28/5/10

H συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν θα υπογραφεί στις 7 Ιουνίου

Η από καιρό αναμενόμενη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Αζέρου προέδρου Ilham Aliyev στην Τουρκία, στις 7 Ιουνίου, δήλωσαν διπλωματικές πηγές, την Πέμπτη.

Η συμφωνία θα θέσει τις βάσεις ώστε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν να εισρεύσει στην Ευρώπη, δίνοντας νέα ώθηση στο έργο του αγωγού Nabucco που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο οποίος είχε σχεδιαστεί ώστε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. "Ο Αλίγιεφ αναμένεται να αφιχθεί στις 7 Ιουνίου, και τότε θα υπογραφούν οι συμφωνίες για το φυσικό αέριο," δήλωσε διπλωματική πηγή του Αζερμπαϊτζάν, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η συμφωνία, που είναι ήδη στα σκαριά εδώ και δύο χρόνια, έπρεπε να υπογραφεί νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στο Μπακού, αλλά ο Aliyev είπε ότι υπήρχαν ακόμη μερικά σημεία που έπρεπε να ξεκαθαριστούν.Η συμφωνία αναμένεται να αναφερθεί στην τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και να καθορίσει πόσο θα χρεώνει η Τουρκία ,το Αζερμπαϊτζάν, για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το ξεκίνημα για ενδεχόμενες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των εταιρειών μετόχων του Nabucco και του Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια των 31 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως που όπως φαίνεται θα έχουν κόστος της τάξεως των 7,9 δις ευρώ.Ο αγωγός Nabucco, που πρέπει ακόμη να εξασφαλίσει τις προμήθειες, ανταγωνίζεται με τον Ρωσικό αγωγό South Stream για τη τροφοδοσία της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να διψάσει για νέες εισαγωγές γύρω στο 2015, όταν ο τρέχον κορεσμός φυσικού αερίου αναμένεται να τελειώσει.

Οι διαπραγματεύσεις περιπλέχθηκαν από πολιτικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων μετά την πρόταση της Τουρκίας προς την Αρμενία –εχθρό του Αζερμπαϊτζάν στην διαμάχη για τους αντάρτες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να θάψουν έναν αιώνα εχθρότητας και να αποκαταστήσουν δεσμούς φιλίας. Η προσέγγιση κατέρρευσε τον περασμένο μήνα.

Για την Τουρκία, η συμφωνία θα ξεκαθαρίσει το ποσό που θα δώσει η Άγκυρα στο Αζερμπαϊτζάν, σε αναδρομικές πληρωμές, για το φυσικό αέριο που καταναλώνει από το 2008, όταν η τιμή της σύμβασης έπρεπε να αναθεωρηθεί.Η συμφωνία θα καθορίζει επίσης την ποσότητα του φυσικού αερίου που θα λάβει η Τουρκία από τη δεύτερη φάση της παραγωγής του κοιτάσματος φυσικού αερίου Shakh-Deniz το οποίο θα μπει στην παραγωγή μεταξύ του 2014 και του 2017. Το κοίτασμα το λειτουργούν η BP και η Statoil.
Πηγή Reuters - Balkans.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.