29/11/10

Έκοψαν τους μισθούς για να συντηρούν στρατόπεδα!

Στις περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών η κυβέρνηση έδειξε «σιδηρά» αποφασιστικότητα και θέληση και πήρε από τις τσέπες τους εισοδήματα που αγγίζουν πια το 30% όσων έπαιρναν! Τις πραγματικές περικοπές που θα απέφεραν σημαντικά οφέλη στο δημόσιο ταμείο και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί των μισθολογικών περικοπών,ούτε που τις συζητά. Στο άκουσμα για κλείσιμο τουλάχιστον 300 από τα 850 στρατόπεδα που βρίσκονται στην ενδοχώρα ,σφυρίζει αδιάφορα. Τα ψέμματα όμως φαίνεται ότι τελείωσαν και οι απαιτήσεις για περισσότερες περικοπές θα αναγκάσει την ηγεσία του Πενταγώνου να συγκρουστεί με τις τοπικές κοινωνίες που δεν επιθυμούν το κλείσιμο των στρατοπέδων.

Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου ένα μόνο κέντρο νεοσυλλέκτων με δυναμικότητα υποδοχής 900 νεοσυλλέκτων μας κοστίζει περίπου 700.000 ευρώ! Παρά το γεγονός ότι η «μαύρη τρύπα» των αχρείαστων στρατοπέδων είχε εντοπιστεί από την ηγεσία του Πενταγώνου,αμέσως μόλις ανέλαβαν καθήκοντα οι Βενιζέλος-Μπεγλίτης τον Οκτώβριο του 2009,ελάχιστα έχουν γίνει. Σε 14 μήνες έχουμε δει ελάχιστα λουκέτα σε στρατόπεδα όπως αυτά του 563ου τάγματος στη Νιγρίτα, του 505ου τάγματος στον Βόλο και του 221ου τάγματος στη Λέσβο. Τον Μάιο αποφασίστηκε να αναστείλουν τη λειτουργία τους το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη και το 541ο τάγμα στη Ρόδο.

Από εκεί και πέρα τίποτα. Τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών αποδείχτηκαν ισχυρότερα από το σχεδιασμό του Πενταγώνου:
Η αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικού στην Αρτα,για παράδειγμα ύστερα από πιέσεις της αυτοδιοίκησης, αλλά και των στρατιωτικών γιατρών, ανακλήθηκε.

Το ΓΕΣ σχεδιάζει την ενοποίηση όλων των Κέντρων Εκπαίδευσης σε έξι πολυδύναμα Κέντρα, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι συνθήκες εκπαίδευσης και να μειωθούν οι δαπάνες.Αλλά προς το παρόν σχεδιάζει.

Και από σχέδια άλλο τίποτα. Για τις μονάδες υπολογίζεται να υπάρξει μείωση της τάξεως του 30% η οποία μπορεί να επιτευχθεί με κατάργηση δύο σχηματισμών επιπέδου σώματος στρατού, οχτώ σχηματισμών επιπέδου μεραρχίας και οχτώ επιπέδου ταξιαρχίας.
.Τα στρατόπεδα του στρατού, σ΄ όλη τη χώρα, ξεπερνούν τα 850! Και δεν είναι στα σύνορα.

Μόλις τα 54 είναι στη Θράκη και 127 στα νησιά του Αιγαίου. Στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα είναι 150, και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε ολόκληρη τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Συνεπώς 669 στρατόπεδα στην ενδοχώρα είναι ένα τεράστιο νούμερο!

Κάποιοι υποστηρίζουν στο Πεντάγωνο ότι το κλείσιμο τουλάχιστον του 50% αυτών των στρατοπέδων θα ανακούφιζε σημαντικά τον αμυντικό οικονομικό προϋπολογισμό και κάποιοι άλλοι λένε ότι η εκποίηση αυτών των εκτάσεων θα μπορούσε αποφέρει πολλά δις στα ταμεία. Ακόμη πολλές απ΄ αυτές τις εκτάσεις θα μπορούσαν να δοθούν “αντιπαροχή” για την κατασκευή οικιών για στελέχη των ΕΔ,δίνοντας λύση στο πιο καυτό πρόβλημά τους το στεγαστικό. Γι΄ αυτό το τελευταίο βέβαια υπάρχει πάντα το πρόβλημα των δήμων οι οποίοι παραδοσιακά διεκδικούν τις εκτάσεις των στρατοπέδων και όταν τις παίρνουν συνήθως δεν τις αξιοποιούν.

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα τολμήσει να προχωρήσει στο σχέδιο κλεισίματος των αχρείαστων στρατοπέδων ή θα προτιμήσει την εύκολη λύση για να “συμμαζέψει” κι άλλο τα οικονομικά μεγέθη και στις ΕΔ: δηλαδή να κόψει κι άλλο τους μισθούς,κάτι πολύ πιθανό αν δούμε τα κονδύλια μισθοδοσίας του προσωπικού στον προϋπολογισμό του 2011.
http://www.onalert.gr

2 σχόλια:

  1. Δεν θα μπορούσα πάντως να φανταστώ ακριτικές περιοχές της χώρας που συνορεύουν με χώρες που έχουν βλέψεις εναντίον μας, να μείνουν χωρίς στρατόπεδα... Γιάννενα, Καστοριά, Φλώρινα χωρίς παρουσία στρατού θα είναι δείγμα υποχωρητικότητας και εγκατάλειψης εθνικού χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί οι "σχεδιασμοί" και οι "αποφάσεις" λαμβάνονται με εντελώς αντίθετα κίνητρα από τα επιχειρησιακά!!!
    Ο Στρατός, ΣΑΦΩΣ, πρέπει να μαζευτεί από τα σύνορα! ΔΕΝ ΕΧΕΙ καμία δουλειά εκεί!
    Προσωπικά δε, εκνευρίζομαι όταν:
    α. Ακούω τη φράση "Ελληνικό Πεντάγωνο" - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΦΑΡΟΝΙΣΜΟΣ!!!, και
    β. Όταν κάποιοι άσχετοι ειρωνεύονται για την Μεραρχία στην Τρίπολη (και μάλιστα "περιμένει να ξαναπεράσει ο Δράμαλης" και άλλα τέτοια!) Για όσους ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ από Οργάνωση και Διοίκηση, τους λέω ότι όταν υπάρχουν πάνω από 1 Μονάδα σε ένα γεωγραφικό χώρο, απαιτείται 1 Διοίκηση επί κεφαλής για να τις Διοικεί - Συντονίζει! Εξ άλλου, είναι Στρατηγείο-Επιτελείο και όχι Μεραρχία μάχιμη!
    Τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων ΠΡΕΠΕΙ να είναι στην Πελοπόννησο, μακρυά από τη Ζώνη Μάχης και να λειτουργούν στον πόλεμο σαν ΕΜΠΕΔΑ!!! Βέβαια, όλα τα άλλα ΚΕΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ!!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.