28/5/10

Νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαπιστώνει η Αθήνα μετά την επίσκεψη Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει τη βελτίωση του κλίματος ως βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, που ενημέρωσε χτες την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και Αμυνας της Βουλής για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, έκανε λόγο για «μεταβολή που εμείς επιδιώξαμε, σχεδιάσαμε και επιφέραμε, ως αποτέλεσμα στρατηγικών αποφάσεων και καλά σχεδιασμένων προσεκτικών ενεργειών. Είναι μία μεταβολή στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, που βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχό μας», κατέληξε.

Επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχαμε θεαματικές εξελίξεις στα θέματα όπου διαφωνούμε, ο Δ. Δρούτσας τόνισε πως η Αθήνα βλέπει τη συνεννόηση να ξεκινά από την πραγματική οικονομία. Και κατέληξε σημειώνοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου έθεσε τις πάγιες ελληνικές θέσεις που βασίζονται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και του διεθνούς δικαίου.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Δημήτρης Αβραμόπουλος έκρινε πως είναι θετικό το ότι βρίσκεται επικεφαλής της Τουρκίας, ένας ''φυσικός ηγέτης'', όπως είπε, αναφερόμενος στον κ. Ερντογάν. Προειδοποίησε ωστόσο ότι ο δρόμος για την Χάγη δεν είναι εύκολος, αφού περνά μέσα από ένα συνυποσχετικό, όπου η Τουρκία, μοιραία θα θέσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο.

Επιφυλάξεις
Επιφυλάξεις εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη για το μνημόνιο που προβλέπει την επανεισδοχή στην Τουρκία 1.000 λαθρομεταναστών ετησίως, ενώ έκανε λόγο για «σκλήρυνση σε απόλυτο βαθμό» της στάσης της Αγκυρας στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, απαντούσε σε δηλώσεις του ομολόγου του Εγκεμέν Μπαγίς, τονίζοντας ότι «εσωτερικά ζητήματα, όπως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καμία αναλογία δεν έχουν με το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ως οικουμενικός θεσμός είναι προς όφελος της Τουρκίας να τον διαφυλάττει».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ,SIGMALIVE

6 σχόλια:

  1. "έκανε λόγο για «μεταβολή που εμείς επιδιώξαμε"

    Ο κ.Δημήτρης Δρούτσας μήπως έχει την εντύπωση ότι τρώμε κουτόχορτο;
    Θεόφιλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια πως καθορίζεται η βελτίωση κλίματος ; με το να πετάνε επιτρέπουμε στα Τουρκικά μαχητικά να πετάνε από την μία μεριά της Ελλάδος έως την άλλη με πλήρη εξοπλισμό ανενόχλητα;
    Λένε ότι δεν είχαμε θεαματικές εξελίξεις στα θέματα που διαφωνούμε; Δεν το κατανοώ αυτό.
    Δλδ έχουμε θεαματικές σε αυτά που έχουμε υπογράψει και συμφωνήσει;
    Και τελικά τι εξελίξεις έχουμε σε αυτά που διαφωνούμε; Οτι θα τα λύσουμε στη Χάγη δίνοντας το μισό Αιγαίο ή υπογράφοντας και για το άλλο μισό ;
    Ο δε ΓΑΠ έθεσε τις πάγιες Ελληνικές θέσεις για σεβασμό εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το ερώτημα που εγείρετε είναι: ποιες θέσεις ποια ακεραιότητα αυτή που εννοούν οι Τούρκοι και εκείνος συζητάει ή αυτή που χρόνια τώρα ισχύει μόνο στα χαρτιά .
    Τελικά εδώ ισχύει το ρητό
    ΗΞΕΙΣΑΦΗΞΕΙΣΟΥΚΕΝΤΩΠΟΛΕΜΩΘΝΗΞΕΙΣ
    Ή
    ΗΞΕΙΣΑΦΗΞΕΙΣΟΥΕΝΤΟΠΟΛΕΜΩΘΝΗΞΕΙΣ
    Τι διαλέγουμε σήμερα το ου ή το ουκ το όχι ή το δεν …Πόσο μας δουλεύουν άραγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -Νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαπιστώνει......ο Δρούτσας-

    Μάλλον μόνο αυτός τα βλέπει. Μα καλά σε αυτό το κόμμα δεν υπάρχει ούτε ένας......μονόφθαλμος ;
    Είμαστε ένα Οθωμανικό βιλαέτι......

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πλήρους εξομάλυνσης = plirous ypotagi tis Ellas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tώρα που ο Δρούτσας είπε ότι το κλίμα άλλαξε με τους ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ τι να πω,ανατρίασα από χαρά και συγκίνηση που αυτή η πανηλίθια φάτσα έκανε τέτοιες δηλώσεις και δεν καταλαβαίνει ο πανηλίθιος ότι κάτι τέτοιους φωστήρες σαν αυτόν τους έχει ο Νταβούτογλου η για να κάνει προθέρμαση η να σπάει πλάκα με το να του δουλεύει,ΑΧ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΛΕ ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ να αρπάξεις στο μπλα μπλα τον Νταβούτογλου κια να τον κάνεις να τρέχει με την ευφυλια σου και τις γνώσεις σου πάνω στα Τούρκικα δεδομένα,αλλά στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας που ζόυμε τέτοια φωτεινά και ξεχωριστά μυαλά πάνε χαμένα και μόνο οι μιζαδόροι,γλύφτες,προδότες,οσφυοκάμπτες και όλα τα συνναφή είδη έχουν πέραση και αξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βελτιωση κλιματος, ή βελτιωση ατμοσφαιρας πριν το "Οθωμανικο" εννοουσε ο Von Δρουτσας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.