28/12/10

Ηλεκτρονική απάτη στη βενζίνη

Κλέβουν στη βενζίνη ολοένα και περισσότερα πρατήρια πειράζοντας µε ηλεκτρονικάσυστήµατα τελευταίας τεχνολογίας τις αντλίες των καυσίµων, µε αποτέλεσµα οι οδηγοί να παραλαµβάνουν λιγότερη ποσότητα από εκείνη για την οποία πλήρωσαν.



Τις ανησυχητικές διαστάσεις που προσλαµβάνει το φαινόµενο καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών και συγκεκριµένα η Πανελλήνια Οµοσπονδία Πρατηριούχων Εµπόρων Καυσίµων (ΠΟΠΕΚ), ενώ την αύξηση των κρουσµάτων παραδέχεται και το αρµόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξηςκαι Ανταγωνιστικότητας.

Οι πληροφορίες των βενζινοπωλών αναφέρονται σε κυκλώµατα που τοποθετούν σύγχρονα ψηφιακά συστήµατα στις αντλίες των πρατηρίων µε σκοπό τις ελλειµµατικές παραδόσεις, σε ποσοστό συνήθως5% επί της παραγγελθείσας ποσότητας, διαπίστωση που προκύπτει και από καταγγελίες όσων έχουν πέσει θύµατα.

Οι έλεγχοι
Στο θέµα παρενέβη και το αρµόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, γνωστοποιώντας ότι οι υπηρεσίες του προέβησαν ήδη σε 50 ελέγχους, εντοπίζοντας παράνοµους µηχανισµούς σε αντλίες που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές.

Αλλά ακόµη και όταν συλλαµβάνονται οι επιτήδειοι, αντί να τους αφαιρείται η άδεια του πρατηρίου, όπως παραδέχεται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, λόγω της ανεπαρκούς νοµοθεσίας απλώς σφραγίζονται οι παράνοµες αντλίες.

Αµέσως µετά την αφαίρεση των παράνοµων µηχανισµών «αποσφραγίζονται οι αντλίες, χωρίς ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή για τους δράστες». Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που προωθεί προς ψήφιση τροπολογία για την επιβολή στο εξής αυστηρών ποινών, από την αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων που παρανοµούν ώς και την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους, πέραν των χρηµατικών προστίµων.

Εξαρση
Αιτία της έξαρσηςπου έχει προσλάβει η κλοπή στην αντλία δεν είναι άλλη από τηνεκτίναξη της τιµήςτης βενζίνης στα 1,588 ευρώ (η ακριβότερη στην Ευρώπη), κυρίως λόγω των απανωτών αυξήσεων στους φόρους.

Από τον Φεβρουάριο µέχρι σήµερα οι φόροι στα καύσιµα έχουν αυξηθεί 62,5%. Και η µέση τιµή της αµόλυβδης από 1,1 ευρώ έχει φτάσει στα 1,58 ευρώ το λίτρο (αύξηση 44%, όσο δηλαδή έχει αυξηθεί και το κέρδος για τον επιτήδειο). Αν, για παράδειγµα, ένα πρατήριο πουλάει ετησίως 6 εκατ. λίτρα βενζίνης, το 5% της κλοπής ισοδυναµεί µε 300.000 λίτρα. Με µέση τιµή βενζίνης το 1,58 ευρώ, ο συγκεκριµένος επιχειρηµατίας βάζει στην τσέπη γύρω στα 477.000 ευρώ µαύρα! ∆ηλαδή 40.000 ευρώ αφορολόγητα κάθε µήνα!

Οι µηχανισµοί αυτοί λέγεται ότι κοστίζουν γύρω στα 5.000 ευρώ και µπορεί κάποια από τα εξαρτήµατά τους να εισάγονται, αλλά πιθανώς να συναρµολογούνται στη Ελλάδα, όπως λέει άνθρωπος του χώρου. Στην αγορά µάλιστα εκτιµούν ότι τα κυκλώµατα σχετίζονται µε τον χώρο των κατασκευαστών αντλιών, καθώς µόνο εκείνοι γνωρίζουν το λογισµικό µιας αντλίας και άρα είναι σε θέση να παρέµβουν σε αυτόν.
http://www.tanea.gr

10 σχόλια:

  1. 1.(62)LXII.ΔΙΚΗΣ θυμίαμα,λίβανον

    Αρχαιοελληνικά,"΄Ομμα Δίκης πανδερκέας,αγλαομόρφον..."
    Νεοελληνικά{Τόν οφθαλμόν εξυμνώ της Δίκης,πού βλέπει τά πάντα καί λάμπει...},συνεπώς τό"έστιν δίκης οφθαλμός ,ός τά πάνθ'ορά"!

    2.(63)LXIII.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ θυμίαμα,λίβανον

    "Ω θνητοίσι δικαιοτάτη,πολύολβε,ποθεινή εξ ισότητος αεί θνητοί χαίρουσα δικαίος πάντιμ'ολβιόμοιρε,Δικαιοσύνη μεγαλαυχής.."
    {΄Ω σύ η δικαιοσύνη μεταξύ τών θνητών,η πολυευτυχισμένη,η περιπόθητη,πού χαίρεσαι πάντοτε μέ τούς ανθρώπους διά τήν ισότητα,πολύτιμε,καότυχη,σύ η Δικαιοσύνη η πολυένδοξη...}

    3.LXIV.Ymνος ΝΟΜΟΥ

    "Αθάνατον καλέω καί θνητών αγνόν άνακτα ουράνιον Νόμον,αστροθέτην,σφραγίδα δικαίην πόντου τ'ειναλίου καί γής,φύσεως τό βέβαιον "ακλινές αστασίαστον αεί τηρούντα νόμοισιν..."
    {Τών αθανάτων καί τών θνητών ανθρώπων τόν αγνόν άνακτα,τόν Επουράνιον Νόμον,καλώ,αυτόν πού κατατάσσει τά άστρα,μέ δικαίαν σφραγίδα καί τού θαλασσίου πόντου καί τής γής,αυτόν πού φροντίζει πάντοτε,νά είναι η Φύσις σταθερά,ασάλευτη,α δ ι α τ ά ρ α κτη διά ε ι δ ι κ ώ ν Νόμων...}
    Αυτά εγράφησαν απο τους προγόνους μας Ελληνες χιλιάδες χρόνια π.χ.
    δηλαδή οι "ΟΡΦΕΩΣ ΥΜΝΟΙ",περί τής "Δίκης",τής "Δικαιοσύνης",τών
    "Νόμων"
    Εφαρμόζονταί;
    Καί θά ξαναγράψω αποσπάσματα από το χρονογράφημα του αείμνηστου Καθηγητή Πανεπιστημίου ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ,που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο;του 2009,"ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ"εάν δεν κάνω λάθος.

    "ΤΙ ΚΑΙΝΟΝ
    "ΩΜΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΣΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΕΚΤΡΟΠΗ......."

    {Τί νέα;
    ΄Εγινε βίαιη(σκληρή)καί χωρίς πρόφαση-ειλικρίνεια,παρέκκλιση κοινοβουλευτική.....έπεσε πολιτικός κεραυνός(τρόπος συμπεριφοράς ενέργειας),....άν καί ήταν νύκτα...αποφασίστηκε τό κλείσιμο τών εργασιών τής "βουλής"...}.
    Προχθές, δικαίως,ο εκπρόσωπος τής ελληνικής Δικαιοσύνης,αναζήτησε τούς πρωταίτιους τής καταχέρισης ενός εκπροσώπου τού ελληνικού Κοινοβουλίου(Βουλευτηρίου).
    ΄Ομως ποιός θά απαντήσει στόν κατοικούντα "έν Αίδαο δόμοισιν"Καθηγητή Πανεπιστημίου,στό ερώτημα πού έθεσε πρίν φύγει γιά τό Επέκεινα;
    Η παρανομία πρέπει παντού καί πάντα νά τήν βλέπει το "μάτι"τής "Δίκης",η "Δικαιοσύνη"καί ο "Υπέρτατος Νόμος"!
    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί που δεν μας λένε ποιά είναι τα λαμόγια που μας κλέβουν για να αυτοπροστατευτούμε, είναι το ίδιο λαμόγια και τους πιάνουν μόνο και μόνο για να τους εκβιάσουν με την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και να τους τα πάρουν χοντρά.

    Θα τους ρίξουν για τα μάτια του κόσμου και ένα πρόστιμο που δεν θα εισπραχθεί ΠΟΤΕ ή αν θα εισπραχθεί, θα είναι στο 1/1000 του.
    Από το πρόστιμο 40 εκατομμυρίων ευρώ που καταλογίστηκε σε γνωστή γαλακτοβιομηχανία, εισέπραξαν 17.000 ευρώ(!!!), μετά από 6 χρόνια!!!

    Ο κλέψας, του κλέψαντος, τω πολιτικώ, τον υπουργόν, ώ πρωθυπουργέ !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ,ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ.ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ!
    "...ΟΠΕΡ ΤΗΝ ΤΩΝ ΠΑΝΤΟΙΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΝ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ,ΣΥΓΚΑΛΗΨΙΝ ΔΗΛΟΙ..."{ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΗΨΙΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ,ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ....}

    ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΧΕΡΙΑ"ΟΜΩΣ ΕΤΡΕΞΑΝ ΟΛΟΙ....
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Αλλά ακόµη και όταν συλλαµβάνονται οι επιτήδειοι, αντί να τους αφαιρείται η άδεια του πρατηρίου, όπως παραδέχεται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, λόγω της ανεπαρκούς νοµοθεσίας απλώς σφραγίζονται οι παράνοµες αντλίες."

    Ρε διεφθαρμένοι αλήτες ο νόμος αλλάζει σε 1 μέρα!!
    Γιατί δεν λέτε ότι με το σφράγγισμα αρχίζει το αλισβερίσι για το άνοιγμα!!!

    ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ν' αλλάξετε το νόμο για να τα κονομάτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΝΑ ΕΠΗΡΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ ΜΕ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ;)))))))ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΙΤΡΑ;))

    Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΩΣ ΠΡΟΪΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΊ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποτε υπήρχε η υπηρεσία της Αγορανομίας που κατήργησε το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η υπηρεσία έκανε ελέγχους και τους έστελνε στο αυτόφωρο. Τώρα με την αλλαγή της νομοθεσίας κλέβω 100 πληρώνω μία και αυτή μισή. Προ ημερών διάβασα ότι του έβαλαν βενζίνη περισσότερη απ' ότι χωρούσε το ρεζεβουάρ, το οποίο δεν ήταν τελείως άδειο
    Για να δούμε με την νέα υπηρεσία μήπως αλλάξουν τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΜΟΥΣΚΑΡΙΑ, ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΒΕΝΖΙΝΗ, ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΤΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ. (ΤΟΣΕΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΕΓΩ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΩΝ ΜΜΕ)
    ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΚΑΡΙΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΥΣΙΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τον 11,54μμ/28-12-10, έχεις δίκιο.
    Πρέπει να τους υποχρεώνουν να αναρτούν πινακίδα ότι κατελήφθει να παραδίδει λιγότερη βενζίνη. Δυστυχώς και αυτοί που πουλάνε ακριβά ενδεχομένως να κάνουν το ίδιο. Υπάρχει τρόπος να γίνεται ο έλεγχος οποιαδήποτε ώρα του 24/ωρου και ας έχει όσα μηχανήματα θέλει.
    Ας ξεκινήσει η αστυνομία τους ελέγχους, με τον ανάλογο εξοπλισμό, άμα θέλουν να εξαληφθεί το φαινόμενο.
    Τα ισχύοντα σήμερα για το θέμα αυτό απέτυχαν, ας επανέλθουμε λοιπόν στο παλιό σύστημα ελέγχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΟΒΑΡΟ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΑΕΡΜΒΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΜΟΥΣ ΣΕ ΙΣΣΟΡΟΠΙΑ; ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΜΠΟΣ;
    ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΙ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΚΟΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ανώνυμο 1.52μμ

    Η υποψία σας είναι αρκετά εύστοχη.
    Εχω δεί παρόμοια περίπτωση σφραγίσματος μηχανημάτων εργαστηρίου "για λόγους περιβαλλοντικούς". Απορρίφθηκαν μάλιστα αυθημερόν και οι νόμιμες ενστάσεις που είχε κάνει ο παθών. Την παραμονή του σφραγίσματος, εμφανίστηκε κάποιος "καλοθελητής" (όχι υπάλληλος βέβαια, αλλά μάλλον "συνεργάτης", γιατί προτάθηκε να μεσολαβήσει, ζητώντας για πάρτη του 2000 ευρώ). Ομως ο παθών δεν είχε χρήματα, ούτε γνωστούς να τον δανείσουν. Ετσι του το έκλεισαν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.