25/2/10

Ένταση με τις Βρυξέλλες για τον ρόλο του Στρατού στην Τουρκία

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την επαίσχυντη στάση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που λειτουργεί ως συνήγορος των ενόπλων δυνάμεων και άλλων ανέλεγκτων κέντρων εξουσίας στην Τουρκία, μεταφέρθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στα λόγια ήρθαν ο αντιπροόεδρος του κόμματος Ονούρ Οϊμέν με την εισηγήτρια της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Ρία Όουμεν – Ράουτεν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της μικτής επιτροπής των κοινοβουλίων Τουρκίας – ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, ο Οϊμέν, αφού ζήτησε και πήρε το λόγο, παραπονέθηκε ότι κακώς η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην ανάμιξη του στρατεύματος στο δημόσιο βίο της Τουρκίας. Ο Οϊμέν παραπονέθηκε ότι εδώ και οκτώ χρόνια, η Εθνοσυνέλευση δεν έχει περάσει ούτε ένα νόμο από όσους πρότεινε το στράτευμα. «Συνεπώς πώς μπορεί να γίνεται λόγος για ανάμιξη του στρατού στην πολιτική;»

Τα λόγια του Οϊμέν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Όουμεν – Ράουτεν. «Αυτό μας έλειπε τώρα» είπε η εισιγήτρια. «Εσείς πρέπει να θέσετε όρια στις εξουσίες του στρατεύματος στο ίδιο το Σύνταγμα. Γι’ αυτό και χρειάζεστε νέο Σύνταγμα» πρόσθεσε, εκφράζοντας τη θέση που αποτελεί επίμονο αίτημα του φιλελεύθερου κόσμου της Τουρκίας αλλά προτροπή της Ένωσης.

Παράλληλα, η Όουμεν – Ράουτεν εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρόσφατες αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας. Το εν λόγω δικαστήριο διέταξε την απαγόρευση του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας και ακύρωσε μεταρρύθμιση του Κώδικα Πονικής Δικονομίας, με την οποία επετράπη η προσαγωγή των στρατιωτικών στα πολιτικά δικαστήρια για εγκλήματα σύστασης συμμορίας. «Ως Ευρωκοινοβούλιο πιστεύουμε πράγματι ότι η Τουρκία πρέπει να εκσυγχρονισθεί», τόνισε, ενώ υποστήριξε πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να συνεργασθούν στο ζήτημα της αλλαγής του νομικού καθεστώτος στην Τουρκία.

«Σκοπεύετε να αλλάξετε το νομικό σύστημα της χώρας;» ήταν η ερώτηση που απηύθυνε προς τους βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Ως εξωτερική παρατηρητής, το γεγονός ότι συλλαμβάνονται εισαγγελείς, ότι τους αφαιρούνται οι αρμοδιότητές τους, μου προκαλεί έκπληξη και ανησυχία» επισήμανε. Τόνισε πως απαιτείται η μεταρρύθμιση του νομικού συστήματος της χώρας, αλλά εξέφρασε το φόβο πως καμμία πρόοδος δεν μπορεί να σημειωθεί, εάν τα δικαστήρια δεν είναι αμερόληπτα.

Όσον αφορά τις θέσεις του CHP, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ ισχυρίσθηκε πως η κυβέρνηση, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, έφερε αντιμέτωπους νομικούς κατά νομικών. Όσο για τις συλλήψεις σαράντα οκτώ στρατιωτικών στα πλαίσια της δικαστικής διερεύνησης του σχεδίου πραξικοπήματος «Βαριοπούλα», ο Μπαϊκάλ ισχυρίσθηκε πως «Απ’ όσο γνωρίζω, μια τόσο μεγάλη και αιφνίδια επιχείρηση δε σημειώθηκε σε καμμία δημοκρατικά χώρα». Ο Μπαϊκάλ στις δηλώσεις του υπονόησε ότι οι 48 συλληφθέντες της «Βαριοπούλας» και πολλοί κατηγορούμενοι της Εργκένεκον είναι αθώοι, και προσήχθησαν για «πολιτικούς λόγους».

Απηχώντας τις ανησυχίες πολλών, ο Μπαϊκάλ διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι πολλοί από τους συλληφθέντες στα πλαίσια της Εργκένεκον κρατούνται για σχεδόν τρία χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι ανησυχίες αυτές έχουν βάση. Κανείς όμως πέραν του CHP δεν μπορεί να συμμερισθεί την εμμονή του κόμματος να λειτουργεί ως «πολιτικός βραχίονας» του στρατεύματος. Η αντιπολίτευση «παραβλέπει» το γεγονός ότι σειρά σχεδίων ανατροπής της κυβέρνησης που κατέστρωσαν στρατιωτικοί έχουν αποκαλυφθεί επαρκώς, και εμμέσως φαίνεται να τα επικροτεί. Η στάση της εξοργίζει, όχι πια μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη.
newstime.gr

1 σχόλιο:

  1. Αντε Μπασμπούγ, θα τα κατεβάσεις τα άρματα ή όχι; Πολύ κλο κλο και ωόν μηδέν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.