31/8/10

Αποστολή της Ρωσίας είναι η ευρωασιατική ολοκλήρωση


Η σπάνια γεωγραφική θέση της Ρωσίας προσδιορίζει το σοβαρό της ρόλο να συντελεί στην ολοκλήρωση των χωρών που βρίσκονται στην Ευρώπη και την Ασία.

Τέτοια γνώμη εξέφρασε στο Σανκτ-Πετερμπούργκ ο καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας Σιν Γκουαντσέν (Sin Guanchen), στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Λέσχης συζητήσεων «Βαλντάι».

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τους γείτονές της απασχολούν την κοινή γνώμη τόσο στη Δύση, όσο και στην Ανατολή. «Η συνεργασία της Μόσχας με τις χώρες στο μετασοβιετικό χώρο και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης επιδρά άμεσα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια,- είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Γερμανός διεθνολόγος και δημοσιογράφος Αλεξάντρ Ραρ.

«Στο μετασοβιετικό χώρο οι πολιτικές εξελίξεις συντελούνται πιο δυναμικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ουκρανία, π.χ. πρίν έναν χρόνο βρισκόταν στις πρώτες γραμμές του αντιρωσικού συνασπισμού, ενώ τώρα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Ρωσία απ’ ότι η Λευκορωσία, η οποία πριν απ’ αυτό ήταν ο κύριος σύμμαχος της Μόσχας. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στη Μολδαβία. Πριν έναν χρόνο η Μολδαβία είχε πρόεδρο ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει νέα οικονομική ένωση με τη Ρωσία, ενώ σήμερα η χώρα οδεύει βιαστικά προς το ΝΑΤΟ. Κάτι άλλο. Στο μετασοβιετικό χώρο συνεχίζονται οι αδιευθέτητες ακόμα εδαφικές συγκρούσεις: Αμπχαζία, Νότια Οσετία, Ορεινό Καραμπάχ και Υπερδνειστερία. Χρειάζεται να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στις σχέσεις της Ρωσίας με τους γείτονές της, μιά και ακριβώς εκεί κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η τύχη της ευρωπαϊκής σταθερότητας και των ευρωπαϊκών προβλημάτων της ασφάλειας».- παρατήρησε ο Αλεξάντρ Ραρ.

«Στην Ευρώπη αρχίζουν να εκδηλώνονται ανησυχίες κάθε φορά που ξεσπά μιά νέα κρίση του φυσικού αερίου, που επιδεινώνεται η κατάσταση στον Καύκασο και τότε ακόμα όταν τίθεται το θέμα της «επαεκκίνησης» των διεθνών σχέσεων»,- είπε η γνωστή Ιταλίδα δημοσιογράφος Οριέτα Μοσκατέλι (Orietta Moscatelli), που συμμετέχει επίσης στο Φόρουμ στο Σανκτ-Πετερμπούργκ. Εξάλλου, οριστική άρση όλων των προβλημάτων εδώ θα εξασφαλιστεί από τη δημιουργία νέας αρχιτεκτονικής ευρωπαϊκής ασφάλειας, την αντίληψη της οποίας είχε προτείνει πρίν δύο ακόμα χρόνια ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ένα άλλο από τα δηλωμένα θέματα της συνεδρίασης είναι η τάση προς τη συγκεντροποίηση της εξουσίας στη Ρωσία. Η διαδικασία αυτή όπως έχει φανερωθεί, δεν εκτιμάται απ’ όλους αρνητικά. Ο γνωστός Γάλλος αναλυτής Αρνό Ντιουμπιέν (Arnaud Dubien) θεωρεί ότι η δυνατή κεντρική εξουσία συμβιβάζεται με τη δυνατή δημοκρατία και ως παράδειγμα παραθέτει τη Γαλλία. Η κεντρική εξουσία εδώ παρακολουθεί ώστε ο Νόμος να χρησιμοποιείται σε όλο το έδαφος της χώρας. Το βασικό μέρος των εργασιών του Φόρουμ «Βαλντάϊ» θα πραγματοποιηθεί κατά τη διαδρομή από το Σανκτ-Πετερμπούργκ στα νησιά Κιζι και Βαλαάμ- τόπους που θα γεμίσουν τους φιλοξενούμενους με την ενέργεια της ρωσικής ιστορίας και πνευματικότητας. Το γεγονός αυτό θα συντελέσει στην αντιμετώπιση της αδράνειας της νόησης, η οποία ακριβώς εμποδίζει πολλούς στη Δύση να κοιτάξουν αμερόληπτα τη Ρωσία.
http://greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.