30/9/10

Αντιδράσεις της Τουρκίας για μνημείο στη γενοκτονία Ασσυρίων

"Το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών συνομιλεί με την Τουρκία σχετικά με το μνημείο Ασσυρίων που ανεγέρθη στο Σίδνεϊ, οι αντιδράσεις έναντι του οποίου θέτουν σε κίνδυνο πρόγραμμα χαρτογράφησης της χερσονήσου της Καλλίπολης", αναφέρει δημοσίευμα του αυστραλιανού πρακτορείου ειδήσεων AAP, με τίτλο "Μνημείο πολέμου προκαλεί τον θυμό της Τουρκίας".

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, "ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, Ογκούζ Οζγκέ (Oguz Ozge) δήλωσε ότι το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο ανεγέρθη στη μνήμη 750.000 Ασσυρίων, ανησυχεί την τουρκική κυβέρνηση. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Ζηλανδίας (Radio New Zealand), ο κ. Ozge είπε:

'Όσο δε λαμβάνονται μέτρα επανόρθωσης, σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης'.

Το εν λόγω μνημείο ανεγέρθη από ηγέτες της ασσυριακής κοινότητας στο Σίδνεϊ και χαρακτηρίζει ως 'γενοκτονία' τη θανάτωση Ασσυρίων από οθωμανικά στρατεύματα κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης Κρις Μπόουεν (Chris Bowen) παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του μνημείου τον περασμένο Αύγουστο".

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης, εκπρόσωπος του αυστραλού υπουργού Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, δήλωσε ότι το αυστραλιανό ΥΠΕΞ συνομιλεί με το τουρκικό ΥΠΕΞ, ώστε να επιλύσει το θέμα της καθυστέρησης χορήγησης βίζας σε αυστραλούς αρχαιολόγους που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία. Πρόκειται για αρχαιολόγους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν με συναδέλφους τους από τη Νέα Ζηλανδία και την Τουρκία, σε ένα πρόγραμμα χαρτογράφησης της χερσονήσου της Καλλίπολης, όπου διεξήχθη η μάχη της Καλλίπολης κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η αναβολή του προγράμματος χαρτογράφησης, αλλά όπως δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας ''μπορεί να συμβεί, ώσπου να βρούμε έναν τρόπο. Ελπίζουμε να δούμε την αυστραλιανή κυβέρνηση να κάνει κάτι για αυτό (το μνημείο). Είμαστε σε επαφή με τις αυστραλιανές αρχές... Πρόθεσή μας είναι να βρούμε μια διέξοδο που θα είναι ικανοποιητική για όλους μας".

Σημειώνεται ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet Davutoglou), έχει καταδικάσει την ανέγερση του μνημείου, κατηγορώντας όσους επιθυμούν ''να δηλητηριάσουν τις άριστες σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Τουρκίας και να ξαναγράψουν την ιστορία για πολιτικό όφελος''.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΑΡ, "βάνδαλοι έχουν επιτεθεί με σπρέι στο μνημείο και έχουν ζωγραφίσει τουρκικές σημαίες, και αναγράψει το σύνθημα 'ασσυριακά σκυλιά"'.NOOZ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.