31/8/10

Ομογενής αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ στο πλευρό των Αφγανών γυναικών

Μία ομάδα Αμερικανίδων από όλα τα Σώματα του Στρατού των ΗΠΑ, με επικεφαλής την ομογενή αξιωματικό του στρατού ξηράς, Θεοφανώ Δαλαγγέλη (Tiffany Dalagelis), δίνει τη δική της μάχη για τη στήριξη των Αφγανών γυναικών, οι οποίες ζουν, εδώ και δεκαετίες, κάτω από την αδυσώπητη καταπίεση των Ταλιμπάν, που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να μορφώνονται, ενώ τις μεταχειρίζονται κατά τρόπο εξουθενωτικό.
Η Θεανώ Δαλαγγέλη, όπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, κατάγεται από τη Φιλαδέλφεια. Τους τελευταίους μήνες εργάζεται στο Αφγανιστάν, στην περιοχή Φαράχ (Farah) της περιφέρειας Σιμπ Κο (Shib Koh), μαζί με άλλες πέντε γυναίκες αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, που αποτελούν την επίλεκτη ομάδα γνωστή ως «Γυναικεία Ομάδα Περιφερειακής Ανασυγκροτήσεως της Φαράχ».
Κύρια αποστολή της ομάδας είναι να βοηθήσει την περιφερειακή αφγανική διακυβέρνηση στη διοργάνωση προγραμμάτων και να παράσχει ευκαιρίες σε Αφγανές γυναίκες, οργανώνοντας και παρακολουθώντας συγκεντρώσεις γυναικών, μαζί με Αφγανούς αξιωματούχους, προκειμένου να θεσμοθετούνται τρόποι λύσεων των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του Αφγανιστάν.
Στη «Γυναικεία Ομάδα Περιφερειακής Ανασυγκροτήσεως της Φαράχ», εκτός από τη Θεανώ Δαλαγγέλη, συμμετέχουν τρεις γυναίκες αξιωματικοί του Ναυτικού, μία αξιωματικός της Αεροπορίας και μία αξιωματούχος της Οργάνωσης Διεθνούς Αναπτύξεως των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID).
Η προοπτική αυτής της αποστολής ξεκίνησε όταν η Μάρσα Μίσελ, αξιωματούχος της Γυναικείας Ομάδας Αναπτύξεως, από τον Οργανισμό USAID, έλαβε από τον υποκυβερνήτη, Αμπντούλ Χαϊνταρι (Abdul Haidari), της περιφέρειας Shib Koh του Αφγανιστάν, αίτημα για τη διοργάνωση στην περιφέρειά του μιας συγκέντρωσης γυναικών, ώστε να συζητήσουν τα θέματα που τις απασχολούν.
Στη συνάντηση των γυναικών στη Φαράχ, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου, παραβρέθηκαν εξήντα Αφγανές, ενώ οι Αμερικανίδες αξιωματικοί προσήλθαν φορώντας στο κεφάλι την τοπική παραδοσιακή μαντίλα, συνοδευόμενες από τη γυναίκα διερμηνέα.
«Χείμαρρος» οι φωνές των Αφγανών γυναικών, που δεν δίστασαν να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε μία, ξεχωριστά, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Αφγανές της περιοχής Φαράχ. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε μία θαρραλέα έφηβη, η Ζάχρα, η οποία διάβασε έναν κατάλογο με θέματα που απασχολούν τις γυναίκες, τα κυριότερα από τα οποία ήταν η απόκτηση ανώτερης παιδείας και η εξεύρεση εργασίας.
Σε δηλώσεις της, η Θεοφανώ Δαλαγγέλη είπε-μεταξύ άλλων- πως «ήταν δύσκολο στην αρχή να εξηγήσουμε ότι η πρόθεσή μας ήταν να αξιολογήσουμε τα προβλήματα στις περιφέρειες, γενικά, και όχι τις ιδιωτικές ανάγκες, αλλά στη συνέχεια το κατάλαβαν. Στην επόμενη συνάντησή μας θα επικεντρωθούμε στην εξεύρεση λύσεων των προβλημάτων που τέθηκαν και τα οποία γενικά απασχολούν τις Αφγανές γυναίκες».
Τα θέματα και τα αιτήματα, που συζητήθηκαν στη συνάντηση αυτή, διαβιβάσθηκαν στον υποκυβερνήτη Haidari, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προβεί στις αλλαγές εκείνες που ζήτησαν οι γυναίκες, ενώ θέματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις τοπικές αρχές θα προωθηθούν σε περιφερειακό επίπεδο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Οταν ειναι για λεφτα πανε στο στρατο , σαν εφεδρες αδιαθετουν εκαστο μηνα και ως εκ τουτου αδυνατουν , και παραμενουν αοπλες και και οκνηρες ,τα προσφατα χρονια ουτε τεκνοποιουν εχουν δε την ροπη να ξανθενουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στην ομογενή. Για τις αμερικάνες νοιάστηκε καθόλου;
    http://thesocietypages.org/socimages/2008/02/29/the-infamous-june-1978-hustler-cover/
    (Κάντε κλίκ στο πρώτο λίνκ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.