26/2/10

Ομπάμα καλεί Γιώργο στον Λευκό Οίκο

Επίσημη πρόσκληση προς τον κ. Γ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 9 Μαρτίου απέστειλε χθες ο Λευκός Οίκος.

Η πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης και μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ομπάμα κατά την εν λόγω συγκυρία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της συνεχούς πίεσης που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τους ευρωπαίους εταίρους, τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την επίλυση σειράς ανοιχτών θεμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ουάσιγκτον η ατζέντα των συζητήσεων με τον πρόεδρο Ομπάμα θα περιλαμβάνει την ταχεία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, την επίλυση του Κυπριακού και τον εφ΄ όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία για τα ζητήματα του Αιγαίου.

Στην πρόσκληση δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της βίζας το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής πλευράς για τερματισμό του σημερινού καθεστώτος.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει τη θετική διάθεση με την οποία αντιμετωπίζει την Τουρκία και τον γεωστρατηγικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.
BHMA

7 σχόλια:

  1. ''Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ουάσιγκτον η ατζέντα των συζητήσεων με τον πρόεδρο Ομπάμα θα περιλαμβάνει την ταχεία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, την επίλυση του Κυπριακού και τον εφ΄ όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία για τα ζητήματα του Αιγαίου''.

    Είπαμε, που χαίρεται ο λύκος;
    Aλοίμονό μας πατριώτες.
    Τώρα αρχίζουν τα χοντρά και τα μεγάλα.
    Ας προσευχηθούμε λοιπόν όλοι μαζί, σε ναούς και σε πλατείες γι'αυτά που θα ακολουθήσουν.
    Τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε καμια δεκαριά, έτσι λένε στα χωριά μας, λέτε να επιβαιβαιωθεί ο χωριάτης;

    ΧΩΡΙΑΤΗΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Με τον Ομπάμα αντάμα, να σώσουμε τον κόσμο, τη Γη και τη ζωή,
    Καλύτερα με μαύρο στον Οίκο το Λευκό, παρά παντού μαυρίλα με βλάκα και λευκό"

    (Μανώλης Ρσούλης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποθετική συνομιλία: Ομπάμα προς Παπανδρέου

    Καλώς ήλθατε κύριε πρωθυπουργέ.

    Θα ήθελα να εξάρω την αεικίνητη σας προσπάθεια για επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων που αφορούν την Ελλάδα τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.
    Η χώρα σας καλείται για μια ακόμη φορά να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις της περιοχής της αλλά και ευρύτερα, στη σφυρηλάτηση της παγκόσμιας συλλογικής ασφάλειας.

    Να είστε σίγουρος ότι οι παραδοσιακά καλές σχέσεις των δυο χωρών μας θα αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο με τη συμβολή σας στο κίνημα για παγκόσμια ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

    Ανάλογη συζήτηση είχα και με τον κύριο Ερντογάν, ο οποίος μου διεμήνυσε την πάγια θέση της χώρας του για καλή γειτονία με την Ελλάδα. Μάλιστα, ο ίδιος προσανατολίζεται στο να λάβει μια δύσκολή απόφαση και να ανοίξει τη σχολή της Χάλκης του Ορθόδοξου Πατριαρχείου. Είμαι βέβαιος ότι και ή Ελλάδα από την πλευρά της θα κάνει μια αντιστοίχου μεγέθους καλή κίνηση.
    Μια τέτοια ενέργεια εκατέρωθεν θα έδινε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν μεταξύ τους τα θέματα που τις απασχολούν σε πνεύμα συμφιλίωσης.
    Η κυβέρνηση μου κι εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος να συνδράμω προς αυτή τη κατεύθυνση παρέχοντας τις καλές υπηρεσίες της χώρας μου.

    Όπως γνωρίζεται οι ΗΠΑ είναι υπέρ της δίκαιης λύσης του κυπριακού και για μια ακόμη φορά θα ήθελα εξάρω την στάση σας αναφορικά με το προηγούμενο σχέδιο του ΟΗΕ, το σχέδιο ΑΝΑΝ. Οι σύμβουλοι μου στο State Department με ενημερώνουν ότι o OHE έχει ήδη συντάξει το προσχέδιο μιας νέας πρωτοβουλίας στη φιλοσοφία του σχεδίου ΑΝΑΝ.
    Οι ΗΠΑ θα σας ήταν υπόχρεες ένα σήμερα ως πρωθυπουργός της μεγάλης σας χώρας καλλιεργούσατε την ίδια στάση στη κοινωνία σας. Γνωρίζω ότι και ο κύριος Ερντογάν παρόλες τις εσωτερικές αντιδράσεις που αντιμετωπίζει, μάχεται για την δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί μια μέγιστη προτεραιότητα για την Αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η Μακεδονία ως υποψήφια χώρα προσβλέπει στην ένταξη της στον μεγάλο μας κοινό οργανισμό , συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση της σταθερότητας στη περιοχή. Γνωρίζω ότι η διαμάχη για το όνομα της χώρας αφορά μια ευαίσθητη πτυχή της ιστορίας του μεγάλου σας έθνους και ότι αντιμετωπίζετε ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις.

    Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαμεσολαβήσουν ποιο δυναμικά προς την κατεύθυνση της αμοιβαίως επωφελούς λύσης. Η κυβέρνηση μου είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε εγγύηση προς τη χώρα σας, ότι ούσα μέλος του ΝΑΤΟ η Μακεδονία, θα εγκαταλείψει οποιαδήποτε εθνικιστική ρητορική.

    Γιώργο, ασπάζομαι απόλυτα το όραμα σου για ένα πιο καθαρό και βιώσιμο πλανήτη και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και δια ζώσης για τις προσπάθειες σου. Ο Αλ (Γκορ) είναι ένθερμος θαυμαστής σου και μου ζήτησε να σε συγχαρώ εκ μέρους του επίσης.

    Ας δουλέψουμε λοιπόν προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης των τοπικών μας προβλημάτων, ούτος ώστε η ανθρωπότητα να διοχετεύσει τις δυνάμεις της στην επιστήμη, την οικολογία και την εξερεύνηση του αχανούς μας διαστήματος. Αυτό είναι ούτως η άλλως η μοίρα της ανθρωπότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιωργάκη δώστα όλα εκεί, ίσως πάρουμε και την άρση της...βίζας....
    Όσο για τον μαϊντανό λιγούρη Ρασούλη, του σχεδόν μόνιμου θαμώνα της εκπομπής "Στην υγειά μας ρε παιδιά" του άλλου δεξιοτσεπο-"αριστερού" Παπαδόπουλου.............που τρων και πινουν στην ΝΕΤ με κρατικά λεφτά εις βάρος του υποζύγιου φορολογούμενου........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτή δεν ήταν πρόσκληση...

    Αυτή ήταν διαταγή "να αναφερθεί στο Λευκό Οίκο στις 9/3/2010"

    Πυροβολητής

    ΥΓ: Πάντως είναι μεγάλη τιμή να σε καλεί ο πρόεδρός σου! Είναι, πχ,σαν εμάς τους Ελληνες να μας καλέσει στο Προεδρικό ο Παπούλιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @12.03.....πιστεύω οτι ήταν η πιο πετυχημένη αναπαράσταση διαλόγου που έχει γίνει ποτέ...!!!Αν και ξέχασες το κομμάτι της πώλησης όπλων....!!!
    "Γιώργος, θα καταβάλουμε ότι είναι δυνατόν για να τα βρείτε με την Μακεδονία, αλλά πρέπει να αγοράσετε και εσείς κάτι...F-35, κλπ κλπ...!!!"
    Εκεί που δεν ήθελε να μας δείο Ομπάμα, τώρα βιάζεται κιόλας...!!!Μόνο καλό δεν προοιωνίζει αυτή η συνάντηση...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υποθετική συνομιλία......... Θα το δημοσιεύσει το βήμα για ρεπορτάζ χε! Χε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.