31/10/10

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ:Όλα «έμειναν τα ίδια»

Η απόφαση του κ. Παπανδρέου να εισέλθει σε διάλογο με την Τουρκία για το Αιγαίο με την δικαιολογία ότι «εάν προσφύγουμε στη Χάγη θα χάσουμε έτσι και αλλοιώς το 20%» διακρίνεται από ηττοπάθεια.
Του Μιχάλη Ιγνατίου
Ηεπίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αποτελεί πηγή ανησυχίας μετά την αποκάλυψη ότι οι δύο χώρες ξεκίνησαν τον Ιούνιο μυστικές διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο. Οι συζητήσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό, που ξεπέρασαν σε διάρκεια τις δύο ώρες και καλύφθηκαν από πλήρη μυστικότητα, διεξάγονται εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που κτύπησε ποτέ την Ελλάδα και ερήμην του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς του. Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και σε αυτή τη στήλη ανέφεραν ότι οι δύο πρωθυπουργοί στόχευαν σε επίλυση των προβλημάτων μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι ένας στόχος, ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται απραγματοποίητος.

Ουδείς έχει δικαίωμα να αντιταχθεί στη βελτίωση των σχέσεων εάν όντως η τουρκική πλευρά κάνει πράξεις τα λόγια του πρωθυπουργού της, ο οποίος είπε πως επιθυμεί μόνιμη ειρήνη. Και δεν πρέπει κανείς να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η πραγματική βελτίωση των σχέσεων και ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων θα είναι ευλογία και για τις δύο χώρες.

Ομως, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να νιώθουν οι Ελληνες και οι Ελληνοκύπριοι ότι η Τουρκία δεν είναι απειλή, αλλά ένας καλός γείτονας πρέπει να αλλάξει άρδην η σημερινή κατάσταση. Τα μηνύματα από την Αγκυρα δεν είναι τα αναμενόμενα και αυτά που περίμεναν ο πρόεδρος της Κύπρου και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η πολυδιαφημισμένη ακύρωση της απειλής πολέμου δεν συνέβη ποτέ. Αποδείχθηκε ένα ευχολόγιο ολίγων μυθομανών γραφιάδων. Ούτε έγιναν πράξεις οι υποσχέσεις του κ. Ερντογάν προς τον κ. Παπανδρέου που αφορούσαν το Αιγαίο και την Κύπρο. Στις προηγούμενες συναντήσεις τους, όπως και στα τετ-α-τετ των κ. Δρούτσα και Νταβούτογλου, οι Ελληνες αξιωματούχοι άκουσαν ότι μετά την νίκη στο δημοψήφισμα «όλα θα άλλαζαν». Δυστυχώς όλα «έμειναν τα ίδια» - στην περίπτωση της Κύπρου έχουν γίνει χειρότερα. Η Αγκυρα απαιτεί μοιρασιά σε όλα και με τρόπο που θα έχει λόγο και στο «ελληνοκυπριακό κρατίδιο» που θα σχηματιστεί μετά τη βρετανικής έμπνευσης διευθέτηση.

Η απόφαση του κ. Παπανδρέου να εισέλθει σε διάλογο με την Τουρκία για το Αιγαίο με την δικαιολογία ότι «εάν προσφύγουμε στη Χάγη θα χάσουμε έτσι και αλλοιώς το 20%» διακρίνεται από ηττοπάθεια.

Θα εδικαιολογείτο μία συζήτηση εάν ο κ. Ερντογάν έδειχνε έμπρακτα ότι εννοεί τα ελάχιστα που δηλώνει.

Θα μπορούσε π.χ. να τερμάτιζε την απαράδεκτη επιθετικότητα της τουρκικής αεροπορίας που κοστίζει ζωές και εκατομμύρια. Θα μπορούσε να συναινούσε ώστε να ξεκινήσουν συζήτησεις για την παράδοση της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και στους νόμιμους κατοίκους της. Θα μπορούσε να αποσύρει μέρος των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και να έδινε εντολή για τερματισμό των αποσχιστικών ενεργειών στη Θράκη που διεξάγονται με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δείχνει ανικανότητα να επιβάλει τον παραμικρό έλεγχο.

Ο κ. Ερντογάν δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση και δεν πείθει για τις «καλές του προθέσεις» που δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές των προκατόχων του. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι βρίσκεται στην εξουσία οκτώ χρόνια και δίνει από το 2002 τις ίδιες ψεύτικες υποσχέσεις χωρίς να έχει υλοποιήσει καμία. Και κάθε φορά που πιάνεται ψεύτης καταφεύγει στο παραμύθι των στρατηγών. Η Τουρκία του κ. Ερντογάν δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις ακόμα και αν της παραδώσουμε το μισό Αιγαίο, ακόμα και αν δώσουμε τον έλεγχο της Κύπρου μέσω του νέου σχεδίου που κατασκευάστηκε στο Λονδίνο και θα επιβληθεί από τη διεθνή διάσκεψη. Οι μόνοι που δεν το αντιλαμβάνονται είναι οι ηγέτες στην Κύπρο και την Ελλάδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Και τώρα τι θα πράξεις αγαπητέ Αλέξανδρε; Οι άνθρωποι που εμπιστεύθηκες και οι οποίοι σε παρέσυραν σε λάθος αποφάσεις «σούταραν» τον πλέον στενό σου συνεργάτη με τρόπο απάνθρωπο και εξευτελιστικό. Πρέπει να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους και να ενημερώσεις με κάθε επισημότητα και δημόσια για τα ακριβή περιστατικά. Ετσι μόνο θα τερματιστεί κάθε φήμη για έναν άνθρωπο που στάθηκε κοντά σου όσο κανείς άλλος. Οι παλαιοί σου συνεργάτες από την Αυστραλία μου είπαν ότι σε χαρακτήριζε πάντα η γενναιότητα και η ντομπροσύνη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Οι Τούρκοι και οι συνεργάτες τους στις ελεύθερες περιοχές απονέμουν εύσημα στους Κυπατζήδες οι οποίοι και το επαναλαμβάνω- δεν γνωρίζουν τι γίνεται μέσα στα ίδια τα γραφεία τους πόσο μάλλον στην υπόλοιπη Κύπρο. Στις 14 Αυγούστου στις 8.15 μ.μ. παρακολουθούσαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ένα φτωχό άνθρωπο μόνο και μόνο επειδή είχε το ίδιο όνομα με τον επώνυμο στόχο τους! Μία φωτογραφία δεν είχαν;

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. Η Τουρκια το μονο που σεβεται ειναι την δυναμη. Η ηττοπαθεια και υποχωρητικοτητα απλα της ανοιγουν την ορεξη.

    Οι πιλοτικοι μας ακομη πιστευουν οτοι τα επικοινωνιακα τεχνασματα, τα ευχολογια και τα σχεδια σε λερωμενη χαρτοπετσετα 2 ωρες πριν τις διαπραγματευσεις συνηστουν εξωτερικη πολιτικη. Γι αυτο και θα συνεχισουμε να παραχωρουμε χωρις να παιρνουμε τιποτα.

    Αντρεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γιατί να πάμε στη Χάγη ρε λαμόγια αφού δεν είναι υποχρεωτικό;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1.Συμφωνώ ότι μόνο με δυναμικές αντιδράσεις "μασάει" η Τουρκία, πχ Ισραηλινή κατάληψη του στολίσκου για Παλαιστίνη. Πέρα των λεκτικών αντιδράσεων, δεν προέβηκε σε καμιά δυναμική απάντηση, όπως "γάβγιζε" ο Ταγίπ. Το ζήτημα είναι κατά πόσο η Ελλάδα είναι διατιθεμένη να μπλέξει σε τέτοιου είδους παιχνίδια και -αν είναι- αν θα την αφήσουν να το κάνει.
    2.Στα δικαστήρια πάει αυτός που διεκδικεί κάτι και όχι εκείνος που καλύπτεται από τις υπάρχουσες συνθήκες. Ας πάει λοιπόν η Ελλάδα, όχι όμως για ζητήματα που αφορούν απαιτήσεις των Τούρκων αλλά διεκδικώντας αυτά που ορίζουν οι συνθήκες για Ίμβρο-Τένεδο και Πόλη.
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.