13/5/10

Αυστρία - Η ελληνική πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014», έχει ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας

Τα «πρώτα, πολύ θετικά αποτελέσματα» που έχει δείξει η πρωτοβουλία της Ελλάδας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, γνωστή ως «Ατζέντα 2014», και τη νέα δυναμική που έχει δημιουργηθεί γύρω της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε σε δηλώσεις του το απόγευμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος συμμετείχε σήμερα ως κεντρικός ομιλητής σε Διεθνές Σεμινάριο για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, στο πλαίσιο αυτό είχε σήμερα στη Βιέννη συνεργασία με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, με τον οποίο έχει αναπτύξει μια στενή συνεργασία και συντονισμό στην προώθηση αυτών των προσπαθειών για την ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ.

Οι προσπάθειες αυτές της Ελλάδας και οι προετοιμασίες στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχιστούν, όπως πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας, τις επόμενες ημέρες και με μια κοινή συνάντησή τους με τους υπουργούς Εξωτερικών Ρουμανίας και Βουλγαρίας, με στόχο να έχουν συντονιστεί οι θέσεις τους, ενόψει και της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στο Σεράγεβο, αρχές Ιουνίου, υπό την ισπανική προεδρία της ΕΕ.

Με τον κ. Σπίντελεγκερ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, συμφώνησε να υπάρχουν τακτικότερες επαφές των διευθύνσεων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των υπουργείων τους, για έναν καλύτερο συντονισμό της συνεργασίας Αυστρίας και Ελλάδας σε θέματα ΕΕ.
Στην ομιλία του πριν το μεσημέρι, στο Διεθνές Σεμινάριο στη διεθνώς γνωστή Διπλωματική Ακαδημία Βιέννης, ο κ. Δρούτσας, αναπτύσσοντας την ελληνική πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014» για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε πως η Ελλάδα υπήρξε πάντα μεταξύ των χωρών που τιμούν το ευρωπαϊκό ιδεώδες και υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα ότι η «διεύρυνση» δεν αποκλείει την «εμβάθυνση» και πως όσο μεγαλύτερη είναι η Ένωση, τόσο ισχυρότερη είναι.

Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, θεωρεί ότι η ΕΕ δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και αυτές οι χώρες δεν θα είναι ολοκληρωμένες χωρίς την πλήρη ένταξή τους στην ΕΕ, ενώ συγχρόνως την ανησυχεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια φαίνεται να μειώνεται η δυναμική με την οποία οι χώρες αυτές προχωρούν προς την Ένωση.

«Στην Ευρώπη επινοήθηκε ένας ατυχής και ιδιαίτερα αποθαρρυντικός όρος για να περιγράψει το φαινόμενο αυτό «διευρυνσιακή κόπωση» και δεν θα πρέπει να αφήσουμε άλλη μία δεκαετία να περάσει προτού αυτές οι χώρες πραγματοποιήσουν τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπό το πρίσμα αυτό, η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη αρχές Οκτωβρίου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, την «Ατζέντα 2014», μια πρωτοβουλία για την θέσπιση ενός νέου, συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» για τις χώρες της περιοχής, με στόχο την επιτάχυνση της προόδου.

Ο κ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι λίγους μήνες αργότερα, τον περασμένο Ιανουάριο, η Ελλάδα και η Αυστρία ένωσαν τις δυνάμεις τους υπέρ της προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής για την κοινή τους γειτονιά.

Η επιστολή που συνυπέγραψαν (στην Αθήνα) με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ήταν «η σαφέστατη απόδειξη της αποφασιστικότητάς τους να μην αφήσουν ούτε την ΕΕ, ούτε τα Δυτικά Βαλκάνια να παρεκκλίνουν από τον τελικό στόχο μιας κοινής, ειρηνικής, ευρωπαϊκής οικογένειας που θα αγκαλιάσει στους κόλπους της και το κομμάτι αυτό της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Σημειώνοντας πως το «ταξίδι» προς την Ευρωπαϊκή ένωση είναι γεμάτο προκλήσεις, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως, για να ολοκληρωθεί αυτό, χρειάζεται αληθινή δέσμευση προς τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και, φυσικά, όπως είπε, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.