30/8/10

Οταν μας κυκλώνουν οι φωτιές

της Ελίνας Γαληνού
Η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο, όπου θα θρηνήσουμε μερικές περιοχές που κάηκαν. Και μετά το δυσάρεστο συμβάν αφού καταγράψουμε την έκταση των ζημιών και συγκινηθούμε για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και τη ζωή κάποιων ανθρώπων, θα αρχίσει ο καταμερισμός ευθυνών εν μέσω αλληλοκατηγοριών και ανακρίσεων, για να ανάψει η οργή του κόσμου. Ωσπου να περάσει και αυτό και να μεταθέσουμε τις ελπίδες μας προς βελτίωση της κατάστασης για τον επόμενο χρόνο...
Πόσες φορές έχουμε δεί αυτό το σενάριο και πού μας έχει ωφελήσει; Καταφέραμε μήπως να απαλλαγούμε από τις πυρκαγιές, να αναχαιτίσουμε την ορμή τους όταν ξεσπάνε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε τις επιπτώσεις τους; Τίποτα απ΄όλα αυτά, ή μάλλον ελάχιστα τα οποία εξ΄ίσου ελάχιστα συμβάλουν στο πρόβλημα. Και μετά από κάθε καταστροφή, η οικονομική αιμμοραγία για την καταστολή πυρκαγιών που όταν γίνουν ανεξέλεγκτες, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πού θα φτάσουν...Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις πλημμύρες που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο στις καμένες περιοχές.
Η αναζήτηση ευθυνών βέβαια όπως και η προσπάθεια εντοπισμού πιθανών δραστών που βάζουν επίτηδες τις πυρκαγιές, θεωρείται επιβεβλημένη. Να είμαστε όμως και ρεαλιστές. Οι αιτίες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί μια μικρή ή μεγάλη πυρκαγιά, είναι αμέτρητες, κυρίως σε μια χώρα με εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας όπως είναι η Ελλάδα. Οι αφορμές πάμπολλες..Ενα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος, κάποια αντανάκλαση ηλιακών ακτίνων σε σπασμένα γυαλάκια, ένα μισοσβησμένο τσιγάρο ή ένα ατυχές πικ-νικ που χρησιμοποιήθηκε ψησταριά. Τέτοιες αφορμές μπορεί να προκαλέσουν πια πυρκαγιά εξ΄ίσου καταστροφική με μια άλλη όπου πιθανόν να την άναψαν επίτηδες κάποιοι υποκινούμενοι από σαφώς "ευγενικά" κίνητρα!
Οπότε, όσον αφορά το θέμα πρόκλησης των πυρκαγιών, για να είμαστε αντικειμενικοί, ισχύει το "κάθε αφορμή και θάνατος". Και δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ούτε τους εκάστοτε ασυνείδητους δράστες ούτε την εκάστοτε κακοήθεια που αποσκοπεί στην καταστροφή μιας περιοχής ή και ολόκληρης της χώρας ακόμα (γιατί υπάρχουν και τέτοια..) Μπορούν όμως να προλαμβάνονται κατά κάποιο τρόπο οι πυρκαγιές με την λήψη ορισμένων μέτρων που περιορίζουν τα αίτια πρόκλησής τους ή τις προυποθέσεις επέκτασης της φωτιάς που τρέχει ασταμάτητα. Εφ΄όσον γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο θα μας επισκεφτούν κάποιες πυρκαγιές, γιατί δεν κατασκευάζουμε αντιπυρικές ζώνες ή δεξαμενές νερού που θα μπορούν να φρενάρουν την πορεία της φωτιάς, σε περιοχές ευάλωτες στην πυρκαγιά; Γιατί αμελούμε την αποψίλωση ή τον καθαρισμό οικοπέδων και χωραφιών από ξερόχορτα; Και γιατί δεν αξιοποιούμε κάποιες εφευρέσεις πυρανίχνευσης που κατασκεύασαν επιστήμονες για να βοηθήσουν στον εντοπισμό πυρκαγιών μόλις εμφανιστούν; Ακόμα και αν δεν μπορούμε να απαλείψουμε εντελώς τις πυρκαγιές, επιβάλεται τουλάχιστον να περιορίσουμε τις επιπτώσεις τους καθώς και το κόστος της καταστροφής που προκαλούν, το οποίο συνήθως είναι τεράστιο για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.