31/8/10

Nabucco - τροχάδην σημειωτόν;

Κατά την άποψη της πλειονότητας των εμπειρογνωμόνων, η σύγκρουση μεταξύ της ρωσικής «Γκαζπρόμ» με το «Νότιο ρεύμα» της και ομάδας ευρωπαϊκών εταιριών, μετεχόντων στην κατασκευή του αεριαγωγού «Nabucco» κατά παράκαμψη της Ρωσίας, εισήρθε σε αποφασιστικό στάδιο.

Οι μετέχοντες στο σχέδιο «Nabucco» σε συνεδρία της ηγετικής επιτροπής στην Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία για την τροποποίηση της αντίληψης των γραμμών μεταφοράς φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν δυο γραμμές - από τα τουρκο-γεωργιανά και από τα τουρκο-ιρακινά σύνορα. Αυτές οι διαδρομές προϋποθέτουν προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Ιράκ. Ο δε τρίτος αγωγός - από το Ιράν στην Τουρκία - αποφασίστηκε να μην κατασκευαστεί λόγω της «τρέχουσας πολιτικής κατάστασης». Εννοούνται οι κυρώσεις, που υιοθετήθηκαν εναντίον της Τεχεράνης. Μερικοί ειδικοί έχουν ήδη δηλώσει ότι η απόρριψη του ιρανικού φυσικού αερίου ουσιαστικά θάβει όλο το σχέδιο.

Ωστόσο το συμπέρασμα του τελικού ανακοινωθέντος για τη συνεδρία στην Άγκυρα είναι αισιόδοξο - το «Nabucco» είναι σχέδιο με πολλές πηγές προμήθειας και δεν θα βασίζεται σε μιά πηγή ή σε ένα προμηθευτή. Η περιοχή της Κασπίας και η Μ. Ανατολή, που έχουν μεγάλο δυναμικό εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στο σχέδιο, υποστηρίζουν οι εκπονητές του εγγράφου. Κατά πόσο αυτή η αισιοδοξία είναι δικαιολογημένη; Κατά την άποψη του Βαλέρι Νέστεροφ, γνωστού Ρώσου αναλυτή στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου από την εταιρία «Τρόικα-Ντιαλόγκ», σ΄αυτό το θέμα υπάρχει περισσότερη πολιτική, παρά ρεαλιστικός υπολογισμός.

«Τίποτα το ασυνήθιστο δεν συνέβηκε, - λέει ο εμπειρογνώμονας. - Πρόκειται για απότιση φόρου στην πολιτική συγκυρία. Γενικά στο σχέδιο υπάρχουν πολλές ασάφειες. Ένα πράγμα είναι σαφές - ότι το σχέδιο έχει σοβαρή πολιτική υποστήριξη και αρκετά σοβαρούς μετόχους. Φέτος κάποια κατ΄ αρχήν απόφαση για το σχέδιο μπορεί να υιοθετηθεί, όμως, μπορεί και να αναβληθεί. Όμως γενικά προς το παρόν οι προοπτικές του ρωσικού «Νοτίου ρεύματος» (South Stream) φαίνονται καλύτερες.

Εν πάση περιπτώσει, αυτές τις μέρες ο ευρωεπίτροπος στον τομέα της ενέργειας Γκιούντερ Ετινγκερ δήλωσε: «Ο αγωγός «Nabucco», που είναι για μας έργο προτεραιότητας, οπωσδήποτε θα κατασκευαστεί». Από την άλλη, και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνεται για τη βραδύτητά της. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, π.χ., υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει «με όλη τη σοβαρότητα» να αντικρίσει τον ανταγωνισμό του «Nabucco» με τη «Γκαζπρόμ». Και στη διάρκεια της επίσκεψης τον Ιούλιο της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στο Καζαχστάν ο Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ παρατήρησε εκνευρισμένα ότι «στην Ευρώπη πολλά λένε για το «Nabucco», όμως στην πράξη σχεδόν τίποτα δεν γίνεται».

Έτσι προς το παρόν η πολιτική προσπάθεια με τη βοήθεια του «Nabucco» να εξωθηθεί η Ρωσία στον ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου μοιάζει, ουσιαστικά, με τροχάδην σημειωτόν.
http://greek.ruvr.ru

6 σχόλια:

  1. Γέμισε ο τόπος μουρμούρες καί τσιπούρες και εσύ ψαρεύεις εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αν η εκτίμηση ότι χωρίς το αέριο του Ιράν NABOUCO δεν υπάρχει είναι σωστή τότε τίθεται το ερώτημα: Πόσο πιθανή είναι μια επίθεση στο Ιράν (με προσχημα τα πυρηνικά) ωστε να αποκτηθούν τα πολυπόθητα ιρανικά κοιτάσματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τιπουκειτε εχεις πιασει ο νοημα που δυστυχως δεν το αντιλαμβανονται πολλοι εδω μεσα. Ολο το παιχνιδι στο Ιραν ειναι για το φυσικο αεριο και τα πετρελαια, που θελουν να τα βαλουν στο χερι τα Αμερικανα οπως τοτε με τον Σαχη.
    Και υπαρχουν πολλοι που εξακολουθουν να πιστευουν οτι η Αμερικη θελει να αντιμετωπισει την τρομοκρατια, ποιοι οι πρωταθλητες τρομοκρατες ανα τη γη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To geniko noima einai ftiakse ena agogo kai esi mboris.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάνο εδω που είμαι έχει καστανιές, έλατα, υψόμετρο στα 800 μέτρα και βλέπω την θάλασσα απο ψηλά.Οταν επιστρέψω στα πάτρια εδάφη θα έχεις μια πλήρη αναφορά περί κυκλοφορίας ψαριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάνο εδω που είμαι έχει καστανιές, έλατα, υψόμετρο στα 800 μέτρα και βλέπω την θάλασσα απο ψηλά.Οταν επιστρέψω στα πάτρια εδάφη θα έχεις μια πλήρη αναφορά περί κυκλοφορίας ψαριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.