με επισκέφθηκε ο Λίβυος πρέσβης και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα όσα γράψατε, που τα θεωρεί προσβλητικά για τη χώρα του και τον ηγέτη της. Θα παρακαλούσα», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας, «να είσθε προσεκτικότερος στο μέλλον, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις μας ». 


Στον κ. Παπούλια, με τον οποίο μέχρι τότε δεν είχα ποτέ γνωρισθεί προσωπικά, απάντησα: « Κύριε Υπουργέ,αν τα όσα έγραψα είναι ακριβή - και είναι ακριβή τότε για το άρθρο μου αυτό θα έπρεπε,νομίζω, να με ευχαριστήσετε αντί να με επιπλήττετε.Γιατί σας έδινε την ευκαιρία να εξηγήσετε στον Λίβυο πρέσβη ότι ΄΄η χώρα μας είναι πραγματική δημοκρατία στην οποία ο Τύπος είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι διαπιστώνει και να σχολιάζει κατά την κρίση του. Συνεπώς ο μόνος τρόπος για να παύσει αυτή η κριτική για τη χώρα σας είναι να επενδύσετε επιτέλους και στη χώρα μας μερικά δολάρια από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που κάθε τόσο υπόσχεσθε΄΄». Στον κ. Παπούλια έκανε εντύπωση ο ανωτέρω αντίλογός μου, ζήτησε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε. 


Επακολούθησε μια συνέντευξη ποταμός, που παραχώρησε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», και αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια στενή φιλική σχέση, που διήρκεσε μέχρι και τα πρώτα χρόνια της πρώτης προεδρικής θητείας του.
Ας υπομνήσω επίσης ότι ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» την εποχή των ερώτων μας με τον τρομοκράτη δικτάτορα ενοχλούσε όχι μόνο για τα ψεύδη περί λιβυκών επενδύσεων, αλλά και με τις καταγγελίες του για ουσιαστική δήμευση από τη Λιβύη περιουσιών ή οφειλών προς έλληνες επιχειρηματίες ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία εξ όσων γνωρίζω ουδέποτε εξοφλήθηκαν.
Ελπίζω να τα θυμήθηκαν ο κ. Γ. Παπανδρέου και η συνοδεία του κατά την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων στην πολυτελή τέντα του ιδιόρρυθμου δικτάτορα.

jmarinos@tovima.gr
TO BHMA

12 σχόλια:

  1. Η ταπεινότητα μου πολλά χρόνια, απο την εποχή που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα έλεγε οτι είναι στυγνός δικτάτορας, είχα θυμώσει πολύ με τον Ανδρέα-για μένα η καταστροφή της Ελλάδος μετά το 1974, αλλα επίσης θύμωσα και με τους δυτικούς, Σκωτσέζους, Ιταλούς, ΓΑΠ, που κατέβασαν τα παντελόνια τους και ανέχτηκαν τον καραγκιόζη τρομοκράτη για σοβαρό συνομιλητή, σε τι διαφέρει κύριοι της Δύσης και του ΓΑΠ (όπως ΔΝΤ)ο καραγκιόζης απο τον Παττακό? Ναι ξέρω ο Παττακός ήταν χιλιάδες φορές καλύτερος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί Μουμπάρακ, Καντάφι και
    Μπεν-Αλή/
    και μεις Γιωργάκη, Αντώνη και
    Καραμανλή !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καπου ακουσα οτι αποφοιτησε απο την ΣΣΕ .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η χώρα μας είχε πάντα καλές σχέσεις με την Λιβύη, ανεξάρτητα με το καθεστώς της. Θα γνωρίζετε βέβαια ότι μεγάλος αριθμός των αξιωματικών της αποφοίτησε από τις δικές μας στρατιωτικές σχολές. Η φοίτηση Λίβυων σε όλες τις στρατιωτικές σχολές μας άρχισε το 1962 και δεν διακόπηκε ούτε το 1969 με το πραξικόπημα του Καντάφι. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι η κλεισμένη συμφωνία αγοράς αμυντικού υλικού της Λιβύης από τη χώρα μας ύψους 1 δις δολάρια το 1984. Η μεγάλη αυτή αγορά μόλις δημοσιοποιήθηκε άρχισαν οι εκδόσεις των ΑΓΓΕΛΙΩΝ του REGAN για τη χώρα μας. Αλλά και η Γερμανία σταμάτησε να μας προμηθεύει τους πομπούς των RANTARS του ΑΡΤΕΜΙΣ. Θα σας δίδω πομπούς για να εξάγετε εσείς όπλα στην Λιβύη μας, είπε. Αποτέλεσμα η μεγάλη αυτή συμφωνία δεν υλοποιήθηκε κάτι που ευχαρίστησε πολλούς και βέβαια τον κ. Μαρίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @25/2 10:30
    Συγγνωμη ,αλλα εν ετη 1984 1 δις
    δολλαρια;;;;
    Tι ειχαμε να του εξαγαγουμε;
    To πολυ G3...
    Mε ενα δις δολλαρια θα του διναμε
    κανα εκατομμυριο G3;
    Ποτε θα τα παραδιδαμε;
    Σε καμμια 50αρια χρονια;
    Mπορει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κανένας προθυπουργός καμίας χώρας δεν πρέπει να κάθετε και να συζυτά με δικτάτορες. Όσο και αν είναι το οικονομικό όφελος είναι απαράδεκτο να νομιμοποιούν με τον τρόπο αυτό ένα δικτατορικό καθεστώς. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν έναν λαό καταδικασμένο στην φτώχεια και την ανέχεια ζώντας αυτοί πλουσιοπάρωχα και φτάνοντας μάλιστα προς το τέλος δεν διστάζουν να σκοτώνουν χιλιάδες κόσμο για να παραμείνουν και άλλο στη θέση τους.
    Οι συνομιλητές του όμως (ΗΠΑ,ΕΕ,ΝΑΤΟ) τώρα τι κάνουν; Τη Σερβία πριν μερικά χρόνια την βομβάρδισαν επειδή ο Μιλόσεβιτς εκτελούσε Κοσοβάρους.Αυτόν τον άνθρωποπο που βομβαρδίζει τη χώρα του θα βρεθεί κανένα διεθνές δικαστήριο να τον δικάσει;Θα τον σταματήσει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πραγματική Δημοκρατία!

    Οι Πρόγονοί μας πίστευαν ακράδαντα-καί εφάρμοζαν-πώς δέν χρειάζεται μεγάλη διάρκεια τών αξιωμάτων ,γιατί αυτό δημιουργεί καί επικίνδυνα κατεστημένα.Είχαν μελετήσει πολύ καλά τήν ανρώπινη φύση μέ τά ζωώδη ένστικτά της ,όπως:τής φιληδονίας,τής απλιστίας καί τής φιλοδοξίας..!Γι'αυτό βρήκαν μηχανισμούς κοινωνικής συμβίωσης πού νά εξουδετερώνουν αυτές τίς επικίνδυνες τάσεις.Έβαλαν στό κέντρο τής προσοχής τόν άνθρωπο ως αξία,καί τήν περιφρούρησαν με θεσμούς καί νόμους,τήν οποίαν ονόμασαν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
    Έτσι τό πολιτικό σύστημα είχε τήν Εξουσία επί του οικονομικού συστήματος τής αγοράς.Τό "πολιτικό σύστημα"αντλούσε τήν δύναμή του άμεσα από τούς Πολίτες καί καθοδηγούσε καί έλεγχε τίς οικονομικές δραστηριότητες-σχέσεις.Δέν καταργούσε τήν αγορά ούτε τήν ατομική πρωτοβουλία καί τήν ιδιοκτησία,ούτε τήν τάση γιά κέρδος-φιλοδοξία.Η Δημοκρατία αξιοποιώντας όλες τίς ατομικές ικανότητες καί δυνατότητες είχε τόν τρόπο καί φυσικά τήν Εξουσία νά αναδιανέμει τά εισοδήματα προς όφελος τού συνόλου,ασκώντας δίκαιη οικονομική πολιτική κυρίως προστατεύοντας τούς αδυνάτους.Αντίθετα η σημερινή κοινοβουλευτική δήθεν "δημοκρατία"με΄τούς διορισμένους εκπροσώπους,θεοποιώντας τήν ΑΓΟΡΆ έδει βάλει εμπρός τό κάρο καί πίσω τό άλογο.Τά κουμάντα-έλεγχο τής πολιτικής ,τών αποφάσεων ,τού σχεδιασμού,τής εφαρμογής καί τού ελέγχου δηλαδή,τά έχει τό "οικονομικό σύστημα",δηλαδή οι μή ελεγχόμενες "αγορές"!
    Δηλαδή λίγοι "αεριτζήδες-κερδοσκόποι",τραπεζοχρηματοπιστωτικό σύστημα,λύνει καί δένει....
    Η Αθηναίοι πρόγονοί μας εξέλεξαν κάποτε γιά στρατηγό έναν πάμπτωχο τόν Ερμεία,καί η πόλη φρόντισε τήν οικογένειά του ,αλλά καί τά δικά του έξοδα.ΟΙ πρόγονοί μας δημιουργοί τών δημοκρατικών κανόνων γνώριζαν πώς:όλα πρέπει νά άρχουν καί νά άρχονται εναλλάξ.
    Όχοι οι "οικογενειοκρατίες"που έχουμε σήμερα!...Επίσης ενδεικτικά αναφέρω γιά τούς νόμους περί "φορολογίας"!Οι φόροι τής δημοκρατίας ήσαν εφικτοί στήν έισπραξη μέ απλούς καί κατανοητούς νόμους π.χ:2% γιά κάθε εισαγωγή καί εξαγωγή τών εμπορευμάτων,1% στό ονδρεμποριο εντός τής χώρας,λιμενικόν τέλος ναυλοχίας(φόρος εφοπλιστών),καί ειδικόν τέλος ειστιτηρίων.Επίσης τό μετοίκιον,δηλ,φόρος παραμονής τών επισκεπτών καί τών οικονομικών μεταναστών,καθώς καί ξενικόν,φόρος γιά τήν άσκηση εργασίας τών μετοίκων)ξένων.Τό πορνικόν τέλος.
    Τό κράτος τής δημοκρατίας είχε έσοδα από τίς ενοικιάσεις μεταλλείω,ορυχείων,δημοσίων κτημάτων,ναών,κτιρίων,θεάτρων,κ.ά.Όλα αυτά ελέγονταν "δημόσιοι πρόσοδοι".Προκαταβολές καί πρόστιμα τών δικών....καί τό σημαντικό καί σπουδαιότερο όμως έσοδο τού κράτους προήρχετο από τούς πλουσίους καί εδίδετο μέ τήν μορφή "Χ Ο Ρ Η Γ Ι Α Σ".Τό ύψος τής χορηγίας τό καθόριζαν οι εκλεγμένοι άρχοντες κάθε περιοχής καί άν κάποιος έννοιωθε ότι αδικείται τόυ πρότειναν νά κάνει ανταλλαγή περιουσίας μέ τόν επόμενο!!!
    Χορηγίες (ενδεικτικά):
    Έξοδα εορτών,τού θεάτρου,τής μουσικής,τών ορχηστρικών καί αθλητικών αγώνων,τροφή ηθοποιών(φροντίδα),χορευτών,μουσικών...καί εστιάσεων στίς μεγάλες εορτές...επίσης είχαν θεσμοθετήσει τίς "εκούσιες επιδόσεις" καί τίς "εισφορές" αναλόγως τής περιουσίας σέ περιόδους μεγάλων κρατικών δυσκολείων(πολέμων,σεισμών,λιμών,...οικονομικών ,όπως τώρα μέ το ΔΝΤούλη!!!).
    Μέ τούς Νόμους εμποδίζοντο οι ανίκανοι,οι κλέφτες....καί οι πονηροί!!!,οι απατεώνες ...
    ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΊ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΊ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΆ,ΛΕΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΌΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ,ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΉΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΘΕΝ ΠΡΟΣΤΆΤΕΣ ΤΩΝ,ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΏΝΤΑΣ ΤΟΎΣ ΠΟΛΙΤΕΣ...ΜΈ ΧΡΕΩΚΟΠΙΕΣ,ΑΣΗΤΕΊΕΣ,ΠΟΛΕΜΟΥΣ,ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΎΣΕΙΣ...ΚΑΊ ΆΛΛΕΣ ΔΥΣΤΥΧΊΕΣ!
    Η ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΆ ΕΊΝΑΙ Η ΜΕΓΆΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΟΧΉ-ΕΝΝΟΙΑ!!!
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!ΑΥΤΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ!!!
    ΔΙΚΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλοι γνωρίζω οτι και ο Κανταφι ήταν στην σχολή Ευελπίδων-δεν ξέρω για πόσο καιρό-και έμενε στην Κυψέλη, είχα ει στην τηλεόραση παλιά συνεντεύξεις ατόμων που έμεναν στην ιδία πολυκατοικία. Τους είχε κάνει εντύπωση για τους πολλούς άνδρες!!!απο πολλές χώρες που μαζεύονταν εκεί-(εγω την σκληρότητα απέναντι στους ανθρώπους,την αποδίδω στην ιδιαιτερότητα του)-
    Μετά τι έχει η Ελλάδα 1 δισ ευρω που παράγουμε και "συνωμότησαν" εναντίων μας.
    Και τελευταιο τι θα πει καλες σχέσεις με την Λιβυη!!με τον Λιβυκό λαό που τοσες δεκαετιες ειναι στα χερια ενος τρομοκρατη τρελου ανθρώπου, εμεις οι Δημοκρατες, εμεις που γεννησαμε την Δημοκρατια τι θα πουμε, συγνωμη οι Απριλιανοι ήταν δικταρορες αλλα ο Κανταφι, ο Μουμπαρακ ο Συριος ο Αλγερινός και ολοι οι άραβες δικτατορες??τι ειναι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 25 Φεβρουαρίου 2011 7:56 μ.μ.

    "He received further military training in the Hellenic Military Academy in Athens, Greece and in the United Kingdom."

    http://en.wikipedia.org/wiki/Muammar_Gaddafi#Early_life

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κανένας πρωθυπουργός καμίας χώρας δεν πρέπει να κάθεται και να συζητά με δικτάτορες

    Γιατί φίλε μου; Η πολιτική είναι πολιτική; Τόσα χρόνια συζητούσαμε με τους Σοβιετικούς και τους λοιπούς ανατολικούς, συζητάμε ακόμα και διατηρούμε διπλωματικές σχέσεις με τους Σαουδάραβες, τους Κινέζους (μήπως ψηφίζουν και δεν το πήρα χαμπάρι;) και τόσους άλλους. Υπεράνω όλων είναι το συμφέρον της πατρίδος.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με τους Κινέζους που συζητάμε , εχουμε να κάνουμε με δημοκράτες ή με στυγνούς και αδίστακτους δικτάτορες;

    Γιατι για τους Κινέζους δεν λέει κανείς τιποτε και κάθονται όλοι σούζα;Ο Καντάφι απλώς είναι ο ευκολος στοχος και οι Κινέζοι κινούν πλέον όλα τα νήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.