31/7/10

«Ματ» της Ουάσιγκτον στη σκακιέρα των αγωγών φυσικού αερίου στα Βαλκάνια

Η «αλεπού» της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα- Ο ρόλος της χώρας μας
«Ματ» στη σκακιέρα των αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων προσπαθούν να κάνουν οι Αμερικανοί.

Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα για την ενέργεια στην Ευρώπη και στην Ασία, ο γνωστός παλαίμαχος πρέσβης κ. Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ. Στόχος των επαφών του αμερικανού αξιωματούχου είναι η υλοποίηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα του «νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου» που διέρχεται από την Ελλάδα. Πρόκειται για τον αγωγό διασύνδεσης Αζερμπαϊτζάν- Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας, του γνωστού ΙΤGΙ, που δίνει ενδοευρωπαϊκή μάχη με τον έτερο και ανταγωνιστικό αγωγό, τον Νabucco, που παρακάμπτει την Ελλάδα, αφού από την Τουρκία και μέσω Βουλγαρίας καταλήγει στην Αυστρία. Οι Γερμανοί προωθούν αναφανδόν τον Νabucco, αφού είναι φανερό ότι όποιος αγωγός λειτουργήσει πρώτος θα αποκτήσει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα βιωσιμότητας, ενώ στον χορό έχει μπει και ο ρωσικός παράγων με τον South Stream!

Η «αλεπού» της αμερικανικής διπλωματίας, ο κ. Μόρνινγκσταρ, συναντήθηκε προχθές με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπ.Κουβέλη και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτη , ενώ οι δύο υφυπουργοί βρέθηκαν προσφάτως στην Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί επιθυμούν τη διασύνδεση των δύο αγωγών ΙΤGΙ και Νabucco μέσω ενός τρίτου αγωγού που θα είναι έτοιμος το 2013 και είναι ο αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας (Κομοτηνής- Χάσκοβο) που θα μπορούσε μέσω του ελληνικού και του βουλγαρικού εδάφους να δώσει και τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου στον αγωγό που προωθούν οι Γερμανοί λόγω κυρίως των συμφερόντων της γερμανικής RWΕ.

Οι Αμερικανοί, που θέλουν να λειτουργήσουν οι δύο δυτικοευρωπαϊκοί αγωγοί αλλά όχι και ο ρωσικός South Stream, θεωρούν ότι ο ελληνικός αγωγός, ο ΙΤGΙ, θα λειτουργήσει πρώτος με αζερικό αέριο, γι΄ αυτό και έχουν από κοντά την ελληνική πλευρά. Παράλληλα όμως προωθούν την ταυτόχρονη λειτουργία του Ναbucco ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για τρίτο αγωγό, δηλαδή τον ρωσικό. Ο κ. Μόρνινγκσταρ θα δει σήμερα την ΥΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Μνημόνιο
Ο ΙΤGΙ «πήρε κεφάλι» μετά την πρόσφατη υπογραφή στην Αγκυρα μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ, Βotas και Εdison που υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χ.Σαχίνης, ενώ από την ιταλική εταιρεία υπέγραψε ο αντιπρόεδρος κ. Ρομπέρτο Ποτί και από τουρκικής πλευράς ο γενικός διευθυντής κ. Μπ. Σενέλ.

Το μνημόνιο αποτελεί συνέχεια της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας που υπογράφηκε στις 26 Ιουλίου 2007.

Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την υπογραφή του ΜoU μεταξύ Βotas- ΔΕΠΑ- Εdison είναι η πρόοδος στο θέμα της δημιουργίας του πλαισίου της διέλευσης φυσικού αερίου από την Τουρκία, το χρονικό προβάδισμα στην ελληνική πλευρά έναντι άλλων αγωγών, η πρόβλεψη για την ελληνική συμμετοχή στις υποδομές του τουρκικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, η αύξηση της αποδοτικότητας της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στον ΙΤGΙ και η αμοιβαιότητα των συμμετοχών ΔΕΠΑ και ΒΟΤΑS.

Σε κοινή ανακοίνωση των τριών υπουργείων Ενέργειας, Ελλάδας- Ιταλίας- Τουρκίας, γινόταν γνωστό ότι με το μνημόνιο ισοσταθμίζεται το συγκριτικό πλεονέκτημα που διέθετε ο Νabucco έναντι του ΙΤGΙ λόγω της συμμετοχής της Βotas στο σχέδιο, ενώ δίδεται η δυνατότητα να διασφαλισθεί φυσικό αέριο για την άμεση τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού.

Η επιμονή των Γερμανών να προωθούν τον Νabucco και μάλιστα με τουρκμενικό αέριο (το οποίο η Μόσχα θεωρεί περίπου ιδιοκτησία της) δημιούργησε πριν από έναν χρόνο ένα δυσάρεστο ντόμινο για τους Τούρκους: αναστολή της τροφοδοσίας της τουρκικής ενεργειακής αγοράς με ιρανικό φυσικό αέριο. Οι Ιρανοί διέκοψαν τη ροή αερίου προς την Τουρκία επειδή έπαψαν να εφοδιάζονται από το Τουρκμενιστάν. Η μεγάλη αυτή παραγωγός φυσικού αερίου στην Κεντρική Ασία αποφάσισε να πωλεί το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων που παράγει, στη Ρωσία, αφού η Μόσχα προσέφερε στους Τουρκμένους τιμές διπλάσιες από αυτές στις οποίες αγόραζαν οι Ιρανοί. Πολύ απλά λοιπόν η κυβέρνηση του Ασχαμπάντ (πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν) επικαλέστηκε ανυπέρβλητα τεχνικά εμπόδια και σταμάτησε να πωλεί στην Τεχεράνη, αναγκάζοντας τους Ιρανούς να «κόψουν» το αέριο προς την Τουρκία. Μια μάλλον απλή αλλά αποφασιστική κίνηση των Ρώσων ήταν τελικά αρκετή για να προκαλέσει τα αλυσιδωτά προβλήματα τροφοδοσίας στον άξονα που σχεδίασαν οι Δυτικοευρωπαίοι για να παρακάμψουν τη Μόσχα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.