29/11/10

Παπανδρέου: Πολλές οι δυνατότητες των σχέσεων με την Αφρική

«Η Ελλάδα είναι παρούσα σε αυτή τη συνάντηση ΕΕ - Αφρικής, πρώτα από όλα γιατί είναι ζωτικό το συμφέρον για τη χώρα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε δήλωσή του στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η συνεργασία αυτή έχει ουσιαστικό και σημαντικό μέλλον».
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «είμαστε γείτονες με χώρες της Β. Αφρικής και της Μεσογείου» και ότι «έχουμε πολλούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε και διμερώς και πολυμερώς», όπως μεταξύ άλλων, για τα θέματα της «κλιματικής αλλαγής, της λαθρομετανάστευσης και ενεργειακά ζητήματα».

«Η Αφρική όλο και περισσότερο είναι μια περιοχή αναπτυσσόμενη, δυναμική και με πολλές προοπτικές και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας πιστεύει στην αναθέρμανση των σχέσεων με τις ελληνικές κοινότητες σε όλη την Αφρική, οι οποίες, όπως υποστήριξε, «σήμερα μπορούν να αποτελέσουν και έναν σύνδεσμο, μια ουσιαστική γέφυρα μεγαλύτερης ακόμα συνεργασίας με τις πόλεις της Αφρικής».

Συναντήσεις με Καντάφι και Ερντογάν
Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές μετά την υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας - το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη- καθώς επίσης και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος βραβεύεται σήμερα στη Σύνοδο, με το διεθνές βραβείο Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα
http://www.nooz.gr/greece/papandreou-polles-oi-dunatotites-ton-sxeseon-me-tin-afriki

Λιβύη - Συναντήσεις Παπανδρέου με Καντάφι και Ερντογάν
Σειρά διμερών συναντήσεων είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Αφρικής - ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές μετά την υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας - το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη- καθώς επίσης και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος βραβεύεται σήμερα στη Σύνοδο, με το διεθνές βραβείο Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη,ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζ. Σόκρατες, καθώς επίσης και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέιβιντ Κούνεϊ, με τους οποίους συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ,μετά και τις χτεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Ζακόμπ Ζούμα, με τον οποίο συζητήθηκαν,μεταξύ άλλων, και θέματα αναφορικά με τον απόδημο ελληνισμό της περιοχής.

4 σχόλια:

  1. ΑΝ ΕΝΝΟΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓΉΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΣΥΝΙΘΙΖΟΥΜΕ ΓΑΜΙ./ΤΑ ΡUN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα και βεβαια ειναι ζωτικου ενδιαφεροντος για την Ελλαδα . Ενα σημαντικο ποσοστο συγχρονων νεοελληνων ειναι αφροελληνες .

    http://www.youtube.com/watch?v=x-M02AzTl0g

    χαιρετισματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η δήλωση του ΓΑΠ " η χώρα μας πιστεύει στην αναθέρμανση των σχέσεων με τις ελληνικές κοινότητες σε όλη την Αφρική, οι οποίες, όπως υποστήριξε, «σήμερα μπορούν να αποτελέσουν και έναν σύνδεσμο, μια ουσιαστική γέφυρα μεγαλύτερης ακόμα συνεργασίας με τις πόλεις της Αφρικής» είναι ανέκδοτο. Το εθνομηδενιστικό κράτος στο οποίο ηγείται έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τους Ελληνες ομογενείς που πασχίζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες να διατηρήσουν τον Ελληνισμό τους. Το κράτος τους, στέλνει ανεπαρκείς δημόσιους υπάλληλους, που λόγω πολλών χρόνων υπηρεσίας γίνονται και πρέσβεις, όπως ο κύριος με το γενάκι της φώτο του post. Αυτοί οι τύποι, οι κατ' επάγγελμα πληρωμένοι τουρίστες, πλέον των άλλων συντεχνιακών απολαβών τους, συμπεριφέρονται με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο στους ομογενείς όταν αναγκάζονται να προσφύγουν για συνήθεις διεκπεραιώσεις στην πρεσβεία. Η αγανάκτηση των ομογενών στην Λιβύη για την αναξιοπρεπή μεταχείριση τους από τους υπαλλήλους της πρεσβεία είναι μεγάλη, που η δήλωση του ΓΑΠ δεν έχει καμία απολύτως αξία παρά μόνο για τους δημοσιογράφους. Ο γκριζομάλλης κύριος του post, γνωστό πασοκικό κομματόσκυλο και λίγο υπουργός, έχει επισκεφθεί την Λιβύη, τρεις φορές μέσα στο 2010 και δεν συναντήθηκε ΠΟΤΕ με τους ομογενείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το "σχέσεις" ωφείλει να έχει και "πρακτική" πλευρά...

    Σχέσεις σημαίνει εισαγωγές - εξαγωγές, offshoring, outsourcing κτλ.

    Αντί ευχολογίων πρέπει να πέσει χρήμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.