31/5/10

Ρωσο-ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στο Ροστόφ

rostov-on-don_map.gif

Ρώσοι και Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στη Ρωσία για μια σύνοδο κορυφής, σε κλίμα ανησυχίας λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, προκειμένου να εξετάσουν διμερή θέματα, όπως η κατάργηση θεωρήσεων ρωσικών διαβατηρίων αλλά και διεθνή θέματα, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναμένεται γύρω στις 19:00 τοπική ώρα (18:00 τοπική ώρα) στο Ροστόφ όπου θα συναντήσει για πρώτη φορά τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι. Θα έχουν συνομιλίες κατά το άτυπο δείπνο στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.




Η Μόσχα επιθυμεί η κατάργηση της θεώρησης ρωσικών διαβατηρίων με την Ευρώπη να είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διήμερης συνόδου στην πόλη Ροστόφ, που βρίσκεται σχεδόν 1.000 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας.

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών περιλαμβάνονται επίσης στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

Ωστόσο η προτεραιότητα θα είναι «η συνέχιση του διαλόγου για τις πιθανότητες να καταργηθούν οι περιορισμοί στη θεώρηση των διαβατηρίων, των οποίων η διατήρηση έχει καταστρεπτική συνέπεια σε όλους του τομείς συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ», σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

Την πρόταση για κατάργηση της θεώρησης ρωσικών διαβατηρίων είχε εισηγηθεί για πρώτη φορά το 2002 ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για τους κατοίκους του Καλίνινγκραντ, το ρωσικό θύλακα που περιβάλλεται από χώρες της ΕΕ αλλά επίσης για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη διευρυμένη ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στην οικονομική κρίση που πλήττει τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρούτσκο. «Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς η Ρωσία είναι ο τρίτος οικονομικός εταίρος της ΕΕ και η ΕΕ είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας», είχε δηλώσει την Παρασκευή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.