12/10/10

Σισμανόγλειο ελληνικό πολιτισμικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη


του Άγγελου Συρίγου
Στην Κωνσταντινούπολη μέσα στο Σισμανόγλειο μέγαρο που βρίσκεται στην κεντρική οδό του Πέρα (Μπεΐογλου) έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του γενικού προξένου Βασίλη Μπορνόβα ελληνικό πολιτισμικό κέντρο και σπουδαστήριο.
Το ελληνικό Σπουδαστήριο παρακολουθούν σήμερα άνω των 400, νέοι κυρίως, Τούρκοι. 27 από αυτούς είναι πτυχιούχοι ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων, 300 περίπου είναι φοιτητές και πτυχιούχοι ΑΕΙ, 15 είναι απόφοιτοι σχολών Καλών Τεχνών, 13 είναι σπουδαστές ελληνικής γλώσσας. Φοιτούν, επίσης, 5 καθηγητές Πανεπιστημίου.
Ταυτοχρόνως, 22 σπουδαστές, στην πλειοψηφία τους φοιτητές Αρχαίων Ελληνικών και Φιλοσοφίας, παρακολουθούν μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών από εξειδικευμένη καθηγήτρια.
Επίσης, το Σάββατο παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής περίπου 20 παιδιά από ομογενειακές και μικτές οικογένειες που δεν φοιτούν σε ομογενειακά σχολεία και για τα οποία το Σισμανόγλειο Μέγαρο αποτελεί τον μοναδικό χώρο οργανωμένης εκμάθησης της ελληνικής.
Το Σπουδαστήριο είναι ενταγμένο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, ένα Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, το οποίο κλείνει ένα χρόνο συνεχούς λειτουργίας. Έχει κάνει εκθέσεις θεματικές (Ελλάδα στον πόλεμο, Εκκλησίες της Πόλης), ζωγραφικής (Τσόκλης, Έλληνες Ζωγράφοι για την Πόλη κ.ά.), δραστηριότητες διάφορες (π.χ. Προαγωγή Ελληνικής Γλώσσας), ετοιμάζει 4 εκδόσεις για τον ελληνισμό στην Κωνσταντινούπολη από το Βυζάντιο, την Οθωμανική περίοδο και τον 20ο αιώνα. Το Σισμανόγλειο έχουν επισκεφθεί, μέχρι σήμερα, άνω των 25.000 επισκεπτών, Ελλήνων και Τούρκων και κατατάσσεται στις πρώτες 5 αίθουσες τέχνης και πολιτισμού της Πόλης. Στις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας της τελευταίας έκθεσης "Πόλη, νοσταλγία μου" σχετικά με τους Έλληνες της Πόλης που έφυγαν στην Ελλάδα, συγκέντρωσε πάνω από 1.000 επισκέπτες.
Το Σισμανόγλειο έρχεται να ανταποκριθεί στην ανάγκη του νέου κόσμου της Πόλεως να ανακαλύψει την ιστορία του τόπου του, τις χαμένες ταυτότητές του, να έρθει πιο κοντά στον Ελληνικό Πολιτισμό και την γλώσσα και, γενικότερα, να γνωρίσει την γειτονική του χώρα. Σημειώνουμε ότι, πρακτικά, ο αριθμός των νέων Τούρκων που θέλουν να μάθουν ελληνικά είναι τεράστιος. Αν παρατεινόταν η προθεσμία εγγραφών στο ελληνικό σπουδαστήριο, θα ξεπερνούσαν τις 1000.
Το Σισμανόγλειο αποτελεί πλέον για τους Τούρκους ένα Ελληνικό Πολιτισμικό Κέντρο στο εμπορικό και γεωγραφικό κέντρο της Πόλης, έχοντας συγκεντρώσει την απόλυτη αποδοχή της τουρκικής κοινωνίας.
Αποτελεί το μοναδικό Ελληνικό Ινστιτούτο (Πολιτισμικό-Μορφωτικό) της Ελλάδας στην τουρκική κοινωνία. Χάρη στην δραστηριότητά του έχει καταστεί ισοδύναμος εταίρος με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ινστιτούτα της Πόλης και συνεργάζεται τακτικά με αυτά. Στο facebook το Sismanoglio Megaro έχει συγκεντρώσει περίπου 1.500 δραστήρια μέλη, ενώ ετοιμάζεται και η ιστοσελίδα του.
Το Σισμανόγλειο λειτουργεί χωρίς να επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο. Οι δάσκαλοί του πληρώνονται από χορηγίες μεγάλων ιδρυμάτων.

4 σχόλια:

  1. Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια και σε μερικές μέρες θα είμαι εκεί για να το δω από κοντά και να σας μεταφέρω εντυπώσεις.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να είναι ο βασικότατος αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να συνδράμει αποφασιστηκά στην εξάπλωση και αναγνώριση του ελληνικού πολιτισμού απο τους καλούς μας γείτονες.



    ευχαριστώ
    Κοσμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρύψτε την ανάρτηση, μη τη δει η Δραγώνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο Σισμανόγλειο γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του νεοελληνικού πολιτισμού στην Τουρκία, σε μία εποχή ακριβως που η χώρα το αποζητά.
    Μπορεί να έχει κάνεις τις όποιες επιμέρους αντιρρήσεις σε σχέση με την οργάνωση ή κάποιες επιλογες του νέου αυτού πολιτιστικού κέντρου.
    Είναι λόγικό άλλωστε να υπάρχουν ελλείψεις ή και να γίνονται λάθη, μέ δεδομένο το ότι σε λίγο χρόνο και από λίγους, και όχι πάντοτε ειδικούς, έγιναν πάρα πολλά.
    Ωστόσο μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα δεν κάνει λάθη.
    Αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο είναι να θεσμοθετηθεί από το ελληνικό κράτος το "Σισμανόγλειο Μέγαρο" ως ίδρυμα και να γίνει επίσημος φορέας γλώσσας και πολιτισμού της Ελλάδας. Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι ότι με την αναχώρηση του σημερινού Γενικού Προξενου ό,τι χτίστηκε ως τώρα με τόσο κόπο θα αφεθεί να καταρρεύσει.
    Προς το παρόν, δυστυχώς, κανένα από τα υπουργεια που θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να εμπλέκονται σε μία τέτοια προσπάθεια (Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού)δεν φαίνεται διατεθειμένο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Επιφυλάσσομαι να επανέλθω και επωνύμως
    Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.