1/1/18

Η φινλανδοποίηση της Ελλάδας

Του Μάριου Ευρυβιάδη
Έχει φθάσει πλέον το πλήρωμα του χρόνου ώστε η ελληνική και κυπριακή κοινή γνώμη να γίνουν οικείες με ένα ιστορικά σημαντικό πολιτικό όρο ώστε να είναι σε θέση να ερμηνεύουν ορθά τη σημερινή συμπεριφορά των κυβερνήσεών τους, των πολιτικών τους ταγών και ενός μεγάλου μέρους των ΜΜΕ των χωρών τους έναντι της Τουρκίας.
Ο όρος είναι αυτός της «φινλανδοποίησης» (finlandization). Ιστορικά ο όρος περιγράφει και κωδικοποιεί το ιστορικό των σχέσεων της Φινλανδίας με την τσαρική Ρωσία και αργότερα με τη Σοβιετική Ένωση μέχρι και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ευρύτερα περιγράφει τη διαδικασία κατά την οποία μια μικρή σε μέγεθος χώρα που συνορεύει με μια μεγαλύτερη αποκτά με συγκεκαλυμένο τρόπο (τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα) εξάρτηση από την ισχυρότερη, αντιδρώντας αυτόματα και πάντοτε θετικά σε κάθε αίτημα του ισχυρού γείτονα.
Η συμπεριφορά αυτή υποκρύπτει μια αμυντική «στρατηγική λογική», απότοκη ενός συνδρόμου φοβίας ότι μια μη κατευναστική συμπεριφορά θα οδηγήσει σε σύγκρουση και η μικρή σε μέγεθος χώρα θα χάσει περισσότερα.

Μετά τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 η μεταπολεμική φινλανδική κυβέρνηση του Juho Κusti Ρaasikivi, πιεζόμενη από τη Σοβιετική Ένωση, υπέγραψε τον Απρίλιο του 1948 με την Μόσχα τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας. Με αυτή δεσμεύθηκε να αμυνθεί σε τυχόν επίθεση της Γερμανίας και των συμμάχων της έναντί της ή κατά της Σοβιετικής Ένωσης και να ζητήσει τη βοήθεια της Μόσχας σε περίπτωση ανάγκης. Ανέλαβε επίσης να παραμείνει εκτός συνασπισμών και ουδέτερη στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ακολούθησαν ένα πλέγμα «προνομιακών» για τη Μόσχα συμφωνιών στην οικονομία, πολιτισμό, παιδεία κ.ά.

Στο θέμα Παιδείας, για παράδειγμα, η «φινλανδοποίηση» κατέληξε στην απόσυρση χιλιάδων βιβλίων από τις δημόσιες βιβλιοθήκες, ενώ οι βιβλοπώλες λάμβαναν από την κυβέρνηση κατάλογο απαγορευμένων βιβλίων επικριτικών για την Μόσχα. Κινηματογραφικές ταινίες όπως Τhe Μanchurian Candidate (1962), έργα του Σοβιετικού αντικαθεστωτικού Σολτσενίτζιν αλλά ακόμη και Φινλανδών, απαγορεύονταν ή λογοκρίνονταν. Σε ό,τι αφορούσε στον Τύπο οι πρακτικές της φινλανδικής κυβέρνησης κατέληγαν στη χειραγώγηση ολόκληρου του επικοινωνιακού συστήματος της χώρας. Αυτό εκφράζετο με την αυτολογοκρισία, τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των αντιφρονούντων.

Συναφείς με την Παιδεία και τον Τύπο ήταν και οι νοηματικές και γλωσσικές στρεβλώσεις. Οι λέξεις έχασαν το νόημά τους και χρησιμοποιούνταν ως ευφημισμοί αποκρύπτωντας την πραγματικότητα. Η λέξη εθελοδουλεία έγινε απλά «καλή γειτονία». Η υποταγή στον σοβιετικό ηγεμόνα έγινε «ειρήνη» ενώ η αποποίηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατέληξε να είναι «συναιτερισμός για την ειρήνη». Όσο για το ιστορικό των σχέσεων των δύο λαών αυτό έπρεπε να συμβαδίζει με τη θεώρηση του ισχυρού. Πρόθυμοι διανοούμενοι ανέλαβαν τη συγγραφή σχετικών βιβλίων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Φινλανδίας όλα τα παραπάνω κατέληγαν, αθροιστικά, στον «συγχρονισμό» της εξωτερικής πολιτικής του Ελσίνκι με αυτό της Μόσχας.
Ο όρος «φινλανδοποίηση» ιδεολογοποιήθηκε στη διάρκεια ρου Ψυχρού Πολέμου αποκτώντας μειωτική και απαξιωτική χροιά. Μετά το 1950 δεν περιορίζεται πλέον στη Φινλανδία αλλά χαρακτηρίζει, για παράδειγμα, την πολιτική της ουδέτερης Αυστρίας έναντι της Σοβιετικής Ένωσης, τις δραστηριότητες των ειρηνιστικών, εργατικών και άλλων κινημάτων της Δυτικής Ευρώπης, ειδικά της Δυτικής Γερμανίας, που η Ατλαντική Συμμαχία θεωρούσε δούρειους ίππους των σοβιετικών, κλπ.

Ως διεθνολογικός πλέον όρος η «φινλανδοποίηση» καταδεικνύει τους κινδύνους που συνεπάγονται οι «επιθέσεις φιλίας» που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο μιας ιστορικής αντιπαλότητας, η οποία όμως δεν αίρεται, και μιας ταυτόχρονης στρατιωτικής ανισότητας που επιβαρύνεται από την απουσία πολιτικής βούλησης και αποτρεπτικής στρατηγικής εκ μέρους της μικρότερης σε μέγεθος χώρας.

Πόσο ευχαριστημένη υπήρξε η Μόσχα με την πολιτική της Φινλανδίας σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποδεικνύεται και από μια δήλωση-ευχή του σοβιετικού ηγέτη Γκορμπατσώφ όταν επέτρεψε τη δημιουργία μη κομμουνιστικών κυβερνήσεων στην Ανατολική Ευρώπη το 1989. Θα ήθελε, είπε, οι κυβερνήσεις αυτές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Φινλανδίας στην εξωτερική πολιτική τους έναντι της Μόσχας.

Ερμηνεύει ο όρος «φινλανδοποίηση» της εξωτερικής πολιτικής της Αθήνας έναντι της Άγκυρας; Μας εξηγεί γιατί η Αθήνα αρνείται να ασκήσει το εθιμικό και συμβατικό της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα; Γιατί αρνείται να κηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη; Γιατί αρνείται να αρχίσει συνομιλίες ακόμη και με την Κύπρο για την οριοθέτηση της αναμεταξύ τους ΑΟΖ; Γιατί κάνει ότι δεν καταλαβαίνει όταν τουρκικά πλοία βγαίνουν στο Σούνιο; Όταν τουρκικά μαχητικά εκτελούν τρομοκρατικές πτήσεις πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές;

Ερμηνεύει ο όρος «φινλανδοποίηση» τους πανηγυρισμούς της εξουσιαστικής ελίτ και των παρακολουθημάτων της στα πανεπιστήμια και στα ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα άρει, λέει, το casus belli αλλά στη βάση τής αλα τούρκα αρχή της αμοιβαιότητας; - τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας μοιρασιά; Οι «επιθέσεις φιλίας» που δεν αίρουν τη δομική αντιπαλότητα μεταξύ κρατών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας επιθετικής στρατηγικής κίνησης που αποβλέπει στην ψυχική άλωση του αντιπάλου, προσδίδοντας στην εθελοδουλεία του κανονιστική συμπεριφορά.

Στην περίπτωση της Ελλάδας παρακολουθούμε διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις να έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στην κατηφόρα της «φινλανδοποίησης». Την προσαρμογή αυτή της Ελλάδας στα δεδομένα της τουρκικής ισχύος οι Τούρκοι, με τελευταίους εκφραστές το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου, σφυρηλατούν συνεχώς με εναλλαγές «επιθέσεων ειρήνης» και επιδείξεων δύναμης.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
• Ο Μάριος Ευρυβιάδης διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

29 σχόλια:

  1. Πολλοστή επανάληψη:
    Στράτευση στα 22, για όλους τους Έλληνες, με ημιαμειβόμενη θητεία, 24μηνη στους άνδρες κι’ 6μηνη στις γυναίκες… μ’ όλους τους συμπολίτες εν δυνάμει επίστρατους.
    Όλος ο στρατός μας… ειδικές δυνάμεις;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΝΕΥΜΑ.ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ,ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ,ΤΟΤΕ ΑΥΤΗ Η ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΖΩΗΣ.
    ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΛΥΤΡΩΘΟΥΜΕ
    ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ.ΔΥΣΚΟΛΟ
    ΠΡΑΓΜΑ..ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ
    ΙΣΤΟΡΙΑΣ ,ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ,
    ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
    ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
    ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
    ΣΤΙΧΟΙ:"...ΣΩΠΑΣΕ Ν'ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ
    ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ/ΚΑΙ
    ΤΑΗΔΟΝΙ ΚΑΤΟΥ ΣΤΟ ΡΕΜΑ./
    ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΑΠΟΒΡΑΔΟ/ΑΝΤΙΒΟΥΙΖΟΥΝ
    ΤΑ ΚΛΑΡΙΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ¨΄/
    ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΟΤΟΝ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ/
    ΤΟ ΕΨΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΨΕΣ ΕΦΥΓΑΝ.../
    ΤΗΝ ΑΝΤΗΧΩ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΕ/
    ΑΝΑΨΤΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ.../
    ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΝΕ ,ΜΕ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ/
    ΤΗΝ ΛΑΜΠΡΗ."
    ΦΩΤΙΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΑΣ,
    ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΕΜΠΡΟΣ...
    ΔΙΑΙΟΣ
    Α ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΣΑ ΑΓΗΠΗΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ...
    "Ο ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΤΙΑ,
    ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΚΕΦΑΛΙ,ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟ
    ΚΑΤΩ"ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Finladization θα αλλάξει. Η Φιλλανδια είναι πλέον μαι ισχυρή ανεξάρτητη προηγμένη χώρα μοντέλο. Ο όρος θα αντικατασταθεί από το Hellenization... Mε τις υγείες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (Α μέρος)
    Σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε αίσθηση του μέτρου. Από το 1922 και μετά τη συνθήκη της Λωζάνης οι σχέσεις μας με την Τουρκία άρχισαν σταδιακά με την πάροδο των ετών να γίνονται σχέσεις φοβίας απέναντι "στον ισχυρό, ανίκητο, μεγάλο" γείτονα. Στη συνέχεια και όταν δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες η Άγκυρα διεξήγαγε έναν στρατιωτικό "περίπατο" στην αφοπλισμένη ουσιαστικά Κύπρο το 1974. Εδώ κάνω μια στρατιωτική παρένθεση πριν συνεχίσω: Σε στρατιωτικό επίπεδο αν και υπήρχε παντελής ανοργάνωτη άμυνα υπήρξαν τρομερά κατορθώματα Ελλήνων(Ελλαδιτών και Κυπρίων) όπως η εππική πέραν πάσης λογικής αντίσταση της ΕΛΔΥΚ απέναντι σε τουρκικό πεζικό, άρματα μάχης και αεροπορία. Είδαν ακόμη την ικανότητα του Ελληνικού ναυτικού που με ένα μόνο αρματαγωγό που τυχαία εκείνη τη μέρα έκανε "αλλαγή φρουράς" στην ΕΛΔΥΚ, κανονιοβόλησε Τουρκοκυπριακό θύλακα και με το δρομολόγιο που ακολούθησε διέφυγε από την Τουρκική αεροπορία η οποία πανηγύριζε για την βύθιση των Ελληνικών αντιτορπιλλικών...που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν τα δυο τουρκικά Αντάτεπε και Κοτζάτεπε. Γύρισε το Ελληνικό αρματαγωγό χωρίς την παραμικρή γρατζουνιά στη βάση. Επίσης γεύτηκαν τι εστί τρελός Έλληνας Λοκατζής στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Εδώ τελειώνω την παρένθεση μου για την Κύπρο και συνεχίζω.
    Η τραυματική εμπειρία του 1922 που στη πορεία συμπληρώθηκε από αυτή του 1974 σε συνδυασμό με την ευθυνοφοβία ορισμένων πολιτικών και στρατιωτικών, την διαφθορά, τον τρόμο και αλλεργία απέναντι στη λέξεις «στρατός», "όπλα" ,"αίμα" και η άγνοια από πλευράς πολιτικών -κυρίως- της φράσης "Διαχείριση κρίσεως" συνθέτουν την Ελληνική ανικανότητα σε επίπεδο διοικήσεως κρατικού μηχανισμού σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
    Μετα το 1974 και μέχρι σήμερα την χώρα τη διοίκησαν "Μεγάλοι" άνδρες αλλά και "μικροί". Όλοι οι πολιτικοί κάνουν λάθη αλλά τουλάχιστον οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου διοίκησαν σε γενικές γραμμές καλά την Ελλάδα. Ενδεικτικά για τις σχέσεις με την Τουρκία σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο ο Καραμανλής είχε λάβει τη διαβεβαίωση από τον φίλο του γάλλο Πρόεδρο Νεστέν για άμεση αποστολή επιπλέον Mirage F1 που θα έδιναν στη χώρα μας εναέρια υπεροχή στους ουρανούς του Αιγαίου σε γενικευμένο πόλεμο(αν η Τουρκία προχωρούσε σε πόλεμο με την Ελλάδα). Αυτή η συζήτηση έγινε λίγο μετά την μεταπολίτευση σε συνάντηση των δύο ανδρών. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Ανδρέας που έκανε σωστά πράγματα αλλά και λάθος(όπως όλοι..ουδείς αλάθητος). Ωστόσο το 1987 στη τότε Κρίση όταν ρώτησε στο ΚΥΣΕΑ σε τι κατάσταση βρισκόμαστε η απάντηση ήταν μια: "Είμαστε σε καλή κατάσταση και έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά δίκαια"(απόσπασμα από την εκπομπή "Η μηχανή του χρόνου" σταθμός ALPHA, μαρτυρία του ναύαρχου ε.α. Βασιλικόπουλου αν θυμάμαι καλά το επίθετο του). Επίσης αεροπορικά η ψαλίδα ήταν σε καλό επίπεδο ενώ και σε διπλωματικό επίπεδο έγιναν οι κατάλληλες κινήσεις σε συνεργασία με τους Βούλγαρους(κυβέρνηση Ζίφκωφ). Ήμασταν δηλ μια χώρα με ηγέτη(με τις όποιες αδυναμίες-λάθη του αλλά ηγέτης),κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις και στρατό έτοιμο για μάχη.
    Καραμανλής και Παπανδρέου παρά τα λάθη τους αποδείχθηκαν ικανοί πρωθυπουργοί. Στη συνέχεια το 1996 έχουμε την άνοδο στη εξουσία των παιδιών του Λούνα Παρκ και εξηγούμαι παρακάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (Β μέρος)
    Η χώρα μας με την άνοδο των "εκσυγχρονιστών" στην, εξουσία λόγω του ασθενούντος Ανδρέα Παπανδρέου, έχασε τη σώστή πορεία της. Η κρίση του 1996 σε συνδυασμό με τον τότε πρωθυπουργό έχασε τον πόλεμο χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά ενώ είχαμε και πάλι ικανότητες να κάνουμε την Άγκυρα να πληρώσει βαρύ τίμημα σε…γονατισιές (τύπου Ερντογάν στους Κούρδους) τούβλα, ατσάλι και αίμα.
    Εδώ θέλω να υπενθυμίσω το εξής από στρατιωτικής απόψεως:
    1) Η Ελληνική αεροπορία υστερούσε αρκετά σε σχέση με την Τουρκική σε f16. Οι Τούρκοι είχαν πάρει ήδη νέα block 40 και 50. Η ευθύνη για την μη άμεση προμήθεια και από πλευρά Ελλάδος F16 νέων εκδόσεων ισοδύναμων των τουρκικών βαραίνει πολλούς πολιτικούς της περιόδου 1990-1996.
    Από αυτά τα χρόνια τα μισά κυβέρνησε(1990-93) ο Μητσοτάκης. Έπρεπε να είχαν παραγγελθεί έγκαιρα νέα F16 διότι η ψαλίδα ήταν πασιφανές ότι μέχρι το 1996 θα είχε ανοίξει πολύ. Και όντως άνοιξε τελικά. Αν και η Ελληνική αεροπορία έχει καλή φήμη δεν θα μπορούσε να επιτύχει αεροπορική υπεροχή απέναντι στα τότε νέα f16 των Τούρκων ενώ η ίδια διέθετε μόλις 40 Mirage 2000BGM/EGM και 40 f16block30 χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας! Το μιράζ είναι ένα πολύ ικανό αεροσκάφος σε αερομαχίες ωστόσο οι αριθμοί του ήταν μικροί απέναντι στα τουρκικά
    F16 παλιών και νέων εκδόσεων. Αν η Ελλάδα είχε προηθευτεί ήδη 40 νέα
    f16block40 ή block 50 με συστήματα αυτοπροστασίας δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
    Παρά αυτή την αδυναμία όμως υπήρχε ναυτικό πλεονέκτημα σε βληματικό επίπεδο πυραύλων κατά πλοίων (2:1) από τη πλευρά την Ελλάδας, είχαμε καλύτερες θέσεις που μας επέτρεπαν να ελέγχουμε ναυτικά τη περιοχή, ενώ ο στόλος μας διέθετε και 4 αντιτορπιλλικά με ικανότητα αεράμυνας περιοχής κάτι που σε συνδυασμό με Μιράζ και f16 της αεροπορίας μας θα αναχαίτιζε μερικώς το τουρικό αεροπορίκό σάρωμα που θα επιχειρούσαν οι απέναντι κατά του Ελληνικού στόλου 2-5 λεπτά μετά την βύθιση του τουρκικού στόλου. Ο Ελληνικός στόλος θα παρέμενε μάχιμος παρά τις απώλειες(απώλειες υπάρχουν πάντα θα ήταν στρατιωτική επιχείρηση) από την επιδρομή.
    Ακόμα όμως και μετά την κατάληψη της μιας αφύλαχτης Ίμια από τους Τούρκους οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με κατάλληλη πολιτική εντολή "λύσιμο χεριών" θα μπορούσαν να καταλάβουν με καταδρομική επιχείρηση (πχ μία ομάδα αμφιβιων καταδρομών με μια μικρή φουσκωτή να φύγει από Κω ή από άλλο νησί) μια αφύλαχτη τουρκική (μεγαλύτερη σε έκταση όμως) υπό την κάληψη του σκότους ενώ θα παραπλανούσαν πχ τους Τούρκους με απογείωση ενός ελικοπτέρου από μια φρεγάτα μας στην περιοχή των Ιμίων. Οι Τούρκοι θα νόμιζαν ότι θα κάνουμε κάποια ανακατάληψη στα Ίμια και στην ουσία εμείς θα είχαμε μερικώς αντιγράψει το σχέδιο που μας έκαναν αυτοί πριν λίγες ώρες καταλαμβάνοντας με αντιπερισπασμό της αφύλαχτη Ίμια. Μπλόφα στη μπλόφα λοιπόν! Ή μάλλον αντιπερισπασμός στον αντιπερισπασμό.
    Στη συνέχεια μέσω των Αμερικανών ή καλύτερα απευθείας θα δηλώναμε ότι: " Η Ελληνική δημοκρατία απαιτεί να απομακρυνθείτε από τις Ελληνικές βραχονησίδες Ίμια διαφορετικά στα πλαίσια υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων μας θα απαντήσουμε σε κάθε περαιτέρω πρόκληση - κλιμάκωση ακόμα και με γενικευμένο πόλεμο". Ολική επιστράτευση σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Νησιά Αιγαίου, προώθηση επιπλέον μονάδων στη περιοχή του Έβρου με τηλεοπτική κάλυψη της κρατικής τηλεόρασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (Γ Μερος)
    Όσο τα διπλωματικά τηλέφωνα θα πέρνανε φωτιά, η Ελληνική κρατική τηλεόραση θα κάλυπτε τηλεοπτικά και κάποιο εικονικό κέντρο επιστράτευσης(όχι το πραγματικό) κάπου στον Έβρο στέλοντας το κατάλληλό ψυχολογικό μήνυμα στην Τουρκία. Παράλληλα ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών θα μετέβαινε στις Βρυξέλλες ενώ ο Έλληνας πρέσβης στον ΟΗΕ θα ανακοίνωνε-μοίραζε σε εκπροσώπους χωρών σε αντίγραφα το κείμενο της συνθήκης απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων του 1947 μαζί με την απάντηση του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών περί της Ελληνικότητας των Ιμίων.
    Η Άγκυρα στριμωγμένη στον διπλωματικό τοίχο θα έπρεπε να αποφασίσει για γενικευμένο πόλεμο ή όχι. Το κρίμα λοιπόν στο λαιμό της Τσιλέρ και των γερακιών της Άγκυρας.
    Όσο για τον Χόλμπρουκ...τον προκλητικό μη ευγενικό Αμερικανό διπλωμάτη.."Ο πρωθυπουργός συνεδριάζει στο ΚΥΣΕΑ κύριε υπουργέ θα τον ενημέρωσω να σας τηλεφωνήσει άμεσα".
    Το Ελληνικό λόμπυ θα αναλάμβανε δράση στις ΗΠΑ όσο μπορούσε. Με οργάνωση μπορεί να πετύχει και αυτό καλά.

    Φυσικά Σημίτης κλπ επέλεξαν υποταγή μέσω της "εξημέρωσης του θηρίου". Από το 1996 πήραμε λάθος πορεία. Ψεύτικη ευημερία και να το μπαμ. Μακάρι να μην πάθουμε τίποτα μεγαλύτερο. Δεν δίνει όραμα στη χώρα κανένας τους. Μικροί άνθρωποι σε μεγάλες θέσεις. Δεν τολμάνε να συγκρουστούν με κατεστημένα κομματόσκυλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (Δ μέρος)
    Σύγκρουση με το κατεστημένο. Οι ηγέτες αυτά κάνουν! Δεν διστάζουν και διοικούν πραγματικά δημοκρατικά και δίκαια! Υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα ακόμα και αν τους βάλουν μαχαίρι στο λαιμό αλλιώς δεν πρέπει να θέτουν υποψηφιότητα.
    Με λίγα λόγια η χώρα έχει δυνατότητες! Όραμα χρειάζεται και κανένας πόλεμος δεν θα γίνει και το Αιγαίο Ελληνικό θα παραμείνει και η τουρική επιθετικότητα θα αναχαιτιστεί επαρκώς.
    Όραμα στους μαθητές, όραμα στους φοιτητές, όραμα στους ερευνητές όραμα στους εργάτες, όραμα στους υπαλλήλους, όραμα στους διπλωμάτες, όραμα στους αξιωματικούς(και σε ορισμένους από αυτούς και δίαιτα).
    Νέες θέσεις εργασίας μέσω τουρισμού με ποιοτικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης, έρευνα, βιομηχανία, αμυντική βιομηχανία οπλικών συστημάτων πλοίων, τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού, οχημάτων αναγνώρισης, UAV. Το Ελληνικό UAV «Πήγασσος ΙΙ» μας δείχνει το δρόμο. Τα όπλα θα κοστίζουν λιγότερο με ότι συνεπάγεται αυτό ενώ θα μπορούμε να κάνουμε και εξαγωγές όπως η Τουρκία. Είμαστε καλύτεροι και μπορούμε!
    Ενίσχυση του λιμενικού με επιπλέον 40 σκάφη(ναυπήγηση τους σε Ελληνικά ναυπηγεία) μικρού μεγέθους, υψηλής ταχύτητας, εφοδιασμένα με ένα πολυβόλο 12,7 mm , επανδρωμένα με μεικτό προσωπικό(επειδή θα πρέπει διαφορετικά να προσλάβει κι άλλους) από λιμενικό και άλλα σώματα ασφαλείας και στρατού. Ενίσχυση του λιμενικού με UAV. Θωράκιση συνόρων.
    Μείωση μεταναστών(απελάσεις κάποιων βάση κριτηρίων μόρφωσης και παραβατικής συμπεριφοράς) στο 1.500.000 με προσωρινές αορίστου χρόνου άδειες παραμονής και εκμάθηση σε όλους τους της Ελληνικής παιδείεας κτλ. Ελληνική ιθαγένεια μόνο στα παιδιά τους αν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχουν μεγαλώσει εδώ, έχουν σπουδάσει εδώ, έχουν πάει στρατό εδώ και ομιλούν άπταιστα την Ελληνική γλώσσα, ιστορία και γραφή.
    Αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με ανάπτυξη κοινωνικού κράτους.
    Σε 25 χρόνια(μια γενιά) μια άλλη Ελλάδα με 20 εκατομμύρια κατοίκους. 2.000.000 ελληνόφιλους μετανάστες και 18.000.000 Έλληνες.
    Στη Θράκη Ελληνικά γυμνάσια και Λύκεια παντού. Σχολεία τώρα και παντού. Κατάργηση των μειονοτικών σχολειών. Όλα τα παιδιά μαζί να μην νιώθουν απομονωμένοι οι μειονοτικοί. Να αγκαλιάσουμε τους μειονοτικούς! Στη Θράκη τουρκικά σαν δεύτερη γλώσσα θα διδάσκονται μόνο όσοι το επιθυμούν. Θα τη διδάσκουν Έλληνες καθηγητές της Τουρκικής γλώσσας από Ελληνικά πανεπιστήμια! Δάνεια στους μειονοτικούς από Εθνική τράπεζα να δίνονται εύκολα χωρίς πολύ γραφειοκρατία.
    Αφήστε να ονειρεύομαι…τουλάχιστον οι φοιτητές καμιά φορά έχουμε οράματα. Να ξέρουν όλοι όμως…η Ελλάς μπορεί!!! Ας το κάνουμε πράξη! Όραμα σε αυτό το λαό επιτέλους! Μια αναγέννηση λαού και στρατού όπως τις παραμονές των Βαλκανικών πολέμων! Εμείς είμαστε ο λαός. Εμείς ψηφίζουμε. Εμείς κάνουμε τα αιτήματα για τα ρουσφέτια. Εμείς. Αυτοί είναι εμείς? Αν δεν είναι να το αποδείξουμε…με τη ψήφο μας και με τις πορείες μας ενάντια σε κάθε πολιτικό σαπρόφυτο με γραβάτα και μπραβόμπατσο. Ειρηνικές διαμαρτυρίες φυσικά. Αλλαγή τώρα!

    Φιλικά,
    Γιώργος φοιτητής Γεωπονίας Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση καθώς διαλευκάνει τον όρο «Φινλανδοποίηση» ιστορικά και πρακτικά.
    Είναι όντος ορατός ο κίνδυνος αυτός για την Ελλάδα.
    Η Φιλανδία, μικρή χώρα σε πληθυσμό, κατάφερε να απεμπλακεί από τον μεγάλο γείτονα της, τη Ρωσία, με μεγάλη επιτυχία και αναίμακτα. Φυσικά η Ρωσική αρκούδα δεν είναι ο γενοκτόνος Τούρκος… αλλά ίσως καλά είναι να μελετηθούν οι τρόποι που χρησιμοποίησαν οι Φιλανδοί για να το πετύχουν. Πέρα από την ένταξη στην ΕΕ, όπως έπραξαν η Ελλάδα, Κύπρος και Αυστρία, οι Φιλανδοί ανάπτυξαν μια εντυπωσιακή βιομηχανική και τεχνολογική υποδομή (όπως και η Αυστρία).
    Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την Ελλάδα, το αντίθετο μάλιστα, και κατά την ταπεινή μου γνώμη, η έλλειψη τέτοιων υποδομών αποτελεί το κυριότερο μειονέκτημα της χώρας στο διεθνές γίνεσαι και στην αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια μικρή διαφορά, η "φιλανδοποίηση" δημιουργήθηκε κάτω από τις συνθύκες του 2ου Παγκ. πολέμου και στη συνέχεια του ψυχρού ψωρίς εκβιαστικές συνθύκες εμπόλεμης κατάστασης τις Φιλανδίας με της γείτονες χώρες.

    Απεναντίας η εληννικο-τουρκοποίηση διμιουγήθηκε και συντηρείται από το ισραηλινό λόμπυ των Η.Π.Α. προς επιβίωση και διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης άνω στην πολεμική αντιπαράθεση όχι μόνο των δυο λαών αλλά και όλων των πέριξ της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

    Μη ξεχνάμε ότι κάθε που η δημοκράτία κέρδιζε έδαφος σε Ελλάδα ή Τουρκία το λόμπυ των Ισραηλινών μέσω της επιροής του στην εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. για τα καλά και συμφέροντα των τραπεζιτών δημιουργούσε έκρυθμες καταστάσης στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας μέχρι και του σημείου του Κυπριακού δράμματος.

    Δυστυχώς όμως οι τραπεζίτες βρήκαν την ευκαιρία και αξιοποίησαν και αξιοποιούν το δράμα του "αιρετικής πίστης" των Εβραίων πολιτών ανα την υφήλιο σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ επίπεδο, όπως η κάθε εξουσία σε διάφορες χώρες αξιοποιή το "θρήσκευμα των πολιτών" για τα συμφέροντα των ολίγων σε ΤΟΠΙΚΟ επίπεδο.

    Σύντομα θα φανεί το κατά πόσω οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ της "Εκκλησίας του Δήμου" είναι πιο ΔΥΝΑΜΙΚΑ δημιουργικές από τους ιμπεριαλιστικά σιωνιστικούς ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ του τύπου των Αθηναίων με τους Μήλιους.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ του Φ. Κ. Βώρου
    http://www.scribd.com/doc/7070743/-

    Κατά τα άλλα σιγά και μη το infognomonpolitics κάνει μονιμη διασύνεση προς γνώση παιδείας των επισκεπτών του,

    το "money as debt"
    http://vimeo.com/5350419
    και το "The Money Masters"
    http://video.google.com/videoplay?docid=439586221319126077#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 11.22 π.μ. Οι Ελληνες εκαψαν το Μινιον, τον Κλαουδατο, τον Κατραντζο; Οι Ελληνες εκλεισαν την Ιζολα, τον Σκαλιστηρη; Μη τρωτε δυτικη προπαγανδα αμασητη. Πρωτα, πρωτα μαθετε τι εστι Δυση και απο ποιους διοικειται. Καλα ψωνια στο Lidl!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σωστό, Axoy, σωστό. Πολλά τα σωστά και πολλές οι καλές αναλύσεις, όπως και τού φοιτητή, όπως και αυτού που λέει “ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ”, πολύ γνώση αυτό! Όμως Μινιόν, Κατράντζος, ΙΖΟΛΑ κλπ., είναι στην ίδια κατηγορία με την Μικρασία και την Βόρειο Ήπειρο, και στην ίδια κατηγορία με την Κύπρο· και στην ίδια κατηγορία με την Πόλη, και ας λέτε ότι θέλετε. Και θα χάσουμε και άλλα, σιγά-σιγά, ανάλογα με την εποχή, το κυνήγι, και το τρόπο που το κυνήγι διεξάγεται, και θα το δείτε. Γιατί; Μιά η αιτία. Ποτέ δεν φυλάξαμε. Δεν διαφυλάξαμε τις πατρίδες μας, τον πλούτο μας, τις αυτοκρατορίες μας, όταν τις κάναμε· ούτε τότε ούτε σήμερα. Πρώτη αιτία για αυτό, η ηλιθιότητα. Αναλύουμε και τα βάζουμε με τον κλέφτη και λέμε “φταίει ο κλέφτης γιατί έκλεψε”, δεν είπαμε ποτέ “φταίμε εμείς που αφήσαμε την πόρτα ανοικτή”. Και συνεχίζουμε την ίδια τακτική.

    Γιατί αυτή η ηλιθιότητα; τι φταίει; η συμπόνοια, και που μάς μάθαν αυτό να το λέμε “ανθρωπιά”! Το να μην γίνουμε ίδιοι σαν τον γενοκτόνο Τούρκο, να μην γίνουμε ίδιοι σαν το θεοκτόνο Εβραίο, και να μην γίνουμε ίδιοι σαν τον εθνοκτόνο Γερμανό, και να “βοηθάμε” ή να δίνουμε τζάμπα “επειδή εμείς έχουμε ή ξέρουμε”. Αποτέλεσμα, χάθηκε ο ηρωϊκός Έλληνας τών 300 και κτίστηκε ο ανεκτικός Έλληνα τών πιστών. Και καλά έγινε και αυτό, αλλά και εκεί μπάχαλο! “Πίστευε και μη ερεύνα” αντί τού “Πίστευε και μοι ερεύνα”. Μπάχαλοοοο! Ηλιθιότητα!

    Και πάμε παρακάτω . . . αντίρρηση καμία, αφού θέλουμε ανθρωπιά να ασκήσουμε ανθρωπιά, αλλά να γνωρίζουμε ότι η ανθρωπιά δεν ανταμοίβεται σε αυτόν τον κόσμο εδώ, ΄κάπου αλλού μπορεί αλλά εδώ χάνει! Αν θέλουμε αποτελέσματα εδώ πρέπει να γίνουμε σκυλιά. Ανταγωνιστικοί, επιθετικοί, φύλακες, άτεγκτοι! Σκυλιά ανήμερα. Και τότε θα δείτε τι ωραία θα πάνε όλα. Αλλά . . . που! Άντε τώρα πέστα αυτά στον ταξιτζή, στον αγρότη, στον φοιτητή, στον δικηγόρο και στον γιατρό, στο Κολωνάκι, στην Θεσσαλονίκη, ή και στην Ξάνθη! Με τίποτα! Άρα; Καλές οι αναλύσεις αλλά μόνο για διάβασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κανεις δεν σε υποχρεωνει να διαβασεις οτιδηποτε Theo Theorelo. To Σκυλια ανημερα πολυ ωραιο.Συνταγη εχεις; Τωρα οσον αφορα τον ταξιτζη, τον αγροτη, τον ψοιτητη, κλπ, τους εχω γραμμενους εαν δεν ειναι Ελληνες οπως και τον μεγαλο τους αρχηγο τον Αντυ Παπαντυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχοι
      Ο τεο εχει σχεδον δικιο ..οπως κι εσυ....Σχεδον το ιδιο λετε...Ενα μονο λειπει .Η διεξοδος.Κι αυτην παντα την δινει μια κορυφη.Ενας οδηγος κοπαδιου.Ενας λεωντας.Το πιο μεγαλο κσκο στην χωρα ειναι αυτο...επαψε να πεταει κορυφες...σαν ναχεις εγκεφαλογραφημα μια ευθεια γραμμη.χωρις εξαρσεις.Τετοιο εχουν οι νεκροι.Ομως η σιδερενια αναγκη της φυλης με τοση ιστορια...σμπρωχνει με ολο το βαρος των αιωνων...και δεν νομιζω πως μπορει να αντεξει υλικο τοση πιεση επ απειρον.Θα γινει αποτομη θραυση.Μια κορυφη θα πεταχτει ...οταν πρεπει ομως...ισως δεν πρεπει ακομη...διοτι υπηρξε μεγαλη διαβρωση...χθες.Το σαπιο ξυλο δεν..θα αντεξει για πολυ.Μην ζητας απ τον Τεο η εμενα λυση.Δεν ειμαστε κορυφες.Αν ηταν ετσι θαχαμε πεταχτει χωρις καμμια βοηθεια κανενος..Ας δειξουμε λιγη υπομονη.Ο Λωτος φυτρωσε κατω απ το νερο..σε λιγο ..θα βγει πανω απ αυτο...σαν ελθει ο καιρος του...Ο Θεος δεν ειναι ρουμ σερβις....ντριν και ηλθε..θαρθει οταν ολες οι παραμετροι εχουν καλυφθει...ολες.....κι αυτες που αγνοουμε...Εεε δεν ειναι μακρυα...

      Διαγραφή
  13. Ηρέμησε! αμέσως να δώσεις εξήγηση “από τον δικό σου κόσμο”, νεοέλληνα! Πού υπονόησα ότι με υποχρεώνει κανένας; Από την άλλη σκέφτηκες ποτέ ότι απορρίπτεις την “υποχρέωση” που λες μόνο αφού πρώτα έχεις διαβάσει και έχεις αξιολογήσει; άρα; ή φαύλος ο κύκλος ή άσχετο το σχόλιο. Δεν παραπονέθηκα γιά το διάβασμα, την δική μου “ανάλυση” έκανα γιά όσους γράφουν με πάθος πιστεύοντας ότι με το γραπτό μπορεί κάτι να αλλάξει ή γιά όσους πιστεύουν ότι φταίνει κάποιοι άλλοι, όλο οι “κάποιοι άλλοι” και ποτέ εμείς· ΠΧ, “οι πολιτικοί φταίνε”, ας πούμε.

    Συνταγή υπάρχει. Η συνταγή είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Η μία είναι κεφάλι· μόνος σου· σαν Σωκράτης, ας πούμε, ή ακόμα και σαν Nash αν θες, αλλά έχεις τα κότσια να πεθάνεις στην ψάθα; Η άλλη είναι γράμματα· λέγεται και επιμόρφωση ή αλλαγή νοοτροπίας. Όχι από αυτήν που ακούς στην αγορά· γιά παράδειγμα:

    “Ο πολιτικός, γιά να βγει χαμογελάει σε 30.000 άτομα -ας πούμε, πράγμα που ο κοινός άνθρωπος δεν μπορεί να το κάνει με κανένα τρόπο· άρα βγαίνει επειδή πέρασε το τεστ τής ψευτιάς και αποδείχθηκε ικανός, ικανότατος, ψεύτης, άρα τι δεν σού αρέσει μετά ψηφοφόρε; γιατί τα βάζεις μαζί του;”

    Δηλ. να μάθεις να σκέφτεσαι ανάποδα, όχι όπως σε θέλει το σύστημα· ανάποδα. Συνήθως (όχι κανόνας) αυτό θα το έχεις επιτύχει όταν όλοι οι άλλοι σε κατακρίνουν (πχ., Σωκράτης). Τώρα το νόμισμα αυτό, η συνταγή, που συγκεράζει και το καφάλι και τα γράμματα (όπως τα προανάφερα) λέγεται “γίνε εσύ το παράδειγμα”.

    Δηλ. κάνεις ένα οργανισμό, κόμμα, club, σωματείο, ακαδημία, κήπο, πέστο όπως θες. Αυτό το λειτουργείς όπως θα ήθελες εσύ να λειτουργεί το κράτος. ΠΧ., νέος μέλος; ωραία, θα περάσεις συνέντευξη όπως όταν προσλαμβάνεσαι κάπου, όχι ελεύθερη είσοδος με εγγραφή μέλους· ΠΧ., νεοεισερχόμενος; χμμμ, δεν μπορείς να έχεις ισότητα στις αποφάσεις, όπως δεν έχει κανένας νεούλης πουθενά επί τής γης· άρα δεν θα έχεις ψήφο από την αρχή· ΠΧ., πότε θεωρείσαι ικανός γιά ψήφο; χμμμ, αφού έχεις καθήσει στο θρανίο πάλι, στο δικό μας θρανίο! έτσι δεν γίνεται παντού, και στην δική σου δουλιά ας πούμε;

    Μην αρχίσουμε τώρα τα υπέρ και τα κατά, αναλύσεις και διαφωνίες, αυτά είναι παραδείγματα διάσπαρτα εδώ και εκεί, έτσι γιά να πάρεις μιά ιδέα που το πάω, γιά να σού δείξω ότι υπάρχει “το κάτι άλλο”, η συνταγή. Αλλά το σύστημα ολόκληρο δεν μπορεί να γραφεί εδώ, όπου νάναι θα περιοριστούν τα σχόλια. Κάνε κλικ στο όνομα μου και θα βρεις ημαίιλ στο προφίλ. Ένα σετ να θυμάσαι (1)τίποτα δεν γίνεται αύριο, (2)δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κανέναν, ένα φάρο να φτιάχναμε μόνο, και (3)ο φάρος πρέπει να αναβοσβύνει και να στέκεται μόνος στην αντάρα, όχι στην ήρεμη στεριά· και αυτός ο φάρος είναι μιά μικρή κοινότητα που να αρχίσει από την αρχή μέσα στο σάπιο σύστημα εφαρμόζοντας στην πράξη αυτά που θέλουμε να γίνουν καθεστώς. Αλλιώς αλλαγή δεν γίνεται, αλλά μόνο επιβολή νόμων, και εκεί αυτοί που τούς φτιάχνουν θα φροντίζουν την πάρτυ τους. Αλλαγή ποτέ δεν έρχεται από τούς 10.000, μόνο από τούς 300!

    Μπας και σού άλλαξα λίγο την νοοτροπία τής “μαζικής αλλαγής” και τού “οι άλλοι φταίνε”; Αντίος και ευχαριστώ για την υποχρέωση που ένιωσες να με διαβάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν πιστευω στην Αγγλοσαξωνικη Κοινοβουλευτικη χολερα. Στη σημερινη βοθριλα ενας Πεισιστρατος θα μπορουσε να καθαρισει τη κοπρο του Αυγεια. Αλλα ας μη μπουμε στο Συμπαντικο Αρχαιοελληνικο Πνευμα οπου μονον εκει βρισκεται η οδος και οι οδηγιες για ανθρωπινο πολιτισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχοι
      αυτο με την χολερα εξοχο...κι αυτο με τον Πεισιστρατο πιο διορατικο...κορυφες πολλες δεν υπαρχουν..αλλιως ο κοσμος θαταν ενα ζικ ζακ ολος....δεν θα ξεχωριζε τιποτε...αφου δεν θα υπηρχε ευθεια να συγκριθεις...

      Διαγραφή
    2. Αχοι εισαι διανοια...μυρισες ακαριαια τον Αγγλοσαξωνισμο του γραφοντος...πραγματι σπαει μυτες .Ιδια μυρουδια μουρθε...

      Διαγραφή
  15. Τεο
    ενδιαφεροντα οσα λες.Ενα μονο ηθελα να πω...μην υποτιμας εναν που γραφει...αν οτι γραφει βοηθα τον ιδιο και τους αλλους σε ενα τροπο σκεψης καλο..αν ανεβαζει την συλλογικη συνειδηση... απασχολημενοι ολοι με υλικα αγαθα χρονια ..ξεχασαμε αυτο που μας διακρινει απ τα ζωα...το πιο σπουδαιο απ ολα τα αγαθα...την συνειδηση...Ζησαμε μηχανικα ασυνειδητα...σαν ηλιθιοι πειναλεοι... Οτι βοηθα την επαναφορα της ειναι καλο...μεχρι ποτε θα τρωμε μονο και θα αγοραζουμε υλικα ..οταν χασαμε το αυλο κομματι που μας ξεχωρισε απ τα ζωα ?? Ο Αχοι βοηθα σ αυτο..αν δεν το παρατηρησες σκομη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ενα ακομη
    Πως αποκλειεις να φταινε εκτος απο μας κι αλλοι ?? Που στηριζεται αυτο ?? Τραπεζες...λαμογια ..στοες και τουνελ...μαφιες...και υπερκλαμπ σκιων ..αρματωμενοι παμπονηροι κρυφσ οργανωμενοι και φανερα...κλεφτες δεν υπσρχουν ??? Και θα σφησουν...το μοντελο σου...να κυλησει...ηρεμα ??Πολυ φοβαμαι οτι το νομισμα θα αναγκαστει να παρει τον αλλο δρομο...αν θελει να ζησει...αν θελει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το “κοινοβουλευτικό” είναι η γνώμη σας. Ψήφος είναι “μετράει η γνώμη μου, το πώς θέλω να ζήσω”. Αρνηθείτε το, εσείς θα βαράτε το κεφάλι σας. Αν δεν λειτουργεί σωστά, σκεφτείτε, διορθώστε το, αλλά εσείς είστε “πονάει χέρι, κόψει χέρι”. Και έτσι να γίνει όπως τα λέτε, και ένας να βγει μπροστά, θα τον πείτε φασίστα, τύρρανο, απάνθρωπο που λέει το δικό του και δεν σκέφτεται τούς άλλους, κλπ., κλπ. Σκεφτείτε! ένας που οδηγεί, ένας που αποφασίζει και παρασύρει τα πλήθη χωρίς να δίνει και πολύ λογαριασμό στις Σειρήνες γύρω του, πιάστε την εικόνα ενός που παρ’όλες τις αντιθέσεις και τα εμπλεκόμενα συμφέροντα τού καθενός, αυτός οδηγεί, αυτός προχωράει και φέρνει τα πάνω κάτω, σκεφτείτε τι αίσθηση θα κάνει και πώς θα τον λέτε όταν έρθει στην εφαρμογή και πράξη. Και όταν λέω εμπλεκόμενα, μην αρχίστε τις πολυπλοκότητες! Απλά, εγώ βάζω δέντρα αλλά οι τσοπαναρέοι μού τα βγάζουν την νύχτα γιατί θέλουν βοσκοτόπια, ή φυτεύω δάση αλλά οι άλλοι τα καίνε για να μην αποδεικνύεται ότι είναι τού δημοσίου και να βόσκουν και εκεί ώστε να πάρουν την επιδότηση, απλά πράγματα έτσι; τα δύσκολα αργότερα.

    Αυτά τα αρχαία που σκέφτεστε δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν σήμερα, “ποτέ τών ποτών”. Γιατί; Πολύ απλό. Σήμερα όλο το σύστημα στηρίζεται στην πίστη. Ο ένας κλείνει συμφωνία τον Αύγουστο για τα παλτά που θα βγάλει στην βιτρίνα τα Χριστούγεννα και κλείνει συμφωνία τα Χριστούγεννα για το πόσα δωμάτια θα έχει έτοιμα για τούς τουρίστες που έρθουν τον Μάϊο. Ο άλλος κλείνει συμφωνία τον Μάϊο ότι θα αγοράσει όλο το λάδι του αγρότη τον Νοέμβριο, και αν και δεν ξέρει τι ακριβώς απόδοση θα έχουν οι ελιές κλείνει μιά τιμή στην μαρκέτα και κλείνει τα λεφτά με διατακτική στην τράπεζα. Ο άλλος παραγγέλνει δυό αεροπλάνα ή πλοία ή 10 λεωφορρεία που θα τού παραδωθούν σε τέσσερα χρόνια. Όλα αυτά δεν γίνονται μόνο για το κέρδος, αλλά και κυρίως για τον πληθυσμό. Υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί που πρέπει να κινηθούν, εξυπηρετηθούν, και να φάνε στην ώρα τους. Αποκαλείται πίστη, και ονομάζεται χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που συχαίνεστε να ακούτε. Και εγώ συχαίνομαι ό,τι δεν καταλαβαίνω και ό,τι δεν ελέγχω εκ τούς ασφαλούς, αλλά καταλήγω: το σύστημα που σκέφτεστε εσείς, και το αρχαιοελληνικό (όποιο) και το τής “μιάς κορυφής” δεν μπορεί σήμερα και μπορούσε τότε για τρεις λόγους: (1)μεγάλοι αριθμοί, μάζες και πληθυσμοί να ικανοποιηθούν, που δεν υπήρχαν τότε, (2)χώρες δορυφόροι και αποικίες, τότε υπήρχε δουλεία, (3)χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν τότε εξυπηρετούνταν μόνο καθημερινές ανάγκες.

    Για να γίνει αυτό που προτείνετε εσείς, πρέπει να βρεθούμε σε συνθήκες “αρχίζουμε από την αρχή”, όπως τότε. Δηλ. μικροί πληθυσμοί, καθημερινές ανάγκες. Άρα, μόνο μετά από μιά πυρηνική εκκαθάριση μπορεί να γίνουν αυτά που λέτε, όπου θα έχουν εξαφανιστεί οι μεγάλες ανάγκες, τα ισχυρά αντίθετα συμφέροντα, και οι βαθιές ρίζες (τα πλοκάμια-δομές) τού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το μόνο που μπορεί να γίνει σήμερα είναι διόρθωση· να εκλέγεις αντιπροσώπους που τούς ξέρεις και τούς βλέπεις γύρω σου κάθε μέρα και να τούς στέλνεις πάνω στο όποιο κέντρο για να μεταφέρουν την γνώμη τής κοινότητας σου· και αν δεν, να τρώνε σφαλιάρες όταν γυρίσουν πίσω. Ενώ τώρα εκλέγεις μιά κεντρική εξουσία, που δεν τούς ξέρεις ούτε καν μπορείς να τούς μιλήσεις, και αυτοί αποφασίζουν στα σκοτεινά εκεί μεταξύ τους, σού βάζουν και δίπλα σου μιά αστυνομία που σε ξέρει (αντί τού αντιπροσώπου που λέγαμε), και τρως εσύ τις σφαλιάρες αντί για τον αντιπρόσωπο! Αυτό καταφέραμε για έναν λόγο που τον κατάπιαμε χωρίς πολύ σκέψη. Ο λόγος αυτός λέγεται “θέλουμε κυβέρνηση! τι! ακυβέρνητοι θα είμαστε;” Σωστό, αλλά ποτέ δεν καταλάβαμε ότι αυτό οδήγησε στην πυραμίδα. Και ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει ότι όποια μορφή πυραμίδας είναι απάτη! Και αφήστε τα αγγλοσαξωνικά μασήματα! Και η ασπιρίνη αγγλοσαξωνική είναι αλλά δεν ξεκολλάτε με τίποτα! Άρα, δεν χρειάζεται αρχαίο ή κορυφαίο σύστημα, χρειάζεται να διορθώστε το λάθος που έγινε άκριτα. Είπαμε λοιπόν, θρανίο και αλλαγή νοοτροπίας. Αλλά πού; “Που να τρέχω εγώ τώρα; λες και μένα θα αλλάξει το σύστημα; Χρειάζεται μιά φυσιογνωμία να σαρώσει!” Ναι αμέεεε! Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Αριστοτελης ειπε. . Ροτσιλντ και χρηματιστηρια ειχαν αλλη γνωμη. Ασε με εμενα να εκδιδω χρημα, μας ειπε ο Ροτσιλντ, και οι αλλοι ας γραφουν οτι νομους θελουν. Τα αποτελεσματα τα ζουμε. Η γη χρωσταει τρεις φορες την αξια των αγαθων της. Στη πορεια βρεθηκαν ανθρωποι οι οποιοι θελησαν να σαματησουν αυτο το παραλογισμο αλλα μεχρι τωρα δεν πετυχαν. Ο Κενεντη δεν αντεχε μια υπερδυναμη να παρακαλαει για λεφτα τον ιδιωτη τραπεζιτη και επεχειρισε να το αλλαξει. Τωρα τα αλλα περι συμβολαιων ελαιολαδου, ιουτης, κασσιτερου,κλπ. ειναι δυσοσμα υποπροιοντα αλλων δυσοσμων υποπροιοντων οπως futures, options,commodities trading, long and short selling και αλλα τετοια για να συνεχιζεται η υπερπαραγωγη του Σπαθαρη < ο Καραγκιοζης στη Wall Street και αλλες ιστοριες>. Εκει που τα λες ομορφα και σταρατα ειναι το Προσθετω. Ενας Αισυμνητης Ρεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλώς! Κάνεις δέκα δεν κάνω καμία, και αποχωρώ. Εσύ με ρώτησες αν έχω συνταγή, είπα μιά ενδεικτικά, ξαφνικά αφήσαμε την σκέψη και απαντήσεις πάνω στην λογική τού θέματος, και βάλαμε τις ταμπέλες, αγγλοσάξωνες, Ρότσιλντ, futures, Wall Street, τα ίδια παραμύθια! Όταν δειλά δειλά έγραφα το δεύτερο σχόλιο ήξερα ότι θα ήξερες καλύτερα από μένα, αυτό γίνεται σε κάθε γωνιά τής Ελλάδας σήμερα. Αφού ο καθένας ξέρει καλύτερα από τον άλλον, πού είναι η λύση; σε έναν Σωτήρα που δεν θα μασάει από τούς ξερόλες! δηλ. από εσάς τούς ίδιους! πολύ λογικό. Και αποχωρώ όχι γιά τις ταμπέλες, Όχι! Απλά γιατί γυρίσαμε στα ίδια και μόλις άρχισε ο φαύλος κύκλος! Γυρίσαμε στο ηλίθιο, “φταίει ο κλέφτης επειδή κλέβει”· Ο Ρότσιλντ, ας πούμε!

    Το λέει καθαρά ο φίλος σου από πάνω, “Πως αποκλειεις να φταινε εκτος απο μας κι αλλοι ?? Που στηριζεται αυτο ?? Τραπεζες...λαμογια ..στοες και τουνελ...μαφιες...και υπερκλαμπ σκιων ..αρματωμενοι παμπονηροι κρυφσ οργανωμενοι και φανερα...κλεφτες δεν υπσρχουν ???” Εεεε, ωραίο, έτσι; Λέει, κλέφτες δεν υπάρχουν; Είδες πόσο έχουμε πέσει στην ηλιθιότητα; Φταίει ο κλέφτης που υπάρχει και κάνει το φυσικό του! Κλέβει! Χαχαχα, για γέλια!

    Πάλι με ταμπέλα ξέφυγες ονομάζοντας τα futures και τον γενικό όρο Wall Street! Επί τής ουσίας δεν απάντησες! Αχ, να σε ήξερα μόνο, να σού παρήγγελνα μιά σιδερένια πόρτα παραδοτέα σε 2 μήνες, να την έφτιαχνες, να την έφερνες, και να σού έλεγα “πάρτην τώρα πίσω, δεν έχω τα λεφτά”, να δω τι θα τάϊζες τα παιδιά σου, κρέας, την πόρτα, ή θα τούς έκανες μάθημα πεινασμένα για τίτλους και ταμπέλες futures! Αχχχ!

    Με το αντίος . . . Θα αργήστε να καταλάβετε γιατί η Ρουμανία που έβγαζε μόνο πόρνες και κλέφτες έχει τώρα μαζέψει όλο το χρήμα και έχει ρυθμούς ανάπτυξης τού 6%, θα αργήστε να καταλάβετε γιατί η Ολλανδία 270 φορές μικρότερη από τις ΗΠΑ είναι η δεύτερη παγκοσμίως σε εξαγωγή γεωργικών μετά την 270 φορές μεγαλύτερη της ΗΠΑ, και φυσικά μπορεί ποτέ να μην καταλάβετε την τεχνολογική υπεροχή τής Εσθονίας. Θα αργήσετε να δείτε γιατί μόνο εμείς μείναμε πίσω. Για σάς το πρόβλημα είναι ο διαιτητής, το γήπεδο, η άλλη ομάδα, ο καιρός, η τύχη, ο διάβολος, η γυναίκα που σού γκρίνιαζε χθες βράδυ, αλλά όλο το πρόβλημα είναι απλό: εσύ! παίξε μπάλα! Αντίος, και ευχαριστώ πάντως που αποδείξατε αυτό που έλεγα από το πρώτο σχόλιο και εγώ και ο “φοιτητής” πιό πάνω: Εμείς φταίμε!

    Με την ευκαιρία, αδερφέ φοιτητή, αλήθεια πόσα χρόνια είσαι φοιτητής Γεωπονίας; Σε είχα συναντήσει παλιά εδώ,
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2010/04/blog-post_564.html?showComment=1270558394326#c8073870997272404068

    Χαχαχα, άρε μάγκες! Για αστέρια το παίζετε αλλά αστερίες καταλήγετε. Ένα μόνο με ανησυχεί και τίποτα άλλο· το πόσο ακόμα θα μάς φάνε οι πολιτικοί με αυτά που βλέπουν! Έχετε πολλά ψωμιά ακόμα! Άντε, καλή τύχη! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. <> συνεχεια στο Αριστοτελης ειπε 7.03μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΣΥΜΦΩΝΩ! Αισυμνήτης: Lee Kuan Yew. Σιγκαπούρη!

    Η Σιγκαπούρη είναι μια νέα χώρα, που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς μόλις το 1965. Έκτοτε, κυβερνάται αποκλειστικά από το Λαϊκό Κόμμα της Δράσης (People’s Action Party - PAP) που είχε επικεφαλής τον σεβάσμιο πολιτικό Lee Kuan Yew ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών το 2015 και συχνά χαρακτηρίζεται ως ο “ιδρυτικός πατέρας” της Σιγκαπούρης.

    http://www.liberal.gr/think_tanks/arthro/145500/think-tanks/Foundation-for-Economic-Education/einai-i-sigkapouri-enas-fileleutheros-paradeisos.html

    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο Λυκουρεζος δημιουργησε νομικον προηγουμενο, απο τη στιγμη που το εδεχθει η εδρα, οταν ισχυρισθη οτι το θυμα ευρεθη στην πορεια του ξιφους. Θα μπορουσαμε δηλαδη να πουμε οτι φταιγανε οι ΠΑΠΑΔΑΚΗ και ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΤΖΗΣ αφου βρεθηκανε στη πορεια της σφαιρας. Δυο μεγαλοι Ελληνες ο καθενας στο τομεα του. Πολιτισμο η ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Οικονομια ο ΜΠΑΤΖΗΣ με το Συγγραμμα του <>. Στην Αμερικη ποιοι φταινε τα εκατομμυρια των αστεγων και πεινωντων; Το οτι οι επιστημες ειναι απολυτα ελεγχομενες δεν το ξερεις; Στην ιατρικη π.χ. εαν τολμησεις και παρεις θεση εναντιον του πετροχημικου φαρμακου μαζευεις τα μπογαλακια σου αμεσα. Στο δε χωρο της ενεργειας μη τολμησει να πει κανεις οτι το πετρελαιο δεν ειναι απαρετητως το μονο καυσιμο για τη μηχανη εσωτερικης καυσεως. Δεν θα του βγει σε καλο. Στη συνταγη μου απηντησες και την σεβομαι και επναλαμβανω τη δικη μου. ΑΙΣΥΜΝΗΤΗΣ Ρεε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το Συγγραμμα του Μπατζη ειναι Ο Ορυκτος Πλουτος της Ελλαδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.