28/5/10

Η πλάστιγγα έγειρε στην Τουρκία

ΗΠΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ «ΛΥΣΗ» ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Εμφαση και προτεραιότητα στον συνδυασμό άσκησης διπλωματίας, οικονομικής πειθαρχίας και στρατιωτικής ισχύος δίνει το νέο δόγμα που παρουσίασε χθες ο Λευκός Οίκος αναφορικά με τη στρατηγική των ΗΠΑ σε θέματα εθνικής ασφάλειας

Παράλληλα, καταγράφεται ότι η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τους Ευρωπαίους συμμάχους εξακολουθεί να παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας αμερικανικής παρουσίας και καταλύτης στη διεθνή δράση.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην επίλυση διαφορών της Τουρκίας στον Καύκασο και στην Κύπρο...» αναφέρει το νέο δόγμα για την εθνική ασφάλεια του Ομπάμα (φωτ. Reuters) «Οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην επίλυση διαφορών της Τουρκίας στον Καύκασο και στην Κύπρο...» αναφέρει το νέο δόγμα για την εθνική ασφάλεια του Ομπάμα (φωτ. Reuters) Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή έχει το σημείο του κειμένου όπου υπογραμμίζεται ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία σε ένα ευρύ φάσμα αμοιβαίων στόχων και ιδιαίτερα στην επιδίωξη σταθερότητας στην περιοχή της (Τουρκίας)». Σε συνδυασμό πάντα με το ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν αφοσιωμένες στην προώθηση σταθερότητας και δημοκρατίας στα Βαλκάνια και στην επίλυση διαφορών στον Καύκασο και στην Κύπρο». Οπως σχολιάστηκε στην «Ε» από έγκυρο αναλυτή στην αμερικανική πρωτεύουσα, το γεγονός ότι «η κυβέρνηση Ομπάμα θέτει ως προτεραιότητά της τη συνεργασία της με την Τουρκία, σημαίνει εκ των πραγμάτων πως η οποιαδήποτε ενέργειά της για την επίλυση του Κυπριακού θα είναι μονόδρομος υπέρ των τουρκικών συμφερόντων».

Μοιράζοντας «βάρη»

Το νέο στρατηγικό δόγμα (National Security Strategy) αποτελεί μια συνήθη πρακτική για κάθε Αμερικανό πρόεδρο ώστε να επαναβεβαιώσει τις δεδηλωμένες θέσεις του σε θέματα διπλωματίας και ασφάλειας. Στην ουσία επικυρώνει και τυπικά το διαζύγιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής με την εποχή και τη φιλοσοφία Μπους περί «cowboy diplomacy», αφού η στρατηγική Ομπάμα καλεί σήμερα για επέκταση της διεθνούς συνεργασίας όχι μόνο με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και με αναπτυσσόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία. «Τα βάρη του νέου αιώνα δεν μπορούν να πέσουν μόνο στους ώμους των ΗΠΑ», γράφει στην εισαγωγή του κειμένου ο πρόεδρος Ομπάμα και τονίζει ότι στο «επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η δέσμευση να αναζωογονήσουμε την οικονομία, η οποία αποτελεί πηγή της αμερικανικής δύναμης».

Η πρώτη επίσημη διακήρυξη των στόχων εθνικής ασφάλειας επί Ομπάμα, που περιλαμβάνεται σε ένα κείμενο 52 σελίδων, εγκαταλείπει εξ αρχής την πολιτική του προληπτικού πολέμου της 8ετίας Μπους και υιοθετεί επίσημα την πολυμερή διπλωματία έναντι των στρατιωτικών επεμβάσεων. Στα καυτά θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής το κείμενο επαναλαμβάνει την επιλογή της Ουάσιγκτον να συνδιαλαγεί με «εχθρικά έθνη» (Ιράν και Βόρειος Κορέα) αλλά εγείρει παράλληλα και την απειλή της απομόνωσης εάν συνεχίσουν να παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες. «Οι δύο χώρες έχουν μπροστά τους μια σαφή επιλογή. Εάν αγνοήσουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, θα χρησιμοποιήσουμε πολλαπλά μέσα για να ενισχύσουμε την απομόνωσή τους και να διασφαλίσουμε ότι θα συμμορφωθούν προς τους διεθνείς κανόνες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Επίσης, επαναλαμβάνεται ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να «διαλύσουν, παροπλίσουν και νικήσουν» το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. («Θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την απονομιμοποίηση της τρομοκρατίας και την απομόνωση όσων προσφεύγουν σε αυτήν»), σεβόμενοι όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια έμμεση αναφορά στο ότι η Ουάσιγκτον απορρίπτει τα βασανιστήρια ως μέθοδο για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας.

«Εκρηξη» επιθέσεων

Χθες ήρθε στη δημοσιότητα και μνημόνιο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) προς τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, όπου τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 9 μηνών οι απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων επί αμερικανικού εδάφους έχουν «υπερβεί τον συνηθισμένο μέσο όρο» και ότι αναμένονται περισσότερες επιθέσεις στις ΗΠΑ με «αυξημένη συχνότητα». Η εκτίμηση του DHS, που βασίζεται στα πρόσφατα περιστατικά της αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης στην Τάιμς Σκουέρ, επισημαίνει ότι οι τρομοκράτες κατέχουν αμερικανικά διαβατήρια επειδή διαμένουν στις ΗΠΑ επί χρόνια και είναι δύσκολο να εντοπιστούν εξαιτίας του γεγονότος ότι «πραγματοποιούν μικρή εκπαίδευση στο εξωτερικό» και διαλέγουν «μικρές και εφικτές επιθέσεις απέναντι σε προσπελάσιμους στόχους».*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. Όπως τα έλεγε και η Rand..
    Τωρα με Γιωργακη...Ολα τα προβλήματα τους θα λυθούν...
    Αχ τα'λεγα πριν τις εκλογές...Η μονη πράσινη ανάπτυξη που θα νιώσουμε,θα είναι το αναπτυγμένο εργαλείο του χουλκ απο πίσω μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλάχιστον Γιωργάκη θα πιέσεις να μας βάλει σε καλή κατηγορία επαρχιών της η Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.