3/1/11

Διαβάστε με προσοχή, για να καταλάβετε γιατί οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο. Πως οι κομματικοί αξιωματικοί κατέστρεψαν την Πολεμική μας Αεροπορία και όχι μόνον!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ Δ. ΒΛΑΣΣΗΣ
Τον περασμένο Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του πρώην υφυπουργού Εθνικής Αμύνης και Α/ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου Νικολάου Κουρή. Υπό τον τίτλο «Αποστολή εξετελέσθη», το βιβλίο ανασκοπεί ορισμένες φάσεις από την ενεργό δράση του συγγραφέα ως στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και ως πολιτικό πρόσωπο.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδος «Το Παρόν», έγινε ανυπόγραφη παρουσίαση του βιβλίου με την παράθεση ορισμένων αποσπασμάτων του.

Το νέο βιβλίο του Πτεράρχου Κουρή, φαίνεται ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των συναδέλφων του, αν κρίνουμε από το περιεχόμενο ενός αριθμού επιστολών που λάβαμε το αμέσως μετά διάστημα. Οι επιστολές αυτές απεστάλησαν στην εφημερίδα, δίχως όμως, σύμφωνα με τους συντάκτες των επιστολών, να δημοσιευθεί κάποια εξ αυτών. Επειδή κρίναμε το θέμα αρκετά ενδιαφέρον, κι επειδή νομίζουμε ότι τα αναφερόμενα σε επιστολές και βιβλίο είναι κατά κάποιον τρόπο «επίκαιρα», επειδή αφορούν το πτητικό έργο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΠΑ, προσεγγίζουμε το ζήτημα στην μορφή του παρόντος άρθρου.
Αρχικώς παρουσιάζουμε το εν λόγω δημοσίευμα της εφημερίδος, προκειμένου ο αναγνώστης να έχει μια εικόνα για το βιβλίο. Εν συνεχεία δημοσιεύουμε την πλέον αντιπροσωπευτική κι ενδιαφέρουσα, από πλευράς στοιχείων (σύμφωνα πάντα με την κρίση μας) επιστολή που λάβαμε, αυτήν του Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Παναγιώτη Μπαλέ. Τέλος, προβαίνουμε στην παράθεση σχολιασμού κι εξαγωγής συμπερασμάτων.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Σαράντα χρόνια προσφοράς στο έθνος ξετυλίγει ο πτέραρχος Νίκος Κουρής
Σαράντα χρόνια προσφοράς στο έθνος... Από τον ίκαρο, τον πτέραρχο, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον υφυπουργό Άμυνας, τον διαπραγματευτή σε κρίσιμες συζητήσεις με τους Αμερικανούς, τον ηγέτη που έζησε τις δύσκολες ώρες της κρίσης, που μια τρίχα ήθελε για να ανάψει η φωτιά με την Τουρκία τον Μάρτιο του '87, τον Νίκο Κουρή.
Αποστολή εξετελέσθη... Είναι ο τίτλος τιμής για έναν πραγματικό στρατιώτη, να μπορεί να το πει την ώρα που αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά.
Αυτόν τον τίτλο δίνει ο θαρραλέος και πιστός στην πατρίδα πτέραρχος Νίκος Κουρής στο βιβλίο του των 127 σελίδων που μόλις τώρα κυκλοφόρησε και, όπως ο ίδιος γράφει στον πρόλογο, «πριν φύγω επιθυμώ να καταθέσω τη μαρτυρία μου»...
Από το πολύ ενδιαφέρον αφήγημα της διαδρομής του, που το αφιερώνει «Στη μνήμη των παιδιών της Ελλάδας που έπεσαν στη ''Μάχη του Αιγαίου''» παραθέτουμε το ξεκίνημα και το τέλος της διαδρομής στις Ένοπλες Δυνάμεις του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Αμφιβάλλω αν η μητέρα μου γνώριζε τι υπέγραφε για τον μοναχογιό της
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη συνοικία Ελληνορώσων στους Αμπελοκήπους. Μια φτωχή γειτονιά, με μικρές μονοκατοικίες και ένα κοινωνικό περιβάλλον που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ανθρώπινο.
Όλοι σχεδόν οι γείτονες γνωριζόμαστε, χαιρόμαστε να βλέπουμε τους διπλανούς μας ευτυχισμένους και τους βοηθούσαμε στις δυσκολίες τους.
Μικρός ήμουν ένα λεπτό χλωμό αγόρι, που όμως, όπως θα φανεί αργότερα, είχε μια φλόγα στην καρδιά...
Έφηβος, με τη συγκατάθεση της μητέρας μου, γιατί ο πατέρας είχε πεθάνει πριν από χρόνια, αποφάσισα να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων. Για να προετοιμαστώ παρακολουθούσα απογευματινά μαθήματα σ' ένα φροντιστήριο στην οδό Σόλωνος. Εκεί γνώρισα και άλλα παιδιά, που είχαν κι αυτά τον ίδιο στόχο.
Συνέβη όμως εκείνη τη χρονιά (1948) να μετατεθεί η ημερομηνία των εξετάσεων στη Σχολή Ικάρων, νωρίτερα κατά ένα μήνα. Η αλλαγή αυτή αποδείχθηκε καθοριστική για την παραπέρα πορεία μου. Η παρέα του φροντιστηρίου αποφάσισε να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας. Να δώσουμε δηλαδή εξετάσεις και στη Σχολή Ικάρων. Αυτό και έγινε...
Η μητέρα μου έδωσε πάλι τη συγκατάθεσή της και υπέγραψε τα σχετικά «χαρτιά». Αμφιβάλλω αν η φτωχή γυναίκα γνώριζε τι υπέγραφε για το μοναχογιό της...
Από την παρέα του φροντιστηρίου πέτυχαν δύο από τους δέκα που προσπάθησαν. Παρουσιαστήκαμε στις 11 Σεπτεμβρίου 1948, σαράντα επιτυχόντες. Εγώ ήμουν δέκατος».

Το τέλος της μακράς πορείας
«Το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές του Ιουνίου του 1989 και σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη. Την επομένη των εκλογών με κάλεσε στο γραφείο του ο Υπουργός Άμυνας και αγωνιστής της Δημοκρατίας Γιάννης Χαραλαμπόπουλος για να συζητήσουμε τα της παράδοσης του Υπουργείου στον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Με τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο είχαμε άριστες σχέσεις.

Ήταν ο πολιτικός προϊστάμενός μου που καθόριζε τη γραμμή που ακολουθούσαμε
Δεν παρίστανε τον Στρατηγό και δεν υπήρχε περίπτωση σύγκρουσης αρμοδιοτήτων. Εγώ σαν στρατιώτης υλοποιούσα τις διαταγές του. Με τη χρονική απόσταση από εκείνη την εποχή μπορώ να μιλήσω σήμερα άνετα. Ο Χαραλαμπόπουλος υπήρξε ένας πετυχημένος πολιτικός και ένας από τους συντελεστές της επιτυχίας μας στην κρίση του Μαρτίου του 1987 με τη νηφάλια παρουσία του. Με ρώτησε λοιπόν ο Υπουργός ποια ήταν η γνώμη μου για την πρόθεση ορισμένων συναδέλφων του Υπουργών της απερχόμενης κυβέρνησης να μην παραστούν στην τελετή παράδοσης των Υπουργείων τους. Δεν είχα δυσκολία να απαντήσω. Είπα στον υπουργό:
“Η άρνηση παρουσίας στην τελετή παράδοσης και παραλαβής των απερχομένων Υπουργών αποτελεί πράξη ασύμβατη με τις παραδόσεις της δημοκρατικής παράταξης που αποτελεί τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Δεν συμφωνώ να ακολουθήσετε την τακτική που προτίθενται να τηρήσουν ορισμένοι συνάδελφοί σας. Το στράτευμα δεν πρέπει να παραμείνει χωρίς πολιτικό προϊστάμενο ούτε ένα λεπτό!”
Ο Γιάννης συμφώνησε μαζί μου. Κάλεσε τον Διευθυντή του Γραφείου του και του έδωσε οδηγίες για την οργάνωση της τελετής.
Μετά την τελετή υπέβαλα την παραίτησή μου στον νέο Υπουργό.
Έγραψα και εξέπεμψα στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία ημερήσια διαταγή μου, με παραινέσεις, ευχόμενος τα καλύτερα, και ακολούθως, σε συγκέντρωση των Επιτελών του ΓΕΕΘΑ, τους ευχαρίστησα για τη συνεργασία και τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια της δημιουργίας μιας ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης του έθνους, παρουσία και του νέου Αρχηγού Στρατηγού Βελλίδη.
Ακολούθησε επιθεώρηση του παρατεταγμένου μεικτού αγήματος στον περίβολο του Επιτελείου και πριν αναχωρήσω ασπάστηκα τον αντικαταστάτη μου και του ευχήθηκα επιτυχία. Αμέσως μετά αναχώρησα για το Τατόι, τον χώρο όπου φόρεσα πριν από σαράντα χρόνια τη στολή του αεροπόρου. Σταμάτησα στον χώρο που βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων και κατέθεσα στεφάνι από δάφνη. Η τελετή ήταν σεμνή, χωρίς φανφάρες, όπως είχα παρακαλέσει να γίνει.
Κατευθύνθηκα στο οίκημα που τα χρόνια εκείνα στέγαζε τη Μοίρα Ικάρων, εντόπισα το δωμάτιο που είχα φορέσει τη στολή του Ικάρου και φόρεσα πολιτικά.
Με τους λίγους παριστάμενους αξιωματικούς ήπιαμε ένα ποτό και ανταλλάξαμε ευχές.
Καθώς εγκατέλειπα το Τατόι, η συγκίνησή μου ήταν φανερή. Ήταν το αεροδρόμιο όπου είχα υπηρετήσει για σχεδόν δέκα χρόνια. Αρχικά ως Ίκαρος, στη συνέχεια ως εκπαιδευτής αέρος και, τέλος, ως Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης. Στη διαδρομή, σαν σε ταινία βωβού κινηματογράφου, πέρασαν από το μυαλό μου περιστατικά από την πολυσχιδή σταδιοδρομία μου στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το ακροβατικό σμήνος στη Λάρισα, οι μονομαχίες μου με τον Ρότζερς για τη Συμφωνία Επανένταξης.
Κάποια στιγμή μου φάνηκε σαν να άκουσα μια φωνή: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ! είπε και με επανέφερε στην πραγματικότητα! Ξαφνιάστηκα και κοίταξα γύρω μου... Είχα φθάσει στο σπίτι μου... Σαράντα χρόνια προσφοράς στο έθνος τελείωσαν».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΥ ε.α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΛΕ
Αφορμή της παρούσης μου επιστολής υπήρξε η δημοσίευση στην έγκριτη εφημερίδα σας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» της 19/9/2010, υπό τον τίτλο «ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΞΕΤΥΛΙΓΕΙ Ο ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ», άρθρο με αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Κουρή «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ», επί του οποίου έχω να διατυπώσω ορισμένα σχόλια. Θα παρακαλούσα δε για την δημοσίευση αυτής μου της κατάθεσης, η οποία προέκυψε, όπως προανέφερα, εξ αιτίας του δημοσιεύματος της εφημερίδας σας, ως νόμιμο πλέον, εκτιμώ, δικαίωμά μου, να εκφρασθώ επί του περιεχομένου του, μέσω της ιδίας εφημερίδας. Αλλά ταυτόχρονα το θεωρώ και υποχρέωσή μου, ως μέλος της αεροπορικής οικογένειας, να διατυπώσω δημοσίως τις απόψεις μου σε όσα ο κ. Κουρής από την πλευρά του καταθέτει. Επιπροσθέτως και για την εφημερίδα σας, πιστεύω, υπάρχει επίσης δεοντολογική υποχρέωση, πέραν της νομικής, για δημοσίευση της επιστολής μου, στο αμέσως προσεχές φύλλο της, και σε ανάλογη θέση, έτσι ώστε να ενημερωθεί πληρέστερα το αναγνωστικό σας κοινό, για πεπραγμένα του Πτεράρχου Ν. Κουρή και να κρίνει ακριβέστερα και αντικειμενικότερα «τα σαράντα χρόνια προσφοράς του στο Έθνος», όπως ο ίδιος επαίρεται.
Σπεύδω, εξαρχής, να καταθέσω, ότι στα πρώτα μου βήματα στην Αεροπορία είχα την τύχη, και το εννοώ απολύτως, να υπηρετήσω υπό τις διαταγές του κ. Κουρή σε πολεμική Μοίρα, τότε που με το παράδειγμά του ενέπνεε και με τις συμβουλές του δίδασκε, τους υφισταμένους του, πίστη και αφοσίωση στο καθήκον και στην αποστολή της Αεροπορίας. Τις Αρχές του όμως αυτές, δυστυχώς, τις παραβίασε ποικιλοτρόπως ο Πτέραρχος Κουρής, στην πορεία του στην ΠΑ, πολύ σοβαρά δε μετά την άνοδό του στην θέση του Αρχηγού ΓΕΑ. Κατόπιν αυτού, προσωπικά θέτω ευθέως, όπως και άλλοι Συνάδελφοι, υπό αμφισβήτηση, όπως στην συνέχεια θα παραθέσω, αρκετά σημεία των πεπραγμένων του κ. Κουρή, ως Αρχηγού ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ, που καταρρίπτουν απολύτως τον υπερφίαλο κομπασμό του για «40ετή προσφορά του στο ΕΘΝΟΣ». Καθώς διατείνεται, δηλαδή, ότι η προσφορά του υπερέβη τα στενά όρια της ΠΑ και των ΕΔ, ακόμη και τα όρια της Πατρίδος και της χώρας, και κάλυψε, κατά τον ίδιο πάντοτε, το «Ελληνικό Έθνος» απανταχού της γης.
Προσωπικά θα ήθελα να απευθύνω στον κ. Κουρή, το καταστάλαγμα των βαθύτερων αισθημάτων μου, απέναντί του, με τους στίχους του ποιητή, σε ελαφρά παράφραση: «που είσαι νιότη που μού ΄λεγες (εμένα), πως θα γινόταν Ηγέτης (αυτός), άλλος (ο άξιος δηλ. Μοίραρχός μας, στην 343 Μ)». Όμως ο κ. Κουρής δυστυχώς, για όλους μας και την ΠΑ ακόμη χειρότερα, «άλλαξε» ως Α/ΓΕΑ και Α/ΓΕΕΘΑ, και παραβίασε πολλές από τις Αρχές Ηγεσίας, που μας δίδασκε τότε, και πολλές αξίες θυσίασε στο βωμό σκοπιμοτήτων, αρνητικά οπωσδήποτε δρώμενα από έναν στρατιωτικό Ηγέτη, ο οποίος οφείλει πάντοτε να προτάσσει, υπερασπίζεται, προάγει και προνοεί για το αξιόμαχο των ΕΔ, έναντι παντός άλλου εμβόλιμου συμφέροντος, ή προσωπικής «ανταποδοτικής» προσδοκίας. Θέλω δε να πιστεύω, ότι εκθύμως θα δεχθεί την κριτική μου αυτή, κριτική από συνάδελφό του που ο ίδιος παλαιότερα τον χαρακτήριζε «πρότυπο αξιωματικού».
Όσον αφορά το έργο του, κάτι που ισχύει φυσικά για τον καθένα μας, η αδέκαστη Ιστορία είναι εκείνη που θα κρίνει την όποια προσφορά του, με βάση τα πραγματικά «πεπραγμένα» του, στις θέσεις αυτές, και όχι τα φληναφήματα και τους αυτοεπαίνους περί «προσφοράς στο Έθνος», που αναφέρει στο βιβλίο του, για τις ανάγκες, προφανέστατα, και τα ελλείμματα της τραυματισμένης υστεροφημίας του. Την οποία, υστεροφημία του, προσωπικά πιστεύω ότι, θα υπηρετούσε καλύτερα, εάν στο βιβλίο του αφιέρωνε μία παράγραφο και ζητούσε δημοσίως συγγνώμη για «τυχόν», έστω, «λανθασμένες αποφάσεις» του, που έβλαψαν το αξιόμαχο της Αεροπορίας μας, ή που αδίκησαν αξιόλογα, άριστα και ανιδιοτελή στελέχη της, τα οποία, καθ’ όλη την καριέρα τους, υπηρέτησαν με πίστη και αφοσίωση Πατρίδα και Αεροπορία.
Για την τεκμηρίωση της αμφισβήτησής μου, σε πτυχές του «έργου και της προσφοράς» του κ. Κουρή, παραθέτω, στην συνέχεια, μερικά από τα «πεπραγμένα» του, ως Αρχηγού ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ, όπως και άλλα τινά στοιχεία από την «πολυσχιδή», όπως ο ίδιος την αποκαλεί, σταδιοδρομία του στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου οι αναγνώστες του δημοσιεύματος της 19/9/2010, να μπορέσουν, και με τα καινούργια δεδομένα, να κρίνουν σωστά και ακριβοδίκαια την όλη του προσφορά, η οποία φυσικά πόρρω απέχει, κατά την γνώμη μου πάντοτε, της πραγματικής προσφοράς του, αναγομένης μάλιστα μεγαλόσχημα, υπό του ιδίου, σε «προσφορά στο έθνος»:
1ον Ο κ. Κουρής, 11ος των εξελθόντων της τάξεως 1950 της Σχολής Ικάρων –το σημειώνω ιδιαίτερα, όχι προς ψόγον, αλλ’ επειδή ο ίδιος τονίζει το 10ος κατά την εισαγωγή του στην Σχολή, ενώ αποσιωπά ευσχήμως την σειρά εξόδου του απ’ αυτή– τον Ιανουάριο του 1982, επελέγη από την νέα τότε διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ως Αρχηγός ΓΕΑ, διαδεχθείς, τον τότε Α/ΓΕΑ Πτέραρχο Δημ. Παπαγεωργίου, της προηγουμένης αυτού τάξεως 1949, η οποία μάλιστα τάξη, του 1949, είχε αποδώσει στον Κλάδο και άλλον Α/ΓΕΑ, ήτοι δύο συνολικά, (και) τον Πτέραρχο Περ. Οικονόμου. Το επισημαίνω δε τούτο ιδιαίτερα για να δούμε στην συνέχεια από ποια Τάξη, της Σχολής Ικάρων, επέλεξε τον διάδοχό του ο κ. Κουρής, αλλά και πόσες ενδιάμεσες Τάξεις Ιπταμένων αποδεκάτισε για να φθάσει στην επιλογή του αυτή.
Στην 3ετή θητεία του, ως Α/ΓΕΑ, ο κ. Κουρής εκτέλεσε πιστά την ΑΠΟΣΤΟΛΗ του κόμματός του. Αποστράτευσε πλήθος εξαίρετων Αξκών –στον υποφαινόμενο ομολόγησε ωμά ότι υλοποίησε εντολή της Κυβέρνησης– και κυριολεκτικά αφάνισε τον ανθό της επετηρίδας των Ιπταμένων. Ένα τεράστιο δηλαδή αριθμό επιχειρησιακών αξκών, περί την ηλικία των 45 ετών, αλλά και μικρότερους, που έτυχε να μην είναι ευνοούμενοι, ή προσκείμενοι στο κόμμα που τον επέλεξε ως Α/ΓΕΑ, ή που δεν δήλωσαν υποταγή, αλλά παρέμεναν πιστοί στα καθήκοντά τους και στον όρκο τους προς την Πατρίδα. Η αξιοκρατία, επί Αρχηγίας του, όπως και επί των διαδόχων του, εξοστρακίσθηκε τελείως, και διαβατήριο ανέλιξης των στελεχών αποτελούσε μόνο η ταυτότητα του κόμματος, ανεξαρτήτως ικανότητας και προσόντων των κρινομένων, όπως θα διαπιστώσουμε και στην συνέχεια της παρούσης. Η αφοσίωσή του δε στην εκτέλεση των εντολών των εγκαθέτων του κόμματος, που ουσιαστικά διοικούσαν την ΠΑ, έφθασε σε σημείο να αποστρατεύσει το σύνολο των Αξκών των ενδιαμέσων έξι (6) τάξεων της Σχολής, μέχρι την τάξη του 1957 (συμπεριλαμβανομένης) πλην ενός, ευνοουμένου της εξουσίας , τον Πτέραρχο Δημ. Αποστολάκη, στον οποίο παρέδωσε την Αρχηγία, αφού ο ίδιος εν τω μεταξύ προβιβάσθηκε, από το κόμμα, στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ.
Επί του συγκεκριμένου «πεπραγμένου» του κ. Κουρή, διερωτώμεθα όλοι, και δικαιολογημένα. Όλες αυτές οι τάξεις της Σχολής Ικάρων, συνολικής δύναμης 165 ιπταμένων αξκών, δεν ανέδειξαν ούτε έναν άξιο και ικανό, να διαδεχθεί τον κ. Κουρή στην θέση του Α/ΓΕΑ; Και μπορεί να μας εξηγήσει πειστικά, ο κ. Κουρής, ποία υπηρεσιακή ή άλλη ανάγκη, πλην βεβαίως της κομματικής παρέμβασης, επέβαλε να πάει σε διάδοχό του κατά οκτώ (8) ολόκληρα χρόνια νεώτερό του, σε Σειρά Σχολής, δημιουργώντας έτσι σοβαρές αναταράξεις στην δομή της ιεραρχίας και την εσωτερική δομή διοίκησης της ΠΑ; Ουδέποτε συνειδητοποίησε, ο κ. Κουρής, ότι έτσι στέρησε άμεσα, την ΠΑ από τις υπηρεσίες πολύτιμων και έμπειρων στελεχών της με άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στο επιχειρησιακό της έργο και την μαχητικότητά της; Όπως θα δούμε και στην συνέχεια.

2ον Ο κ. Κουρής, με την ανάληψη της Αρχηγίας της ΠΑ το 1982, «παρέλαβε» το Αιγαίο υπό απόλυτη σχεδόν κυριαρχία της Αεροπορίας μας, που βασιζόταν στην άριστη εκπαίδευση των χειριστών μας, τους οποίους οι τούρκοι πιλότοι αντιμετώπιζαν με τέτοιο δέος, ώστε ουδέποτε απετόλμησαν, μέχρι τότε (τέλος 1981), να εμπλακούν μαζί τους σε αερομαχίες. Στην πράξη, μόλις οι αναχαιτιστές μας προσήγγιζαν την παραβιασθείσα περιοχή, οι τούρκοι πιλότοι απομακρύνονταν αμέσως.
Δυστυχώς όμως, πολύ γρήγορα, με την εφαρμογή στο επιχειρησιακό πεδίο κάποιων περίεργων θεωριών, πέραν των αθρόων αποστρατειών, -θεωρίες-ιδέες του κομματικού εγκάθετου του τομέα Επιχειρήσεων, που επέβαλε ο κ. Κουρής ως Διευθυντή, αποστρατεύοντας εντελώς αδικαιολόγητα και άκρως πρόωρα ένα από τους ικανότερους και πλέον αξιόλογους αξκούς που ανέδειξε η ΠΑ, τον Πτέραρχο Ευ. Καμπιώτη– θεωρίες-ιδέες όπως π.χ. «ότι οι ώρες του μηνιαίου προγράμματος εκπαίδευσης αέρος των χειριστών μας είναι πολλές και δεν χρειάζονται». Και περικόπηκαν από τις 18 ώρες –ήταν το ελάχιστο όριο εκπαίδευσης αέρος των χειριστών, όλων των προηγμένων αεροποριών Ευρώπης και Αμερικής– στις 12 ώρες. Ή «ότι τα συστήματα αυτοπροστασίας των α/φών είναι περιττά “λιλιά”, άνευ επιχειρησιακής αξίας, που δεν μας χρειάζονται», και καταθέτω συγκεκριμένα ότι ήταν και ο πραγματικός λόγος της μη αγοράς και μη εγκατάστασης στα αεροπλάνα της αποκληθείσης τότε «αγοράς του αιώνα», αλλά και αργότερα. Και άλλες παρόμοιες «φαντασιώσεις» του ιδίου άσχετου περί τα επιχειρησιακά Διευθυντή, τις οποίες όμως, για τους δικούς του προσωπικούς λόγους και σκοπούς έσπευδε πάντοτε να υιοθετήσει και εφαρμόσει ο κ. Κουρής στην ΠΑ. Αυτά όλα, όπως γίνεται αντιληπτό, είχαν σαν αποτέλεσμα την ταχεία μείωση του επιπέδου ικανότητας των μαχητών αεροπόρων μας. Έτσι, η Αεροπορία μας συνεχώς έφθινε σε ικανότητα και μαχητικότητα, ενώ η τουρκική ανέβαινε και προοδευτικά έγινε πιο επιθετική, τόλμησε εμπλοκές και αερομαχίες, με τελικό αποτέλεσμα να παραδώσει ο κ. Κουρής στους κομματικούς διαδόχους του, μία άλλη πραγματικότητα στην περιοχή, με τους τούρκους να «αλωνίζουν», κυριολεκτικά σε όλο το Αιγαίο, κάτι που συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

3ον Η Συμφωνία Επανένταξης στο ΝΑΤΟ, έργο σκληρών διαπραγματεύσεων διακλαδικής ομάδος Επιτελών, της οποίας υπήρξα μέλος, υπό τον Πτέραρχο Ευ. Παπαευσταθίου, είχε ολοκληρωθεί και υπογραφεί επί Αρχηγίας ΓΕΕΘΑ του Στρατηγού Ιω. Ντάβου, και επικυρώθηκε από την DPC το 1980, αρκετά δηλ. πριν την ανάληψη της Αρχηγίας ΓΕΕΘΑ από τον κ. Κουρή. Ωστόσο ένα μείζον, ομολογώ, ζήτημα της Συμφωνίας, το αφορών στα όρια ευθύνης του νεοΐδρυόμενου στην Λάρισα, υπό Έλληνα Διοικητή, 7ου Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου(7 ΑΤAF), παρέμεινε ανοικτό ώστε να αντιμετωπισθεί αργότερα, υπό ευνοϊκότερες συνθήκες, με την χώρα μας εντός, και όχι εκτός, του ΝΑΤΟ. Ήταν ένας στρατηγικός ελιγμός, που αποφάσισε, ορθότατα, η τότε Ελληνική Κυβέρνηση για την παράκαμψη του VETO που προέβαλε η Τουρκία στη επανένταξή μας.
Οι «μονομαχίες» που αναφέρει ο κ. Κουρής ότι έκανε με τον Ρότζερς για την Συμφωνία Επανένταξης, προφανώς αφορούσαν το συγκεκριμένο θέμα, που έτσι και αλλιώς ήταν υποχρεωμένος ως εκ της θέσεώς του, Α/ΓΕΕΘΑ και Εθνικός Εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, να δώσει την μάχη του σ’ αυτό, και μακάρι να την είχε κερδίσει. Δεδομένου όμως ότι το εν λόγω πρόβλημα όχι μόνο παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα, αλλά μας προέκυψε, προ έτους περίπου, και νέα προσπάθεια του ΝΑΤΟ για ίδρυση Συμμαχικού Στρατηγείου στην Λάρισα υπό Τούρκο (!!!) Διοικητή, υποδηλώνει ότι οι διατυμπανιζόμενες «μονομαχίες» του κ. Κουρή με τον Ρότζερς υπήρξαν άκαρπες και αναποτελεσματικές.

4ον Για την κρίση του Μαρτίου 1987, έχω να παρατηρήσω τα εξής: Κυριολεκτικά εν μέσω κρίσεως, η τότε Ηγεσία της ΠΑ υπό την υψηλή εποπτεία του αεροπόρου Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κουρή, καθόσον ο τότε Α/ΓΕΑ απουσίαζε για λόγους υγείας στο εξωτερικό, προέβη σε αποστρατείες πλήθους, άνω των 20 εμπειρότατων ιπταμένων αξκών (Φλωρίνης, Πανταζόπουλος, Αθανασιάδης, Γεωργακόπουλος, Καραθανάσης, Μπαραμπούτης, Μήτσαινας κ.ά.) μαχητών πρώτης γραμμής, δηλ. στελεχών χρήσιμων και αναγκαίων στην προετοιμασία και διεξαγωγή ενδεχομένων επιχειρήσεων. Μια πράξη, δηλαδή, αντιεπιχειρησιακή, εν μέσω κρίσεως, απερίσκεπτη και επιπόλαιη, της Ηγεσίας της ΠΑ, με σοβαρές επί πλέον επιπτώσεις στην συνοχή και το ηθικό στο σύνολο του προσωπικού της ΠΑ, διαστάσεων καταστροφής, σε ενδεχόμενη σύγκρουση. Εκτός εάν, η Ηγεσία της ΠΑ, ενεργούσε εντός του πνεύματος σεναρίου, που πράγματι κυκλοφόρησε τότε, με την έναρξη της κρίσης, ότι επρόκειτο δηλ. «για ελεγχόμενη κρίση εσωτερικής κατανάλωσης, που ξέφυγε, όμως, του ελέγχου κάποια στιγμή και έγινε πραγματική». Ας θυμηθούμε και συνεκτιμήσουμε, ακόμη, την πανικόβλητη απόφαση της Ηγεσίας, για την έκτατη και προσωρινή μετακίνηση στο ΑΤΑ-Ε/ΚΑΕ, ουσιαστικά ως «τοποτηρητή και αναπληρωτή»!!! του τότε Αρχηγού ΑΤΑ, του αξιότατου επιχειρησιακά Υποπτεράρχου (Ι) Επ. Παπαδόπουλου, ορθότατη βεβαίως επιλογή, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κατώτερο κατά βαθμό του Αντιπτεράρχου Αρχηγού ΑΤΑ, επιλογής επίσης του κ. Κουρή, για να προετοιμάσει και διεξάγει τις επιχειρήσεις του Αρχηγείου και των πολεμικών του Μονάδων σε περίπτωση που η κρίση κατέληγε σε εμπλοκή. Αντιλαμβάνεται βέβαια, εν προκειμένω, και ο πλέον αδαής, το επιχειρησιακό επίπεδο του «επιτηρούμενου Αντιπτεράρχου Αρχηγού ΑΤΑ», επιλογή όπως προαναφέρθηκε του κ. Κουρή. Αναλογιζόμενος δε, πάντοτε, το τραγελαφικό σκηνικό που είχε δημιουργηθεί, στην καρδιά του πολεμικού βραχίονα της Αεροπορίας μας, του ΑΤΑ, με ευθύνη της Ηγεσίας, επιλογής(ών) του κ. Κουρή, προσθέτω ανακουφισμένος, ευτυχώς για την χώρα που εκείνη η κρίση δεν εξελίχθηκε σε εμπλοκή.
Στο πολιτικό επίπεδο, η κρίση έληξε με την δημόσια δήλωση - δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι δεν προτίθεται να διενεργήσει υποθαλάσσιες έρευνες στο Αιγαίο. Η δήλωση έγινε ευθύς μετά από σχετική δήλωση - απαίτηση του Οζάλ σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, ο τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεφε από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς, διανυκτέρευσε στο Λονδίνο όπου ερωτήθηκε, από τους δημοσιογράφους, για την κορύφωση της κρίσεως, και το Πίρι Ρέις στο Αιγαίο, και εάν επρόκειτο η χώρα του να προχωρήσει σε πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα. Ο τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε, τότε, ότι θα αποσύρει το Πίρι Ρέις, εάν και η Ελλάδα δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο. Η Κυβέρνηση ορθώς, κατά την γνώμη μου, πράξασα, ορθότατα, θα έλεγα, συνεκτιμώντας και την κατάσταση στη ΠΑ, που περιγράφηκε στην προηγουμένη παράγραφο, ανταποκρίθηκε «εκτονωτικά» στην δήλωση Οζάλ, χωρίς όμως μνεία του πρωτοκόλλου της Βέρνης, αλλά στο Αιγαίο.
Όμως η δήλωση της Κυβέρνησης, θεωρητικά, «ακύρωσε» το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976, μεταξύ των δύο χωρών, που καθόριζε συγκεκριμένες περιοχές αποφυγής «προκλητικών ενεργειών» εκατέρωθεν, ενώ η νέα κυβερνητική δήλωση αναφερόμενη στο Αιγαίο, αφορά πλέον σε όλες τις περιοχές του. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, νομίζουμε, ότι περιττεύουν τα εύσημα που απονέμει ο κ. Κουρής, σε εαυτούς και αλλήλους, «συντελεστές της επιτυχίας στην κρίση του Μαρτίου του 1987», που αναφέρει στο βιβλίο του.

5ον Ο τρόπος παραιτήσεως του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κουρή, τον Ιούνιο του 1989 που έχασε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, όπως και η παραίτηση του τότε Αρχηγού της ΠΑ, αμέσως δηλαδή με την εκλογή της νέας Διακυβέρνησης, αποτελεί έμμεση πλην σαφή ομολογία, ότι υπήρξαν αμφότεροι οι υπηρέτες και τα όργανα του κόμματος στην κορυφή της Ηγεσίας των ΕΔ και της ΠΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει έμμεσα και την ακρίβεια των προαναφερθέντων πεπραγμένων τους. Κρίνεται δε ως απαράδεκτη ενέργεια υπεύθυνου στρατιωτικού Ηγέτη και σίγουρα εκτός των παραδόσεων και της δεοντολογίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Επί του προκειμένου, θα ήθελα, ακόμη, να θυμίσω στον Πτέραρχο Κουρή, ότι ο προκάτοχός του Α/ΓΕΑ Δημ. Παπαγεωργίου ανέμενε επί 3μηνο την επιλογή Α/ΓΕΑ, της νέας Διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, για την παράδοση των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 1982 στον ίδιο. Ωστόσο, κατά το διάστημα αυτό, ο κ. Παπαγεωργίου ασκούσε κανονικά τα καθήκοντά του, ως υπεύθυνος Ηγέτης, υπεύθυνος για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Με όσα ελάχιστα, βασικά λόγω χώρου, προηγουμένως αναφέρθηκαν, από τα «πεπραγμένα» του Πτεράρχου Ν. Κουρή στις θέσεις Α/ΓΕΑ και Α/ΓΕΕΘΑ, σαφώς προκύπτει ότι έφερε σε πέρας επιτυχώς, άριστα θα έλεγα, μόνο την κομματική του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ή ακόμη, σε συνδυασμό, και την ατομική του ΑΠΟΣΤΟΛΗ, επιδιώκοντας την προσωπική του ανέλιξη. Οι Συνάδελφοί του προτείνουν, να συμπληρώσει τον τίτλο του βιβλίου του αναλόγως, αλλάζοντάς τον σε «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ». Όσον αφορά δε τον υπερφίαλο αυτοχαρακτηρισμό του για «40ετή προσφορά του στο Έθνος», οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του απαντούν ότι η προσφορά του «εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλειποβαρής και υπερτιμολογημένη» και αρνούνται να την «παραλάβουν». Επιπροσθέτως, του επισημαίνουν, ότι δεν εκδίδουν «Πιστοποιητικά Γνησιότητας», σε αμφιβόλου ποιότητας «προϊόντα». Αρμόδιος για να κρίνει το βιβλίο και τα έργα του, ως δημοσίου ανδρός, είναι ο ιστορικός του μέλλοντος.
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Η. Μπαλές
Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α.
Αναστάσεως 131
Παπάγου 156 69

ΣΧΟΛΙΑ
Από το περιεχόμενο της ανωτέρω επιστολής, κρίνουμε σκόπιμο να σταθούμε ενδεικτικώς και μόνο σε δύο σημεία.
Πρώτον, την όντως «ανεξήγητη» απόφαση στην δεκαετία του 1980 για την προμήθεια 80 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage 2000, δίχως όπλα BVR και ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας. Σοβαρότατες ελλείψεις για μία αεροπορία η οποία ήδη από την προηγουμένη δεκαετία είχε εντάξει σε υπηρεσία βλήματα BVR ημιενεργού καθοδηγήσεως AIM-7 Sparrow και είχε αρχίσει να σχεδιάζει τον εφοδιασμό των Phantom με το ηλεκτρονικό σύστημα αυτοπροστασίας DIAS.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι επειδή εκ των πραγμάτων η απόφαση της τότε κυβερνήσεως για προμήθεια δύο διαφορετικών τύπων αεροσκαφών, συνοδευόταν από το μειονέκτημα του σαφώς υψηλότερου κόστους, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε αυτό να διατηρηθεί σε «ελεγχόμενα» επίπεδα. Όπως όλα δείχνουν, αυτό έγινε εις βάρος της ΠΑ, αφού το ΓΕΑ προέβη στην σύνταξη υποβαθμισμένων επιχειρησιακών απαιτήσεων, μη περιλαμβάνοντας βλήματα BVR και ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας…
Ιδίως στην περίπτωση των 40 Mirage 2000EG/BG, των οποίων το κόστος ήταν υψηλότερο των F-16, ήταν εμφανής η προσπάθεια περιορισμού της συνολικής δαπάνης, με την επιλογή υποσυστημάτων υποδεέστερων επιδόσεων σε σχέση με τις βέλτιστες λύσεις που προσέφερε ο κατασκευαστής. Ενδεικτικώς, παρόλο που η Dassault Aviation είχε αναπτύξει και προσέφερε το πιο εξελιγμένο ραντάρ RDI, που προοριζόταν κυρίως για αποστολές Αναχαιτίσεως και μόλις είχε υιοθετηθεί και από την Γαλλική Αεροπορία, το ΓΕΑ προτίμησε το «βασικό» RDM. Το RDM, σαφώς υποδεέστερο του RDI, διέθετε διαμορφώσεις για αποστολές αέρος-εδάφους. Γενικώς ήταν ένα ραντάρ πολλαπλού ρόλου, το οποίο όμως δεν χρειαζόταν η ΠΑ, εφόσον ήταν σαφές ότι αυτή θα αξιοποιούσε τα Mirage 2000 αποκλειστικώς στην Αναχαίτιση… Σε κάθε περίπτωση, το RDM απεδείχθη μια αποτυχία, καθώς διαπιστώθηκαν προβλήματα στις επιδόσεις του και απαιτήθηκαν τροποποιήσεις. Το διάστημα των διαπραγματεύσεων ήταν μακρύ, η ελληνική πλευρά ως ένδειξη διαμαρτυρίας διέκοψε τις παραλαβές μετά το 28ο αεροσκάφος και η ΠΑ, για σοβαρό χρονικό διάστημα στερήθηκε σημαντικό αριθμό αεροσκαφών, ενώ επιχειρούσε με 28 Mirage 2000 που έφεραν ραντάρ ανεπαρκών επιδόσεων.

Το, κατ’ αυτό τον τρόπο, τεχνητώς συγκρατηθέν κόστος της «αγοράς του αιώνα», εκτοξεύθηκε μετά από ορισμένα έτη, όταν έγιναν οι συμπληρωματικές παραγγελίες για βλήματα BVR και ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας. Δεν είναι τυχαίο προφανώς, ότι οι προμήθειες αυτές προωθήθηκαν μετά την κυβερνητική αλλαγή του 1989. Γεγονός που στην ουσία επιβεβαιώνει ότι τα προηγούμενα έτη η ηγεσία της ΠΑ ακολουθούσε άβουλα στα εξοπλιστικά προγράμματα την υπαγορευθείσα ανορθολογική γραμμή της κυβερνήσεως. Φθάνοντας δε μέχρι του σημείου, για να «καλύψει» τις εισηγήσεις της, να απαξιώνει τα ανωτέρω αναγκαία συστήματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως (περιττά) «λιλιά».

Το δεύτερο σημείο που στεκόμαστε, αφορά την επάρκεια εκπαιδεύσεως των Ιπταμένων της ΠΑ, στην οποία ως ένα μετρήσιμο μέγεθος θεωρούνται οι ώρες πτήσεως που συμπληρώνουν αυτοί κάθε μήνα.
Στο βιβλίο «Αποστολή εξετελέσθη», αποκαλύπτεται η Έκθεση πεπραγμένων Α/ΓΕΑ το διάστημα Ιανουαρίου 1982 – Δεκεμβρίου 1984, δηλαδή την περίοδο του Πτεράρχου Κουρή. Στο κεφάλαιο της εκθέσεως για την Επιχειρησιακή Εκπαίδευση, αναφέρεται σχετικώς: «Καθιερώθηκε αρχικά ελάχιστος αριθμός ωρών ετησίως για κάθε χειριστή οι 180 ώρες και το 1984 οι 204 ώρες (12x17), που είναι πολύ κοντά στις 240 ώρες το χρόνο, που αποτελεί και τον επιθυμητό στόχο μιας πραγματικά ετοιμοπόλεμης Αεροπορίας» (σελ. 108).
Και παρακάτω: «Αποτέλεσμα του νέου προγράμματος ήταν να αυξηθεί ο αριθμός ωρών πτήσεως μαχητικών αεροσκαφών από το επίπεδο των 59.000 περίπου, που ήταν τα έτη 1978, 1979, 1980 και 1981, στις 72.400 το 1983 και στις 73.400 το 1984. Αυτό επέτρεψε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες να υπερβούν οι χειριστές των Μοιρών μας τις 180 ώρες το χρόνο, που αποτελεί και το ελάχιστο παραδεκτό όριο για τις προηγμένες Αεροπορίες» (σελ. 109).
Αν και επί του συγκεκριμένου, η ανωτέρω επιστολή δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο του βιβλίου, σημασία έχει να εξεταστεί το επίπεδο εκπαιδεύσεως που παρέχει σήμερα η ΠΑ. Τούτο καθίσταται εφικτό χάρη στα αποκαλυπτικά στοιχεία που δόθηκαν από τον ΥΕΘΑ, σε απάντησή του στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, σε σχετική ερώτηση βουλευτού που κατατέθηκε στις 31 Αυγούστου τρέχοντος. Στην ερώτησή του, σημειώνει μεταξύ άλλων ο βουλευτής: «Η μείωση όμως των ωρών εκπαίδευσης κατά 40% όπως αναφέρεται δημιουργεί ένα μεγάλο έλλειμμα μαχητικής ικανότητας με απρόβλεπτες συνέπειες την ώρα της κρίσης».

Στην απάντησή του ο ΥΕΘΑ αποκαλύπτει: «Το α΄ εξάμηνο του 2010 οι τοποθετημένοι Ιπτάμενοι ήταν τριακόσιοι τριάντα ένας (331) και οι προσκολλημένοι εβδομήντα τέσσερις (74). Εκτέλεσαν συνολικά 21.723 ώρες και οι μέσοι όροι ωρών πτήσης ανά εξάμηνο και Ιπτάμενο ήταν 58,7 για τους τοποθετημένους και 31 για τους προσκολλημένους. Το α΄ εξάμηνο του 2008 οι τοποθετημένοι Ιπτάμενοι ήταν τριακόσιοι είκοσι τέσσερις (324) και οι προσκολλημένοι εκατόν τέσσερις (104). Εκτέλεσαν 23.853 ώρες και οι μέσοι όροι ωρών πτήσης ανά εξάμηνο και Ιπτάμενο ήταν 64,4 για τους τοποθετημένους και 28,8 για τους προσκολλημένους».
Από τα ανωτέρω στοιχεία και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Πτέραρχος Κουρής, βλέπουμε ότι το πτητικό έργο της ΠΑ σήμερα, είναι σοβαρά μειωμένο σε σχέση με το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 1980. Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο του 2010, οι Ιπτάμενοι εμφανίζονται να συμπληρώνουν κατά μέσον όρο μόλις 9,78 ώρες πτήσεως/μήνα (οι τοποθετημένοι) και 5,16 (οι προσκολλημένοι). Η ίδια κατάσταση ίσχυε και το 2008, όταν, κατά το α΄ εξάμηνο οι Ιπτάμενοι συμπλήρωσαν κατά μέσον όρο 10,73 ώρες πτήσεως/μήνα (οι τοποθετημένοι) και 4,8 (οι προσκολλημένοι).
Τα ανωτέρω νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα από τα στάνταρ του ΝΑΤΟ, που όπως είδαμε, στην δεκαετία του 1980 προέβλεπαν την συμπλήρωση 204 ωρών πτήσεως/έτος, δηλαδή 17 ώρες/μήνα, ανά Ιπτάμενο. Είναι όμως και αισθητά χαμηλότερα από το ελάχιστο παραδεκτό όριο των 180 ωρών/έτος και 15 ωρών/μήνα ανά Ιπτάμενο, που είχε καθορίσει το ΓΕΑ στο πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 1980!

Είναι φυσιολογικό να προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά που φέρνουν στην επικαιρότητα και την αλόγιστη μείωση των λειτουργικών δαπανών που έχει επιβληθεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και ιδίως στην ΠΑ.
Στο συγκεκριμένο σημείο, υφίσταται μία αντιπαράθεση απόψεων. Από την μία πλευρά, τονίζεται ότι ακριβώς επειδή πολλές πολεμικές Μοίρες έχουν διπλό ρόλο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην δεκαετία του 1980, είναι ακόμη πιο επιτακτικό να συμπληρώνουν οι Ιπτάμενοι πολύ περισσότερες ώρες. Στην USAF επί παραδείγματι, στην περίπτωση αυτή ο Ιπτάμενος έπρεπε να βάζει περί τις 22-25 ώρες/μήνα! Ως εκ τούτου, η σημερινή δραστική μείωση των ωρών πτήσεως, την στιγμή που πολεμικές Μοίρες με τα πλέον εξελιγμένα μαχητικά (335, 340, 343 Μοίρες) επιχειρούν σε διπλό ρόλο, θέτει το ζήτημα με ακόμη πιο έντονο τρόπο.
Σε αντιδιαστολή με αυτά, έρχεται η άποψη ανωτάτων αξιωματικών της ΠΑ, οι οποίοι τονίζουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ από την δεκαετία του 1980. Ο Ψυχρός Πόλεμος ανήκει στο παρελθόν και καμμία αεροπορία στο ΝΑΤΟ δεν ακολουθεί το παλαιό «όριο» των 17 ωρών πτήσεως/μήνα. Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες και οι σοβαρές πρόοδοι στον χώρο της εξομοιώσεως, έχουν ως αποτέλεσμα ο Ιπτάμενος να μπορεί να εκτελέσει κάποιες ασκήσεις στον εξομοιωτή, ενώ παλαιότερα ήταν απολύτως απαραίτητο να πετάξει. Έτσι λοιπόν, το ετοιμοπόλεμο μετράται όχι τόσο από τον αριθμό των ωρών που πετά ο Ιπτάμενος, όσο από το αν εκτελεί σε μηνιαία βάση έναν συγκεκριμένο αριθμό απαιτητικών ασκήσεων μάχης. Κι εδώ είναι το ζήτημα. Οι περικοπές στις δαπάνες, να μην φτάσουν στο οριακό σημείο και να υποχρεώσουν την ΠΑ να κόψει κάποιες από τις ασκήσεις αυτές. Ήδη αυτό έχει γίνει με αεροπορίες (π.χ. Σουηδία) που δεν αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η ΠΑ. Συνοψίζοντας, εφόσον οι πολεμικές Μοίρες ακολουθούν το καθορισμένο πρόγραμμα πιστά, το αξιόμαχο δεν επηρεάζεται, κάτι που όπως τονίζεται από έμπειρα στελέχη και την ανωτάτη ηγεσία της ΠΑ, ισχύει απολύτως. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να αντιπαραβάλει κανείς στα ανωτέρω, είναι ότι μπορεί ο Ψυχρός Πόλεμος να ανήκει στην ιστορία, η τουρκική απειλή όμως που αντιμετωπίζει η ΠΑ, εξακολουθεί να είναι υπαρκτή. Σε τί διαφέρει σήμερα η αντιμετώπιση της απειλής, σε σχέση με την φύση αυτής στην δεκαετία του 1980;
Πηγή: Περιοδικό Δούρειος Ίππος

82 σχόλια:

  1. " Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο του 2010, οι Ιπτάμενοι εμφανίζονται να συμπληρώνουν κατά μέσον όρο μόλις 9,78 ώρες πτήσεως/μήνα (οι τοποθετημένοι) και 5,16 (οι προσκολλημένοι). Η ίδια κατάσταση ίσχυε και το 2008, όταν, κατά το α΄ εξάμηνο οι Ιπτάμενοι συμπλήρωσαν κατά μέσον όρο 10,73 ώρες πτήσεως/μήνα (οι τοποθετημένοι) και 4,8 (οι προσκολλημένοι).
    Τα ανωτέρω νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα από τα στάνταρ του ΝΑΤΟ, που όπως είδαμε, στην δεκαετία του 1980 προέβλεπαν την συμπλήρωση 204 ωρών πτήσεως/έτος, δηλαδή 17 ώρες/μήνα, ανά Ιπτάμενο"


    Δεν πειραζει! Η Π.Α. ειναι η καλυτερη στον κοσμο κι ας μην πετα! Γιατι οι Ελληνες χειριστες εχουν ανωτερα, αρεια γονιδια! Και 5 ωρες το μηνα να πετουν που λεει ο λογος, θα τσακισουν τους Τουρκους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνταρακτικά γεγονότα όσα αναφέρει, αφ' ενός στην επιστολή του ο Αντιπτέραρχος ε.α. (Ι) κ. Π. Μπαλές και αφ' ετέρου στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ο Καταδρομέας(*) Δημοσιογράφος κ. Σ. Βλάσσης.

    Μπορώ να πω ότι μου έκαναν ...... την καρδιά περιβόλι!

    Ενθυμούμαι και κάτι ακόμη που είχα διαβάσει.

    Ότι, κατά την αποστολή των NORATLAS στην Κύπρο, το αεροπλάνο του οποίου κυβερνήτης ήταν ο κ. Κουρής δεν εξετέλεσε την αποστολή του αλλά προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρόδου λόγω βλάβης.

    Ζούμε σήμερα τέτοια πράγματα , π.χ. επίσκεψη στο Ερζερούμ του πρωθυπουργού της Ελλάδος που θα συμμετέχει σε διάσκεψη των Τούρκων διπλωματών υπό των Νταούτογλου και θα συνομιλήσει με τον Ερντογάν για το Αιγαίο προσφέροντας «Γην και ϋδωρ», σε επίσημη επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία η τιμητική τουρκική μπάντα παιανίζει Τα Παιδιά του Πειραιά, … η προσβολή βέβαια δεν πηγαίνει μόνο στον εκτελούντα διατεταγμένη υπηρεσία αλλά κυρίως στους κυβερνώντες την σατραπεία, οι "δικοί μας" πρωθυπουργοί καταθέτουν στέφανο στο Μαυσωλείο του Κεμάλ πασά ο δικός τους, όχι διαπράττοντας έτσι μεγίστη διπλωματική παρατυπία και προσβολή.

    Τον θυμούμαι τον Ερντογάν ….. εφέντη να παρακολουθεί, καταφανώς μουτρωμένο, την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (Συνέχεια εκ του προηγουμένου)
    Θα μου πείτε πως αν ήμουν εγώ στην θέση των ταγών «μας» (**) και εγώ θα έκανα τα ίδια!

    Δεν γνωρίζω τι θα έκανα, ξέρω μόνον ότι επιθυμώ να είμαι υπερήφανος σαν Έλληνας, οποτεδήποτε δεν το έχω κατορθώσει με κυνηγούν οι σχετικές Ερίνυες και θα με κυνηγούν σε όλη μου την ζωή.

    Είπαμε πως θα κάνουμε υπομονή έως ότου θα έρθει η στιγμή που δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τον πόλεμο, όπως τότε το 1940 !

    Ναι αλλά το 1940 είχαμε προετοιμαστεί, με τα πενιχρά μας μέσα, για πόλεμο, σήμερα γιατί πράγμα προετοιμαζόμαστε ;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    (*) Θεωρώ ότι το να υπηρετήσει κανείς ως Καταδρομέας αποτελεί τίτλο τιμής.
    (**) Είναι όντως ταγοί «μας», φροντίζουν τα συμφέροντα της Πατρίδος, ή μήπως φροντίζουν τα δικά των συμφέροντα και τα αλλότρια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω να πώ τα εξής :
    - Δύο Αρχηγοί, του Στόλου και της Αεροπορίας, οι κ.κ. Λυμπέρης και Κουρής, αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκδόσουν από ένα βιβλίο ο καθένας, γιά να αιτιολογήσουν τα στρατιωτικά τους πεπραγμένα.
    - Και μόνο η έκδοση αυτών των βιβλίων, από μόνη της συνιστά ένα απαράδεκτο γεγονός, δεδομένου ότι, αποδεικνύει, πώς κανένας από τους δύο δεν αισθάνεται σίγουρος γιά τα πεπραγμένα του και δεν επιθυμεί να αφεθεί στους ιστορικούς του μέλλοντος.
    - Δεν απομένει πλέον, παρά να εκδόσει και ο Αρχηγός του Στρατού Ξηράς ένα παρόμοιο βιβλίο με τα δικά του πεπραγμένα.

    Ίσως, θα έπρεπε να θυμηθούν και οι δύο ότι, στον μέν Ναυτικό υπήρξε κάποτε ένας Κουντουριώτης και στην Αεροπορία ένας Βαγιακάκος (εξ όσων γνωρίζω γιά τν τελευταίο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. - Λυπηρά να ’πώ... και να επαναλάβω πως, σ’ όλους τους ταγούς, δεν έχουν ούτε χώρο ούτε λόγο -ιδιαίτερα δε εν ώρα υπηρεσίας κι’ εκτέλεσης καθήκοντος- οι πολιτικές πεποιθήσεις, παρά μία και μόνη. Αυτή, της Ενεργούς Εθνικής Συνείδησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχετικά με το Noratlas και την προσγείωση στην Ρόδο το παρασκήνιο είναι πολύ μεγάλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O κομματισμός είναι το έσχατο ολίσθημα για έναν στρατιωτικό πριν την προδοσία.
    Ο αξιωματικός υπηρετεί την Πατρίδα και μόνον την Πατρίδα και όχι κόμματα και πρωθυπουργούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το σχόλιο αυτό μετριάστηκε

    Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    3 Ιανουαρίου 2011 12:52 μ.μ.

    ΟΙ ++++ ΤΙΣ ΕΛΑΔΑΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΗΣ ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΙΩΞΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΣΟΚ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.ΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΟΥΝΕ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για το τι έγινε το βράδι των Ιμίων και για την στάση του ναύαρχου Λυμπέρη, υπάρχουν πλέον πολλά στοιχεία για να μη μας επιτρέπουν να λέμε αυτές τις ανοησίες.
    Ο στρατός -ευτυχώς ή δυστυχώς- λειτουργεί υπό τις εντολές της πολιτικής κυβέρνησης και όχι αυτόνομα. Έχει δώσει και όρκο γι΄αυτό...

    Αυτό που είχε πει ο Λυμπέρης στα σημιτοπαγκαλάκια να κάνουμε, ήταν αυτό που προβλέπεται σε περιπτώσεις κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένο στρατό.
    Δηλαδή, προειδοποιητικές βολές εναντίον των καταληψιών των Ιμίων και στην συνέχεια, όλα στάχτη και μπούρμπερη από τα πυροβόλα των πλοίων. Χωρίς να ανοίξει μύτη από πλευράς μας.

    Αλλά αυτοί τον είχαν αποκλείσει στο Μαξίμου και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους επιτελείς του στα υπόγεια του στρατηγείου της Μεσογείων.

    Εάν έφευγε να πάει εκεί, θα τον είχαν απολύσει στον δρόμο πριν φτάσει στην πύλη. Και παραίτηση υπό τις συνθήκες εκείνες δεν θα ήταν και το ...καλυτερότερο.
    Ίσως και να ήθελαν να το κάνει, για να του φορτώσουν μετά ΟΛΟ το φιάσκο.

    Το σφάλμα του -για να πω κι εγώ κάτι εκτός τόπου και χρόνου για να ...εντυπωσιάσω- ήταν ότι δεν είχε μαζί του το υπηρεσιακό του πιστόλι να τους καθαρίσει και τους δύο επί τόπου !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τζίμη
    οι αξιωματικοί υπηρετούν την πατρίδα και όχι τον εκάστοτε πρωθυπυοργό ή υπουργό.
    Ο καθένας κάνει αυτό που επιβάλλει το συνταγματικό και νόμιμο καθήκον.
    Τελεία και Παύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΡΕΜΑΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. SHAME ON YOU!

    ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ:

    ΕΛΛΑΣ Η' ΤΕΦΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΚΟΥΡΗΣ.
    1.ΠΟΣΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΙ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΗΤΑΝ (ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ?)
    2.ΠΟΣΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΗΤΑΝ ΤΟ 1974?
    3.ΠΟΣΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΗΤΑΝ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΣΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑ.
    4.ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ <> ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΥΠΥΗΡΕΤΗΣΕ ΥΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ.
    5.ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ
    6.ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ.
    Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λίγο πολύ τα ξέραμε αυτά και της συνέπειες, τώρα που γίνονται χειρότερα τι να περιμένουμε άραγε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για την αποκατάσταση τις αληθειας,ο k Κουρης,το 74 ήταν Επιτελάρχης στην Λάρισα.Δεν πέταξε ποτε Noratlas.Το ότι κάποιοι τότε προσγειώθηκαν στην Ρόδο,δεν σημαίνει ότι δεν ήταν ικανοί Πιλότοι.Απλά κάτι δεν λειτούργησε σωστά.
    Οι συνθήκες και τα μέσα που κλήθηκαν να εκτελέσουν την αποστολή τους,δεν ήταν και οι κατάλληλες.
    1.Ενημέρωση στο πόδι την τελευταία στιγμή.
    2.Παλαιά Αεροπλάνα,με στοιχειώδη όργανα Ναυτιλίας.
    3.Νύχτα χωρίς συνοδεία.

    Όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση σε Αεροπορικές επιχειρήσεις,θα καταλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ skal 1:42

    "Ο καθένας κάνει αυτό που επιβάλλει το συνταγματικό και νόμιμο καθήκον."

    Aυτό ακριβώς τόλμησα να πω και εγώ, με αποτέλεσμα να με μισεί ένα μέρος του κράτους που θα έπρεπε να με αγαπάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πίστευα καί πιστεύω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε πράκτορας των Αμερικάνων.

    Πρότος στόχος ήταν η εξασθένηση της Αριστεράς, αφού τής μάζεψε όλους τούς ψήφους μέ τά χαζοσυνθήματά του.

    Δέυτερος στόχος ήταν τό ξεπούλημα του Αιγαίου στήν Τουρκία. Θυμάμαι πιτσιρικάς διάβαζα τήν δεκαετία του 1970, τούς συσχετισμούς δυνάμεων στίς εφημερίδες. Τούς τουρκαλάδες τούς τρώγαμε καί στόν αέρα καί στή θάλασσα. Υπερτερούσαν στήν ξηρά. Τό Αιγαίο ήταν ελληνική λίμνη.

    Ηρθε ο δημαγωγός καί ανέτρεψε αυτή τήν ισοροππία δυνάμεων μέ αποτέλεσμα οι μογγόλοι νά αλωνίζουν μέχρι τήν Ραφήνα.

    Τρίτος στόχος ήταν νά διαλύσει τήν ελληνική βοιμηχανία καί τήν οικονομία κυρίως μέ υπέρογκα δάνεια.

    Τώρα έφεραν τόν γιό του, καί γιά νά μας "σώσουν" οι καλοί αμερικάνοι ζητούν ένα μικρό αντάλλαγμα: τά πετρέλαια του Αιγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμε 3 Ιανουαρίου 2011 2:51 μ.μ.
    Ποιός είσαι σύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δυστυχώς δεν γίνεται κατανοητό απο τις πολιτικές ηγεσίες μας, οτι στην κορυφή των Κλάδων και του ΓΕΕΘΑ, πρέπει να ανεβαίνουν οι καλύτεροι. Ολοι οι υπηρετούντες γνωρίζουμε οτι τουλάχιστον την πλέον αμαρτωλή δεκαετία για τις ΕΔ, 1983-1993, όπου το φάντασμα της χούντας κυνηγούσε τους πολιτικούς, οι Αρχηγοί ήταν όλοι κομματικά ανθρωπάκια. Ο κ. Λυμπέρης εαν δεν ήταν στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, θα γινόταν Α/ΓΕΕΘΑ; Ο κ.Βελλίδης τον οποίο μνημονεύει ο κ.Κουρής θα γινόταν Α/ΓΕΣ; Όσοι τότε τον είδαμε Α/ΓΕΣ γελάσαμε με την καρδιά μας. Τι έργο άφησαν αυτά τα κομματικά ανθρωπάκια; Ετσι είναι, εσύ καμαρώνεις ως Αρχηγός και δίπλα οι υφιστάμενοι σου γελάνε γνωρίζοντας και την ιστορία σου και τις ''ικανότητες'' σου. Βεβαίως, η ιστορία φροντίζει για την αποκαθήλωση των αναξίων, αλλά η ζημιά στον κλάδο μένει. Ρωτήστε ένα παλαιό αξκο του ΣΞ, ποιόν Αρχηγό ΓΕΣ θυμάται. Δυο ονόματα ακούγονται μόνο. Οι υπόλοιποι είτε έγραψαν πομακικά λεξικά, είτε εφηύραν την ''κοινωνική προσφορά'', είτε εισήγαγαν τη λέξη παιδιά για τους στρτες, είτε μοίραζαν τα τηλέφωνα τους στους γονείς των ''παιδιών'' για να δείξουν τι καλοί που ήταν. Απο στρατιωτικό έργο τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ποτέ ένας κομματικοποιημένος-φανατισμένος στρατιωτικός δεν μπορεί να υπηρετήσει την πατρίδα του..
    Ο πατέρας μου (αξιωματικός που πήγε στην Κύπρο με τα Α/Φ NORATLAS, με την αποστολή ΝΙΚΗ..και δε χάθηκε ...),απεστάλη κατόπιν προσωπικής απόφασης του κ.Κουρή, εντός τριών ημερών, σε δυσμενή μετάθεση στο Αγρίνιο...επειδή η μητέρα μου "εθεάθη" σε πολιτική συγκέντρωση άλλου κόμματος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ένας Έλληνας του οποίου τα λόγια διαβάζουν και ακούν προσεκτικά αλλά δεν υιοθετούν, παρόλο που ξέρουν ότι είναι για το καλό της πατρίδας και το δικό τους, μόνο και μόνο επειδή δεν υπηρετεί κάποιο κόμμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αρχικά να ευχηθώ Καλή Χρονιά σε όλους σε αυτό το πρώτο σχόλιο μου για το 2011. Τώρα, στο θέμα. Το όλο πρόβλημα είναι ο κομματισμός. ΕΔ και κομματισμός δεν μπορεί να πηγαίνουν μαζί. Είναι μεν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας ο στρατός αλλά επικρατούν(ή τουλάχιστον πρέπει να επικρατούν) ιδιαίτερες συνθήκες μακριά από κάθε είδους κομματισμό. Είναι αυτό που είπε ο skal: " Ο αξιωματικός υπηρετεί την Πατρίδα και μόνον την Πατρίδα και όχι κόμματα και πρωθυπουργούς ".
    Αυτό πρέπει να ισχύει υπό κανονικές συνθήκες αλλά στην Ελλάδα ισχύουν δυστυχώς διαφορετικά πράγματα. Ίσως γι’ αυτό μερικοί νέοι(όσοι θα ήθελαν να πάνε πιο πολύ από ιδανικά και όχι τόσο για το χρήμα) αποφεύγουν να κάνουν τελικά στρατιωτική καριέρα. Ο κομματισμός έχει κάνει όλο το δημόσιο και ειδικά τους σημαντικότερους τομείς του(όπως οι ΕΔ) να μην λειτουργούν στο επιθυμητό επίπεδο.
    Θέλω να σχολιάσω κάποια σημεία και μέσα από το άρθρο αλλά και σχόλια:

    1) Απόσπασμα άρθρου:
    "Το RDM, σαφώς υποδεέστερο του RDI, διέθετε διαμορφώσεις για αποστολές αέρος-εδάφους. Γενικώς ήταν ένα ραντάρ πολλαπλού ρόλου, το οποίο όμως δεν χρειαζόταν η ΠΑ, εφόσον ήταν σαφές ότι αυτή θα αξιοποιούσε τα Mirage 2000 αποκλειστικώς στην Αναχαίτιση"

    Είναι άλήθεια ότι το Mirage ανέκαθεν το χρησιμοποιούμε στην αναχαίτιση. Είναι ένα καθαρόαιμο αεροσκάφος αναχαίτισης. Ωστόσο όταν γίνεται μια πολεμική εμπλοκή υπάρχουν και απώλειες φίλιων αεροσκαφών(είτε βομβαρδιστικών πχ
    Α7, είτε πολλαπλού ρόλου πχ F4, F16) και μπορεί να χρειαστείς αεροσκάφη που είναι για άλλους ρόλους(πχ mirage αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών) να τα χρησιμοποιήσεις τελικά συμπληρωματικά μερικές φορές για άλλους ρόλους(βομβαρδισμός με βόμβες γενικής χρήσης). Δεν μπορούμε να μαστε απόλυτοι. Χρειαζόμαστε πολλαπλού ρόλου μαχητικά και το ραντάρ που φέρει το αεροσκάφος είναι βασικός συντελεστής ώστε να ναι πραγματικά πολλαπλού ρόλου μαχητικό. Άλλωστε αρχικά τα αγοράσαμε για αναχαίτιση στη συνέχεια όμως προστέθηκε η ναυτική κρούση με AM 39 BLOCK 2. Μπορεί να είχαν εξελιγμένο ραντάρ για αερομαχίες αλλά δεν θα έκαναν για προσβολές εδάφους ή ναυτική κρούση.
    Σε αυτό που έχει απόλυτο δίκιο ο συντάκτης του άρθρου είναι τα συστήματα αυτοπροστασίας και οι πύραυλοι BWR. Η έλλειψη τους μας έδινε μειονέκτημα στον αέρα στην κρίση των Ιμίων. Ενώ σε γενικές γραμμές σε ναυτικό και στρατό ξηράς(παρόλο που τότε δεν είχε την αεράμυνα που θα έπρεπε) δεν θα υπήρχε πρόβλημα, στην αεροπορία η έλλειψη πυραύλων BWR και συστημάτων αυτοπροστασίας θα μας προκαλούσε σημαντικότατες απώλειες όσο και να προσπαθούσαν οι πιλότοι μας. Υπάρχουν τεχνικές(μερικές τις εφάρμοζαν τα F5 μας εναντίον των τουρκικών F16 τέλη της δεκαετίας του 80) ώστε να μπερδέψεις τον μεμέτι αντίπαλο και να μην έχει καθαρή τακτική εικόνα στο ραντάρ του για τον σχηματισμό σου και να τον αναγκάσεις να εμπλακεί σε κλειστή αερομαχία όπου οι BWR(όπως οι ΑΙΜ 120) πύραυλοι δεν χρησιμοποιούνται. Εκεί τον λόγο έχουν τα πυροβόλα, οι ΑΙΜ 9 και η ικανότητα του πιλότου(που ξέρει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αεροσκάφους του και προσαρμόζει ανάλογα το dogfight ώστε να πιάσει την "ουρά" και να λήξει η παρτίδα).
    Στις BWR εμπλοκές όμως τον λόγο έχει περισσότερο η τεχνολογία. Δηλ το βεληνεκές του πυραύλου κατηγορίας ΒWR, η ανθεκτικότητα του σε εχθρικά συστήματα αυτοπροστασίας καθώς και η εμβέλεια του ραντάρ του μαχητικού. Αν ο άλλος έχει πύραυλο BWR και εσύ δεν έχεις ούτε πύραυλο ΒWR ούτε σύστημα αυτοπροστασίας τότε ούτε μπορείς να τον χτυπήσεις ούτε να μπερδέψεις το πυραυλάκι που έρχεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ολοταχώς πάνω σου. Χαιρετίσματα. Ας πάρουμε ως δεδομένο το εξής εκείνο το βράδυ στα Ίμια: πχ 10 εμπλοκές BWR(το παίρνω σαν δείγμα από πχ 300 εμπλοκές). 2 κορυφαίοι πιλότοι μας, 3 καλοί, 2 κανονικοί, 3 μέτριοι. Απέναντι στις 10 αυτές περιπτώσεις εγώ θα υποθέσω ότι θα είχαν να αντιμετωπίσουν 10 Τούρκους πιλότους έστω κανονικών ικανοτήτων(ούτε κορυφαίοι, ούτε καλοί, ούτε όμως και μέτριοι...που ασφαλώς θα έχουν και αυτοί καλούς πιλότους αλλά και κορυφαίους). Η πιθανότητα κατάρριψης των δικών μας σε εμπλοκές BWR, χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας και χωρίς πυραύλους BWR είναι τουλάχιστον 7 στις 10 περιπτώσεις. Θα πει κάποιος είναι αρχιπέλαγος το Αιγαίο, θα εκμεταλλευτούν οι δικοί μας το ανάγλυφο και θα εμπλακούν άμεσα σε κλειστή εμπλοκή(dogfight). Οκ δεκτό, γι αυτό και δεν θα καταρριφθούν όλοι αλλά οι περισσότεροι . Εκεί, ακόμα και ένας Τούρκος μέτριος πιλότος μπορεί να καταρρίψει έναν πραγματικό "αετό". Η έλλειψη συστημάτων αυτοπροστασίας και πυραύλων BWR το 1996 μας κόστισε, ευτυχώς όχι σε αίμα. Στη συνέχεια προμηθευτήκαμε και εμείς BWR αλλά σήμερα 2011 ακόμα έχουμε προβλήματα με τα συστήματα αυτοπροστασίας(αν και βελτιωμένη γενική εικόνα).
    Είναι κρίμα διότι εκείνο το βράδυ πραγματικά στο ναυτικό τους είχαμε σαν τα ποντίκια μέσα στην φάκα και θα χάνανε αρκετά πλοία τους. Η συνέχεια όμως θα ήταν αρκετά δύσκολη στον αέρα για εμάς.

    2) Έγινε ένα σχόλιο από τον Τζίμη για τα Ίμια:
    «Αυτό που είχε πει ο Λυμπέρης στα σημιτοπαγκαλάκια να κάνουμε, ήταν αυτό που προβλέπεται σε περιπτώσεις κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένο στρατό.
    Δηλαδή, προειδοποιητικές βολές εναντίον των καταληψιών των Ιμίων και στην συνέχεια, όλα στάχτη και μπούρμπερη από τα πυροβόλα των πλοίων. Χωρίς να ανοίξει μύτη από πλευράς μας ».

    Το όλο λάθος ξεκίνησε από το ότι δεν είχαν βάλει καταδρομείς στην άλλη Ίμια. Ηλιθιότητα πρώτου μεγέθους. Δεν μπορεί να λέει ότι με τα πλοία γύρω γύρω και με μια ομάδα στο ένα νησάκι είχαν τον έλεγχο και της άλλης Ίμια. Κολοκύθια!
    Ακόμα και ένας 18χρονος πρωτοετής Εύελπις να ήταν Α/ΓΕΕΘΑ με επιτελείο του άλλους πρωτοετείς θα κοιτούσε με τους συμμαθητές του πώς να «κλειδώσουν» με φρουρά και τα δυο νησάκια. Δεν χρειάζεται να σαι Ρόμελ ή Μοντγκόμερυ ή Γιαμαμότο για να αντιληφθείς μερικά βασικά πράγματα, , Εξωτερική περίμετρος μερικά πλοία και στρατιώτες και στις δυο Ίμια. Δεν ξέρω αν είναι αποκλειστικά λάθος του Λυμπέρη και κάποιων άλλων στρατιωτικών ή αν έλαβαν τέτοια πολιτική εντολή. Σε κάθε περίπτωση όμως κανένας στρατιωτικός δεν μπορεί να δεχθεί πολιτικό έλεγχο στις εξής περιπτώσεις:
    α) Πως θα τοποθετήσει τις δυνάμεις του σε Ελληνικό έδαφος κατά την διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων κιόλας. Είναι καθαρά στρατιωτικό θέμα. Επί του στρατιωτικού σχεδιασμού ακόμα και αν ξέρει από οπλικά συστήματα ο πολιτικός ή ακόμα και αν έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με τα στρατιωτικά θέματα δεν έχει τις γνώσεις επιτελικών αξιωματικών. Απλό το θέμα. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχει απλώς γενική εικόνα και αναλύσεις από τους επιτελείς για να αντιληφθεί κάποια πράγματα.
    β) Να μην απαντήσει με πυρά αν δει επιθετική ενέργεια σε στρατιωτικό τμήμα του. Είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία. Έκαναν τη μ@κ@κια οι άλλοι? Τελείωσε. Απαντήστε. Πυρ.

    Αν τοποθετούσαμε στρατιώτες και στις δυο Ίμια θα δείχναμε δόντια στους Τούρκους. Η επιλογές που θα είχαν είναι δυο:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 1)Να βομβαρδίσουν με αεροπορία ή ναυτικό τα νησάκια ή να στείλουν ειδικές δυνάμεις τους. Αν το κάνανε αυτό ήταν σκέτη τρέλα διότι θα ξεκινούσαν γενικευμένο πόλεμο με μας.
    2)Να καταλαμβάνανε μια άλλη αφύλαχτη βραχονησίδα κάπου στο Αιγαίο. Εδώ απαντώ ότι αυτό θα έδειχνε το αληθινό πρόσωπο τους δηλ το ότι αμφισβητούν όλη την Ελληνική επικράτεια και όχι μόνο μια(δυο) βραχονησίδα την Ίμια. Εμείς θα είχαμε δυο επιλογές τότε με βάση το Διεθνές δίκαιο: Ή καίγαμε την βραχονησίδα ή καταλαμβάναμε με δικούς μας αμφίβιους δυο δικές τους αφύλαχτες βραχονησίδες(για να αποφύγουμε τα αίματα και να υπάρξει ταυτόχρονη αποχώρηση των δυνάμεων χωρίς να χάσουμε κυριαρχικά δικαιώματα πουθενά. Επιμένω στην κατάληψη δυο βραχονησίδων τους. Απάντηση στο διπλάσιο.
    Πιστεύω ότι αν είχαμε στρατιώτες και στις δυο Ίμια θα κάνανε πίσω και ούτε βραχονησίδες τους θα καταλαμβάναμε(δεν θα χρειαζόταν) .
    Αλλά και πίσω να μην κάνανε υπήρχαν λύσεις…αποτελεσματικές. Θα είχαμε πράξει τα πάντα για να μην γίνει πόλεμος. Τι άλλο να κάναμε δηλ? Υπάρχουν και όρια. Όπως είπε και ο skal: «Τελεία και παύλα»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Όποιος είναι διορατικός πιστεύω ότι έχει καταλάβει ότι με μετά από 25 χρόνια θα υπάρχει ακριβώς το ίδιο άρθρο με τον ίδιο τίτλο.

    Δηλαδή το 2036 θα αναγράφονται περίπου τα ίδια με μια διαφορά: αντί του ονόματος Κουρής θα υπάρχει το όνομα Γιάγκος.

    Αυτή είναι η πατρίδα μου που λατρεύει την στασιμότητα και ορισμένοι την επιβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο στους υπόλοιπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Οσο αφορα για τα αεροπλανα που πειγαν στην κυπρο τα αποπροσανατολιζαν οι Αμερικανοι για να μειν πανε στην κυπρο εδω μας λεγανε μην πολεματε για να μην μπουνε στον πολεμω και οι Σοβιετικη που ειχαν παει κοντα στην κυπρο για τον Ανδρεα παπανδρεου οτα ειχε πρωτο βγει στο προσκηνιο ειχε παρα πολυ Αριστερες θεσεις αλλα ειδε οτι δεν τον επερνε και γι αυτο τα γυρισε οποιος δε πιστευ να διαβασει τα βιβλια που λεν γιατι δεν θελαν τον Ανδρεα οι Αμερικανοι και μην ακουω βλακειες δεν εχει καμια σχεσει με τον γιο του ο Ανδρεας εδωσε λιγο ψωμι στον κοσμακι και δεν κουνιοτα καμια τουρκαλα στο Αιγαιο γιατι και την αγορα του αιονα που λεγαν οτα πηραμε πρωτα f-16 αυτος τα πηρε ενω ο γιος τα ξεπουλα ολα μας εχει στην πεινα και τα μογκολια αλλονιζου στο αιγαιο με της ευλογιες του pun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα ήθελα να πληροφορηθώ, γιατί η εφημερίδα "Το παρόν," προς την οποία απευθύνεται η επιστολή του Ανιπτεράρχου Μπαλέ,αποφεύγει να τη δημοσιεύσει.Τι φοβάται; Έτσι κι αλλιώς το... θεάρεστο έργο του Πτεράρχου Ν.Κουρή, στην ΠΑ, θα γίνει, αργά ή γρήγορα,γνωστό στον Ελληνικό λαό.
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γεωπόνε, εάν υπήρχε φρουρά (όπως και αν την εννοείς) επάνω και στις δύο νησίδες, οι Τούρκοι 100% δεν θα πήγαιναν εκεί. Σύμφωνοι;
    Τι θα τους εμπόδιζε όμως να πάνε να κάνουν το σκηνικό τους σε άλλη ακατοίκητη ελληνική νησίδα ή βραχονησίδα, από τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες που έχουμε;
    Θα παρακαλούσα για μια -όσο γίνεται- λιτή απάντηση.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΠΡΟΣ fstav 3:10,

    ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΚΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ "ΣΧΟΛΗ" ΒΛΑΧΟΝΤΙΣΚΟ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΟΙΡΑΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΞΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΧΟΥΝΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΕΝΣΤΟΛΩΝ, ΔΗΛ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΤΥΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΠΕΝΗΝΤΑΕΤΙΑΣ.

    ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΡΕΣΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΠΛΟΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΜΑΛΑ ΤΟ ΓΡΑΝΑΖΙ ΤΗΣ ΚΟΝΟΜΑΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ.

    ΑΠΟ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΩΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΟΜΙΧΛΩΔΗΣ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ.

    ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ:

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΣΤΟΛΟΙ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΕΓΕΡΘΕΙ, ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΣΤΟΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ "ΑΠΕΙΘΑΡΧΟ". ΣΑΣ ΛΕΩ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΨΙΛΙΑΣΜΕΝΟΙ...

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Το παιχνίδι ήταν στημένο και από πριν ξεπουλημένο.
    Και κατάντησαν το Αιγαίο από ελληνική λίμνη σε εξ αδιαίρετου οικόπεδο συνεκμετάλλευσης με τις πολυεθνικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θα δεχόμουν οποιαδήποτε αρνητική κριτική για τον Λυμπέρη σε σχέση με τα Ίμια, ακόμα και την πιό σκληρή, εάν ήταν αυτός ο Αρχηγός και ο Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Και δεν κατανοώ καθόλου, πώς γίνεται από κάποιους εδώ, ένα τέτοιο λάθος!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τζίμη, αυτό που με ρωτάς το έχω ήδη απαντήσει στο τρίτο μέρος του μεγάλου σχολίου που έκανα. Διάβασε λοιπόν το 4:29(τις τελευταίες δυο προτάσεις) και 4:30(ολόκληρο) σχόλια μου και έχεις την απάντηση σε αυτό που ρώτησες. Μάλιστα για να σε προλάβω πάλι να σου πω ότι έκανα και ένα ορθογραφικό λάθος στο 4:29...είπα "Η επιλογές" αντί για το σωστό "Οι επιλογές". Κεκτημένη ταχύτητα.
    Ξέρω ότι συνήθως(9 στα 10) κάνω μεγάλα σχόλια και όσοι έχουν το κουράγιο με διαβάζουν. Όσοι δεν έχουν δεν με πειράζει.Είναι δικαίωμα τους. Ίσως κάνω μεγάλα σχόλια επειδή θέλω να "κλειδώνω" πάντα την άποψη μου. Είμαι άνθρωπος της λεπτομέρειας το οποίο είναι θετικό αλλά ταυτόχρονα και αρνητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ Ε.Σ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ(ΣΣΕ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ) ΜΕΧΡΙ ΒΑΘΜΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ-ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΙ ΑΠΑΝΩ Ή ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ Ή ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ- ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ(ΣΜΥ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ),ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΧΙΑ-ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ "ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ"-ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ- Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ- ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΈΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ, ΈΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ!
    ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΌΠΩΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ, ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ, ΜΑΜΟΘΡΕΥΤΟΙ,ΓΑΛΟΥΧΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΟ ΜΙΣΟΣ,ΙΚΑΝΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΕΣ(ΚΑΙ ΑΝ),ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΜΜΕ, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΥΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ ΝΑ ΘΑΨΕΙ ΌΠΟΙΟΝ "ΦΑΣΙΣΤΑ" ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΙΕΣΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.
    ΟΙ ΕΠΟΠ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΛΑ, ΛΑΪΚΑ-ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΛΥΚΕΙΟΥ-ΠΑΙΔΙΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΛΑ ΔΙΟΡΙΣΤHΚΑΝ ΣΩΡΗΔΟΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΙ ΜΑΘΗΣΕΩΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ, ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗ ΒΛΕΠΟΥΝ "ΣΤΕΛΕΧΗ" ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΙΛΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ,ΕΝΩ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.
    ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ.
    Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ,ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥΣ, ΠΟΥ "ΠΑΙΖΟΥΝ" ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ,ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ-ΠΛΗΝ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ- ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ PLAYSTATION ΣΤΟ FACEBOOK KAI ANTIΣΤΡΟΦΑ, ΈΧΟΝΤΑΣ ΞΕΥΤΥΛΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΈΝΝΟΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΥ ΎΠΑΡΞΗΣ(ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΟΠ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ).
    Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΌΠΛΑ Ή ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ(ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ, ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ, ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ) ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΆΛΛΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΓΑΡΕΙΕΣ ΔΙΧΩΣ ΝΟΗΜΑ ΣΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ, ΕΝΩ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ Η "ΚΟΥΡΑΣΗ" ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΠΧ ΠΟΤΙΣΜΑ, ΒΑΨΙΜΟ, ΚΑΛΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΤΛ.
    ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΈΧΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΣΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΣ-ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΑΝΕ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΤΑ.
    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΈΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΈΝΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ, ΌΠΟΥ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ-ΕΚ ΣΧΟΛΩΝ- ΑΝΘΥΠ/ΓΟΙ ΕΩΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΧΙΕΣ ΕΩΣ ΕΠΙΛΟΧΙΕΣ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ-ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΌΜΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ-ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΔΥΟ ΚΥΡΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. ΠΡΩΤΟΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ(ΒΛΕΠΕ ΕΠΟΠ) ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΌΣΟΥΣ ΤΥΧΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @3 Ιανουαρίου 2011 11:06 μ.μ.

    Ν'ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ!
    ΚΑΘΑΡΗ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το Αξίωμα του "Έλληνα Αξιωματικού" είναι το θείο δώρο της Αρετής προς τον Ελληνισμό.
    Άπαντες "Αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών" όταν απαιτηθεί.
    Μακάριοι όσοι συνάδελφοι έδωσαν τη ζωή τους και ιδίως όσοι ήσαν πάνω στον ανθό της νιότης τους για την Πατρίδα κόντρα στη λογική του "Κάτσε και βολέψου" και πριν τα χρόνια τους προσθέσουν υπέρβαρα σαρκία εντός των οποίων οι δείκτες σακχάρου και χοληστερόλης φτάσουν στο αποκορύφωμά τους με απότοκα παραπέρα προβλήματα υγείας.
    Είναι γεγονός ότι δυστυχέστατα στο ύπατο Αξίωμα κάθε όπλου Σώματος αναρριχόνται άπαντες από το βαθμό του Ταξιάρχου "γλύφοντας και έρποντας".
    Πολλοί μέθυσαν από την εξουσία και το al-ver (=πάρε-δώσε)της καρέκλας.
    Όταν όμως αποστρατεύτησαν και στις πρώτες τους διακοπές στα ΚΑΑΥ είδαν τους εν ενεργεία συναδέλφους τους να μην τους λένε ούτε καλημέρα...τότε προσγειώθησαν...ανωμάλως!!!
    Αυτή είναι και η καλλίτερη απονομή της δικαιοσύνης...καθόσον: ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Γιώργο,
    Επαναδιατυπώνω το ερώτημα διότι δεν βρήκα την απάντηση εκεί που μου είπες:
    Μπορούμε να έχουμε φρουρά (και ποίου επιπέδου) επάνω σε ΟΛΕΣ (είναι χιλιάδες) τις ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες μας πολλές από τις οποίες είναι μικρότερες και από το υπνοδωμάτιό σου;
    Εάν ναι, έχει καλώς και δεν ρωτάω τίποτα άλλο...
    Εάν όμως πεις "όχι", σημαίνει ότι οι Τούρκοι μπορούν ανα πάσα στιγμή που κρίνουν αυτοί κατάλληλη, να βάλουν επάνω σε μία αφύλακτη, κομμάντα τους και σημαία...
    Επομένως, πώς ψέγουμε τον Λυμπέρη ότι δεν είχε φρουρά στα Ίμια που είναι δυο νησίδες ανάμεσα σε τόσες άλλες;;;
    Πώς μπορούσε να ξέρει ο κάθε αρχηγός πάνω σε ποιά από τις -ίσως-2.000 θα κάνανε οι Τούρκοι την μαλακία τους;
    Ο μόνος τρόπος θα ήταν να του το βρει στο ...φλυτζάνι ο γνωστός ΚΨΜιτζής από την Κέρκυρα...
    Ή ο ...Χορταρέας !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΠΡΟΣ 11:06

    ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ.
    ΕΧΩ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΦΑΝΤΑΡΟΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.
    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ LEADER.
    ΕΙΔΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΜΕΛΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΩ ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΥΠΟΥΣ (ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΩ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ), ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΟΙΓΑΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑΝ ΜΟΝΟ ΒΛΑΚΕΙΕΣ. ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ. ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΗΛΙΘΙΟ, ΜΕ ΑΔΙΚΗΣΑΝ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΕ ΚΑΛΟ, ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΓΙΝΑΝ ΦΙΑΣΚΟ, ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.
    ΜΕΧΡΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Α!, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΡΙΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΙΖΕΙ Τ΄ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

    ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΖΩ ΠΛΕΟΝ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ ΤΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΩΡΩ ΟΤΙ ΑΡΓΗΣΑ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΕΨΑ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΔΕΙΞΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΘΙΟ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Α' ΜΕΡΟΣ

    Λόγω επείγουσας οικογενειακής κατάστασης βρέθηκα στην Ελλάδα Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2010. Το τελευταίο βιβλίο που αγόρασα ήταν το ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ του Πτέραρχου Ν. Κουρή. Μερικές παρατηρήσεις και απαντήσεις και στο άρθρο του Δούρειου Ίππου και σε σχόλια συναναγνωστών είναι αρμόζουσες:

    1. Ο συγγραφέας του άρθρου εξαπολύει κριτική προς τον Κο. Κουρή και την ηγεσία της ΠΑ για την «αγορά του αιώνα» των 40 General Dynamics / Lockheed Martin F-16C/D και 40 Dassault Mirage 2000, EG/BG/EGM/BGM και για την «απουσία» από την σχετική παραγγελία συστημάτων ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας (EW-ECM), σύγχρονων ραντάρ, σύγχρονων Κ/Β Α/Α «πέραν του ορίζοντος» (BVR – beyond visual range), κ.λ.π. «Μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Κυριακής» όλοι ξέρουμε τι παιχνίδι έπρεπε να είχε παίξει η αγαπημένη μας ομάδα (“Monday morning quarterbacking” το λένε εδώ στο «Αμέρικα»). Άς πάρουμε τα πράγματα με την σειρά:

    α. Αγαπητέ ΔΟΥΡΕΙΕ ΙΠΠΕ, η Ελληνική ΠΑ ΔΕΝ μπορούσε να παραγγείλη τα Mirage 2000, EG/BG/EGM/BGM με το ραντάρ Thales RDY (Radar Doppler Multi-target) διότι όταν έγινε η αρχική παραγγελία το 1985 (υπογραφή συμβολαίου Ιούλιος 1985) το RDY ΔΕΝ ήταν ακόμη διαθέσιμο. Συνεπώς, τα αρχικά Mirage 2000 παραγγέλθηκαν με τα ραντάρ Thomson CSF RDM (Radar Doppler Multifunction) το οποίο ήταν ήδη σε χρήση από τα Mirage 2000C της Γαλλικής ΠΑ (Armée de l’ Air). Τα τότε Ελληνικά Mirage 2000 διέθεταν ένα σύστημα ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας το ICMS Mk 1. Το ραντάρ RDY τέθηκε πρώτα σε λειτουργία με τα Γαλλικά Mirage 2000-5F και η ανάπτυξή του είχε αρχίσει από το 1984. Φυσικά οι ανάλογες διαβουλεύσεις του συμβολαίου είχαν αρχίσει από το 1982 (Κουρής σελ. 119-123). Άς μήν μπερδεύουμε τα «σώβρακα με τις γραβάτες» για ανόητους και ψιλοπολιτικούς λόγους.

    β. Τα περί της μη παραγγελίας «πέραν του ορίζοντος» Κ/Β Α/Α θέλουν κάποιες καλλίτερες λεπτομέρεις τις οποίες ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, σαν ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ που είναι, έντεχνα μας τις κρύβει. Η Γαλλία ΔΕΝ διέθετε τέτοια Κ/Β Α/Α εφάμιλλα των Αμερικανικών AIM-7E/F/Μ. Τα Γαλλικά «πέραν του ορίζοντος» Κ/Β Α/Α MBDA MICA EM/IR (ραντάρ / υπέρυθρος) είχαν αρχίσει να ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ στο 1982. Οι δε αρχικές εκδόσεις των F-16C/D ΔΕΝ είχαν την δυνατότητα εκτόξευσης Κ/Β AIM-7E/F/Μ. Παράδειγμα, στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982 όπου η Ισραηλινή ΠΑ κατέρριψε περίπου 50 Συριακά MiG-21/23/27 χάνοντας και η ίδια κάπου 5 Α/Φ σε κλειστές αερομαχίες, η χρήση Κ/Β AIM-7E/F/Μ είχε γίνει από τα Ισραηλινά McDonnell Douglas-Boeing F-15 Eagle και τα F-4E Phantom II.

    γ. Επειδή οι κυβερνήσεις της ΝΔ «ποτέ» δεν «παραμελούν» την εθνική άμυνα άς θυμηθούμε ότι τα Dassault Mirage F1CG που άρχισαν να φθάνουν στην Ελλάδα τον Ιούλιο 1975 επί της τότε κυβ. Κων/νου Καραμανλή, ήλθαν ΧΩΡΙΣ Κ/Β Α/Α, ούτε και τα βασικά Κ/Β Α/Α Γαλλικά Matra Magic 550 δεν είχαν παραγγελθεί από τον τότε «σκοτεινό πρίγκηπα» της μεταπολίτευσης Κο. Ευάγγελο Αβέρωφ, τον τότε ΥΠΕΘΑ. Με χίλιους κόπους, σοβαρή καθυστέρηση, και μ’ επέμβαση της Dassault έγινε το κατόρθωμα προσαρμογής Αμερικανικών Κ/Β Α/Α AIM-9J/P-2/P-4 Sidewinder στα Ελληνικά Mirage F1CG. Άς κάνουμε μία σύγκριση με την μεθοδική ένταξη του ιδίου τύπου Α/Φ στην ΠΑ της Νοτίου Αφρικής (η οποία βρέθηκε και υπό διεθνή απαγόρευση παραλαβής οπλικών συστημάτων λόγω του ρατσιστικού της καθεστώτος) το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα της δεκαετίας του ’70, η οποία ένταξη υποστηρίχθηκε από την εγχώρια αεροπορική βιομηχανία ATLAS. Παρενθετικώς, άς αναφέρουμε ότι ο Κος. Κουρής ήταν ένας από τους πρώτους χειριστές που πέταξε δοκιμαστικά με ένα από τα πρωτότυπα Mirage F1C στην Γαλλία τον Δεκέμβριο 1971 (Κουρής σελ. 68-70) και με εμφανώς πάρα πολύ λιγότερη εκπαίδευση απ’ ό,τι έλαβαν οι πιό μεθοδικοί Νοτιοαφρικανοί χειριστές για ανάλογες δοκιμαστικές πτήσεις.

    Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
    4-1-2010, τοπική ώρα 01:22, ώρα Ελλάδος 08:22

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Β’ ΜΕΡΟΣ

    2. Μία μονογραφία μόνο 127 σελίδων δεν μπορεί να δώσει μιά ολοκληρωμένη εικόνα των πραγμάτων μιάς πολυτάραχης εποχής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εθνική αμυντική στρατηγική και τα προγράμματα αμυντικών εξοπλισμών. Πολλοί σχολιαστές αναφέρονται στον «κομματισμό» του Πτεράρχου Κουρή, του Ναυάρχου Λυμπέρη, κ.λ.π. Δεν υπάρχουν ψευδιαισθήσεις ότι ΟΛΟΙ οι στρατιωτικοί σαν ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι πρέπει να έχουν και έχουν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ τοποθετήσεις. Το να είναι κάποιος στρατιωτικός δεν σημαίνει αφαίρεση του βασικού δικαιώματος της ελεύθερης δημοκρατικής σκέψης και ψήφου. Ή μήπως πρέπει να γυρίσουμε σ’ εκείνα τα ζοφερά χρόνια της «Δίκης των Αεροπόρων» όπου τα βασανιστήρια και οι στημένες δίκες με τις φτιαχτές δολιοφθορές είχαν τον πρώτο λόγο, και να συνεχίσουμε με το στημένο «κομμουνιστικό» σαμποτάζ στην μονάδα του μετέπειτα χουντικού δικτάτορα Παπαδόπουλου στον Έβρο, και τον ΙΔΕΑ; Αυτός ο ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας επί κυβερνήσεων της Δεξιάς μέχρις το 1967 και οι συνδεσμοί του με το παρακράτος έχουν ελαφρά καρδία ξεχασθεί ενώ στην ουσία μας οδήγησαν στην χούντα του 1967 και στην Κυπριακή τραγωδία του 1974; Και ποιά ήταν η στρατηγική και τακτική ετοιμότητα της χούντας ν’ αντιμετωπίσει τα της κρίσης του 1974 όταν ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ Έλληνες αξιωματικοί της Κυπριακής ΕΦ ασχολούνταν ΟΧΙ με το έργο της άμυνας της Κύπρου αλλά με το πως να συνεργασθούν με την ΕΟΚΑ Β’ και τις επανελειμμένες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του ίδιου του Μακάριου, νομίμως εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;

    3. Μήπως οι Κοι. Κουρής, Λυμπέρης, κ.ά., είχαν καταλάβει κάπως νωρίς ότι η Ελλάδα έπρεπε να χαράξει την δική της στρατηγική εθνικής ασφάλειας; Το πλέον εγκαταλελειμμένο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα – Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΔ-ΕΑΧ) ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ χαράχθηκε από τις παλαιές κυβερνήσεις της παραδοσιακής δεξιάς – κακά τα ψέμματα. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ πάλι μας κρύβει το γεγονός ότι ο Κος. Κουρής, σαν νεώτερος αξ. της ΠΑ, είχε πάρει τα κορφοβούνια της Κύπρου το 1964-1965 ψάχνοντας να βρεί τα κατάλληλα πεδία ανάπτυξης πυροβολαρχιών αντιαεροπορικών Κ/Β Ε/Α SA-2 GUIDELINE (DVINA) Σοβιετικής κατασκευής οι οποίες θα ενίσχυαν την αντιαεροπορική άμυνα της Μεγαλονήσου προερχόμενες εξ Αιγύπτου με την βοήθεια του τότε Αιγυπτίου Προέδρου Νάσερ. Ελληνικά πληρώματα της ΠΑ ήδη είχαν εκπαιδευθεί σε βολές Κ/Β Ε/Α SA-2 στην Αίγυπτο, κι εκείνος ο «έκφυλος» πολιτικός ο Γεώργιος Παπανδρέου ο Γέρος, είχε κατεβάσει κι Ελληνικό στρατό στην Κύπρο (την φημισμένη «μεραρχία») «περιμένοντας τους βαρβάρους». Οι ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ όμως «εθνικόφρονες καλοθελητές» αξιωματικοί - και μετέπειτα μέλη της χούντας – «σφυρίξανε» τα της Ελληνικής-Κυπριακής-Αιγυπτιακής-Σοβιετικής συνεργασίας στους συμμάχους μας τους Αμερικανούς. Ήταν «αδύνατο» να «μιασθούν» οι «εθνικόφρονες» Ελληνικές ΕΔ με το «κομμουνιστικό μίασμα» χρήσης σύγχρονων όπλων του Συμφώνου της Βαρσοβίας («άλλο καπέλο» άν αυτά τα όπλα ήδη κατέβαζαν με επιτυχία μαχητικά Α/Φ των Η.Π.Α. στον πόλεμο του Βιετνάμ). Το αποτέλεσμα φάνηκε στο 1974 όταν η Κυπριακή ΕΦ προσπαθούσε να κατεβάσει τα Τουρκικά F-100 Super Sabre και τα Northrop F-5A με τα Α/Α πυροβόλα Bofors των 40 χλστ. και τα Αμερικανικά τετράδυμα των 12,7 χλστ. του Β’ ΠΠ. Αλλά σύγχρονη και δικτυωμένη Α/Α άμυνα με Κ/Β Ε/Α πουθενά. Μήπως ο Κος. Κουρής κρατούσε δικούς του καταλόγους γι αυτά τα λάθη στρατηγικής και τακτικής κι αργότερα έκανε τις δικές του πολιτικές εκκαθαρίσεις δεδομένου ότι ήθελε δίπλα του άτομα εμπιστοσύνης; Ξέρετε ότι εδώ στις Η.Π.Α. έχει εμφανισθεί άρθρο γραμμένο από Έλληνα «ακαδημαϊκό» βασισμένο σε συνεντεύξεις από αποστρατευμένους αξ. των Ελληνικών ΕΔ το οποίο διατείνεται ότι η κρίση του Μαρτίου 1987 στο Αιγαίο ήταν «αποκύημα φαντασίας» ή «φτιαχτή»; Ακόμα και η επιστολή του Αντιπτεράρχου Κου. Παναγιώτη Μπαλέ ΔΕΝ πέφτει σ’ αυτό το λάθος παρά την κριτική που ασκεί στον Κο. Κουρή.

    Λάμπρος Ε.Π. – εν Η.Π.Α. μετανάστης, 4-1-2011, τοπική ώρα 02:25, ώρα Ελλάδος 09:25

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΕΡΙ ΙΜΙΩΝ: 10 ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ ... 'SPETZNATZ' ΝΑ ΔΙΕΘΕΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΠΑΛΙ ΘΑ ΗΤΟ ΗΛΙΘΙΟ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΠΕΙΡΕΙ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ 10-15 ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΕΙ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ, ΚΡΑΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ. ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΣΠΑΝΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΗΓΕΤΗ ΣΑΝ ΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΛΥΜΠΕΡΗ, ΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΧΩΡΑ ΔΙΕΘΕΤΕ ΟΤΙ ΠΙΟ ΓΕΛΟΙΟ, ΗΛΙΘΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ??? ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ , ΕΧΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ. ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΛΥΜΠΕΡΗ ??? ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΟΣΑ Ο 'ΤΖΙΜΗΣ'.
    ΕΞΕΦΡΑΣΕ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 'ΝΙΚΗ' ΤΩΝ ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ '74, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 'ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ' ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ 'ΟΑ' ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΚΟΛΥΡΗ.
    Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΟ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
    ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ : ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟ ΕΝΟΙΩΣΕ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΑΞΙΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ. Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ : ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΟΤΑΝ ΔΕ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ - ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ - ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΟΡΚΙΣΘΗΚΕ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΤΤΕΙ : ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ - ΚΙ ΑΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ - ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ, Ο ΙΔΙΟΣ , ΚΑΘΥΒΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΟΙΔΩΡΕΙΤΑΙ , ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ: ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ, ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΜΠΟΥΝΙΕΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ, ΔΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΤΙΜΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΣΤΟΥ ... ΠΑΠΑΓΟΥ.
    ΑΥΤΑ.

    Αλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Για όλους τους παραπάνω σχολιαστές και όλους όσους ακολουθήσουν, μπήτε και στην διαδικασία ανάγνωσης του ακόλουθου πνευματικού ΤΙΤΑΝΑ!!! http://mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/foundation/

    Για όσους διαλέξουν το κόκκινο χαπάκι,...

    Ευχές για καλή χρονιά σε όλους.
    ΥΓ. Αγαπητέ skal, παρακαλώ το σχόλιό σου.

    Αθανάσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Απάντηση στον 3-1-11 11:06μμ

    Ωραία η ανάλυση σου αλλά με μια ένσταση για το σημείο:

    "Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ,ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥΣ, ΠΟΥ "ΠΑΙΖΟΥΝ" ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ,ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ-ΠΛΗΝ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ- ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ PLAYSTATION ΣΤΟ FACEBOOK KAI ANTIΣΤΡΟΦΑ, ΈΧΟΝΤΑΣ ΞΕΥΤΥΛΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΈΝΝΟΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΥ ΎΠΑΡΞΗΣ(ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΟΠ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ)."

    Μιας και το αρχικό άρθρο αναφέρεται στην ΠΑ δεν πρέπει να παραπληροφορούμε την κοινή γνώμη.

    Οι ενεργοί πιλότοι της ΠΑ αποτελούν περίπου το 22% του πληθυσμού του ιπτάμενου προσωπικού.

    Έτσι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΠΑ είναι ότι και οι υπόλοιποι ιπτάμενοι απολαμβάνουν το παχυλό πτητικό επίδομα, με συνέπεια να παραμένουν στις επάλξεις τις ΠΑ επικίνδυνοι πρώην χειριστές, εντελώς αμόρφωτοι και χωρίς καμία ηθική αξία.

    Απόδειξη των παραπάνω η "λευκή" απεργία, τα επιπλέον σχόλια περιττεύουν.

    Έτσι στον βωμό αυτού του επιδόματος η πολιτική ηγεσία έχει το πλεονέκτημα να επιλέξει όσο πιο άχρηστους ανώτατους αξιωματικούς μπορεί.

    Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας γιατί είναι παντελώς αδιάφορο εάν ο κ. Κουρής τότε και ο κ. Γιάγκος σήμερα ήταν φοβεροί χειριστές...

    Η ΠΑ δυστυχώς νοσεί και για συγκεκριμένο λόγο, ας το καταλάβουμε όλοι μας πριν είναι αργά. Ήδη οι αντίπαλοι παρουσιάζουν το δικό τους επανδρωμένο αεροσκάφος και έχουν δηλώσει το όραμα τους: να κατασκευάσουν δικό τους πολεμικό αεροσκάφος.

    Αντίθετα εμείς αγοράζουμε ότι μας πλασάρουν και καθόμαστε και ασχολούμαστε με "αξιωματικούς" που αναχαιτίζουν τον εαυτό τους και κάνουν απεργίες.

    Αυτά κάνει η προπαγάνδα των εμπόρων όπλων καλά να πάθουμε αφού τα ανεχόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Αγαπητέ
    Λάμπρε Ε.Π. – εν Η.Π.Α. μετανάστη.

    Οι Γάλλοι στα δικά τους αρχικά
    M-2000 είχαν βάλει το RDI.Για το RDY έχεις δίκαιο τότε βρισκόταν σε εξέλιξη.Τώρα για την περιβόητη Αγορά του Αιώνα όπως την βάφτισαν τα προοδευτικά παπαγαλάκια. Tότε έγινε το θαύμα τις πράσινης Δημοκρατίας.Δηλαδή η αρχή τις κατηφόρας που πήραμε τόσο Βιομηχανικά,όσο και Επιχειρησιακά.Ενώ οικονομικά άρχισαν να ανθίζουν οι Μίζες. Οι Τούρκοι από την άλλη μας έβαλαν σε ένα δρόμο που ακόμα τρέχουμε.
    Η αγορά αυτή μας κόστισε το μισό Αιγαίο και αρκετό αίμα.Είπες για τα F-1 ότι τα πήραμε χωρίς όπλα
    και βάλαμε AIM 9.Σωστό.Μονο που εισηγητής αυτής τις επιλογής ήταν ο k.Πτέραρχος N.Κουρής.
    Η επιλογή τότε
    δεν επηρέασε και τόσο αρνητικά το αξιόμαχο της Π.A.Τα μεμετια δεν διέθεταν τίποτε αξιόλογο να μας απειλήσουν.Το F-1 και μονο με τα πυροβόλα υπερτερούσε.
    Για σκέψου αν είχαμε επιλέξει και εμείς το F-16 στους ιδιους αριθμούς με τους Τούρκους, που θα βρισκόμασταν σήμερα.
    Θα σου πω εγώ.
    Θα είχαμε λιγότερο κόστος,με περισσότερα οφέλη.Δηλαδή αυτό που έγινε στην Τουρκια.Δεν συζητώ τα οικονομικά οφέλη.
    Όταν φοράς Στολή φιλαράκο,κουβαλάς ένα μεγάλο βάρος στην πλάτη σου.Και εκεί μέσα δεν χωράει ούτε κόμμα,ούτε προσωπική φιλοδοξία. Προσπαθείς να κανεις όσο καλύτερα την δουλειά σου,ακόμα και αν είναι σε βάρος σου.
    Φιλικά ένας Πιλότος που δεν πούλησε τα πιστεύω του για Γαλoνια.

    Y.Γ. Για να μην ύπαρξη παρεξήγηση.Τα πιστεύω δεν είναι κομματικά.Η Πατρίδα είναι πάνω από όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @ 4 Ιανουαρίου 2011 2:09 μ.μ.

    Αδερφέ μου, νοιώθω περήφανος για τη στάση σου.

    Ελπίζω να μην κατέληξες κυνηγημένος, όπως όλοι οι πατριώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αγαπητέ κ. Καλεντερίδη,

    Σάς ευχαριστώ για την ανάρτηση του άρθρου του ΔΙ σχετικώς με τον βιβλίο Κουρή.

    Επειδή διάβασα αρκετά από τα σχόλια των επισκεπτών του, με απογοήτευση διαπιστώνω ότι υπάρχουν σχόλια που αμφισβητούν την εγκυρότητα των γραφομένων μου από άτομα με ελλιπείς γνώσεις, τα οποία δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν και σχολιάζουν με ένα ειρωνικό ύφος που δύσκολα αποκρύπτεται.

    Θα σάς παρακαλούσα να περιλάβετε την παρακάτω απάντησή μου στα γραφόμενα του Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης:





    Προς Λάμπρο Ε.Π. –εν Η.Π.Α. μετανάστης (4-1-2010, τοπική ώρα 01:22, ώρα Ελλάδος 08:22 και 4-1-2011, τοπική ώρα 02:25, ώρα Ελλάδος 09:25) έχω να παρατηρήσω τα εξής, επί των σχολίων σας:

    · Προφανώς έχετε κενό όσον αφορά τις γνώσεις σε οπλικά συστήματα της δεκαετίας του 1980. Αν διαβάζατε προσεκτικότερα, θα διαπιστώνατε ότι δεν αναφέρομαι στο ραντάρ RDY αλλά στο RDI, την ύπαρξη του οποίου προφανώς αγνοείτε. Μερικά μόνο από τα πρώτα Mirage 2000C της Γαλλικής Αεροπορίας εφοδιάσθηκαν με το RDM κι εν συνεχεία άρχισε ο εφοδιασμός τους με το βελτιωμένο σε αποστολές Αναχαιτίσεως RDI. Η ΠΑ προτίμησε το αρχικό και υποδεέστερο RDM, για λόγους κόστους.

    · Κατά την παραλαβή των Mirage 2000 από την Ελλάδα, τα αεροσκάφη δεν έφεραν ηλεκτρονικό σύστημα αυτοπροστασίας, διότι απλούστατα δεν είχε παραγγελθεί. Η παραγγελία του ICMS 2000 Mk1, το οποίο εγκαταστάθηκε στην δεκαετία του 1990, υπεγράφη πολύ μετά την «Αγορά του Αιώνα».

    · Αγνοείτε ότι όταν παραγγέλθηκαν τα Mirage 2000 η Γαλλική Αεροπορία χρησιμοποιούσε ως βλήμα BVR το Matra Super 530D με ακτίνα δράσεως 35 χλμ. Η ΠΑ δεν έκρινε σκόπιμο να τα προμηθευτεί, παρά αρκετά χρόνια αργότερα, μαζί με τα ICMS 2000 Mk1. Όπως γράφω στο άρθρο, εφόσον η ΠΑ διέθετε ήδη βλήματα BVR στην μορφή του ΑΙΜ-7 που εξόπλιζαν τα F-4, ο μη εφοδιασμός των Mirage 2000 με το Super 530D υποβάθμιζε την απόδοση του αεροσκάφους και προκάλεσε ένα επιχειρησιακό κενό, το οποίο έσπευσε χρόνια αργότερα να καλύψει, παραγγέλνοντας 80 βλήματα του τύπου.

    · Η παρατήρησή σας για τον μη εφοδιασμό των F-1 με βλήματα, σωστή μεν, δεν έχει όμως σχέση με το θέμα.

    · Η αναφορά σας για δήθεν απόκρυψη από την πλευρά μου, του ρόλου του κ. Κουρή σε υποθέσεις όπως η αναγνώριση χώρων εγκαταστάσεως των Α/Α συστοιχιών στην Κύπρο, είναι άσχετη με το θέμα.

    Μην προσπαθείτε να κάνετε επίδειξη γνώσεων, όταν έχετε ελλιπή και όχι ειδική ενημέρωση, ανακατεύοντας προσωπικές σας κρίσεις για διάφορα ιστορικά γεγονότα. Ελπίζω με τα παραπάνω να βοήθησα ώστε να αναιρέσατε τα όσα αποδίδετε στο πρόσωπό μου με άστοχο χιούμορ «για ανόητους και ψιλοπολιτικούς λόγους».

    .

    Σας ευχαριστώ

    ΣΔΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αγαπητέ ΣΔΒ,

    1. Νομίζω ότι παρά τις ελλιπείς μου γνώσεις, τόσο εσείς όσο κι εγώ γνωρίζουμε ότι η αγορά Κ/Β A/A της οικογένειας MATRA 530D αποτελούσε πεταμένα λεφτά, ιδιαίτερα όταν αυτά τα Κ/Β Α/Α ΔΕΝ ήταν συμβατά με τα ραντάρ RDM της αρχικής έκδοσης του Mirage 2000C τον καιρό που έγινε η Ελληνική παραγγελία. Από πλευράς απόδοσης τόσο οι παληότερες όσο και οι νεώτερες εκδόσεις του Κ/Β MATRA 530 αποδείχθηκαν απογοητευτικές, π.χ., πόλεμος Ιράκ-Ιράν 1980-1988, δράση Νοτιοαφρικανικής ΠΑ δεκαετία '80, αρχές δεκαετίας '90. Τα Κ/Β Α/Α MICA άλλαξαν την εικόνα αλλά πολύ αργότερα. Επίσης ο Κος. Κουρής στο βιβλίο του γράφει ότι η τότε αξιολόγηση των F-16 είχε δείξει ότι δεν μπορούσαν τότε ακόμα να φέρουν Κ/Β Α/Α ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ραντάρ).

    2. Μιά ολοκληρωμένη παρουσίαση και πιό αμερόληπτη κριτική ενός αξ. της ΠΑ που κατά την προσωπική μου και μεροληπτική γνώμη προσέφερε στην στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος, καλύπτει όλη του την σταδιοδρομία. Το γεγονός ότι σαν στρατιωτικός ο Κος. Κουρής αναμίχθηκε στην Κυπριακή κρίση του 1964-1965, θέτει ορισμένα ορόσημα για τις μετέπειτα απόψεις κι ενέργειές του, και ευγενώς διαφωνώ μαζί σας ότι αυτό το στοιχείο είναι άσχετο στην όλη συζήτηση.

    3. Μιά κι έχω όπως λέτε ελλιπείς γνώσεις, έφερα το θέμα οπλισμού των Mirage F1CG το 1975 ως ένα συγκριτικό στοιχείο για το πως αποφασίζονταν θέματα οπλισμού εκείνη την εποχή. Με τις - όπως χαρακτηρίζετε - ελλιπείς μου γνώσεις τόσο εσείς όσο κι εγώ γνωρίζουμε τι προσπάθειες χρειάσθηκαν για να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν τα Mirage F1CG στην Ελληνική ΠΑ. Το ότι έγιναν επαναλήψεις της ιστορίας με μεταγενέστερες αγορές μαχητικών Α/Φ, οπλικών συστημάτων, και ηλεκτρονικών υποσυστημάτων, δείχνει ότι ο όλος πολιτικοστρατιωτικός μηχανισμός αμυντικών επενδύσεων δεν μαθαίνει από πρότερες εμπειρίες με δυσάρεστες επιπτώσεις τόσο για το προσωπικό των Ελληνικών ΕΔ όσο και για τον Έλληνα φορολογούμενο.

    4. Ο Κος. Κουρής, σαν άνθρωπος, δεν ήταν ούτε είναι αλάθητος, ούτε και το βιβλίο του μεγέθους μόνο 127 σελίδων εξηγεί και στοιχειοθετεί επαρκώς τις καταστάσεις και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα και ο ίδιος. Είναι λίγο-πολύ ένα συντετμημένο προσωπικό ημερολόγιο χωρίς πηγές και παραπομπές. Δίνει όμως μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρεις ιδιαίτερα στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης τις οποίες επαρκώς και με κατάλληλη έμφαση τονίσατε στο άρθρο σας.

    Παρακαλώ όπως συγχωρήσετε τις ελλιπείς μου γνώσεις δεδομένου ότι διαμένω 5.000 μίλια μακρυά από την Ελληνική επικράτεια ενώ εσείς έχετε καλλίτερη και πιό άμεση πληροφόρηση των εντός της Ελληνικής επικράτειας πραγμάτων. Πάντως, με τις ελλιπείς μου γνώσεις, συνεχίζω να διαβάζω και να ερευνώ.

    Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
    4-1-2010, τοπική ώρα 12:12 - ώρα Ελλάδος 19:12

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. "Ο μόνος τρόπος θα ήταν να του το βρει στο ...φλυτζάνι ο γνωστός ΚΨΜιτζής από την Κέρκυρα..."
    Eπειδη 'καποιος" ειναι πρακτωρ-καποαζοεισπακτωρ "τζου-μου" με IQ ραδικιου δεν σημαινει οτι ολοι οι υπολοιποι ειμαστε σαν και αυτον...!
    Τελος παντων για να για να κανουμε και μια σοβαρη αναλυση (ο σκοπος υπαρξης του Ινφογνωμονα αν δεν απατωμαι)επειδη λιγο πολυ ξερουμε την διαταξη( των τουρκικων ενοπλων δυνεμεων οπως και αυτοι αντιστοιχα ξεοουν την δικη μας ελεω Νατο) αν και υπαρχει σε ενα μικρο βαθμο η λεγομενη "fog of war"(ομιχλη του πολεμου) ειναι δυναμο να υπολογισουμε ποιοι ειναι οι πιο πιθανοι στοχοι για τους τουρκους και να δρασουμε αναλογως! Βεβαια ο διασκορπισμος των δυναμεων θα πρεπει οσο ειναι δυματον να αποφευγεται γιατι οπως ειχε προειδοποιησει ο Μεγας Ναπολεων:" ce qui veut etre fort a tous les points, finit par etre fort a nul point"( αυτος που θελει να ειναι ισχυρος παντου καταληγει να μην ειναι ισχυρος πουθενα) η με αλλα λογια να εφαρμοζεται η λεγομενη "αρχη οικονομιας δυναμεων"Η οπως θα ελεγε και ο αγαπητος Γιωργος απο Θεσσαλονικη " Δεν χρειάζεται να σαι Ρόμελ ή Μοντγκόμερυ ή Γιαμαμότο" για να καταλαβεις ορισμενα απλα πραγματα (ας μου επιτρεψει να αντικαταστησω τους δυο πρωτους με τους Ζουκωφ- φον Μανστειν αντιστοιχα)Βεβαια για "καποιον" ειναι "κινεζικα" η μηπως θα επρεπε να πω ταυλανδεζικα; ειναι και εκεινη η "σπανια ναυτικη ειδικοτητα" βλεπετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Φιλε Λαμπρο τα 5000 μίλια δεν είναι το πρόβλημα αλλα η εμμονη σου να δικαιολογήσεις έναν άνθρωπο που αθέτησε τον όρκο που έδωσε ως αξιωματικός υποτασσόμενος σε έναν καθαρά κοματικο μηχανισμό για πινάκιο φακής.Ας τα πάρουμε από την αρχή.Εγώ άρχισα την σταδιοδρομία μου ως χειριστής στα F-1.Και μια που συγκρίνεις την τότε προμήθεια και πιστοποίηση με Αμερικανικα K/B σου λέω ναι έχεις δίκαιο αλλα την εποχή εκείνη το F-1 ήταν χωρίς αντίπαλο στο Αιγαίο.Όσο για τα K/Bδεν ήταν και τόσο ολέθριο σφάλμα η μη προμήθεια R-550 αφού η επιδόσεις του ήταν εφάμιλλες.Η πιστοποίηση χρειάστηκε χρόνο και κόστισε.
    Ήταν όμως φυσιολογικό,διότι η ένταξη και εκμετάλλευση ενός δυτικού μεν αλλα διαφορετικής φιλοσοφίας αεροσκάφους,δημιούργησε κάποια προβλήματα.Σε καμια περίπτωση όμως δεν τέθηκε θέμα μειωμένης ισχύος.Το αντίθετο μάλιστα.Οι Τούρκοι
    και μονο που μας έβλεπαν άλλαζαν πορεία προς ανατολάς.
    Ο μονος σοβαρός αντίπαλος ήταν το F-4.
    Και εκεί όμως είχαμε το πάνω χέρι αφού υπερτερούσαμε σχεδόν σε όλο το φάκελο πτήσης,από στιγμιαία και παρατεταμένη στροφή, βαθμό ανόδου έως υπερηχητική επιτάχυνση.Κάτι που αντιστράφηκε ανάμεσα σε M-2000/F-16.Ενώ το M-2000 έχει καλο στιγμιαίο βαθμό στροφής υστερεί στον παρατεταμένο,και βαθμό ανόδου.Που σημαίνει αν δεν καταφέρεις να πάρεις το τακτικό πλεονέκτημα πρώτος και να μείνεις πίσω του τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.
    Τώρα θα μου πεις τι σχέσει έχουν αυτά με το βιβλίο του k.Κουρη.Εγώ θα έλεγα έχουν. O τίτλος είναι ατυχες.Αν έγραφε παράδειγμα Η κομματική αποστολή εξετελεσθει,θα ταίριαζε απόλυτα.Ως κομματικό στέλεχος πέτυχε αφού έφτασε μέχρι στο αξίωμα του Υφυπουργού Άμυνας.Η εμπλοκή του στην περιβόητη Αγορά του Αιώνα,τον καθιστά τουλάχιστον συνυπεύθυνο σε επιχειρησιακό,οικονομικό και βιομηχανικό επίπεδο.
    Στο επιχειρησιακό,η προμήθεια των 80 έναντι 160 Τουρκικων αεροσκαφών μας έβαζε σε επικίνδυνες περιπέτειες.Και μάλιστα τα 40 M-2000 με ένα Radar ανεπαρκές σε σύγκριση με το F-16 που καλούταν να αντιμετωπίσει σε διπλάσιους αριθμούς.Το χειρότερο,μόνον εμείς προμηθευτήκαμε το RDM,αφού τα αρχικά 37 Γαλλικά άλλαξαν και αυτά σε RDI.
    Δεν γνωρίζω αν η Ινδια,Aίγυπτος και Περού προμηθεύτηκαν το ίδιο.Νομίζω,δεν είμαι σίγουρος
    ότι ήμασταν οι μονοι.

    Αφού όμως στην χωρα προέλευσης την Γαλλία δεν υπηρετεί,τότε η υποστήριξη σε βάθος χρόνου γίνεται προβληματική και δαπανηρή.Το αστείο ότι το θέλαμε διπλού ρόλου,είναι για τους ανίδεους.Διότι θα έπρεπε να προμηθευτούμε και τα κατάλληλα όπλα.Η μετά από 15 έτη
    προμήθεια των Exocet θα μπορούσε να καλυφθεί με άλλο τρόπο.Αλλαγή ρόλου στα F-1,και όχι πρόωρη απόσυρση.Το πιο αστείο είναι η μη ενσωμάτωση του ICMS-2000,και η προμήθεια των Super-530.Για τα K/B S-530 στην αρχή θεωρούταν χαμηλών δυνατοτήτων.Λάθος αφού ήταν ανώτερο από τους AIM-7.Μετά εδώ είναι για γέλια,τα παρουσίαζαν σαν πολλαπλασιαστές ισχύος.Σίγουρα αν τα περνάμε με τα αεροσκάφη εξ αρχής,θα πετυχαίναμε και καλύτερες
    τιμές και θα αντιστάθμιζε τα οποια μειονεκτήματα.
    Στο οικονομικό και μονο η προμήθεια 2 τύπων ανέβαζε το κόστος κατακόρυφα.Το ίδιο και σε βιομηχανικό επίπεδο.οι μικροί αριθμοί 40 δεν βοηθούσαν για γραμμή συναρμολογήσεις.Αυτό φιλε σημαίνει ερασιτεχνισμό για να μην πω τίποτε πιο βαρη.Και το αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχουμε ξοδέψει πακτωλό χρημάτων,χωρίς να έχουμε εξαλείψει τον κίνδυνο.
    Αντίθετα πετάν πάνω από κατοικημένα Νησιά,που στην εποχή μου αυτό ήταν αδιανόητο.Ενώ τα πολεμικά τους πλοία μονο για ανεφοδιασμό στην Σαλαμίνα δεν σταματάν,και ας έχουμε Exocet.Αλήθεια γιατί δεν κάνουμε μια δοκιμή!Στοχοποίηση εννοώ.Να δούμε την αντίδραση τους.Τέλος πάντων για όλα αυτά και αλλα τόσα,ο τίτλος Αποστολή εξετελέσθη,όχι μονο είναι ατυχες αλλα προκαλεί θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Πραγματικά απορώ τι νόημα έχουν οι τόσο πολλές αναλύσεις για RDI και RDM, για βλήματα BVR, για στιγμιαίο βαθμό στροφής και βαθμό ανόδου.

    Γιατί κανείς δεν αναφέρεται στην σημερινή εποχή; Γιατί κανείς δεν αναφέρεται σε F-16 BLK52+, στο ραντάρ τους, στο γεγονός ότι σε λίγο θα κλείσουν δεκαετία χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS, στους φοβερούς κινητήρες PW, στις φοβερές δεξαμενές CFT; Γιατί κανείς δεν αναφέρεται αν υπήρχε ανάγκη των F-16 BLK52 ADV και γιατί άραγε τα αγοράσαμε;

    Φοβάστε όλοι τον θείο-Γιάγκο ή του έχετε ευγνωμοσύνη επειδή σας προστάτευσε το πτητικό;

    Το πρόβλημα της ΠΑ είναι κοινό μεταξύ των δύο εποχών και δυστυχώς παραμένει ακόμα: η ΠΑ διοικείται από άχρηστους ιπταμένους κομματόσκυλα.

    Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για το τζάκι στην βαρυχειμωνιά. Είναι προκλητικό να κάνει κανείς την σύγκριση των προγραμμάτων Peace Xenia και Peace Onyx. Είναι προκλητικό να δει κανείς την άνθιση της αεροπορικής βιομηχανίας στην γείτονα χώρα.

    Είναι προκλητικό ως χώρα να ασχολούμαστε με τους 1000+ ιπταμένους της καρέκλας, που μετά από χρόνια λένε και ιστορίες για αγρίους.

    Κάντε τους σε πρώτη φάση αξιωματικούς, να τιμάνε την στολή τους, να μην κάνουν απεργίες και μετά δείτε και τα υπόλοιπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. "Το αστείο ότι το θέλαμε διπλού ρόλου,είναι για τους ανίδεους.Διότι θα έπρεπε να προμηθευτούμε και τα κατάλληλα όπλα."

    Μα γιατί να "κλείναμε την πόρτα" στα κατάλληλα όπλα αν είχαμε βάλει ήδη ραντάρ καθαρά μόνο για αναχαίτιση? Καλύτερα ως ραντάρ να ναι διπλού ρόλου παρά το αντίθετο.Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια μεγάλων δυνάμεων να έχει εξιδεικευμένα αεροσκάφη. Τα πολλαπλού ρόλου είναι για τις μικρομεσαίες χώρες. Γιατί μερικές απλές βόμβες είναι κοινές στο δυτικό οπλοστάσιο, δεν μίλησα πχ για γαλλικούς πυραύλους αντιραντάρ. Αν χάνεται το σύμπαν γιατί να μην μπορούν τα μιράζ να υποστηρίξουν ελαφρώς και σε επιχειρήσεις αέρος-εδάφους?
    Από τη μια οι κομματικοί αξιωματικοί και από την άλλη τα καλούπια κάποιων δεν αφήνουν τις ΕΔ με ανοιχτούς ορίζοντες. Γι'αυτό χάνουν ανθρώπους που θα πήγαιναν με μεγάλη τους χαρά να γίνουν αξιωματικοί υπό διαφορετικές συνθήκες. Θλίβομαι με την κατάσταση διότι και οι δύο κατηγορίες αξιωματικών είναι επιζήμιες με του κομματικούς φυσικά να προηγούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Κύριε ΜΠΑΛΕ. Δεχτείτε τα ταπεινά ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ μου!!!!!! Πρότυπο ήσασταν, πρότυπο είσαστε και πρότυπο θα μείνετε βαθειά στην καρδιά σε πάρα πολλούς που συνυπηρέτηαν μαζί σας!!!!! ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ με τα σκεπτικά σας, τα οποία είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα αναφέρετε. Δυστυχώς ήταν η απαρχή της σημερινής κατάντιας της ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ. Ο κ.Κουρής με το βιβλίο του δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ άλλο εκτός να επιβεβαιώσει το απόφθεγμα του Ευριπίδη :"Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απολέσαι".

    Οι δυο τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιείται:

    α) Βάλθηκε ο Θεός να καταστρέψει κάποιον και του "δίνει" χαζομάρα.

    β) Η χαζή συμπεριφορά κάποιου αποδίδεται στον Θεό, που επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να να τον καταστρέψει.
    Και μία διόρθωση: Το ΜΟΝΟ "NORATLAS" της αποστολής "ΝΙΚΗ" που ΔΕΝ απογειώθηκε καν ήταν με κυβερνήτη τον μετ'έπειτα Α/ΓΕΕΘΑ (δικού τους σαφώς....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. 1) "Γιώργο,
    Επαναδιατυπώνω το ερώτημα διότι δεν βρήκα την απάντηση εκεί που μου είπες:"

    Απάντηση: Μια επίσκεψη σε οφθαλμίατρο θα βοηθήσει.

    2)"Μπορούμε να έχουμε φρουρά (και ποίου επιπέδου) επάνω σε ΟΛΕΣ (είναι χιλιάδες) τις ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες μας πολλές από τις οποίες είναι μικρότερες και από το υπνοδωμάτιό σου;"

    Απάντηση: Όχι και ποτέ δεν είπα αυτό.Αν είχαμε ένοπλες δυνάμεις μεγάθους Κίνας τότε ναι.

    3) "Εάν ναι, έχει καλώς και δεν ρωτάω τίποτα άλλο..."

    Με βάζεις σε πειρασμό να απαντήσω επίτηδες ναι για να σταματήσεις να λες τα ίδια ερωτήματα ενώ έχω απαντήσει ήδη.

    4) "Εάν όμως πεις "όχι", σημαίνει ότι οι Τούρκοι μπορούν ανα πάσα στιγμή που κρίνουν αυτοί κατάλληλη, να βάλουν επάνω σε μία αφύλακτη, κομμάντα τους και σημαία..."

    Σωστό. Αν και περισσότερες πιθανότητες έχει αυτή τη φορά να το προχωρήσουν σε μικρό κατοικημένο νησάκι. Κάθε φορά κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Είναι μεθοδικοί.

    5) "Επομένως, πώς ψέγουμε τον Λυμπέρη ότι δεν είχε φρουρά στα Ίμια που είναι δυο νησίδες ανάμεσα σε τόσες άλλες;;;
    Πώς μπορούσε να ξέρει ο κάθε αρχηγός πάνω σε ποιά από τις -ίσως-2.000 θα κάνανε οι Τούρκοι την μαλακία τους;"

    Τα Ίμια ήταν το επίκεντρο επομένως έπρεπε και στις δυο να υπάρχει φρουρά από την ώρα που άρχισαν οι Τούρκοι να λένε τα δικά τους. Αν οι Τούρκοι πηγαίνανε αναγκαστικά σε άλλη βραχονησίδα επειδή θα είχαμε και στις δυο Ίμια φρουρά, έχω απαντήσει ΗΔΗ ότι θα μπορούσε να λυθεί αναίμακτα κάνοντας και εμείς κάτι ανάλογο σε ΔΥΟ(ανταπόδωση στο διπλάσιο) δικές του αφύλαχτες βραχονησίδες. Στα Ίμια όμως κάνανε κίνηση ΜΑΤ(έπρεπε να απαντήσουμε με πυρά από τη στιγμή που αποβιβάστηκαν ή να κάνουμε πίσω) βλέποντας οι άνθρωποι το οφθαλμοφανές: Σε άσχημες καιρικές συνθήκες, νύχτα μια ομάδα ειδικών δυνάμεων τους θα μπορούσε αναίμακτα να αποβιβαστεί στη μια αφύλαχτη Ίμια και να πετύχει το ζητούμενο γι αυτούς.Εμείς τους δώσαμε ως μ@λ την δυνατότητα να αρχίσουν την γκριζοποίηση. Θα ήταν ηλίθιοι αν δεν έβλεπαν το κενό μας στη διάταξη. Πέτυχαν γκριζοποίηση αναίμακτα και γρήγορα. Αμφισβητούν δυο νησίδες που λέγονται Ίμια, που είναι το επίκεντρο της κρίσης και ο άλλος δεν έβαλε στρατιώτες και στις δυο Ίμια? Δεν ξέρω ποιος έφταιγε αλλά το αποτέλεσμα μετράει και ο Α/ΓΕΕΘΑ μην μας το παίζει αθώα περιστερά. Έχει ευθύνη μεγάλη για το κενό στη διάταξη που εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι. Με άλλη βραχονησίδα μας θα έδειχναν φόβο στο λαό τους αλλά κι έξω.Θα ήταν οι Έλληνες κομμάντο στα νησάκια που αμφισβητούσαν οι Τούρκοι και τα μεμέτια θα αποβιβάζονταν σε άλλη άσχετη βραχονησίδα. Και? Στα Ίμια οι δικοί μας δεν θα φεύγανε και θα απαντούσαμε με κατάληψη ΔΥΟ δικών τους βραχονησίδων προειδοποιώντας παράλληλα να αποκλιμακώσουν γιατί αλλιώς θα κάνουμε πόλεμο.

    6) "Ο μόνος τρόπος θα ήταν να του το βρει στο ...φλυτζάνι ο γνωστός ΚΨΜιτζής από την Κέρκυρα...
    Ή ο ...Χορταρέας !!!
    τζιμης"

    Έχεις και παραισθήσεις τώρα. Αφού περάσεις από οφθαλμίατρο πέρνα και από ψυχίατρο.
    Είπα να μην γίνω κακός αλλά με αναγκάζεις. Σου έχω πει κάτι για τον Βούλγαρη και την Ελίνα. Δεν με ακούς και τους βάζεις στο στοματάκι σου(στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Βούλγαρη). Δεν θα τα πάμε καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αλ. συμφωνώ για την άποψή σου για την πολιτική ηγεσία την εποχή των Ιμίων και επαυξάνω. Όμως αν ο Λυμπέρης ήταν ηγέτης όπως λες, θα έπρεπε να διατάξει πυρ. Έτσι είναι οι ηγέτες. Ξεπετιούνται την ώρα της κρίσης και δεν καταλαβαίνουν Χριστό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. //...Τα Ίμια ήταν το επίκεντρο επομένως έπρεπε και στις δυο να υπάρχει φρουρά...//
    ---------
    To επίκεντρο μεταφέρεται αλλού εάν έβλεπαν να φρουρούνται οι Ιμια...
    Μπορούσαν οι ίδιοι ή άλλοι Τούρκοι δημοσιογράφοι να βάλουν κι άλλες σημαίες τους επάνω σε άλλες νησίδες.

    Και εάν δεν έκαναν τίποτα εκείνο το βράδυ, για πόσο καιρό θα καρατούσες επάνω στις Ίμια μια "φρουρά";;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @ 5 Ιανουαρίου 2011 6:12 μ.μ.

    Φιλαράκο η στιγμιαία στροφή το Radar και τα K/B
    BVR θα σώσουν το τομάρι μου για να μπορείς εσύ να απολαμβάνεις το Φραπεδάκι και να ταλαιπωρείς με τα οπίσθια σου τον καναπέ.
    Όσο για το πτητικό επίδομα,αν είναι να σωθεί η Πατρίδα ας το κόψουν.Δεν κατάλαβα,πιστεύεις ότι
    γίνεσαι Αεροπόρος για τα λεφτά?
    Κανεις λάθος φιλε.
    Γίνεσαι μονο αν αγαπάς πραγματικά το Αεροπλάνο,διότι αν πας για να τα κονομήσεις τότε έχεις κάνει σίγουρα λάθος επιλογή.

    "Είναι προκλητικό ως χώρα να ασχολούμαστε με τους 1000+ ιπταμένους της καρέκλας, που μετά από χρόνια λένε και ιστορίες για αγρίους."


    Αυτοί οι Ιπτάμενοι τις καρεκλας,πρώτα κάθισαν
    στα Martin Baker.Κάποιοι από αυτούς δεν πρόλαβαν να κάτσουν,διότι έφυγαν νωρίς αφήνοντας ανήλικα ορφανά.Και κάποιοι πιο άτυχοι,δεν τα γνώρισαν καν.
    Αφού έφυγαν πριν γεννηθούν.Ενώ αυτά τους γνώρισαν από φωτογραφίες ,και στην καλύτερη περίπτωση,από κανένα
    video γάμου.
    Και αν λένε ιστορίες για αγριους, εσύ μην τους ακούς.

    "Κάντε τους σε πρώτη φάση αξιωματικούς, να τιμάνε την στολή τους, να μην κάνουν απεργίες και μετά δείτε και τα υπόλοιπα..."

    Δεν ξέρεις τι γραφεις.
    Βλέπεις όταν έχεις προσφέρει στην διάθεση τις Πατρίδος το πιο πολυτιμότερο που διαθέτης,την ίδια σου την Ζωή,πιστεύεις ότι για μερικά ψωροχιλιρικα,θα βάλουμε τα κλάματα?
    όχι φιλε δεν είμαστε λιγούρηδες.


    ψάξε να βρείς αλλου το πρόβλημα.
    Όχι στους ένστολους.Εμείς μονο διαταγές εκτελούμε.

    Εύχομαι σε όλους εδώ καλή χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. //...Όμως αν ο Λυμπέρης ήταν ηγέτης όπως λες, θα έπρεπε να διατάξει πυρ. Έτσι είναι οι ηγέτες.
    10:43 μ.μ.//
    ----------------

    " Δρυός πεσούσης παν ανήρ (;) ξυλεύεται"
    Αφήστε τους ψευτοπαλληκαρισμούς ρε...
    Πάτε καλά;;;
    Ποιός Λυμπέρης ήταν ο αρχηγός/διοικητής των ΕΔ το βράδι των Ιμίων;;;

    Τι μ...βλακίες λέτε ρε ανιστόρητα και άσχετα -εκτός τόπου και χρόνου- παπαγαλάκια του Πάγκαλου και του Σιμήτη επαναλαμβάνοντας τα ψέματά τους;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Γιωργάκη 10:25 μ.μ., άσε τα κόλπα...
    Την Ελίνα την εκτιμώ πολύ και έχω εξηγηθεί.
    Μη μου βάζεις στο στόμα λόγια που δεν έχω πει, επειδή δεν καταλαβαίνεις ...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Γιωργάκη, άραξε στα αγγούρια σου μη και στραβώσουν και στα καπάκια των πεζοδρομίων και άσε το μάθημα πλέι-στέισον προς τον χειριστή της ΠΑ (11:01 π.μ.)...

    Από πού αντλείς τέτοιο θράσος, δεν μπορώ να καταλάβω.
    Μη σε πειράξανε τα ...φωσφορούχα λιπάσματα ρε;;;

    Μπορεί να φταίει που δεν έχεις πάει και φαντάρος...

    Σηκωθήκανε τα αγγούρια να δείρουν τον μανάβη;;;
    Μικροί/μεγάλοι στο καφενείο τώρα;;;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Οι ενεργοί πιλότοι της ΠΑ αποτελούν περίπου το 22% του πληθυσμού του ιπτάμενου προσωπικού.

    Έτσι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΠΑ είναι ότι και οι υπόλοιποι ιπτάμενοι απολαμβάνουν το παχυλό πτητικό επίδομα, με συνέπεια να παραμένουν στις επάλξεις τις ΠΑ επικίνδυνοι πρώην χειριστές, εντελώς αμόρφωτοι και χωρίς καμία ηθική αξία.
    -----------------------------------
    Αυτά που γραφεις είναι εντελώς γελοία κα ανυπόστατα.
    Αν θέλεις να μην πληρώνονται,τότε να πληρώνονται όταν κατά την γνώμη σου είναι ενεργοί τις ώρες που πετάν,και όχι τις 60 από τις 180.
    Να πληρώνονται επίσης,τις υπερωρίες,τις αργίες,και
    επίδομα πολεμικής αποστολής,εν καιρό ειρήνης.Τι είναι το τελευταίο.Όταν εκτελείς υπηρεσία Readiness.
    Θα μου πεις μονο εμείς κάνουμε Readiness? Όχι όμως
    μονο στη Ελλάδα καλούμαστε σε καθημερινή βάση,
    να αναχαιτίζουμε αεροσκάφη οπλισμένα.Όχι μονο αναχαιτίζουμε αλλα εμπλεκόμαστε και σε
    επικίνδυνους ελιγμούς.Με ότι αυτό συνεπάγεται,όταν και οι άλλοι φέρουν όπλα.Σε καιρό πολεμου,ξέρεις ότι είναι εχθρικό και καταρρίπτεται δίχως προειδοποίηση.Εδώ όμως η κατάσταση είναι ότι δεν ξέρεις τις προθέσεις του αντιπαλου.
    Και οι διαταγές είναι πολύ αυστηρές ως προς τι χρήση βίας.
    Και για να μην ξεχνιόμαστε ας θυμηθούμε Τις απώλειες του Νίκου Σιαλμά και Κώστα Ηλιακή.
    Αν λοιπόν τα παραπάνω υλοποιηθούν,τότε ας κοπεί το πτητικό επίδομα.

    Επειδή όμως αυτά που αναφέρεις,περί επικινδυνων,αμόρφωτων και αχρηστων δεν ισχύουν,
    διότι αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν,και δίνουν τα μέγιστα
    για να μπορείς εσύ και όσοι ασπάζονται τα γραφόμενα σου,να γράφετε ελευθερα ότι βλακεία σας κατεβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @ 6 Ιανουαρίου 2011 9:42 π.μ.

    Φιλαράκο την στιγμιαία στροφή, το Radar και τα K/B
    BVR να τα ζητούσες από την ηγεσία της ΠΑ, που κάθετε σούζα μπροστά στους πολιτικούς και αδιαφορεί για σένα.

    Η απόλαυση από το φραπεδάκι μου και η ταλαιπωρία των οπίσθιων μου στον καναπέ, φυσικά και δεν κοστίζει όσο ενός πρώην πιλότου της ΠΑ, που παραμένει στις επάλξεις και μόνο για να λαμβάνει από το γραφείο πτητικό επίδομα “επικινδυνότητας”... (Προσωπικά ούτε φραπέ πίνω, αλλά και κάθομαι απειροελάχιστα σε καναπέ γιατί τρέχω να επιβιώσω...)

    Όσο για το σχόλιο

    “Όσο για το πτητικό επίδομα, αν είναι να σωθεί η Πατρίδα ας το κόψουν. Δεν κατάλαβα, πιστεύεις ότι
    γίνεσαι Αεροπόρος για τα λεφτά?
    Κάνεις λάθος φίλε.
    Γίνεσαι μόνο αν αγαπάς πραγματικά το Αεροπλάνο, διότι αν πας για να τα κονομήσεις τότε έχεις κάνει σίγουρα λάθος επιλογή.”

    είδαμε όλοι μόλις η πολιτική ηγεσία πήγε να σας κόψει το πτητικό επίδομα, που παίρνετε πάρα πολλοί παράνομα και καταχρηστικά, ποια ήταν η αντίδραση σας. Τα σχόλια περιττεύουν και ειλικρινά έχω μια περιέργεια άμα ποτέ επέλθει η έννομη τάξη πόσοι άραγε θα παραμένετε στην ΠΑ που τόσο αγαπάτε και λατρεύετε και εάν είστε λιγούρηδες ή όχι...

    Όσο για τα υπόλοιπα είναι νεκροκαπηλείες και είναι πολύ άσχημα όταν δεν μπορείς να αρθρώσεις λόγο να βάζεις συνέχεια χήρες και ορφανά μπροστά. Και εάν θέλεις να μάθεις ψάξε να βρεις μόνο στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων πόσα θανατηφόρα ατυχήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτοί είναι απόκληροι της ελληνικής κοινωνίας και δεν μετράνε...

    Η ανάλυση εάν υπάρχει επίδομα επικινδυνότητας σε προηγμένες αεροπορίες (οι οποίες και εκτελούν πολέμους) μάλλον σε αφήνει παγερά αδιάφορο και δεν το έχεις ψάξει ποτέ...

    @ 6 Ιανουαρίου 2011 10:35 π.μ.

    Φυσικά και τα στοιχεία είναι σωστά, το γνωρίζεις πολύ καλά και γνωρίζεις ότι πολύ εύκολα αποκαλύπτεται η αλήθεια, για αυτό μην προκαλείς.

    Εάν τώρα θεωρείς ότι όταν πετούσες δεν αμειβόσουν αρκετά, τα χρήματα που θεωρείς ότι έπρεπε να παίρνεις να τα ζητήσεις από εκείνους που τα έπαιρναν στο γραφείο και στις παράλληλες επετηρίδες.

    Όμως και εσύ δεν τα παίρνεις τώρα, γιατί γκρινιάζεις δεν μπορώ να καταλάβω...
    Αφού το κόλπο είναι καλά στημένο και σε βάθος χρόνου παίρνεις περισσότερα!

    Τώρα για τα υπόλοιπα είναι προφανής η διαφορά μεταξύ πιλότου και αξιωματικού της αεροπορίας. Την οποία αδυνατείς να κατανοήσεις επειδή απλά δεν σε συμφέρει... Φυσικά ορισμένες φορές ορισμένες αλήθειες πονάνε...

    Συμπέρασμα: Η περίπτωση του κ. Κουρή αποδεικνύει περίτρανα όλες τις παθογένειες της ΠΑ, που με αρκετή μαεστρία κρύβουν κάποιοι, με την πολύτιμη βοήθεια των δημοσιογράφων και των εμπόρων όπλων. Μην κρυβόμαστε πλέον πίσω από το δάχτυλο μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. 1) "Γιωργάκη, άραξε στα αγγούρια σου μη και στραβώσουν και στα καπάκια των πεζοδρομίων και άσε το μάθημα πλέι-στέισον προς τον χειριστή της ΠΑ (11:01 π.μ.)..."

    Τζίμη, δεν ξέρω τι κάνεις εσύ αλλά εγώ σε αγγούρια δεν αράζω. Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Θα μου πεις ο καθένας όπως βολεύεται.
    Κανένα μάθημα σε κανένα χειριστή. Μια απλή απορία εξέφρασα σε σχέση με δύο διαφορετικά ραντάρ. Γιατί να μην είναι πολλαπλού ρόλου ραντάρ? Γιατί να "κλείναμε" μελλοντικά "τη πόρτα" μέσω της αγοράς ενός εξιδεικευμένου ραντάρ? Μια απορία εξέφρασα απλώς.

    "Από πού αντλείς τέτοιο θράσος, δεν μπορώ να καταλάβω."

    Θράσος δεν είναι να εκφράζω μια απορία μου. Φυσικά χρειάζεται θράσος για να σου απαντήσω διότι κι εσύ έχεις πολύ. Οπότε μια σου και μια μου.

    "Μη σε πειράξανε τα ...φωσφορούχα λιπάσματα ρε;;;"

    1) Ρερέκια
    2) Για τα σακιά με λίπασμα σου έδειξα και βιντεάκια μην τα ξαναλέμε

    "Μπορεί να φταίει που δεν έχεις πάει και φαντάρος..."

    Για το φανταρικό σου απάντησα στο άλλο θέμα όπου κι εκεί με ξαναπροκάλεσες. Τζάμπα το νέο είδος πρόκλησης σου. Σε ένα χρόνο θεού επιτρέποντς πτυχίο και πεζοναύτες.
    Πάλι θα τις¨"φας". Συνήθισε το.

    "Σηκωθήκανε τα αγγούρια να δείρουν τον μανάβη;;;"

    1) Δεν έχουν πόδια τα αγγούρια.
    2) Παρομοιάζεις τον πιλότο με μανάβη?
    3) Μην εξάπτεσαι καλέ μου άνθρωπε.

    "Μικροί/μεγάλοι στο καφενείο τώρα;;;"

    1) Το infognomon δεν το αντιλαμβανόσμαστε ως καφενείο.
    2)Έχεις κόμπλεξ με το μέγεθος? Γιατί βλέπω να μιλάς πολύ για αγγούρια, πολύ για μεγέθη κτλ
    3) Εξέφρασα μια απορία για ένα ραντάρ. Εσύ τι εξάπτεσαι? Προσπαθείς να δημιουργήσεις θέμα εκεί που δεν υπάρχει.

    Τέλος να συμπληρώσω Τζίμη ότι για τα Ίμια απάντησα. Δανείζομαι μια έκφραση που μου άρεσε πολύ: "Τελεία και παύλα"

    "τζιμης"

    Γαβ! Γκρρρρρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. "Γιωργάκη 10:25 μ.μ., άσε τα κόλπα...
    Την Ελίνα την εκτιμώ πολύ και έχω εξηγηθεί.
    Μη μου βάζεις στο στόμα λόγια που δεν έχω πει, επειδή δεν καταλαβαίνεις ...
    τζιμης"

    1) Ποιος μιλάει για κόλπα!
    2) Σε λίγο θα ξηγηθείς και για τον Βούλγαρη και θα σαι φρόνιμο παιδί.
    3)Αυτό δεν το κάνω εγώ. Άλλη μουσίτσα εδώ μέσα το πράτει.
    4) Εσύ θα καταλάβεις ο κόσμος να χαλάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. "Γιωργάκη 10:25 μ.μ., άσε τα κόλπα...
    Την Ελίνα την εκτιμώ πολύ και έχω εξηγηθεί.
    Μη μου βάζεις στο στόμα λόγια που δεν έχω πει, επειδή δεν καταλαβαίνεις ...
    τζιμης"

    1) Ποιος μιλάει για κόλπα!
    2) Σε λίγο θα ξηγηθείς και για τον Βούλγαρη και θα σαι φρόνιμο παιδί.
    3)Αυτό δεν το κάνω εγώ. Άλλη μουσίτσα εδώ μέσα το πράτει.
    4) Εσύ θα καταλάβεις ο κόσμος να χαλάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Γιωργάκη, άραξε στα αγγούρια σου μη και στραβώσουν και στα καπάκια των πεζοδρομίων και άσε το μάθημα πλέι-στέισον προς τον χειριστή της ΠΑ (11:01 π.μ.)...

    Από πού αντλείς τέτοιο θράσος, δεν μπορώ να καταλάβω.
    Μη σε πειράξανε τα ...φωσφορούχα λιπάσματα ρε;;;

    Μπορεί να φταίει που δεν έχεις πάει και φαντάρος...

    Σηκωθήκανε τα αγγούρια να δείρουν τον μανάβη;;;
    Μικροί/μεγάλοι στο καφενείο τώρα;;;

    τζιμης

    Τζαμαλ λιγα τα λογια σου για τον Γιωργο απο θεσσαλονικη διαφορετικα θα υποχρεωθω να σε ψαξω και να σου δωσω ενα Ιστορικο μαθημα το οποιο δεν θα το ξεχασεις ποτε σου (κατα προτιμηση στα προτυπα του "μαθηματος¨¨ που εδωσαν οι γενναοι στρατιωτες των Συμμαχων και των Σοβιετικων στους ναζι ομοιδεατες σου απο τον Οκτωμβριο του 1944 μεχρι τον Μαιο του 1945 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Οι δύο μελανώτερες κηλίδες στην ηγεσία των Ελληνικών Ε.Δ. είναι ο Κουρής και ο Χηνοφώτης. Τελεία. Η προδοσία έχει να κάνει και με τη χρονική στιγμή στην οποία επιτελείται. Εξ'ού και ο χαρακτηρισμός για τα ανθρωποειδή αυτά.
    Καλή χρονιά και το κεφάλι ψηλά!
    ΠΑΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. @ Γεωργoς Φοιτητής Γεωπονίας Θεσσαλονίκη.

    Το M-2000 το προμιθευτικαμε τότε κατά την εκτίμηση
    τις τότε ηγεσίας ,για να αντισταθμίσει την αριθμητική διαφορα τις Τουρκικης αγοράς 160 F-16.
    Η προμήθεια λοιπόν ενός RADAR υποδιέστερη (RDM)
    έναντι του RDI,χειροτέρευε ακόμα πιο πολύ την κατάσταση.Και επί πλέον η μη έγκαιρη ενσωμάτωση συστήματος αυτοπροστασίας και βλημάτων BVR.
    Όσο για το διπλού ρόλου ! Αν είναι να ρίξει βόμβες ελεύθερης πτώσεις,αυτό γίνεται και χωρίς το παραπάνω Radar.Η επιλογή λοιπόν ήταν εξαρχής λάθος,και καθαρά πολιτική.Η προτίμηση τις Αεροπορίας ήταν το F-18.Αυτό ήταν πραγματικά πολλαπλού ρόλου,και υπερείχε έναντι των άλλων δυο Τύπων.
    Καλύτερο Radar,δυο κινητήρες και αξιοποίηση
    στο μέγιστο των AIM-7.

    Όσο για τις κατηγοριες Αξιωματικών,δεν έχεις άδικο.
    Όμως με η χωρίς κομματικές ταμπέλες,πάντα θα υπάρχει διάσταση απόψεων σε τέτοια θέματα.Αυτό είναι φυσικό,και δεν αποτελεί Ελληνική πρωτιά.Αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε είναι ότι εμπλέκονται άσχετοι πολιτικάντηδες oπου έχουν και τον τελευταίο λόγο.
    Αυτό το τελευταίο είναι παρα πολύ επικίνδυνο.

    Καλή χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Θα ήθελα να ξεφύγουμε από την ελληνική μας φύση, να βρίζουμε ο ένας τον άλλο, κάτι το οποίο εκμεταλλεύονται οι ανά τους αιώνες εχθροί μας και δεν μας αφήνουν να μεγαλουργήσουμε... Με πτητικό ή χωρίς, πιλότοι ή γεωπόνοι, είμαστε όλοι "χρεωμένοι" να ζήσουμε αυτή την δύσκολη εποχή και είτε να αφήσουμε πίσω μας κάτι καλύτερο στις επόμενες γενιές ή να αυτοκαταστραφούμε ... Και η γκρίνια, μάλλον στο δεύτερο οδηγεί. Η γενιά μας θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, από τον ιστορικό του μέλλοντος και η ευκαιρία που μας δίνεται είναι ΤΩΡΑ ... Το αν κάποιος θα τρώει λίγο καλύτερο φαγητό από τον άλλο, μετά από το σύντομο χρονικό διάστημα του περάσματός μας, δε θα απασχολεί κανέναν ... Ας αναλογιστούμε τι κίνητρα είχαν οι παλαιότερες γενιές που μεγαλούργησαν και ας παραδειγματιστούμε ... Και δεν πάω πολύ πίσω: Μετά από έναν καταστροφικό Β' ΠΠ, ο ιδρώτας που χύθηκε στο σύνολο της κοινωνίας μας για να ορθοποδήσουμε ήταν από όλους. Οι σμηνίτες κάνανε "χαμαλοδουλειές" και "πήζανε" αλλά ήταν μέρος της ομάδας, οι μηχανικοί δεν κοιμόντουσαν και οι διαθεσιμότητες ήταν στα ύψη, οι ιπτάμενοι βλέπανε τον "αδερφό" τους να σκοτώνεται και ξαναπετούσαν την άλλη μέρα ... Όλοι ΜΑΖΙ ανεβάσανε την ΠΑ, αλλά και οι υπόλοιποι την κοινωνία και πιάσαμε ζηλευτά επίπεδα ως κράτος... Όλοι είχαν μερίδιο στην "αποστολή". Όλοι ΘΕΛΑΝΕ να συμβάλλουν. Σήμερα, γιατί έχουμε πέσει σε τέτοια μιζέρια ? Για οθόνες, αυτοκίνητα, κα καταναλωτικά προϊόντα ? Που είναι η διάθεσή μας να απογειωθούμε όλοι μαζί ???

    ΣΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Επί της ουσίας:
    Η Ελλάδα, είναι μια μικρή χώρα που περιστοιχίζεται από απειλές ... Σας θυμίζει κάτι αυτό ? Ισραήλ. Θέλετε να δείτε πώς επιβίωσε το μικρό αυτό κράτος ? Διαβάστε το παρακάτω.

    http://www.livepedia.gr/content-providers/periskopio/aeroporiki-istoria/2159isra.pdf

    Θα σταθώ σε ένα σημείο μόνο... Σελ. 2: "...αυξάνοντας τις ώρες πτήσεις σε 40 τον μήνα - παρέμεναν όμως λιγότερες από τις μισές των Ισραηλινών πιλότων" !!!

    Είναι εμφανές ότι εκεί βρίσκεται η καρδιά της "ποιοτικής" διαφοράς. Όσο πιο πολύ πετάνε οι μαχητές, τόσο πιο ικανοί γίνονται. Όλο το "σύμπαν" θα έπρεπε να κατατείνει προς τα εκεί. Όλη η προσπάθεια της ομάδας θα έπρεπε να είναι εστιασμένη σε αυτό. Και όσο πιο πολύ πετάς, τόσο πιο δύσκολες ασκήσεις και τακτικές δουλεύεις. Αλλά αυτό απαιτεί θυσίες και αυταπάρνηση από μια ολόκληρη κοινωνία.
    Είμαστε εμείς τέτοια ?

    ΣΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. @ 7 Ιανουαρίου 2011 11:44μμ

    Για να ξεφύγουμε από την ελληνική μας φύση δεν χρειάζονται μόνο ευχολόγια.

    Από το site του Δρ. Δρούγου (www.drougos.gr) αντιγράφουμε την κριτική για τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ:

    "Είναι μια περίπτωση «που δεν ενοχλεί» την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο πτέραρχος δεν έχει υπολογίσιμες διασυνδέσεις, δεν εμπλέκεται σε σοβαρά θέματα του ΝΑΤΟ, δεν συμμετέχει στο ευρύτερο γίγνεσθαι και μπορεί να επιβιώνει διαφόρων καταστάσεων. ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΑ «ΣΚΛΗΡΕΣ» ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, αλλά δεν έχει ακουστεί καθόλου."

    Ανεξάρτητα από το εάν είναι αλήθεια ή ψέματα, άλλωστε ο Δρ. Δρούγος αμείβεται από το ΥΕΘΑ άρα υπάρχουν συμφέροντα δεν είμαστε χαζοί, μήπως όμως επιτέλους πρέπει να απαντηθεί το εξής ερώτημα:

    Έχει την πολυτέλεια η ΠΑ να παραμείνει στάσιμη, με νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών που την έχουν καταστρέψει και να αγνοεί την έννοια της τεχνοκρατικής διοίκησης;


    H διαδρομή Κουρής - Γιάγκος δείχνει ότι το μόνο που έχει αλλάξει είναι το περιτύλιγμα.

    Το περιεχόμενο δυστυχώς έχει μείνει ίδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. @ 6 Ιανουαρίου 2011 1:22 μ.μ.

    Φιλαράκο ηρέμησε πως κανεις έτσι.Πτητικό επίδομα παίρνουμε δεν σου πηδήξαμε την Γυναικα.Έλεος πια,είσαι ο μονος που έκανε σημαία την υποτιθέμενη απεργία,και
    το πτητικό επίδομα.Δεν είδα κανέναν άλλον να ενοχλείται εδώ μέσα.Ρε μπας και ξημεροβραδιάζεσαι στην κουμουνδούρου,και την έχεις ψωνίσει ? Όχι γιατί έχω ένα ξαδερφάκι,που είναι τακτικός θαμώνας εκεί,και μου λέει ακριβώς τα ίδια.Δεν προλαβαίνει από το τρέξιμο.Γι´ αυτό και έχει μείνει πίσω με τις σπουδές του.Πέρασε τα 40 και ακόμα το πτυχίο.Και όπως φαίνεται ας ελπίσουμε ότι θα φέρει το Lidl κανένα σε οικονομική συσκευασία.Έχει δίκαιο το παλικάρι που να βρει χρόνο.Κάθε μέρα πορείες,συλλαλητήρια,διαδηλώσεις,καταληψεις,πολύ δουλειά.
    Φυσικά για αυτήν την ταλαιπωρία φταίει ο Στρατός.
    Οι παράνομες απολαβές,οι άσκοποι εξοπλισμοί,πιο καλά είναι να τα δίναμε σε αυτόν.Τώρα που πήρε και προαγωγή,έγινε Αρχιτεμπέλης.Που να βρει ευκαιρία για φραπέ.Σοβαρέψου πατριοτη έχεις ξεφύγει.
    Για να σε απαλαξω από το άγχος,εγώ δεν περνω πλέον πτητικό επίδομα διότι είμαι εν αποστρατεία. Πιστεύεις αλήθεια ότι ένας εν ενέργεια αξιωματικός τις Αεροπορίας η του Στρατου γενικά,θα είχε την ευχέρεια χρόνου να ασχοληθεί με τις χαζομάρες που γραφεις ?
    Όχι ρε φιλε δεν συνηθίζεται να κάνουμε τέτοιες τιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ανώνυμε 7 Ιανουαρίου 2011 5:47 μ.μ

    Δεκτά όλα. Πιστεύω όμως ότι η επιλογή των 40 f16 και των 40 mirage ήταν ορθή από την άποψη ότι αφού δεν μπορούσαμε να πάρουμε 160 μαχητικά f16 τότε τα μισά από τα 80 "ας τα πάρουμε γαλλικά που δεν έχουν οι Τούρκοι". Τα mirage δηλ ως ευέλικτα αεροσκάφη και άγνωστα ως πτητικές μηχανές στους Τούρκους πιλότους ήταν ο άγνωστος x πάνω από το Αιγαίο. Οι ελλείψεις σε πυραύλους BWR και σε συστήματα αυτοπροστασίας ήταν μεγάλο επιχειρησιακό κενό και ήταν γενικό πρόβλημα(και στα f16 δηλ). Η επιλογή του mirage ήταν ορθή αλλά δεν αγοράστηκε στο σύνολο(όλο το πακέτο...έτοιμη πτητική μηχανή) όπως έπρεπε. Για το ραντάρ είπες για τις βόμβες, μου΄έλυσες την απορία.
    Αυτό που λες με το f18 καλή επιλογή ως πτητική μηχανή αλλά δεν νομίζω να μας δίνανε το f18 οι αμερικάνοι. Μπαίνει η πολιτική παράμετρος.Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο στρατιωτικά.
    Εγώ πχ θέλω μια μοίρα με SUKHOI 35 στην ΠΑ (και τα μισά αεροσκάφη μας ευρωπαϊκά να μειώνεται η εξάρτηση από τους αμερικάνους). Δες ακτίνα δράσεως του, ραντάρ του,όπλα που φέρει. Μια μοίρα και μόνο θα αρκούσε να κάνει τρομερή διαφορά. Γίνεται να τα πάρουμε ακόμα και με μια χαρά οικονομία? Όχι. Τα μαχητικά ως εξοπλισμοί έχουν ειδικό γεωστρατηγικό βάρος.
    Μπροστά λοιπόν στις δυο επιλογές των 80 f16 ή των 40 f16 + 40mirage επιλέξαμε τη δεύτερη επιλογή. Νομίζω ότι ήταν καλύτερη από τη πρώτη. Το θέμα είναι η έλλειψη σε BWR και συστήματα αυτοπροστασίας. Τα μαχητικά μας, η αεροπορική μας δύναμη θα ήταν πολύ διαφορετική αν είχαν αγοραστεί αυτά και τα είχαμε το βράδυ των Ιμίων. Οι τότε εξοπλιστικές παραλείψεις σε συνδυασμό με πολιτική ατολμία μας κόστισαν. Σήμερα η κατάσταση σε συστήματα αυτοπροστασίας και ΒWR πυραύλους είναι καλύτερη. Στα συστήματα αυτοπροστασίας υπάρχει πρόβλημα βέβαια με το Αspis II. Για τα συστήματα αυτοπροστασίας θα έπρεπε να μας απασχολεί το θέμα στα μεταγωγικά αεροσκάφη και στα ελικόπτερα. Υπάρχουν κενά. Πρέπει να καλυφθούν. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από παλαιότερα αλλά υπάρχουν κενά. Αυτό το ξέρουν όλοι είτε στρατιωτικοί είτε απλοί πολίτες.
    Τέλος σου εύχομαι Καλή χρονιά και όλα να σου πάνε όπως θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Το Όνομα μου είναι Βαγγέλης.

    Γιώργο η προμήθεια δυο τύπων μας κόστισε όσο περίπου 110 F-16.Και αν βάλεις την απώλεια βιομηχανικού έργου,τότε καταλαβαίνεις γιατί μιλάμε.Αλλα και η πτητική εκμετάλλευση είναι πιο ακριβή.Δυο γραμμές λογιστικής υποστήριξης,δυο γραμμές εκπαίδευσης,όχι μονο σε ιπταμενους αλλα και και σε τεχνικό προσωπικό.
    Και προμήθεια οπλων.Αλλιώς είναι να παίρνεις ανταλλακτικά για 110 αεροπλάνα,και αλλιώς για 40.Ήδη η Αεροπορία μαστιζόταν από την πολυτυπία τότε (F-1CG,F-5A/B,F-4E/RF,A-7,F-104,RF-84).Φαντάζεσαι λοιπόν ότι με δυο επιπλέον τύπους το κόστος εκμεταλλεύσεις γινόταν
    ακόμα πιο ακριβό.

    Η ευελιξία είναι χρήσιμη,μονο σε κλειστή αερομαχία.
    Μην νομίζεις όμως ότι το F-16 υστερεί έναντι του Mirage-2000. Το αντίθετο θα έλεγα.Αυτό το λέω υπεύθυνα διότι μετά το F-1 πήγα στα F-16.Πρώτα στα 30a,και μετά στα 50a.Είχαμε καλύτερο Radar,ειδικά τα 50a,πολύ πιο ισχυρό κινητήρα,εμείς είχαμε περίπου 29000 lbf,και το M-2000 γύρω στις 22000.Όπως καταλαβαίνεις είχα στην διάθεση μου περίπου 3 τόνους επιπλέον ώση.Εκεί που υπερείχε το Mirage ήταν η στιγμιαία στροφή,και σε κάποια σημεία του φακέλου πτήσεις.
    Τώρα δεν το είχαν οι απέναντι,άρα είχαμε υπεροχη,είναι λίγο παρεξηγημένο.Αρκεί να πήγαινα στην Αίγυπτο,και μπορούσαν να πάρουν αρκετά στοιχεια
    σε τεχνικό επίπεδο.Πτητικά είχαν εμάς.Αν ο άλλος τύπος ήταν παράδειγμα F-15,τότε ναι
    η κατάσταση θα ήταν λίγο διαφορετική.
    Το μονο πλεονέκτημα σε δυο τύπους είναι αν ένας εκ των δυο καθηλωθεί στο έδαφος,λόγο κατασκευαστικής αστοχίας.
    Σε καιρό κρίσεις ούτε όμως αυτό ισχύει.Πετάν τα πάντα.
    Το F-18 δεν νομίζω ότι δεν θα το αποδέσμευαν.Όταν αποδεσμεύτηκε για Ισπανία,που ήταν εκτος ΝΑΤΟ.Άλλωστε είχε ήδη αξιολογηθεί,και μάλιστα είχε φορέσει και Ελληνικά εθνόσημα.

    "Μπροστά λοιπόν στις δυο επιλογές των 80 f16 ή των 40 f16 + 40mirage επιλέξαμε τη δεύτερη επιλογή. Νομίζω ότι ήταν καλύτερη από τη πρώτη."
    Πίστεψε με ήταν η χειρότερη επιλογή.

    "Το θέμα είναι η έλλειψη σε BWR και συστήματα αυτοπροστασίας. Τα μαχητικά μας, η αεροπορική μας δύναμη θα ήταν πολύ διαφορετική αν είχαν αγοραστεί αυτά και τα είχαμε το βράδυ των Ιμίων. Οι τότε εξοπλιστικές παραλείψεις"

    Την βραδια των ΙΜΙΩΝ αυτά υπήρχαν.Το ICMS-2000 τοποθετήθηκε
    μετά το 93 αν δεν κάνω λάθος,και τα Super 530
    τα πήραμε νομίζω 94-95.Πάντως στα ΙΜΙΑ τα είχαμε.
    Γιατί άκουσα από Στρατηγούς σε κάποια εκπομπή,ότι το βραδυ εκείνο μονο τα βλήματα Hwak κάλυπταν την αεράμυνα διότι η αεροπορία λόγο καιρού δεν πετούσε.
    Εκτος ότι τα Hwak δεν κάλυπταν όλο το Αιγαίο,παρα μονο μια απόσταση 40 χιλιομετρων.Αλλα και έτσι να ήταν ,ούτε τα Τουρκικα μπορούσαν να πετάξουν.
    Το Σουχόι είναι ένα πολύ καλο αεροπλάνο,ειδικά τα τελευταία μοντέλα,αλλα όπως είπες και συμφωνώ, οι επιλογές γίνονται με πολιτικά κριτήρια.

    Καλη χρονιά και σε σένα ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @ 8 Ιανουαρίου 2011 9:15 π.μ.

    Φιλαράκο το επίπεδο σου είσαι τραγικό, απλά δεν γνωρίζεις.

    Είσαι άλλος ένας από αυτούς που νομίζουν ότι επειδή πιλόταραν ένα αεροσκάφος κάποτε έγιναν ξαφνικά και άνθρωποι.

    Όσο για την απεργία εάν θεωρείται ιερό δικαίωμα των ιπταμένων τι να πει κανείς...

    Όσο για το πτητικό ναι είναι η πηγή των δεινών της ΠΑ...

    Όσο για σένα τι να πει κανείς, σου αρκεί και μόνο το σχόλιο τι να περιμένεις από κάποιον που λαμβάνει πτητικό επίδομα επικινδυνότητας στην σύνταξη...

    Συγχαρητήρια, είσαι ανάλγητος και κοιτάς την τσεπούλα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. @ 7 Ιανουαρίου 2011 11:44 μ.μ.

    @ 8 Ιανουαρίου 2011 12:00 π.μ.


    Αγαπητέ ΣΠ δυστυχώς για άλλη μια φορά εκφράζεται η άποψη από την πλευρά ενός ιπταμένου και μόνο.

    Δυστυχώς είναι εσφαλμένη η άποψη του αυτοσκοπού:

    " Όσο πιο πολύ πετάνε οι μαχητές, τόσο πιο ικανοί γίνονται. Όλο το "σύμπαν" θα έπρεπε να κατατείνει προς τα εκεί. Όλη η προσπάθεια της ομάδας θα έπρεπε να είναι εστιασμένη σε αυτό. "

    Αυτό που ξεχωρίζει την IAF δεν είναι αυτό και δεν πρέπει να λέμε παραπλανητικές θεωρίες που μας βολεύουν και ο αυτοσκοπός είναι αποτέλεσμα κάποιων στοιχείων.

    Στοιχείο 1: Το βιογραφικό του αρχηγού, χωρίς σχόλιο...

    http://www.iaf.org.il/2564-30142-en/IAF.aspx

    Στοιχείο 2: Το Ισραήλ κατάφερε να κατασκευάσει δικό του αεροσκάφος (το Lavi) το οποίο και του έδωσε άλλη διαπραγματευτική ισχύ. Αξίζει στους λόγους διακοπής του προγράμματος να προσέξει κανείς την φράση "political pressure groups"...

    Στοιχείο 3: Εδώ και δέκα περίπου χρόνια στην συντήρηση των αεροσκαφών δεν χρησιμοποιείται χαρτί, γίνεται εξολοκλήρου από Η/Υ. Εκεί μάλλον δεν χρειάζονται τις ψεύτικες ώρες πτήσης...

    Στοιχείο 4: Από τις διαπραγματεύσεις για το radar του F-16I Soufa ίσως έπρεπε να είχαμε μάθει κάτι, πως αγοράζει ένα σοβαρό κράτος.

    Στοιχείο 5: Τον τρόπο που χειρίστηκαν ένα πρόβλημα που υπήρχε σε ένα σύστημα (OBOGS). Πως έβαλαν LM Aero και USAF κάτω, αρχικά επικοινωνιακά μέσω δημοσιευμάτων και στην συνέχεια δίνοντας πρώτοι την λύση.

    Στοιχείο 6: Oι δεξαμενές CFT που προμηθευτήκαμε είναι δικής τους ευρεσιτεχνία...

    Στοιχείο 7: Το πρόγραμμα Talpiot που εφαρμόζουν χρήζει έστω κάποιας προσοχής...

    Ίσως οι άξιοι χειριστές εκεί να παραμένουν στον βαθμό του επισμηναγού και συνεχίζουν να πετάνε, να γίνονται και εκείνοι καλύτεροι και να φτιάχνουν και καλύτερες νέες γενιές...

    Ίσως εδώ και ακόμα δυστυχώς για να γίνεις ακόμα και ΑΕ σε Μοίρα χρειάζεται κομματική βοήθεια...

    Άρα συμπέρασμα: Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα πιο πριν και τα οποία είναι και πιο σημαντικά. Το να πετάμε απλώς το μόνο που κάνουμε είναι να χρεώνουμε την χώρα ακόμα περισσότερο. Άλλωστε οι Αμερικάνοι δεν έχουν διαλέξει τυχαία για σύμμαχους τους Ισραηλινούς. Ήξεραν όταν τους έδεσαν στο άρμα τους ότι θα γίνουν μια τέλεια πολεμική μηχανή...

    Εμείς είμαστε ακόμα στην δεκαετία του Κουρή με ίδιες νοοτροπίες και αντιλήψεις...

    Υ.Γ. : Στο “οι μηχανικοί δεν κοιμόντουσαν και οι διαθεσιμότητες ήταν στα ύψη” απλά πληροφοριακά οι διαθεσιμότητες έχουν κριθεί με την υπογραφή των συμβολαίων, άλλωστε είναι και όρος τους. Όσο και να προσπαθήσουν να πείσουν ορισμένοι ότι τις επηρεάζουν ματαιοπονούν. Είναι πολύ μικροί σε μέγεθος για να το κάνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. @ 9 Ιανουαρίου 2011 6:43 μ.μ.

    Αδυνατείς να κατανοήσεις αυτά που διαβάζεις και γραφεις.
    Όταν είσαι συνταξιούχος δεν παίρνεις επιδόματα.Μην γίνεσαι λοιπόν γελοίος.Για να σε διευκολύνω
    άλλο είναι το θέμα.Αν έχεις να πεις τίποτε επ´αυτού,
    ευχαρίστως να το σχολιάσουμε,Αλλιώς βάλτο ως θέμα σε άλλη σελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. @ 10 Ιανουαρίου 2011 12:32 π.μ.

    Αδυνατείς να παραδεχτείς ότι η ΠΑ διοικείται από μια συντεχνία.

    Συγνώμη για την έκφραση επίδομα η σωστή τελικά είναι "η μηνιαία σύνταξη προσαυξάνεται" και αν το αγνοείς μπορείς να το διαβάσεις εδώ

    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/NOM_NOM_Tr_2592_1661_659_UB03.doc

    Μην γίνεσαι τελικά γελοίος και θέλεις να συνεχίσεις να παραπληροφορείς την κοινή γνώμη, όπως κάνει καθημερινά η συντεχνία σου.

    Για να σε διευκολύνω αυτό παρουσιάζεται και στο αρχικό θέμα: η τρομερή και φοβερή συντεχνία των ιπταμένων. Όλοι οι άλλοι αρχηγοί δηλαδή ήταν καλύτεροι από τον Κουρή; Όλοι ήταν ανύπαρκτοι...

    Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και το κρύβεται επιμελώς. Η ΠΑ δεν μπορεί να διοικείται πλέον από απλούς χειριστές πτητικών μέσων.

    Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεται τόσο μεγαλύτερη προσφορά θα κάνετε στην πατρίδα.

    Και όσο πιο γρήγορα παραιτηθείτε από το παράνομο και καταχρηστικό δικαίωμα που θεωρείτε ότι έχετε με το πτητικό επίδομα τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσετε και την εκτίμηση των συναδέλφων σας.

    Οι οποίοι δυστυχώς γνωρίζουν και την αλήθεια που κρύβετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Σας καταθέτω επιστολή που μου είχαν αποστείλει «Αγωνιούντες Αεροπόροι», τον Νοέμβριο του 1983, με μία προσθήκη δημοσιεύματος εφημερίδας της εποχής, της 9/5/1984, από το αρχείο μου, που αναφέρεται στον μεγάλο δείκτη ατυχημάτων την περίοδο που Α/ΓΕΑ ήταν ο Πτέραρχος Κουρής.


    ‘‘ΑΓΩΝΙΟΥΝΤΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ’’

    Νοέμβριος 1983

    Κύριε Κουρή,

    Πριν είκοσι δύο περίπου μήνες γίνατε Αρχηγός της ΠΑ. Η Αεροπορία που παραλάβατε τότε βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα οργανώσεως, εκπαιδεύσεως και αποδόσεως, και αποτελούσε τον σπουδαιότερο αποτρεπτικό παράγοντα στις επιθετικές βλέψεις των γειτόνων. Αυτή ήταν η Αεροπορία που είχαν ‘‘χτίσει’’ επί σειράν ετών μια στρατιά ανδρών, ζωντανών και νεκρών, Αρχηγών, Αξκών, Υπαξκών και απλών Σμηνιτών. Πραγματικές καταστάσεις, όπως οι παρακάτω, δείχνουν την Αεροπορία της περιόδου 1974-1981:
    - Η αξιοκρατική και δημοκρατική μεταχείριση στις προαγωγές και τοποθετήσεις των Αξκών.
    - Η ομαλότητα στην ροή, ζωή και εξέλιξη της ΠΑ παρά τις μεγάλες δυσκολίες της μεταβατικής εκείνης περιόδου.
    - Ο εύρυθμος εκσυγχρονισμός της ΠΑ με πέντε νέους τύπους αφών και πληθώρα συγχρόνων όπλων και η ταχύτατη αξιοποίησή τους.
    - Το υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητος που αδιάψευστα μαρτυρούσαν τα εξαίρετα αποτελέσματα των πολεμικών μας Μοιρών στις καθημερινές τους Ασκήσεις και ετήσιες Αξιολογήσεις, και τέλος
    - Ο πολύ χαμηλός Δείκτης Ατυχημάτων

    Και ενώ τέτοια Αεροπορία παραλάβατε από τόσο άξιους Ηγέτες, εσείς κ. Κουρή, την διοικήσατε κατά τον χειρότερο τρόπο και την σπρώχνετε γρήγορα σε αποσύνθεση και καταστροφή. Μαύρες μέρες για την ΠΑ φέρνει το διαβολικό σχέδιο που έχετε θέσει σε εφαρμογή:
    - Διαμορφώσατε την σύνθεση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ), ώστε οι αμέσως μετά από εσάς να είναι άβουλα και τυφλά όργανά σας.
    - Επιλέξατε τους Διοικητές των πολεμικών Πτερύγων και Μοιρών με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους τοποθέτηση, σχέση ή υποταγή, παραμερίζοντας κάθε ικανότερο και αρχαιότερο που θεωρήσατε ‘‘αντιφρονούντα’’.
    - Επιλέξατε με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο τα κυριότερα επιτελικά σας όργανα, μετατρέποντας το ΓΕΑ σε κομματική παρέα και μικρομάγαζο.
    - Εγκαταστήσατε τους εμπαθέστερους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, ως όργανα Ασφαλείας των Μονάδων, για πλήρη αστυνόμευση του φρονήματος των αξκών και υπαξκών.
    - Συναλλασσόμενος μικροπολιτικά, χορηγήσατε ‘‘πιστοποιητικά καταλληλότητος’’, σε όσους επαγγελματικά απαράδεκτους, σήκωσαν πράσινη σημαία ευκαιρίας.
    - Στρατεύσατε και διορίσατε, με μεγάλους βαθμούς και υψηλούς μισθούς, σοσιαλίζοντες Αξκούς ε.α., ως ‘‘ινστρούχτορες’’ για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της Σχολής Ικάρων.
    - Μέσα στην ‘‘σφαγή’’ των αποστρατειών, συγκαλύψατε περίτεχνα και την αποστρατεία των ικανοτέρων μη προσκείμενων στο κόμμα σας, μετατρέποντας την κατάρτιση και αξία, σε καταδίκη και απαξία.
    - Παροπλίσατε, τοποθετώντας τους σε ασήμαντες θέσεις, όσους από τους μη προσκείμενους δεν μπορέσατε αμέσως να αποστρατεύσετε, μειώνοντάς τους έτσι επαγγελματικά και ηθικά. Παράλληλα εξαπολύσατε ψυχολογικό πόλεμο, λασπολογίες και διωγμούς εναντίον τους για να τους εξαναγκάσετε σε παραίτηση.
    Συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. - Επινοήσατε, κακόβουλα, και προωθείτε εσπευσμένα το περί Ιεραρχίας και Προαγωγών κατασκεύασμά σας, όπου μεταξύ άλλων και δια της κατ’ απόλυτον εκλογή διατάξεως, επιδιώκετε την κατάργηση της ‘‘ιεραρχίας’’ για να μπορείτε ανενόχλητα πλέον, αλλά και νομότυπα, να προωθείτε τους λίγους νεαρούς φιλόδοξους ομοϊδεάτες σας, για την πλήρη κομματική κατάληψη και έλεγχο της ΠΑ.

    Οι κατά κόρον παραβιασθείσες εκ μέρους σας Αρχές Ηγεσίας και χρηστής Διοικήσεως είχαν σαν αποτέλεσμα:
    - Τα συνθετικά της ΠΑ στοιχεία: ιεραρχία, πειθαρχία, αξιοκρατία και ομοψυχία, εκτοπίστηκαν και την θέση τους πήραν η κομματική ευνοιοκρατία, η διαβολή, η καχυποψία, ο διχασμός.
    - Πολύτιμα για την ΠΑ και την χώρα στελέχη χάθηκαν στον Καιάδα των κομματικών αποστρατειών που διενεργήσατε.
    - Η αεροπορική συνείδηση αμβλύνθηκε, αφού νέοι χειριστές ζητούν με αναφορές τους να μην πετούν πολεμικό τύπο, ή να ζητούν αλλαγή ειδικότητας δηλώνοντας ‘‘απαρέσκεια πτήσεων’’.
    - Το ΑΑΣ κατάντησε διακοσμητικό όργανο συμφώνου γνώμης και τυπικής υπογραφής των δικών σας αποφάσεων ή των εντολοδόχων σας.
    - Η αποτελεσματικότητα των πολεμικών μας Μοιρών, παρά τα πλαστά αποτελέσματα των διενεργουμένων ‘‘αξιολογήσεων’’, πόρρω απέχει εκείνης των ετών 77-81.
    - Και η θλιβερότερη όλων συνέπεια, ο Δείκτης Ατυχημάτων που ανέβηκε στα ύψη, συνεπακόλουθο όλων των παραπάνω δικών σας αποφάσεων και ενεργειών. Ο απολογισμός τραγικός, απώλειες χειριστών, οικονομικές καταστροφές, απομείωση του αεροπορικού δυναμικού. Αν τολμάτε κ. Κουρή, δώστε μια ειλικρινή απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα για την περίοδο από τον Ιούνιο του ’82 έως τον Αύγουστο του 1983:
    Πόσους χειριστές και πόσα α/φη έχασε η ΠΑ, εξ αιτίας σας, στο αέρα και στο έδαφος; Πόσα καταστράφηκαν ολοσχερώς και πόσα μερικώς; Μπορείτε να τα αναπληρώσετε, πότε και πόσο κοστίζουν;
    Σας θυμίζουμε μόνο, ότι από τα 10 Α-7 που έχουν πέσει από την παραλαβή τους, τον Αύγουστο του ’75 μέχρι σήμερα, τα ρίξατε εσείς. Ναι, τα ρίξατε εσείς, έμμεσα μεν πλην σίγουρα, με την απαράδεκτη και εχθρικότατη για την ΠΑ Διοίκησή σας. Δεν αντιληφθήκατε, λοιπόν, επί τόσα χρόνια, πόσο ευαίσθητο όπλο είναι η Αεροπορία μας, και πόσο λεπτή Διοίκηση απαιτείται; Να σας το πούμε τότε εμείς, μήπως και το αντιληφθεί κανένας πιο υπεύθυνος, αν υπάρχει αυτό το είδος στους προϊσταμένους σας, από εσάς. Η Αεροπορία χρειάζεται τόσο μεγάλη προσοχή και τόσο λεπτή Διοίκηση, όσο ευαίσθητη είναι η ψυχή του χειριστού και του τεχνικού και όσο λεπτή συντήρηση και διακυβέρνηση απαιτεί ένα σύγχρονο α/φος.
    Σταματείστε πλέον να σερβίρετε στους μη επαΐοντες προϊσταμένους σας το αυξημένο πτητικό έργο ως ‘‘αποτελεσματικότητα’’ και να δικαιολογείτε με αυτό τον υψηλό Δείκτη Ατυχημάτων. Γιατί το πτητικό έργο από μόνο του, πέραν του ότι ένα μεγάλο μέρος του μπορεί να είναι πλαστό, δεν σημαίνει ότι προάγει το αξιόμαχο της Αεροπορίας μας και την Ασφάλεια των πτήσεων. Ενώ σίγουρα αυξάνει το λειτουργικό κόστος και επαυξάνει κυρίως την καταπόνηση του προσωπικού συντηρήσεως, με ταυτόχρονη χαλάρωση και μείωση του παράγοντα επίβλεψης και του ποιοτικού ελέγχου της συντηρήσεως των α/φών, και με τελικό αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση του Δείκτη Ατυχημάτων. Τέρμα λοιπόν οι δικαιολογίες και τα άλλοθι για την πλήρη αποτυχία σας στην Ασφάλεια των Πτήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ίσως φαίνεται περίεργο, το ότι κανένα δεν ελέγξατε και κανένα δεν αντικαταστήσατε ύστερα από τόσα αεροπορικά ατυχήματα. Αλλά πώς να πράξετε τούτο, αφού οι κυρίως υπεύθυνοι Διοικητές των Μονάδων ήταν προσωπική σας επιλογή, χωρίς αξιοκρατία, αλλά με απόλυτα κομματικά κριτήρια; Όπως με περίσσεια θράσους υπερηφανευθήκατε στην Σύσκεψη Στελεχών της ΠΑ του 1982.
    Δεν τολμήσατε όμως να ελέγξετε κανένα για δύο λόγους:
    Πρώτον, δεν εξυπηρετούσε την κομματική σας υποκρισία, και
    Δεύτερον, θα αποτελούσε δημόσια ομολογία ότι κάνατε λάθος.
    Αλλά το μεν πρώτο ‘‘αείποτε’’ σύντροφός σας ήταν, το δε δεύτερο απλησίαστο.

    Φτάσαμε όμως στο σημείο που όλα εξηγούνται, αρκεί να φωτίσουμε λίγο την σκοτεινή προσωπικότητά σας.

    Ναι, κ. Κουρή, υπήρξατε πετυχημένα σκοτεινός και υποκριτής, παίρνοντας κάθε φορά και στην δεδομένη στιγμή το κατάλληλο πολιτικό χρώμα, ως χαμαιλέοντας, που ταίριαζε στην επικρατούσα κατάσταση.

    Έτσι ξεγλιστρήσατε αλώβητος από τις συμπληγάδες της 21/4/1967, της 13/12/1967, των έξι ετών δικτατορίας Παπαδόπουλου, των οκτώ μηνών χούντας Ιωαννίδη, των επτά ετών διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και των δύο ετών τώρα διακυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Οι πολιτικές αυτές συμπληγάδες συνέτριψαν εκατοντάδες αξκούς της ΠΑ, που η αξία, το ήθος και η λεβεντιά τους ακτινοβολούσαν, ενώ εσείς ως χαμαιλέων αλλάζατε ‘‘χρώμα’’ κάθε φορά για να ορθώσετε τώρα το ασπόνδυλο ανάστημά σας, κάτω από τον μεσουρανούντα ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Τιποτόφρων σε όλα τα εθνικά ουσιώδη, καταφέρατε περίτεχνα να εκθρέψετε γύρω από τον εαυτόν σας, τον μύθο του καλού και φιλότιμου στρατιώτη, αλλά και του πιστού οπαδού κάθε εξουσίας, επιδεικνύοντας μέχρις υπερβολής υποκριτική πειθαρχία και εργατικότητα, τυφλή υπακοή και δουλική αφοσίωση, σε όλες τις κυβερνήσεις, καθεστώτα, κόμματα και τους ηγέτες τους. Λιβανίσατε όλους, και πιο πολύ την χούντα με κολακευτικές Ημερήσιες Διαταγές και υμνητικά λόγια.

    Με ένα τόσο πετυχημένο στο φκιασίδωμα προσωπείο, η προνομιακή μεταχείρισή σας ήταν σίγουρη. Η χούντα σας ανέθεσε την Διοίκηση της 116 ΠΜ, μιας από τις σπουδαιότερες τότε Μονάδες της ΠΑ, σας προήγαγε σε Ταξίαρχο και σας τοποθέτησε κοντά στο τότε Αρχηγό ΕΔ, Στρατηγό Αγγελή, τον οποίο συνοδεύατε παντού σαν την σκιά του, και ο Αγγελής εσάς επέλεξε και έστειλε για ένα χρόνο στο Βασιλικό Κολέγιο της Αγγλίας. Η ΝΔ σας προήγαγε σε Υποπτέραρχο και Αντιπτέραρχο τοποθετώντας σας σε περίοπτες θέσεις και τελευταία ως Α΄ Υπαρχηγό του ΓΕΕΘΑ.

    Θα ήταν βέβαια ασέβεια προς την αντικειμενικότητα, αν δεν θίγαμε την ‘‘εκλεκτική συγγένεια’’ που εκδηλώσατε ‘‘εις τας περί λύχνων αφάς’’ του βίου της ΝΔ. Τούτο βέβαια δεν κάνατε από απλή έστω συμπάθεια προς την ιδεολογία του, αλλά μόνο και μόνο, καιροσκόπος γαρ, εκτιμήσατε, πολύ σωστά άλλωστε, δύο παράγοντες. Πρώτον, ότι το κλίμα ήταν υπέρ του ΠΑΣΟΚ και δεν υπήρχαν ισχυροί ανταγωνιστές σας για την Αρχηγία της ΠΑ και Δεύτερον, ότι και στην λιγότερο πιθανή περίπτωση επικρατήσεως της ΝΔ, απεκλείετο να γίνετε Αρχηγός εσείς, γιατί υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι και πιο ικανοί και με πολύ ισχυρές πολιτικές και αντιστασιακές δάφνες, που μπροστά τους εσείς, με την τυχοδιωκτική σας ‘‘πολιτεία’’, αισθανόσαστε τουλάχιστον μειονεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ένα τέτοιο λοιπόν αξκό, πεπειραμένο(!) και δοκιμασμένο(!) σε όλες τις καταστάσεις, παρέλαβε το ανύποπτο(;) ΠΑΣΟΚ και τον έχρισε Αρχηγό. Ποτισμένος όμως ανίατα από κόμπλεξ και έχοντας βιώσει για μία ζωή την υποκριτική τακτική και τέχνη, δεν ήταν δυνατόν παρά να πράξετε τα όσα σας καταλογίζουμε, για να δείχνετε πασοκικότερος και αυτού του Ανδρέα. Με την ίδια λατρεία και ζήλο θα διατηρούσατε το …..ότερος με οποιονδήποτε Θεό ή δαίμονα, ΝΔ ή χούντα, σας διόριζε Αρχηγό της ΠΑ. Είσθε ένα μεγάλο ‘‘τίποτα’’ και δεν αγαπάτε κανένα, παρά μόνο τον εαυτό σας. Η άκρατη φιλοδοξία σας, σάς κατάντησε, μετά την αναρρίχησή σας στην θέση του Α/ΓΕΑ, άκρως επικίνδυνο και ηθικά ανάλγητο στην θυσία των πάντων για να πετύχετε τους προσωπικούς σας στόχους, που τελευταία συχνά-πυκνά ακούγονται να είναι ο θώκος του Α/ΓΕΕΘΑ ή Υφυπουργού. Και επειδή δεν έχετε τίποτα άλλο να θυσιάσετε, θυσιάζετε αδίστακτα την Αεροπορία.

    Όμως, δεν ενδιαφέρουν την Αεροπορία τα πολιτικά σας παιχνίδια, ή η διπλωματική σας ικανότητα(;) και το υποκριτικό σας ταλέντο. Αυτά μπορεί να ενδιαφέρουν την κυβέρνηση. Ας τα εκτιμήσει ανάλογα και ας σας χρησιμοποιήσει στον διπλωματικό ή τον θεατρικό χώρο, όπου υπάρχει, άλλωστε, και σχετική κρίση. Εκείνο που πρωταρχικά ενδιαφέρει την Αεροπορία και τις ΕΔ γενικότερα, είναι να απομακρυνθείτε το ταχύτερο. Το τίμημα της Αρχηγίας σας σε αίμα, χρήμα και αεροπορικό δυναμικό είναι τεράστιο, είναι αβάστακτο.

    Βέβαια και το πολιτικό κόστος που θα πληρώσει το ΠΑΣΟΚ διατηρώντας σας στην Ηγεσία των ΕΔ θα είναι εξίσου τεράστιο. Το τίμημα όμως που θα πληρώσει το Έθνος όταν θα χρειασθεί την Αεροπορία, θα είναι η ακεραιότητα της χώρας και η ελευθερία του ελληνικού Λαού.

    Κύριε Κουρή, μέχρι εδώ και μη παρέκει. Συνέλθετε επιτέλους και μην αποστερείτε την Πατρίδα από την μόνη αποτελεσματική προστατευτική της ασπίδα, την Αεροπορία.
    Σας δίνετε η ευκαιρία, να προσφέρετε την μόνη αγαθή σας, προς την Πατρίδα, υπηρεσία:
    Να παραιτηθείτε αμέσως. Εάν τούτο δεν πράξετε σεις, τότε παρακαλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, να εκτιμήσει το πολλαπλό και τεράστιο κόστος της Αρχηγίας σας και να σας αποπέμψει το ταχύτερο δυνατόν. Το πρώτο είναι πολύ γενναίο για να προέλθει από σας, το δεύτερο πολύ συνετό και δίκαιο και το ελπίζουμε από τον υπεύθυνο Πρωθυπουργό.
    Υπάρχουν πρόσωπα, πράγματα, στοιχεία και νούμερα τέτοια και τόσα, που μαρτυρούν την αλήθεια και δικαιολογούν την ανησυχία μας.
    Ελπίζουμε να μην χρειασθεί να τα επικαλεσθούμε. Δεν εκβιάζουμε, αλλά αγωνιούμε για την τύχη του Έθνους, για την τύχη της Αεροπορίας, που δεν είναι δική σας, αλλά δική μας και του ελληνικού λαού.

    ΑΓΩΝΙΟΥΝΤΕ΅Σ ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ

    ΠΡΟΣ: τους κ.κ. Πρωθυπουργό, Υπουργούς, Κυβερνητικούς παράγοντες,
    Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ Ν. Κουρή



    Υ.Γ. Οι ΑΓΩΝΙΟΥΝΤΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ υπήρξαν ειλικρινείς, ρεαλιστές και ‘‘προφητικοί’’ στις καταγγελίες τους. Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της επιστολής τους, του Νοεμβρίου του 1983, επτά ατυχήματα, σε διάστημα τεσσάρων μόνο μηνών, δυστυχώς, τους επιβεβαίωσαν. Το τελευταίο (F-5) στις αρχές Μαΐου του 1984. Κατωτέρω παρατίθεται αυτούσιο το δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ της 9/5/1984.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Εφημερίδα ‘‘ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ’’ 9/5/1984

    ‘‘ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ’’
    • ΤΟ 7ο ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ

    «Μαχητικό αεροσκάφος που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, δυτικά της Ζακύνθου, εγκαταλείφθηκε λόγω βλάβης από τον χειριστή του Υποσμηναγό Γεώργιο Μωραΐτη, τον οποίο διέσωσε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας,
    Για την διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του αεροπορικού ατυχήματος επιλήφθηκε επιτροπή από εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας.
    Με το προχθεσινό «μείζον ατύχημα», τα καταστραφέντα αεροσκάφη της ΠΑ έφθασαν τα εφτά φέτος και οι ανθρώπινες απώλειες τους τέσσερις νεκρούς χειριστές.
    Υπενθυμίζεται ότι – όπως έχει δημοσιευθεί στον Τύπο – έχουν καταστραφεί:
    1. Mirage F-1C στην Τανάγρα
    2. PZL στο Τατόι
    3. Corsair A-7 στα Κύθηρα
    4. C-130 Hercules στην Σαντορίνη
    5. CL-215 στην Ελευσίνα (2 νεκροί)
    6. F-4 (Φάντομ) στην Λάρισα (2 νεκροί)
    7. F-5 στην Ζάκυνθο

    Σύμφωνα με την άποψη ειδικών, με τους μετριότερους υπολογισμούς, ο Δείκτης Ατυχημάτων έχει φθάσει μέχρι στιγμής το 15,5 και θεωρείται από τους τρεις υψηλότερους στον κόσμο.
    Εκφράσθηκε επίσης, από αεροπορικούς κύκλους, η γνώμη ότι μέρος της ευθύνης για την τρομακτική αύξηση φέρει η Ηγεσία του ΓΕΑ με την αναστάτωση που προκάλεσε απομακρύνοντας από την Διεύθυνση Ασφαλείας Πτήσεων, τον Ταξίαρχο Δημήτριο Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε επισημάνει επανειλημμένα στον Αρχηγό ΓΕΑ κ. Κουρή τους κινδύνους των πολλών ατυχημάτων και είχε εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή τους. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η εντελώς αναιτιολόγητη αποστρατεία του».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.