28/8/10

Bρετανικό χρώμα στις δημοτικές εκλογές

Της Τανιας Γεωργιοπουλου
«Τι γυρεύουν συναθροισμένοι στο αμφιθέατρο των πεύκων;», αναρωτήθηκε ο Γιώργος, μόνιμος κάτοικος του Βάμου στην Κρήτη, όταν περνώντας έξω από το δημοτικό θεατράκι στα όρια του χωριού, εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ, ανάμεσα στα πεύκα είδε πολλούς ανθρώπους συγκεντρωμένους να συζητούν έντονα στα αγγλικά. Η έκπληξή του μεγάλωσε όταν έπειτα από λίγο επικράτησε απόλυτη ησυχία, κάποιος πήρε
λόγο -μιλώντας πάντα αγγλικά αλλά αυτή τη φορά με άψογη ελληνική προφορά- και άρχισε να εξηγεί τι σημαίνει η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» για την περιοχή.
Δεν χρειάστηκε και πολύ για να καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε. Στον πρώην Δήμο Βάμου -που τώρα έχει ενταχθεί στον ευρύτερο Δήμο του Αποκόρωνα του Νομού Χανίων- όπου ανήκε το ομώνυμο χωριό και οκτώ ακόμα στα πέριξ, ο συνολικός πληθυσμός φτάνει τους 3.500 κατοίκους. Περίπου πεντακόσιοι από αυτούς όμως είναι ξένοι -στην πλειονότητά τους Βρετανοί- που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές, ήτοι τις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Και όπως όλα δείχνουν, έχουν την πρόθεση να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα καθώς οι περισσότεροι έχουν ήδη εγγραφεί στον Ειδικό Εκλογικό Κατάλογο για Ευρωπαίους πολίτες.
Οι περίπου πεντακόσιοι αυτοί Βρετανοί, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής πλέον, αποτελούν μια κρίσιμη εκλογική μάζα για τους υποψηφίους, κάποιοι από τους οποίους εκείνο το βράδυ τούς προσκάλεσαν προκειμένου να τους μυήσουν στα μυστήρια της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ελπίζοντας βέβαια να εξασφαλίσουν την ψήφο τους.
Οσο για τους ίδιους τους αλλοεθνείς κατοίκους του Βάμου, προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής...
Οπως ο David Rudd, που σκοπεύει να ψηφίσει στις εκλογές του φθινοπώρου αλλά περιμένει να «δει» όλους τους υποψηφίους πριν αποφασίσει τι ακριβώς θα επιλέξει. Oταν πήρε σύνταξη, εκείνος και η γυναίκα του επισκέφθηκαν την Κρήτη δύο φορές αναζητώντας ένα μέρος «ήρεμο όπου μπορούσαμε να χαλαρώσουμε». Πριν από πέντε χρόνια, εγκαταστάθηκαν στο Κόκκινο Χωριό εγκαταλείποντας το Yorkshire και, όπως λέει ο ίδιος, «είμαστε πολύ χαρούμενοι που το αποφασίσαμε». «Για να καταλάβεις, ακόμα και φέτος το καλοκαίρι όλη η Ευρώπη είχε υψηλές θερμοκρασίες, όχι όμως η Αγγλία», εξηγεί τον βασικό λόγο που αποφάσισε να ζήσει στην Κρήτη.

Χαλαροί ρυθμοί ζωής
Σκουπίζοντας τα χώματα από τα χέρια του -ο κήπος είναι η αγαπημένη του απασχόληση- απαντά αρνητικά στις επίμονες ερωτήσεις για το τι θα ήθελε να αλλάξει στο μέρος όπου κατοικεί. «Τίποτα», λέει, όμως στη φωνή του διακρίνεται ένας μικρός δισταγμός... «Καλά θα ήταν να μειωθεί λίγο η τιμή της βενζίνης», προσθέτει γελώντας. Εκτός από το κλίμα, τους ανθρώπους και τους χαλαρούς ρυθμούς της ζωής στην Κρήτη, ο David Rudd εκτιμά δύο ακόμα πράγματα, το ελληνικό φαγητό και το κρασί. Ιδιαίτερα το σπετζοφάι και το στιφάδο...
H Gillian Caine είναι από τους νεότερους μετοίκους στην περιοχή, μόλις τριάντα χρόνων. Ηρθε πριν από τρία χρόνια από το Μάντσεστερ ακολουθώντας τους γονείς της που αγόρασαν σπίτι στην Πλάκα εδώ και έξι χρόνια. Η ίδια νοικιάζει ένα σπίτι στο Ξηρομέρι και σύντομα θα παντρευτεί. Της εξηγώ ότι οι νέοι Ελληνες δύσκολα αποφασίζουν να ζήσουν στην επαρχία και μάλιστα σε ένα χωριό, γιατί απλούστατα δεν έχουν δουλειά. Εκείνη πάλι δεν αντιμετώπισε το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς συνεχίζει να κάνει την ίδια δουλειά που έκανε στην Αγγλία, απλώς τώρα χρησιμοποιεί το Ιντερνετ. H Gillian Caine συντάσσει τις εκθέσεις για τις «επιδόσεις» σε επίπεδο περίθαλψης των δημόσιων νοσοκομείων στην Αγγλία. Πόσες επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις έκαναν, πόσους ακριβώς νοσήλευσαν και άλλα παρόμοια στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση του νοσοκομείου. Πώς κρίνει τη ζωή στη χώρα; Κατ’ αρχάς ηλιόλουστη και περισσότερο υγιεινή, «ένας τόπος ιδανικός για να μεγαλώσεις παιδιά». Οσο για την ακρίβεια, λέει πως στην Αγγλία είναι φθηνότερα τα καθημερινά ψώνια, «γιατί εκεί υπάρχουν τεράστια σούπερ μάρκετ και υπάρχει ανταγωνισμός», αλλά είναι πολύ πιο ακριβό να χτίσεις σπίτι. «Οσο για να βγούμε έξω το βράδυ, στην Αγγλία δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα. Στην Κρήτη πολλές φορές πηγαίνουμε σε ταβέρνες». Ωστόσο δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Αθήνα. «Λέγαμε να επισκεφθούμε την πόλη πέρυσι, αλλά με τις φασαρίες φοβηθήκαμε», λέει. Οσο για τις εκλογές, θα ακολουθήσει τις συμβουλές του πατέρα της, που άλλωστε συμμετείχε στη «συγκέντρωση για τους ξένους».
Οι γηγενείς κάτοικοι του Βάμου αρχικά αντιμετώπισαν πολύ θετικά την έλευση των ξένων στην περιοχή. Κτήματα, που πριν από μία δεκαετία χρησιμοποιούνταν μόνο για βοσκή, ξαφνικά απέκτησαν αξία και υπήρξε μεγάλη ανοικοδόμηση. Ομως, όπως επισημαίνουν, όλα έγιναν αλά ελληνικά, χωρίς σχέδιο και υποδομές. «Πουλήθηκαν πολλά οικόπεδα εκτός του οικισμού και μετά ήταν δύσκολο τα σπίτια να υδροδοτηθούν ή να οργανωθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων», λέει υπάλληλος του δήμου, που βέβαια δεν παραλείπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη μεταφορά της έδρας του δήμου στις Βρύσες...
KATHIMERINH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.